Seuraa 
Viestejä45973

Tarkoittaako induktanssi sitä, että jos vaikka syötämme yksinkertasiessa virtapiirissä olevaan käämiin jonkin verran jännitettä ja jonkin verran virtaa niin se käämi saa magneettikentän ympärilleen. Tässä käämi alkaa varauttua tavallaan induktiojännitteeellä, joilloin jos laittaisimme hohtolampun käämin viereen ja katkaisisimme piiristä virran hohtolamppu välähtäisi induktio jännitten takia. Tämä johtuisi siitä kun tuo hohtolamppu indusoituu käämin magneettikentässä ja induktiojännite katkaistaessa nousee hyvin korkeaksi ja saa aikaan hohtolampun hehkumisen.

Korjailkaa tätä mun löpinää induktiojänniteestä että oliko tuossa mitään järkeä ja kertokaa samalla, minkä takia tuo virtapiirissä oleva virta muuttuu, ja syntyykö virranmuutosten takia tämä induktiojännite.

Eikös tesla muuntajassa esiinny myös tuon ensiö ja toisio käämin välillä induktiojännitte tai sit tuossa toisio käämien napojen välissä. Ja tuo ensiö tai toisio oli sit niin sanottu LC-piiirissä oleva induktori.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Induktanssi tarkoittaa käytännössä sitä, että käämin - tai ihan minkä tahansa johtimen - magneettikentän syntymiseen kuluu aikaa. Magneettikenttään on varastoitunut energiaa, joten magneettikentän synnyttämiseksi pitää tehdä työtä. Käytännössä tämä ilmenee siten, että jos käämi kytketään esimerkiksi tasajännitteeseen, käämissä ei ala heti kulkea sähkövirtaa tuutin täydeltä vaan sähkövirran voimakkuus kasvaa "hitaasti" maksimiarvoonsa. Yksinkertaistetusti voidaan ajatella, että käämin magneettikenttä "pistää hanttiin" eikä sähkövirran voimakkuus voi muuttua äkillisesti.

Samalla tavoin kun käämi irroitetaan jännitelähteestä, magneettikenttä ei voi kadota äkisti tyhjyyteen, koska siihen on varastoitunut energiaa. Energia pitää ensin kuluttaa johonkin. Käämissä kulkeva sähkövirta jatkaa hetken kulkuaan, vaikka käämi ei ole kytkettynä mihinkään. Käytännössä tämä ilmenee kipinänä, ja magneettikentän energia purkautuu valo-, lämpö- ja äänienergiaksi (räps!). Jos käämin päiden väliin laitetaan hohtolamppu, kipinä purkautuu tietysti hohtolampun kautta.

Kuta suurempi on käämin induktanssi, sitä enemmän sen magneettikenttä on kykeneväinen varastoimaan energiaa ja sitä enemmän käämi kapinoi kaikkia sähkövirran voimakkuutta muuttavia toimenpiteitä vastaan. Myös suoralla johtimella on induktanssia, joskin vähän. Kun johdin kierretään käämiksi, suoran johtimen induktanssit ynnäytyvät yhteen ja syntyy isompi induktanssi.

Vierailija

Tuota induktanssia voi ajatella siten, että virran kasvaessa syntyy vahvistuva magneettikenttä, ja vahvistuva magneettikenttä puolestaan indusoi johtimeen vastakkaisen jännitteen. Siksi virta ei ihan heti kasva esimerkiksi käämissä, kun siihen kytketään jännite.

Toisaalta, kun jännite virtalähteestä äkkiä laskee, niin vähenevä magneettikenttä indusoi johtimeen jännitteen, joka saa virran edelleen kulkemaan, vaikka varsinainen jännitelähde on jo kytketty pois päältä.

Ja kuten jo mainittu, niin tämä on oikeastaan yksi energiaperiaatteen muoto. Syntyvä magneettikenttä vaatii energiaa, ja häipyvä magneettikenttä luovuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Paul M
Seuraa 
Viestejä8643
Heksu

Kuta suurempi on käämin induktanssi, sitä enemmän sen magneettikenttä on kykeneväinen varastoimaan energiaa...

Kaava varastoidulle energialle on W=I²L. Jos induktanssia kasvatetaan, saadaan tietenkin pienemmällä virralla sama energiasisältö käämiin.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat