Seuraa 
Viestejä2875

Melkeinpä kaikille alkuaineille tuntuu löytyneen käyttöä kemianteollisuudessa tai sitten niillä on tärkeä rooli biologiassa. Vaan onko hyviä ehdokkaita mikä olisi se kaikkein hyödyttömin alkuaine, niin kaupallisen käytön kuin elämänkin kannalta?

Raja kannattanee vetää jonnekin sinne raskaiden synteettisten alkuaineiden ja isotooppien alle sillä niitä on tehty vain pieniä määriä koeluontoisesti joten niiden hyödyllisyydestä on vaikea puhua. Ja voihan joku saivarrella että uraanikin on kemian ja biologian kannalta hyödytöntä sillä sitä ei hyödynnetä kemiallisesti vaan fissioimalla, ja biokemiassakaan sillä ei ole paikkaa.

Rauta voisi olla yksi ylläriehdokas, niin hassulta kuin se kuulostaakin. Rauta on nimittäin universumin vihonviimeistä jätetuotetta, joksi tähtien ytimet lopulta muuttuvat kun tähdet kuluttavat energiansa loppuun. Rautaa ei nimittäin voi niin fissioida kuin fuusioidakaan ilman suurta energiahävikkiä. Ihmiskunta on kuitenkin ottanut tämän vihelijäisen jätteen laajamittaiseen käyttöön jo kauan sitten, ja onpa sillä tärkeä rooli biologiassakin. Eli se siitä raudan hyödyttömyydestä. Nythän on tarkoitus nimenomaan puhua alkuaineiden kaupallisesta ja biologisesta hyödystä, ei universumin kohtalosta.

Sivut

Kommentit (41)

Cargo
Seuraa 
Viestejä979

Varmaakin nämä synteettiset alkuaineet joita löytyy jaksollisen järjestelmän f-lohkosta. Kyseiset alkuaineet on luotu keinotekoisesti, eivätkä ne elä kovinkaan kauan.

Jos ydinreaktiolla on saatu luotua hetkellisesti systeemi, jossa protonit ja neutronit muodostavat ytimen ja elektronit on saatu kiertämään, niin kyseistä atomia voidaan kutsua alkuaineeksi.

Hyödyttömistä alkuaineista hyödyttömin lienee sitten tuo Lawrencium, joka on hyvin epästabiili ja vieläpä vaikeasti valmistettava ihmisen tekemä viritelmä.

" sähkö (se sähkö, jota tuotetaan mm. voimalaitoksissa) ei ole energiaa "
- Vastaaja_s24fi

“Jos et ole kaksikymppisenä vihreä, sinulla ei ole sydäntä. Mutta jos et ole nelikymppisenä perussuomalainen, sinulla ei ole aivoja.”
- Cargo

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Jorma
Seuraa 
Viestejä2351
PeterH
Melkeinpä kaikille alkuaineille tuntuu löytyneen käyttöä kemianteollisuudessa tai sitten niillä on tärkeä rooli biologiassa. Vaan onko hyviä ehdokkaita mikä olisi se kaikkein hyödyttömin alkuaine, niin kaupallisen käytön kuin elämänkin kannalta?Radon

offmind
Seuraa 
Viestejä20309
-Maija-
Phonium - käytetään ulkoisesti keskustelupalstoilla trollien rauhoittamiseen.Mutta trolleillapa onkin käytössään Baloniumia, vieläpä usein hyvin puhtaaksi jalostetussa muodossa (Weapons Grade). Ja usein käytössä ovat myös Handwaivium ja Unobtainium.

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210
PeterH
Melkeinpä kaikille alkuaineille tuntuu löytyneen käyttöä kemianteollisuudessa tai sitten niillä on tärkeä rooli biologiassa. Vaan onko hyviä ehdokkaita mikä olisi se kaikkein hyödyttömin alkuaine, niin kaupallisen käytön kuin elämänkin kannalta?
- - -
Rauta voisi olla yksi ylläriehdokas, niin hassulta kuin se kuulostaakin. - - - Ihmiskunta on kuitenkin ottanut tämän vihelijäisen jätteen laajamittaiseen käyttöön jo kauan sitten, ja onpa sillä tärkeä rooli biologiassakin.

Ai, ihmiskuntako keksi veren hemoglobiinin? [/sarkasmi]

Hämmästyttävissä asioissa on hämmästyttäviä asioita, sanoisin. Ja mitä tulee alkuperäiseen kysymykseen, ei vastausta... en ole aivan niin perehtynyt kemiaan.

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615
offmind
-Maija-
Phonium - käytetään ulkoisesti keskustelupalstoilla trollien rauhoittamiseen.Mutta trolleillapa onkin käytössään Baloniumia, vieläpä usein hyvin puhtaaksi jalostetussa muodossa (Weapons Grade). Ja usein käytössä ovat myös Handwaivium ja Unobtainium.Äläs ny, molemmat, sekä Handwaivium että Unobtainium olivat korvaamattoman tärkeitä ukko Nooalle arkin rakennusmateriaaleina.

