Seuraa 
Viestejä45973

Tämä ketju on myös vastapainoksi itsemurhasta kirjoitetulle.

Miksi kysyä jo viisikymppisten mielekkyyttä elämään, eikä vasta yli yhdeksänkymppisten?
Siksi, että noin kymmenen vuotta sitten amerikkalaisilta nuorilta kysyttäessä, he vastasivat yli viisikymppiseksi elämisen olevan turhaa.

Mielestäni kaikilla ikäkausilla on oma mielekkyytensä. Mitä vanhemmaksi on elänyt, sitä enemmän ihmettelemistä on kaiken kertyneen tiedon ja ymmärryksen valossa.
Edellä mainittua mielekkyyttä saattaa häiritä sairaus tai aika on mennyt työn raatamisessa, tai jostain muusta syystä ei ole tarvittavia eväitä riittävästi, jotta ikääntymisen rikkaus myös tuntuisi rikkaudelta, eikä vain rasitteelta.

Itse päätin opetella kirjoittamaan.

Sivut

Kommentit (85)

Elinikä voi perustua myös elämänodotuksiin. Jos ihmiselle elämä on yöelämä ja erilaiset hurvitteluriennot, niin ei ihme, jos voi ajatella että yli 50v ei ole mieltä elää. Mutta toisissa kulttuureissa korkea ikä koetaan viisauden takia arvokkaaksi. Lisäksi jos elää elämänsä ylläpitäen liikkumiskykyä, niin mikäs siinä on elellessä. Jos päästää fyysisen kuntonsa rapautumaan, turmelee kehonsa huonolla ruokavaliolla, ja tuhoaa alkoholilla aivosolujaankin ja elämä ehkä muutenkin pilalla (velkaa, kaunaa ja homeinen koti), niin onhan se ihan eri asia kuin jos olisi pitänyt huolta itsestään.

Aikidon perustaja Morihei Ueshiba on hyvä esimerkki terveesti eläneestä ihmisestä, jolla oli paljon voimia myös vanhana.
Video
Video2
Wikipedia

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
pinklin
Tämä ketju on myös vastapainoksi itsemurhasta kirjoitetulle.

Miksi kysyä jo viisikymppisten mielekkyyttä elämään, eikä vasta yli yhdeksänkymppisten?
Siksi, että noin kymmenen vuotta sitten amerikkalaisilta nuorilta kysyttäessä, he vastasivat yli viisikymppiseksi elämisen olevan turhaa.

Mielestäni kaikilla ikäkausilla on oma mielekkyytensä. Mitä vanhemmaksi on elänyt, sitä enemmän ihmettelemistä on kaiken kertyneen tiedon ja ymmärryksen valossa.
Edellä mainittua mielekkyyttä saattaa häiritä sairaus tai aika on mennyt työn raatamisessa, tai jostain muusta syystä ei ole tarvittavia eväitä riittävästi, jotta ikääntymisen rikkaus myös tuntuisi rikkaudelta, eikä vain rasitteelta.

Itse päätin opetella kirjoittamaan.

Jos ajatellaan hyödyn kannalta, niin kapitalistit hyötyvät eniten nuorista, vähemmän yli 50-vuotiaista. Tällainen näkökulma on mielestäni aivan validi, koska 30-kymppistä pystyy riistämään keskimäärin 30 vuotta, 50-vuotiasta vain 10 vuotta.

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621

Vanheneminen kypsyttää ihmistä ja nauttii erilaisista asioista ja vastuualueetkin muuttuvat. On kai selvää ettei nuori ymmärrä miltä tuntuu olla vaikka 50- tai 90- vuotias. Kuitenkin elämän ja kuoleman kontrasti on liian suuri.

Vanheneminen lienee raakaa muttei niin julmaa että verrattavissa kuolemaan. Normaali ihminen oppii nauttimaan niistä asioista mitä on.

Stinger
Seuraa 
Viestejä4720

Kiinnostuksen kohteet ja arvot muuttuvat iän myötä eli samat asiat mitkä saattavat kiinnostaa parikymppisenä eivät ehkä kiinnosta samalla tavoin vanhempana. Samaten monesta nuoresta radikaalista saattaa kehittyä itsensä ja muiden moraalia vartioiva tyyppi, joka on sitten marmattamassa nuorten käytöksestä ja kannattaa "perinteisiä arvoja". Samaten elämänkokemuksen kasvaessa varmaan sitten näkee asiat paljon laajemmassa valossa joiltain osin ja ihmistuntemus sekä itseluottamuskin ovat eri luokkaa kuin joskus vielä itseään kovin hyvin tuntemattomana ja tulevaisuuden suhteen epävarmana.

Vanhemmat ihmiset yleensä tietävät myös rajansa ja rajoittuneisuutensa paremmin, joten osaavat sitten nauttia ehkä niitten puitteissa asioista täysipainoisemmin. Ei ehkä myöskään enää niinkään kilpailla muiden kanssa, vaan enemmänkin keskitytään yrittämään itsensä viemisessä niissä omissa taidoissaan korkeammalle tasolle ja vähemmän koetaan sitten haitaksi, jos ei ihan jokaista ihmistä kaikessa voittaisikaan. Kyllä niitäkin ihmisiä tosin väliin näkee, jotka itkevät menetetyn nuoruutensa perään ja haikailevat vielä kokematta jääneitä asioita, joihin ei välttämättä enää pysty sekä katkeroituvat niille itseään nuoremmille, jotka ne voivat vielä kokea.

Kannattanee varmaan nauttia sitten mahdollisimman monesta hetkestä ja mahdollisuuksistaan kussakin ikäluokassa ja elämänvaiheessa ollessaan täysipainoisesti. Käymässähän me vain täällä ollaan...

”Tietämättömyys antaa ihmiselle paljon luultavaa.”
-George Eliot

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Eläkkeellä ehtii tyhjentämään kaikki ne pullot, jotka
nuorempana jäi väliin. Käärinliinoissa ei ole taskuja.
Parempi myöhään jos silloinkaan.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Mistä iästä lukien ei ehdi enää saamaan maksakirroosia?

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

totinen
Stinger
Samaten monesta nuoresta radikaalista saattaa kehittyä itsensä ja muiden moraalia vartioiva tyyppi, joka on sitten marmattamassa nuorten käytöksestä ja kannattaa "perinteisiä arvoja".

Niinpä vanhojen ihmisten suhteellisen suuri osuus väestöstä rauhoittaa yhteiskuntaa?Sanokaas muuta. Mihin joutuis maailma ilman nuttura tutisten moraalista puhuvia mummeleita ja paappoja tenavaipoissaan kun eturahanen falskaa.

Just ne, jotka on olleet kaikkein mahdottomampia tapauksia tietää eniten. Kiltit .. nehän vaan on eikä niillä ole edes mielipiteitä mihinkään. He eivät halua edes pahoittaa kenenkään mieltä ja ovatkin aika näkymätöntä väkeä. Toki tärkeitä. Ehkä tärkeimpiä? Tiijä häntä..
Kait tällä verbalisella ja teoreettisellakin säätelyllä jotakin virkaa on?

Mä oon jo yli viiskytä niin omaa ja läheisten jälkikasvua ja läheisiä aatellen muutenkin oon tärkeä. Toivottavasti en ikinä paskantärkeä. Eilen taas kuulin yksien nuorempien mahdollisista talokaupoista ja siellähän sitä rempatessa taas olis kivaa ja hyödyllistä. Iän myötä jo jotain tietää ja osaakin niin mukava tarttua tuumasta toimeen. Monet asiat menee ihan rutiinillakin jo sen koommin miettimättä.
Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa.
Norena sitä toki innostui enemmän kun jotain oppi mutta sen minkä innossa on menettänyt, sen kärsivällisyydessä ja rutinoitumisessa voittaa. Monet hommathan edellyttää tekijältään rutinoitumista. Se nuorena kavahdutti ihmisissä. Miten usein sitä äneenkin sanoi etteä kun minusta ei vaan tulis tuollaista. Nyt sitä on itte..

Eri ikäkausina ihminen on tavallaan erilainen yksilö.
Eri ikäkausina arvostaa ihan eri asioita.

Kuuleha sie ko mie haastan sinnuul. Ku ihmine on 50 v. hää ossaa tuhatta asijaa mitä työ nuoret etten taia! Sekstaasi o paremp niinku kaikki muutkii asjat. Asja on silviisii, et työ nuoret ette taia ees puhhuu niinku inehmot oikiast puhhuu!
Haasta sie mit haastat, mut elämä alkaap silviisii niinku 50-vuotijaana ja se voip alkaa viel myöhemälläkkii iäl, sanokaa työ mit sanottan!
Tiiät sie ko mie kysyn: Mit tarkottaa "häpäkkä hölikkö"?
Et taia tietää!

Pöh! En minäkään tiä kun oon hämäläinen.
Muuten kyllä pitkälti samaa mieltä. Olen huomannut että sitten kun jonkun jutun osaa, kun se on tavallista niin ei siitä juurikaan tule rumpua lyötyä. Niin sitä voi ruveta vaikuttamaan aika tylsimykseltäkin.. ja mikään aikakaan ei riittäis kaiken sen luettelemiseen mitä osaa.

Otsikkoon liittyen, mitään varsinaista elämäntarkoitustahan ei kukaan tiedä. Ei elämä sinällään ole.. hm.. mielekästä. Perusasioitten parissa sujuu alussa paljon aikaa ja virikkeet pitää vireessä, elämä voi tuntua muksuna ja nuorena erityisen mielekkäältä ja ihminen voi kokea itsensä hyvinkin tärkeäksi lapsena ja nuorena. Etenkin jos on sosiaaliset puitteet sellaiset että sitä tärkeyttä tai arvoa on tuettu, on kannustettu, jne.
Tuostakin huolimatta monet kuitenkin teini-iässä ongelmoivat oman itsensä kanssa. Sisäiset muutokset voi olla rajuja. Muutos lapsesta aikuisen näköiseksi käy usein suitsaita ja pelkkä sopeutuminen omaan kehoon, seksuaalisuuden herääminen ne jo on rankkoja vaiheita joillekin.
Kun siinä sitten havahtuu siihen että pitäis olla itsenäinen, että pitäis tietää mikä on se oikea ammatti, pitäis löytää sopiva opiskelupaikka tai työpaikka, kumppanuuttakin..

Ei jessus.. Nuoruus oli toisaalta ihanaa ja toisaalta yhtä helvettiä.
Enkä mä o kait tuntenut itseäni ikinä erityisen tärkeäksi missään muussa roolissa kuin äitinä. Äitinä mä oon korvaamaton. Oon mä tätikin, sisko, yms. mutta ei ne le niin arvostettuja.
Kait tuohon äitijuttuun liittyy vastuu. Mullahan oli yksinhuoltajana vapaat kädet kasvattaa lapseni just niinkuin tahdoin, mutta olin/olen vastuussakin yksin siitä mitä tein.
Olin hiukan liiankin tärkeä.
Nykyään mä nautin siitä etten ole erityisen tärkeä ja merkittävä enää siinämäärin. Se oli joskus niin hemmetin rankkaa.

Viisikymppisenä on oikein mukava olla. Nuoruus kaikkine epävarmuuksineen on takana, mutta varsinainen vanhuus ja raihnaisuus vielä kaukana tulevaisuudessa.

Kohtuulliset elämäntavat ovat järkevä valinta, mutta ei terveyttä voi kukaan itselleen taata. Taudit ja vammat iskevät, jos iskevät ja sitten niiden kanssa on opeteltava pärjäämään.

Vaikka viiskymppisellä on Suomessa edessään vielä noin kolmekymmentä elinvuotta, tietoisuus omasta kuolevaisuudesta piristää. Ei viitsi tappaa aikaa telkkarin ääressä, mielummin tekee kaikkea mielenkiintoista ja kivaa ennenkuin oma tiimalasi on tyhjä.

Mitäkö mieltä on elää yli 50-vuotiaana? Mitä mieltä on ylipäänsä elää ollenkaan?

Ei ole asioita joista olisin joutunut luopumaan täytettyäni (nyttemmin) 40 vuotta, enkä keksi asioita joista joutuisin luopumaan 10 v päästäkään - ainakaan nimenomaan iän vuoksi. Noh, tietenkin menstruointi jää pois, mutta mitäs siitä.

Aion 50-vuotiaana esim. pukeutua täsmälleen siten kuin minua huvittaa ja minusta hyvältä tuntuu, vaikka joku muu vaatisi että pitää näyttää ikäiseltään ja pukeutua kuin mummo tai joku toinen vaatisi että pitää näyttää nuorekkaalta ja pukeutua kuin teini. Mitä hyvänsä itse valitsen niin se on minun tieni, jos vain maa yhä makaa siinä kuosissa että täällä ylipäätään pystyy itse valitsemaan miten on ja elää.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat