Seuraa 
Viestejä45973

Jouduin hankalaan tilanteeseen. Lupasin työpaikalla ottaa hoitaakseni yhden kollegan, koska meitä pidetään hyvinä ystävinä. Epäilys pitää paikkansa. Eli hän on pahasti alkoholisoitunut, mutta saanut itsensä väliaikaisesti kuiville ja minun pitäisi ohjata hänet hieman pitempään hoitoon.

En oikein tunne alaa, joten kysäisen: Onko jotain tietoa eri yksityisistä hoitolaitoksista Suomesta? Netissähän kaikki näyttävät erinomaisilta. Pitemmälle hoidolle on kai sama missä se sijaitsee. Ehkä jopa parempi, että pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Ei uskonnollia yhteisöjä (mukaan lukien AA), kiitos.

Kommentit (14)

Mummo
Oletko kysynyt työterveyshuollosta? Heillä saattaa olla ajantasaista tietoa.Olen, suosittelevat kunnan hoitolaitoksien kuukauden mittaisia hoitoja. Ei taida riittää. Mitä hieman surffailin, niin Tuupovaaralla ja Kellossa oli ihan kiinnostavan näköisiä paikkoja. Ainakin riittävän jumalan selän takana. Ajattelin vain että jos jollain olisi omia tai lähiomaiskokemuksia. Eli suosituksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ralliautoilija Juha Kankkunen kertoili kerran lehdessä avoimesti saamastaan hoidosta jossakin yksityisklinikalla Pohjanmaalla. En valitettavasti muista paikkakunnan tai hoitolaitoksen nimeä, mutta hoitoterapia on tullut USA:sta ja siitä ovat monet saaneet pysyvän avun. Hoitojaksoja on eri pituisia, kuitenkin vähintään 4 viikkoa.
Juha Kankkunenkin on käsittääkseni ollut raivoraittiina jo joitakin vuosia.

Löysin tarkempaa tietoa mainitsemastani Juha Kankkusen hoidosta. Kysymyksessä on ns. Minnesota-terapia ja meillä siihen on erikoistunut yksikkö ainakin Lapualla.
Suomessa on suuri määrä julkisuuden henkilöitä, jotka ovat päässet raittiin elämän alkuun näiden hoitojen avulla. Yksi tunnetuimmista on entinen ay-johtaja ja pitkäaikainen kansanedustaja Risto Kuisma, joka kuvaa omaa taisteluaan kirjassaan Takaisin terve elämä.

Olipa jännä yhteensattuma, että kun eilen iltana (31.3.) mainitsin tuossa edellisessä viestissäni Juha Kankkusen alkoholiongelmien Minnesota-hoidosta Lapualla, tänä aamuna Hesarissa on hänen 50 v.-haastattelunsa, jossa hän sivuaa samaa asiaa.
"Ajattelin silloin, että saatana, eihän elämä voi tällaisena jatkua."

Tässä infolinkki Lapuan hoitolaan: http://www.minnesota-hoito.fi/

Kiitoksia vastauksista. Sain kaverilta valtakirjan hoitaa asioitansa aiheen tiimoilta ja kävin tänään A-klinikalla juttelemassa. Sieltä tuli neuvoja ja Minnesota-hoitoa pitivät myös ihan hyvänä, mutta vaikutelmaksi tuli, että pitivät jotenkin elitistisenä tms. AA:sta meillä oli käsitys, ettei se oikein sovellu akateemisesti monialaisesti koulutetuille kriittisille ihmiselle. Avoin uskonnollisuus ja kultinomaisuus kuulemma häiritsevät.

Useampaa hoitolaitosta ympäri Suomea pitivät ihan hyvänä. Esimerkiksi Kellon Kaapontalossa on korvakynttilä-tyyppistä huuhaata, mutta myös hyvää terapiaa ja tuettua asumista. Omat kissat, koirat ja vaikka kultakalat saa tuoda mukana. Tuupovaaran Kokinvaara on kuulemma ookoo. Siellä on täkynä kalastusmahdollisuuksia ja retkeilyyn sopivat maastot. Jonkin sortin hihhuloinnit näyttävät väkisinkin liittyvän kaikkiin pitempikestoisiin hoitoihin.

Ehkä Minnesota olisi paras. Kankkusesta muuten. Kun kaveri voitti viimeisen mestaruutensa, niin kymppiuutisten aiheen siirrosta uutisista urheiluun uutistoimittaja sanoija nyt Anssi kertoo kuinka kova Kankkunen oli tänään. Anssi Kukkosellahan oli tunnettu juopotteluhistoriansa. Ilme oli näkemisen arvoinen.

hcesar
Seuraa 
Viestejä13039

Hoitopaikan tyyli riippuu tietysti potilaan tilanteesta ja motivaatiosta. Onko suurta vaaraa repsahdukselle? Jos on, laitoksessa pitäisi olla aika vahtiva ilmapiiri. Periaatteessahan sijainnilla ei ole merkitystä; toki jokin etäinen sijainti saattaa olla psyykkisesti toimivampi kuin lähellä isoa kaupunkia.

Aika normaali käytäntöhän näissä paikoissa on, että virtsatesteillä tarkistetaan, että ollaan varmasti pysytty selvänä. Varmasti fiksu ihminen ymmärtää, että harha-askeleista jää kiinni.

Kysymys onkin kuinka suuri osuus paranemisessa on omalla motivaatiolla ja kuinka suuri osa muiden vahtimisella? Jos itsellä riittää motivaatiota, vahtaamista ei tarvita. Toisaalta, vaikkei omaa motivaatiota olekaan aluksi paljoa, monet pysyvät selvänä, kun ei anneta liikaa omaa vastuuta tai tilaisuutta ryypiskellä. Harva kuitenkaan itse hoitoa lopettaa, koska päättää ottaa viinaa.

Toisaalta, jos motivaatiota ei ole, alkoholisti saattaa helposti ottaa tilaisuuden tullen riskin ja juoda, vaikka tietääkin, että kiinnijäännin mahdollisuus on suuri. Hoitosuunnitelma tehdään tietenkin yksilöllisesti.

Kukkonen-Kankkunen-juttu oli mainio, en ollut ennen kuullut.

Alkoholistin läheisenä eläneenä sanoisin, että kuukauden hoitojakso on pelkkää oireiden hoitoa, ongelma ei sillä muutu miksikään. AA:sta oli meidän tapauksessa apua, mutta uskoakseni ratkaiseva tekijä ei ollut AA sinänsä vaan vertaistuen saaminen ja säännöllinen yhteydenpito jonkun kuiville päässeen kanssa.

hcesar
Seuraa 
Viestejä13039

Edellisen viestini uudelleen lukeneena lisään, että parantuminen ei missään tapauksessa ole kiinni pelkästään oma-motivaatio-pysyä-selvänä versus vahtiminen -akselista. Se on vain olennainen osa kartoitettaessa lähtötilannetta. Pidän sitä itse tärkeänä, koska lähipiiristä on kokemusta tuon kohdan huomioimattomuudesta.

Hoitometodeja on paljon, mutta nyt kun innostuin itsekin vähän googlailemaan, täysin hörhöilyvapaita on lähes mahdotonta löytää. Itselläni läheiseni ongelma olisi vaatinut välitöntä sairaalahoitoa; siinä ei tietenkään hörhöilystä välitetä. BK:n mainitsemasta tilanteesta ei taida olla kokemusta.

Itselläni on hoitotestamentissa maininta siitä, että uskonnollisia tai uskomushoitoja eikä terapioita saa toteuttaa kohdallani.

Pelottaa sinänsä ajatus siitä, että jos joskus tulisin riippuvaiseksi jostakin päihteestä ja joutuisin/pääsisin hoitoon ja tämän hoidon lopputuloksena muuttuisin uskovaiseksi absolutistiksi.

Kaikissa katkaisuhoidoissa taitaa olla vähintäänkin pieni uskonnollinen vivahde, Minnesota ja Aa-toiminnassa tosin hyvin selkeä sellainen.

Sinänsä jos tahtoo täysin hömpätöntä intensiivistä hoitoa, ei mahdollisuutena oikein ole mitään muuta kuin psykiatrisella osastolla toteuttava kuntoutus, jota ei periaatteessa pelkän päihderiippuvuuden takia anneta.

Työterveyshoidosta tosin saattaapi saada lähetteen esm. masennuksen takia psykiatriselle osastolle, vaikka oikeana syynä olisikin päihderiippuvuus.

Ertsu kirjoitti: "Ilokaasuhoito on nopea, tehokas ja turvallinen katkaisuhoito."

Silloin kun ihminen pyrkii kokonaisvaltaisesti eroon alkoholista, katkaisuhoito on vähän sama asia kuin aspiriini päänsärkyyn.
Bomt Knederin työkaverilla on varmaankin hieman syvällisempi ongelma ja tarve päästä asiasta eroon pysyvästi.

Bomt Kneder
Jouduin hankalaan tilanteeseen. Lupasin työpaikalla ottaa hoitaakseni yhden kollegan, koska meitä pidetään hyvinä ystävinä. Epäilys pitää paikkansa. Eli hän on pahasti alkoholisoitunut, mutta saanut itsensä väliaikaisesti kuiville ja minun pitäisi ohjata hänet hieman pitempään hoitoon.

Jos nyt ensinnä puhuttaisiin asiasta oikeilla käsitteillä:
Sinun työtoverisi on siis käynyt läpi rankan ja erittäin kalliin alkoholin siedätyshoidon, joka on tehonnut häneen erittäin hyvin.

Ja nyt sinä mokoma aiot sitten vieroittaa hänet kokonaan alkoholista juuri kun, hänen elimistö on jo tottunut alkoholiin

Voi voi, minkä aiot tehdä

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat