Seuraa 
Viestejä45973

Näin pääsiäisen alla kiinnostaa kovastikin tietää, miten palstalaiset asennoituvat mämmiin, tuohon löysää ulostetta muistuttavaan perinneruokaan.

Wikipediasta poimittua:

Mämmi on makea suomalainen perinneruoka, jota nautitaan varsinkin pääsiäisen aikaan. Sen arvellaan olevan juutalaisen hapattamattoman leivän vastine. Mämmiä valmistetaan pääosin vedestä, maltaasta ja ruisjauhosta. Mämmin sanotaan kuvaavan kristityn velvollisuutta luopua "pahuuden hapatuksesta".

Suomessa täysin imelä mallaspitoinen mämmi oli vanhastaan vain lounaisen Suomen ruoka. Muualla maassa ja etenkin idässä tunnettiin sen asemesta jauhoista imelletyt hapanimelät mämmit, kuten hapanmämmi ja syötävä taikina, jotka ovat vellimäisiä ja imeltämisen jälkeen lievästi hapatettuja. Nämä ovat myös laajalti tunnettuja itäeurooppalaisia ruokia. Makea, maltaista ja jauhoista imellytetty pääsiäismämmi on tullut tunnetuksi koko Suomessa koulujen ja ruuanlaittokurssien myötä.

Nykyään mämmi tarjotaan jäähdytettynä sokerin ja kerman kera, mutta aikaisemmin sokeria ei käytetty ja kermakin oli hapanta smetana-tyyppistä.

Persialaiset käyttävät samaan tapaan valmistettua "mämmiä" persialaisessa uudessa vuodessa, joka on kevään ensimmäinen päivä. He kutsuvat sitä nimellä Sämänu.

http://fi.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4mmi


Lihavoinnit allekirjoittaneen. Ja kyllä, pidän mämmistä, vaikkakin mämmilaadun suhteen olen varsin ronkeli: Saarioisten tai Kymppimämmiä. Päälle tietysti sokeria ja kuohukermaa - ja vieläpä tässä nimenomaisessa järjestyksessä.

Kommentit (20)

kaiketikenties
Seuraa 
Viestejä629

Ollappa mámmiá miullakin....
Ei lóydy carrefuureista, ei mercadonista eiká edes lidlistá.
Valtaosa maailmasta on jáányt paitsi tástá hapatetusta suomalaisviljaherkusta. Ei námá españalaiset aboriginaalit edes tiedá mitá on pasha.

Táállá on sen sijaan muovisia kristusjárkáleitá kantavia henkipaattosaatueita ja itseáán ruoskivia masokisteja seká ku-klux-klan-naamioisia jumalan -sori- siis Vatikaanin sanan orjia.
Mámmiá ei ole, mutta on maidossa uitettuja ja óljyssá paistettuja vehnáleiván siivuja. Páálle saa mansikkahilloa jos haluaa.

Taidan pysytellá ainakin kiirastorstain ja pitkáperjantain sisátiloissa.
Pelottaa tuollaiset fanaattiset kulkueet....

Puedes imaginar un mundo sin música............

Saarioisten mämmiä lusikoin pitkin kevättalvea enkä kaipaa lisukkeita. Kymppimämmiäkin olen syönyt enkä muista huomanneeni juuri eroa edelliseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Teollisista Saarioisten on parasta ja ihan ok kakkosena on Kymppi-mämmi. Omatekoinen valmistui juuri kahden päivän työn tuloksena. Se on vielä jäähtymässä, mutta hyvälle se ainakin tuoksuu.

Mä en kyllä äänestänykää, ku en muista miltä se maistuu, sitä ei oo tullu mun suuhun piiiiiiiiiitkään aikaan...

Olihan tos toi akathiljaa-vaihtoehto, mutten oikein ymmärtänyt sitä.

Toope
Seuraa 
Viestejä28546

Mämmi on saatanan keksintö, en syö!

"Ruotsikin oli pirullinen maa ennen kuin tajusivat tuon monikulttuurin. Peppit ja Lindgrenit ovat niin eilispäivää." Pommit ja etnojengit? Uusi normaaliko?
"Ei ole tärkeää, kuka tai mikä hallitus lopettaa huonon maahanmuuton Suomeen. Pääasia on se, että joku sen lopettaa."
"Minä kun tyhmänä luulin, että median moniarvoisuus olisi arvokasta, eikä valtamedian samanmielisyys?"

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238

Mielestäni mämmi ei ole erityisen hyvää eikä erityisen pahaa. Jätän mieluummin syömättä kuin syön, koska paljon parempiakin jälkiruokia tiedän. Tällainen äänestysvaihtoehto puuttuu.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Toisinaan väitetään että japanilaisten suosima käynyt papumössö eli nattō maistuu hieman mämmiltä. Pitääkö tämä paikkansa? Ehkä tämä selittäisi sen, miksi monet japsit tuntuvat tykkäävän mämmistä.

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662

Mämmi on rock! NAM! Pitkä aikaa vaan ku viimeksi oon syöny sitä. Siitä on useampi vuosi jo. Tänä vuonna kyl meinasin varmaan syödä jos vanhemmat ostaa sitä. Ei itse henno ostaa ku se on niin kallista.

Sokerin ja maidon kera se o hyvää.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

OjH
Seuraa 
Viestejä259

Mämmi on ihan hyvänmakuinen jälkiruoka, joskus olen ostanut sitä muulloinkin kuin pääsiäisenä. Outoa muuten, että kuningaskuluttajan mämmitestissä pari vuotta sitten hyvin pärjännyt kymppimämmi oli nyt suorastaan surkeaa.

Eri lisukkeilla olen myös kokeillut, kermainen vaniljajäätelö on yksi parhaista. Perinteinen maito/kerma ja sokeri on ihan hyvä myös.

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662

JEE! Ne osti mulle mämmiä. Nam! En oo vielä tosin syöny. Täytyy syödä joskus sitä sit ku ehtii.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615

Ällöä mömmöä!

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662

HMMMMMMMMMMM...SYÖN NYTTEN MÄMMIÄ! NAMI NAMI! IHANAA!

Tää on iteasiassa iha hyvää, tosin tuli otettua ny liikaa lautaselle, nii ei enää maistu tää loppu oikee. Tää on aika tiheetä matskua. Vaikka onkin rasian pohjalla, vaan eikä ole edes läheskää puoleen väliin, nii painaa silti 700 grammaa. Tujua tavaraa. Tätä pitää ottaa pikkuse kerrallaa.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

kaiketikenties
Seuraa 
Viestejä629

levitelkáá nyt niitá mámmejánne tánne ihan sielujenne pohjista
Mámmittómán elámá ei ole helppoa ja páásiáisená támá kaipuu ikáánkuin laukeaa.
Sama ráákki edessá kesállá, talkkuna-aikaan
Ette te ymmárrá

Puedes imaginar un mundo sin música............

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat