Suomalaisten perinneruokien kuva- ja reseptigalleria

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Tuon Berlusconi-ketjun herättämänä aloin miettimään suomalaisia perinneruokia ja niiden ulkonäköä.

Mielestäni suurin osa tiedossani olevista perinneruoista näyttää epämääräiseltä mössöltä, joten ajattelin, että tänne voisi laittaa kuvia perinneruoista ja reseptit jos sellainen sattuu olemaan tiedossa.

Ai niin, onhan täällä suomessa toinenkin versio, kuoreen pakattu epämääräinen mössö.

Ja perinneruoaksi ei varmaankaan lasketa sellaista ruokaa, joka on keksitty viimeisen vuosikymmenen sisällä ranskassa opiskelleen michelinkokin toimesta.

Kommentit (7)

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210
Liittynyt2.6.2005

Mitä tulee ulkonäköön, niin makkara on makkara on makkara, ja sekä ranskut että italiaanot tekevät varsin mainioita makkaroita joita en aivan ruokien missi(mister?)kisoihin valitsisi. Monien perinteisten ruokien ulkonäkö johtuu valmistusmenetelmistä; uuniruoka yleensä on mössöhköä, keitetty märkää ja paistettu ruskettunutta.

Suomalaisen perinneruuan "vika" lienee raaka-aineiden kalpeudessa ja mausteiden vähyydessä, mutta se mikä itseäni kiinnostaisi on syy vähäiseen mausteiden käyttöön. Tiedetäänhän että vielä keskiajalla Suomeenkin tuotiin kaikenlaista maustetavaraa, ja joidenkin yrttien suhteen Suomi oli jopa vientimaa. Minne maustamisen jalo taito oikein hävisi? Luterilaisuuden suohon?

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Vierailija

Se myös ihmetyttää, miksi suomessa on pakko tunkea kaikki aineet sekaisin. Hienona esimerkkinä vaikkapa kalakukko, joka avaamisen tai leikkaamisen jälkeen ei näytä kovin esteettiseltä. Myös kaikki laatikkoruoat ovat omituisen näköisiä.

Muualla on osattu pitää ruoka-aineet erillään.

Vierailija
McRoot
Se myös ihmetyttää, miksi suomessa on pakko tunkea kaikki aineet sekaisin. Hienona esimerkkinä vaikkapa kalakukko, joka avaamisen tai leikkaamisen jälkeen ei näytä kovin esteettiseltä. Myös kaikki laatikkoruoat ovat omituisen näköisiä.

Muualla on osattu pitää ruoka-aineet erillään.




Kalakukossahan koko ateria kätevästi pakattuna suojaavaan ja säilövään kuoreen. Kyllä se on kelvannut tuohikonttiin heittää kun on lähtenyt pokasahan ja kirveen kanssa talvimetsään.

Eikä voi roskaruoasta puhua kun "astiakin" on syötävä.

Vierailija
fatbastard
McRoot
Se myös ihmetyttää, miksi suomessa on pakko tunkea kaikki aineet sekaisin. Hienona esimerkkinä vaikkapa kalakukko, joka avaamisen tai leikkaamisen jälkeen ei näytä kovin esteettiseltä. Myös kaikki laatikkoruoat ovat omituisen näköisiä.

Muualla on osattu pitää ruoka-aineet erillään.




Kalakukossahan koko ateria kätevästi pakattuna suojaavaan ja säilövään kuoreen. Kyllä se on kelvannut tuohikonttiin heittää kun on lähtenyt pokasahan ja kirveen kanssa talvimetsään.



Se on myös hyvän makuista, mutta esteettisyys on kyllä kaukana.

Vierailija

Lemin särä on kyllä minusta maukkain suomalainen perinneruoka eikä edes pahan näköinen. Resepti on yksinkertainen, lammasta, perunoita ja suolaa. Arvelen, että valmistusprosessi koivun ja lepän kanssa on se seikka, joka sitten lopulta antaa maun. Sen verran aikaa vievä ruoka on kyseessä, ettei monesta paikasta saa.

http://www.lemi.fi/kunta/matka/saraohje.htm

Myös savustetut kalat, etenkin muikut, ovat erinomaisia, mutta en tiedä, voiko niitä lukea perinneruokiin.

Pokasaha
Seuraa 
Viestejä1466
Liittynyt16.3.2005
Rere
Lemin särä on kyllä minusta maukkain suomalainen perinneruoka eikä edes pahan näköinen. Resepti on yksinkertainen, lammasta, perunoita ja suolaa. Arvelen, että valmistusprosessi koivun ja lepän kanssa on se seikka, joka sitten lopulta antaa maun. Sen verran aikaa vievä ruoka on kyseessä, ettei monesta paikasta saa.

http://www.lemi.fi/kunta/matka/saraohje.htm

Myös savustetut kalat, etenkin muikut, ovat erinomaisia, mutta en tiedä, voiko niitä lukea perinneruokiin.




En ole päässyt koskaan maistamaan särää, mutta sen on pakko olla hyvää, tuo kuvakin sen jo todistaa, vesi tulee kielelle kun vain ajatteleekin tätä herkkua.

Äitini tapasi paistaa aikoinaan karitsan lihaa seuraavasti:
Koivun oksista ja hän kiersi halkaisijaltaan noin 10 - 12 cm pantoja joissa oli myös vähän katajaa. Pannat aseteltiin uunipellille, pantojen päälle suolatut ja maustetut karitsanlihat ja sitten vain kiviuuniin paistumaan. Uunissa haudutettiin myös perunoita ja nauriita, kun paistokset oli valmiit, ne nautittiin ruisleivän, voin, maidon ja piimän kera, hyvältäpä maistui.
Ahvenista tehty patakukko joka haudutetaan kiviuunissa vie myös kielen mennessään.

Kansakunta joka kieltää historiansa, häviää maailmankartalta.
Pokasaha

Vierailija

Perinneruoista jänispata, metsopaisti sekä käristys lisukkeineen menevät etelänvieraiden saapuessa kuin kuumille kiville. Hyviähän nuo ovat ja puoliansa saa pitää, jottei jäisi ilman.

McRoot kirjoitti:

Muualla on osattu pitää ruoka-aineet erillään.

Muualla ei ole osattu ruoka-aineita sekottaa.

Pikku Gen kirjoitti:

Suomalaisen perinneruuan "vika" lienee raaka-aineiden kalpeudessa ja mausteiden vähyydessä...

Onhan salmiakissakin ammoniakkia ja suolahappoa...

Mausteiden vähyyshän perinnneruoissa ei sinänsä ole ongelma, koska vanhoja reseptejähän on mahdollista soveltaa ja ateriakokonaisuutta täydentää esimerkiksi paikalliseen ilmastoon muokatuilla eksoottisilla alkupaloilla.

Uusimmat

Suosituimmat