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

offmind
-Maija-
Phonium - käytetään ulkoisesti keskustelupalstoilla trollien rauhoittamiseen.Mutta trolleillapa onkin käytössään Baloniumia, vieläpä usein hyvin puhtaaksi jalostetussa muodossa (Weapons Grade). Ja usein käytössä ovat myös Handwaivium ja Unobtainium.ja jollain p******llä Tanskanmaalta tuotettua Bushmaniumia!

Mielenkiintoinen kysymys. Näin tässä tosiaan on käynyt, että melkein kaikille aineille on löytynyt jotain käyttöä. Jos kysymys rajattaisiin niin että keskityttäisiin vain biologian kannalta tärkeisiin asioihin, olisi lista varmasti paljon pidempi. Yllättävän monia alkuaineita voidaan käyttä metalliseoksissa. Toiset antavat sitkeyttä tai lämmönkestoa, jotkut kovuutta ja toiset korroosionkestoa. Mitä mielikuvituksellisempia aineita käytetään myös katalyytteinä. Lentokonepuolella tarvitaan vähän kaikkea, ja niissä metalliseoksissa tulee hyvin edustettua melko iso osa jaksollisesta järjestelmästä.

Turhimman aineen tittelin antaisin aineelle: Rn - radon.

wikipedia
Because of its price and radioactivity, experimental chemical research is seldom performed with radon, and as a result there are very few reported compounds of radon, all either fluorides or oxides.Niin kallista ja lyhytikäistä ettei siitä kannata tehdä mitään ja niin haitallista että siihä halutaan lähinnä päästä eroon. Radon yhdisteet kuten RnF2 hajoavat niin vikkelästi ettei niitä ehdi tutkia saatika hyödyntää mihinkään. Aine on todellinen, mutta sen ominaisuudet aivan teoreettisia.

Muita vastaavanlaisia "turhia" aineita ovat mm. Fr, Pa ja Ra. Radium jatkaa samalla linjalla. Sitä käytettiin aikanaan säteilyn tuottamiseen, mutta nykyään 60Co ja 137Cs ovat korvanneet sen. Ra vain ei ole riittävän turvallinen ja tehokas säteilijä. Radiumia on muutenkin riittävän hankala valmistaaa. Berylliumin kanssa siitä kuitenkin saa neutronilähteen, mutta sitä lähemmäksi käytännönelämää Ra ei tule.

Toinen hyvä ehdokas olisi Pa (protactinium)
Se on radonin kanssa vähän samaa osastoa. On radioaktiivinen, hajoaa turhan nopeasti, maksaa paljon jne.

Yllättävän monia radioaktiivisiakin alkuaineita on opittu käyttämään tietynlaisen säteilyn tuottamiseksi, mutta tämän aineen kohdalla ainakaan wikipedia ei kerro mitään käytännöllistä. Teoreettisia käyttökohteita ovat tietenkin kemian ja fysiikan perustutkimus Protactiniumin aika vain ei ole vielä tullut.

Sitten mainittakoon vielä yksi teoreettinen alkuaine nimittäin unbihexium Ubh. Se on teoreettisesti painavin vakaa alkuaine siellä jossain vakauden saarella epävakauden meren takana. Jos tuommoinen onnistutaan joskus tekemään, niin mitäköhän sillä tehtäisiin. Varmaan nobelin palkinto siitäkin irtoaisi, mutta mahtaisiko siitä olla yhtään enempää hyötyä ihmiskunnalle. Selvästikin sitä voitaisiin valmistaa vain hiukkaskiihdyttimissä, joten kilohinta on varmasti taattu.

Pidetään mielessä että laseristakin sanottiin aikanaan että se on ratkaisu ongelmaa, jota ei ole vielä keksitty. 30 vuotta myöhemmin laserillekin rupesi löytymään käyttökohteita ja nykyään elämä ilman sitä olisi jonkun verran ankeampaa.

Kulta, Au.

Kysymyshän kuului, mikä on hyödyttömin. Kulta on melkolailla hyödytöntä. Se on aivan liian harvinaista ja siten kallista, jotta sitä kannattaisi käyttää mihinkään missä se on hyvä, koska kaikkiin sen ominaisuuksiin on olemassa halvempi ja ennenkaikkea helpommin suurina määrinä saatavilla oleva korvaaja.

Se on erinomainen säteilysuoja, mutta silti röngtenhoitajilla on lyijy-, eikä kultaliivit. Se kestää korroosiota täydellisesti, mutta silti vain minun Hondani kori on sinkitty, eikä kullattu. Sähkönjohtamiskyky on loistava, mutta silti sähköjohtoja valmistetaan kuparista.

Nykyteollisuudella on äärimmäisen vähän käyttöä kullalle ja vain murto-osa kaivetusta kullasta päätyy teollisuuteen. Platinaa ja hopeaa tarvitaan omalaatuisten ominaisuuksiensa takia, kultaa ei, koska sen ominaisuuksille on melkein aina korvaava ja halvempi ehdokas. Paitsi tietenkin, kun mainosmiehet saavat päättää...

Marssilainen
Seuraa 
Viestejä3337

Avaruusluotaimissa käytetään kultaa, koska niissä hinnoissa ei materiaalin hinnalla enää juuri ole merkitystä. Jos kultaa löytyisi valtavat määrät, niin sitä varmaan alettaisiin käyttämään enemmänkin kaikenlaisissa koneissa.

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa...

Socrates
Seuraa 
Viestejä8971
Phony
offmind
-Maija-
Phonium - käytetään ulkoisesti keskustelupalstoilla trollien rauhoittamiseen.Mutta trolleillapa onkin käytössään Baloniumia, vieläpä usein hyvin puhtaaksi jalostetussa muodossa (Weapons Grade). Ja usein käytössä ovat myös Handwaivium ja Unobtainium.ja jollain p******llä Tanskanmaalta tuotettua Bushmaniumia!Heko. Mutta vakavasti puhuen, se on Feynmanium, myös Untriseptiumiksi kutsuttu alkuaine järjestysluvultaan 137.
Nimittäin, teoreettisesti tällaisen alkuaineen uloimmat elekt-
ronit liikkuvat valoa nopeammin, mikä tietenkin on mahdotonta. Jotkut neropatit ovat huomauttaneet, että ei
suhteellisuusteorian huomioiden, mutta sekin on laskelmissa,joita nobelfyysikko Richard Feynman teki. Asian
ydin on siinä, että suhteellisuusteoreettisesti valon nopeudella ydintä kiertävän elektronin systeemi edustaa mustaa aukkoa, joksi tällainen Feynmanium oitis muuttuisi
ja häviäisi, kenties nielaisi meidät kaikki mukanaan. Varsin
hyödytön, ellen sanoisi peräti vaarallinen alkuaine.

kuningas
Seuraa 
Viestejä1246
Harrastelija-Ajattelija
Kulta, Au.

Kysymyshän kuului, mikä on hyödyttömin. Kulta on melkolailla hyödytöntä.
Kaikista maasta louhituista mineraaleista tärkein on kulta.

Mataljännite-elektroniikassa tarvitaan kultaa, esim kaikissa uudenaikaisissa elektroniikkalaitteissa on kultaa. Tietokone, TV, puhelin, GPS..

Kaikista paras hampaan paikka-aine on kulta.

Kultaa käytetään lääketieteessä esim reuman hoitoon. Syöpäkuvauksissa käytetään radioaktiivista kultaa.

Kultaa käytetään erinoimaisen johtavuutensa lisäksi esim. avaruudessa voiteluaineena: ohut kultakalvo estää osien kiinnihitsautumisen tyhjiössä.

Kultaa käytetään yleisesti ikkunoissa heijastamaan auringon säteilyä pois ja pitämään kylmän sisällä sekä käänteisesti pitämään lämmitettyä taloa lämpimänä.

Astronauttien visiireissä on vielä hiukan paksumpi kultakerros.

Suurin osa kullan sovelluksista on kehitetty joidenkin vuosikymmenten aikana ja sovelluksia odotetaan tulevan jatkuvasti rutkasti lisää.

War doesn't determine who's right but who's left.

There is no such thing as an atheist in a foxhole.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35916

Pysyvistä alkuaineista ei äkkiseltään tule mieleen mitään käyttötarkoitusta skandiumille. No, Google tietää sillekin muutanam sovelluksen, mutta näpertelytasolla aineen hyödyntäminen on. Tuskinpa se tekisi suurtakaan lovea maailmantalouteen, jos Siriuslaiset kävisivät jonakin pimeänä yönä pöllimässä kaiken maankuoren skandiumin.

Harmi sinänsä, että se on niin harvinaista. Käsittääkseni se olisi hyvin kevyttä ja vahvaa metallia, jolle olisi kyllä käyttöä jos vain hinta olisi tolkullinen.

Veli Hopea
Seuraa 
Viestejä1249
Neutroni

Pysyvistä alkuaineista ei äkkiseltään tule mieleen mitään käyttötarkoitusta skandiumille.

Skandiumista saadaan erinomaista lisäainetta alumiiniin, jolloin seoksesta saadaan joustavaa ja sitkeää. Sellaisesta valmistetaan muun muassa niinkin arkipäiväisiä vekottimia kuin polkupyörien runkoja.

Entäs radon, mihin sitä käytetään?

New ideas are always criticized - not because an idea lacks merit, but because it might turn out to be workable, which would threaten the reputations of many people whose opinions conflict with it.

ISLAM: Mitä lännen tulee tietää (http://www.youtube.com/watch?v=sbLfpqBx2TU&feature=&p=3C7052B7ADA587B6&i...) (video)

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat