Seuraa 
Viestejä45973

Kertokaahan mitkä ohjelmointikielet ovat käytetyimpiä nykyään luonnontieteissä? Itsellä kun ei ole hajuakaan millä niistä olisi jotain käyttöä. Entä mistä olisi hyvä aloittaa ohjelmointikieliin tutustuminen mikäli on ihan aloittelija niissä asioissa, edelleen jos ajatellaan luonnontieteiden kannalta?

Kommentit (5)

Sama se on, mitä ohjelmointikieltä käytetään, algoritmithan ja tiedonkäsittelyhän ovat pääasia. Voit ruveta fyysikoksi, vaikka et osaisi jotain tiettyä kieltä.

Luonnontieteiden kannalta lienee olennaista, että kielellä on nopea toteuttaa erilaisia algoritmeja. Siksi kannattanee käyttää sellaisia kieliä missä on paljon abstraktiota ja valmiita kirjastoja esim. grafiikan piirtämiseen. Tällöin säästyy sitten enemmän aikaa sille varsinaiselle tieteelle

Helpointa olisi varmaankin esim. koodata Matlabin skriptikielellä. Ohjelmointikielistä kannattaa tutustua mm. näihin: Java, C++ ja Pyhton.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuntuu että jokaisella alalla on vähän oma "de facto" ohjelmointikielensä. Fortrania käytetään (fyysikot, matemaatikot ja muut "laskijat") yleisesti missä tahansa hardcore suurteholaskennassa (valtava määrä äärimmilleen optimoituja algoritmeja: aliohjelmakirjastot BLAS, LAPACK, TOMS jne. jne.) ja esim. Perliä bioinformatiikassa (vastaavasti valtava määrä moduuleita, tosin ei niin pitkältä ajalta). Tietysti C-kieltäkin käytetään, mutta se on usein liian työläs (alkeellinen) nimenomaan luonnontieteiden kannalta. Lisäksi nykyään Matlab on hyvin suosittu ohjelmointikieli/alusta vähän jokaisella luonnontieteen alalla, koska sillä onnistuu helposti mm. numeerinen laskenta, visualisointi ja graafisten käyttöliittymien teko. Myös Python (numpy, scipy moduulit) kasvattaa koko ajan suosiotaan Perlin (PDL) kustannuksella. Lisäksi on tietysti Java ja C++, mutta ei niiden ominaisuuksia yleensä luonnontieteissä tarvita ,kuten jotain olio-ohjelmointia.

Matlab taitaa olla numeerisen mallinnuksen perustyökalu tänä päivänä. Ainakin TKK:lla sitä käytetään lähes kurssilla kuin kurssilla. Symbolisessa laskennassa kannattaa tutustua Mathematicaan, jolla numeerinenkin mallinnus tosin onnistuu nykyään varsin hyvin. Tietysti olisi hyvä osata kaikkea muutakin, kuten C/C++:aa, javaa, pythonia, fortrania, yms.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat