Seuraa 
Viestejä45973

Sunnuntaina telkkarista tuli koirien älykkyyttä käsittelevä dokkari. Lopussa esiteltiin koira joka halusi kasata pehmoleluista erillaisia asetelmia ja sommitelmia. Täydellisiä kolmioita ja muita geometrisiä muotoja. Ryhmiä jossa kaikki pehmilelut katsovat samaan suuntaan. Ryhmiä jossa on vain tietynlaisia pehmoleluja kuten sammakkoja tai apinoita. Ryhmiä jotka pitävät toisiaan kädestä.

Koiraa oli salakuvattu joten kyseessä ei ollut huijaus vaikka se aluksi siltä kuulostaakin. Koira tosiaan spontaanisti järjesteli leluja pihalla ja välillä muutti niiden paikkaa jos se ei ollut johonkin tyytyväinen.

Mikä ihme saa sen toimimaan noin?

Sivut

Kommentit (26)

Näin ohjelman. Tuo dobermanni oli siinä varsinaisesti ainoa ihan uusi juttu koirien älystä ja kognitiosta.

Koirahan oli löydetty kadulta, arvioitu noin nelivuotiaaksi, eikä sen taustasta tiedetty mitään. On siis mahdollista, että sitä on joskus opetettu järjestelemään pehmoleluja. Tämä ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että se järjesteli niitä spontaanisti ja selvästi jonkun tarkoituksen takia ja kykeni tunnistamaan eri lelut ja asennot ja rakentamaan niillä jotain "merkityksiä"..

Ohjelmassa esiintynyt professeri arvioi koiran pyrkivän viestimään jotain. Toiminta alkoi sen jälkeen kun epäluuloisen koiran ja omistajan välille oli saatu rakennettua luottamus. Siis noin kuuden kuukauden jälkeen. Hyvin erikoista toimintaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sepi
Seuraa 
Viestejä3265

Koira näytettiin kyllä kuskailemassa ja viskelemässä lelujaan pitkin pihaa, mutta ei sen nähty tekevän muodostelmia alusta loppuun.

Jos koiralla on kolme lelua, ne löytyvät lähes aina kolmiomuodosta leikin loputtua; suora linja syntyy harvemmin. Väite, että koira olisi asetellut pehmoleluja siten, että ne vasiten halailivat toisiaan oli vain naurettava.

Sepi
Väite, että koira olisi asetellut pehmoleluja siten, että ne vasiten halailivat toisiaan oli vain naurettavaJa tämä siis tapahtui välittömästi sen jälkeen, kun koira oli ensimmäistä kertaa antanut "halata" itseään. Tarina kelpaisi mihin tahansa koskettavaan satukirjaan..

En oikein pidä uskottavana että koira pyrkisi asettelemaan pehmoeläimiä toisiaan halaaviksi, koska halaaminenhan ei ole koiralle itselleen tyypillistä käytöstä. Eihän sillä ole käsiä. Koiraeläinten tapa tervehtiä ystävällisesti toisiaan on toisenlainen; todennäköisempää olisikin että koira valitsisi kuvion jossa yhden pehmoelukan kuono olisi toisen pehmoelukan persiessä tms.

Mutta asettelua geometriseen muotoon tai muuten vain ritualistiseen tyyliin en tyrmäisi ihan het'siltään. Muistaakseni on olemassa jokin lintulaji jonka koirasyksilöt asettelevat kaikenlaista kamaa laatimansa pesän ympärille houkutellakseen naarasta? Tätä roinaa sitten pitää järjestellä ja siirrellä siihen asti että koiras saavuttaa haluamansa lopputuloksen. Voiko lintua pitää esteetikkona?

Entä miten asiaan suhteutuvat "maalauksia" tekevät norsut?

Tässä opetettu norsu:

http://www.snopes.com/photos/animals/el ... inting.asp

Ja tätä kamaa voinette guuglettaa ominkinpäin:

http://paintings.novica.com/elephant-art/

Eli olette sitä mieltä, että kyseessä on huijaus. Onko koiraa tutkimaan mennyt ja aluksi juttuun skeptisesti suhtautunut tutkija sitten hyväuskoinen tai mukana huijauksessa?

Deus Ex
Eli olette sitä mieltä, että kyseessä on huijaus. Onko koiraa tutkimaan mennyt ja aluksi juttuun skeptisesti suhtautunut tutkija sitten hyväuskoinen tai mukana huijauksessa?En itse ole väittänyt mitään tuollaista. Kyse on vain siitä, jotta ei pidä nuolla koko juttua sellaisenaan, vaikka jokin osa siitä näyttäisikin uskottavalta.

"Halittavat nallet" olisi iso kognitiivinen hyppäys verrattuna epämääräisiin kolmionmuotoisiin kuvioihin.

Alveron
Seuraa 
Viestejä3639

Dokun jenkki-proffa on ihan oikea tiedenainen; tutkinut apinoita, delfiinejä ja koiria, eläinten käyttäytymistä. Halinallet meni överiksi, mutta silmät alas- ja ylöspäin on jo mahdollista? Ihan kiintoisa juttu siis, kuitenkin ainutkertaisen luonteensa vuoksi myös mahdollinen huumorin siemen.

Kuinkakohan monella tähän ketjuun kirjoittaneella on koira lemmikkinä?

Tässä olisi helppo tutustumiskohde tieteelliseen asiaan, koska koiran hankkiminen omaan kotiin on kuitenkin helpompaa kuin hiukkaskiihdyttimen. Voisi tulla jopa omakohtaisia kokemuksia mutuilun sijasta

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662
Alveron
Dokun jenkki-proffa on ihan oikea tiedenainen; tutkinut apinoita, delfiinejä ja koiria, eläinten käyttäytymistä. Halinallet meni överiksi, mutta silmät alas- ja ylöspäin on jo mahdollista? Ihan kiintoisa juttu siis, kuitenkin ainutkertaisen luonteensa vuoksi myös mahdollinen huumorin siemen.

Mitä overiä halinalleissa on?

Kyllä meilläkin, taino tarkemminsanottuna mummun koira mut anyways se monesti kulkoo meidän mukana mökille, nii sillä on semmone nalle/nukke jota se hoitaa ja se vie sen monasti takapihalle josta näkyy järvi ja siinä on portaikot sinne alas, nii se koira pistää sen nuken siihen portaikkoa vasten sillä tavalla että se nukke katsoi sinne järveen päin. Se ei siis tyytynyt lätkäsemään sitä, vaan se asetteli sen kunnolla istumaan josta se näkee järven hyvin.

Joten en näe mitään syytä tuota epäillä halinallejakaan.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

Sepi
Seuraa 
Viestejä3265

Jos kolme lelua ovat kaikki mahallaan kolmiomuodossa, tulos syntyy koiran energialla monta kertaa päivässä.

Mahtoiko paikalle saapunut asiantuntija innostua koirasta niin paljon, että olisi järjestelmällisesti tutkinut sitä?

Tuo dobermanin omistaja ei ole ainoa koiraihminen, jonka mielestä omalla lemmikillä on aivan ihmeellisiä kykyjä.

McRoot
Kuinkakohan monella tähän ketjuun kirjoittaneella on koira lemmikkinä?

Tässä olisi helppo tutustumiskohde tieteelliseen asiaan, koska koiran hankkiminen omaan kotiin on kuitenkin helpompaa kuin hiukkaskiihdyttimen. Voisi tulla jopa omakohtaisia kokemuksia mutuilun sijasta
En usko että koiranomistajat pystyvät testaamaan lemmikkejään tutkijoiden tavoin. Geometrisen kuvioiden hahmottamiskyky on kiistanalainen asia, mutta siitä ei ole epäselvyyttä, etteikö koira olisi sosiaalisesti erittäin älykäs eläin. Se osaa lukea ihmisten mielentiloja monien vihjeiden perusteella. Tämän vuoksi monet koiranomistajat helposti tulkitsevat kaikkea muutakin käytöstä ihmisnäkökulmasta käsin. Koira ei välttämättä ymmärrä mitään tekemästään, mutta se huomaa että tietynlainen toiminta tuottaa reaktioita sen omistajassa. Monet hellyyttävät kertomukset koirien älykkyydestä saattavat hyvinkin perustua puhtaisiin virhetulkintoihin.

TERÄS NALLEPUH

Mitä overiä halinalleissa on?Se edellyttäisi monimutkaista symbolista ajattelua. Ihminen pystyy yhdistämään mielikuvia ja käsitteitä toisiin huolettomasti, mutta eläimet eivät juurikaan kykene tällaiseen vaativaan kognitiiviseen toimintaan. Monet eläimet voivat toki olla nokkelia käytännön ongelmien suhteen, jotkut ovat jopa oppineet käyttämään työkaluja hyväkseen. Tällainen spontaani oppiminen ja ongelmanratkaisukyky on vaikuttavaa, mutta siitä on vielä pitkä matka abraktien käsitteiden ymmärtämiseen ja näistä ajatuksista virinneisiin käytännön sovellutuksiin. Eläimen täytyisi tulkita omia tuntemuksiaan, ennen kuin se voi viestiä niistä meille symbolisella tavalla. Kaiken tämän lisäksi toiminnan täytyy olla sidoksissa tavoitteelliseen ajatteluun.

TERÄS NALLEPUH

Kyllä meilläkin, taino tarkemminsanottuna mummun koira mut anyways se monesti kulkoo meidän mukana mökille, nii sillä on semmone nalle/nukke jota se hoitaa ja se vie sen monasti takapihalle josta näkyy järvi ja siinä on portaikot sinne alas, nii se koira pistää sen nuken siihen portaikkoa vasten sillä tavalla että se nukke katsoi sinne järveen päin. Se ei siis tyytynyt lätkäsemään sitä, vaan se asetteli sen kunnolla istumaan josta se näkee järven hyvin.Voisi siis ajatella että koira joko kuvittelee tai leikkii että lelu on elävä olento.

Omat kokemukseni liittyvät yksinomaan kissoihin. Mietityttää välillä että onko kissa hyvinkin tietoinen siitä että lelua riepottaessaan se vain simuloi saalistustilanteita (aivan kuten ihminen tietää itse teeskentelevänsä silloin kun hän näyttelee tai leikkii)? Varsinkin nuoremmat kissat testaavat kaikkien tassuihinsa saamien esineiden kelvollisuutta leikkikaluksi (=saaliiksi) ja kissat kyllä osaavat ottaa asioita hyvin tosissaan, mutta toisaalta se että meilläkin yksi kissa tuo lelun uudelleen viskattavaksi niin että se voi taas hakea sen, aivan kuten koirat, mielestäni viittaa jonkinlaisen eläimellisen mielikuvituksen mahdollisuuteen. Onhan eläimen osattava "järkeillä" että kun nyt tuon tämän esineen tähän niin isäntä heittää sen ja saan leikkiä saalistamista/noutamista?

Eivät eläimet mitään pölvästejä ole, mutta se mikä on kysymyksistä suurin on se missä määrin ne osaavat itse tuumailla asioita ja missä määrin ne vain toteuttavat automaattisia toimintoja(an).

TERÄS NALLEPUH

Kyllä meilläkin, taino tarkemminsanottuna mummun koira mut anyways se monesti kulkoo meidän mukana mökille, nii sillä on semmone nalle/nukke jota se hoitaa ja se vie sen monasti takapihalle josta näkyy järvi ja siinä on portaikot sinne alas, nii se koira pistää sen nuken siihen portaikkoa vasten sillä tavalla että se nukke katsoi sinne järveen päin. Se ei siis tyytynyt lätkäsemään sitä, vaan se asetteli sen kunnolla istumaan josta se näkee järven hyvin.Höpötystä. Ihmisapinoilla on havaittu toisinaan vastaavaa toimintaa. (esim Koko) Monet kriitikot ovat tosin väittäneet, että tällöinkään eläimet eivät ole ymmärtäneet täysin tekemisiään. Olisi erittäin epätodennäköistä, että koirat olisivat ihmisapinoiden kanssa samalla tasolla - tai jopa niiden edellä - näiden asioiden suhteen. Juttu perustuu puhtaasti omaan tulkintaasi.

Echi
TERÄS NALLEPUH

Mitä overiä halinalleissa on?Se edellyttäisi monimutkaista symbolista ajattelua.

Enpä tiedä, ei välttämättä. Koira osaa asetella oman pentunsa tai pentuna pitämänsä lelun (vaikka se olisi kuminen pingviini, kuten perheeni koiralla) aivan oikein päin yrittäessään imettää sitä: lelu on lähes poikkeuksetta vatsallaan, pääpuoli koiran mahaa vasten.
Muutenkin koirat tuntuvat löytävän oleelliset ruumiinosat sekä toisilta koirilta että hyvinkin erimuotoisilta eläimiltä: osaavat hahmottaa, minne päin ihminen katsoo tai tarttua eläintä kuin eläintä niskasta halutessaan kantaa sitä. Samaa näkee esimerkiksi ihmisiin leimautuneilla lemmikkilinnuilla, jotka osaavat ihmistä kosiskellessaan antaa ruokapaloja oikeaoppisesti suuhun, vaikkei ihmisen suu kummoisesti linnun suuta muistutakaan.
En siis pidä yhtään ihmeellisenä esimerkiksi teräsnallen selostusta siitä, että koira osaa kääntää lelun kasvot maisemaa kohti sen sijaan, että antaisi sen lojua naamallaan. Siitä en ole varma, vakuutunko tuon ketjun aiheena olevan dobermannin tavasta asetella leluja toistensa läheisyyteen, mutta en sitä mahdottomanakaan pitäisi. Halaaminen nyt ei toki ole lainkaan koirille tyypillistä, mutta voihan koira ajatella, että lelut leikkivät keskenään tai nukkuvat lähekkäin, kuten koirilla taas on tapana.

Koirat tuskin ovat varsinaisesti älykkyydessä ihmisapinoita edellä, mutta niiden kognitiiviset ominaisuudet ovat ehtineet muokkautua ihmisten kanssa, joten ne lienevät ihmisille helpompia ymmärtää.
Lisäksi on aivan mahdollista, että myös muut, älykkyydeltään (sikäli kuin se on näin yksinkertaisesti mitattavissa) koirien ja ihmisapinoiden välille sijoittuvat eläimet hahmottavat näitä asioita samalla tavalla. Niitä vain on tutkittu hyvin vähän.

Mei long

Enpä tiedä, ei välttämättä. Koira osaa asetella oman pentunsa tai pentuna pitämänsä lelun (vaikka se olisi kuminen pingviini, kuten perheeni koiralla) aivan oikein päin yrittäessään imettää sitä: lelu on lähes poikkeuksetta vatsallaan, pääpuoli koiran mahaa vasten.
Muutenkin koirat tuntuvat löytävän oleelliset ruumiinosat sekä toisilta koirilta että hyvinkin erimuotoisilta eläimiltä: osaavat hahmottaa, minne päin ihminen katsoo tai tarttua eläintä kuin eläintä niskasta halutessaan kantaa sitä.

Siitä en ole varma, vakuutunko tuon ketjun aiheena olevan dobermannin tavasta asetella leluja toistensa läheisyyteen, mutta en sitä mahdottomanakaan pitäisi. Halaaminen nyt ei toki ole lainkaan koirille tyypillistä, mutta voihan koira ajatella, että lelut leikkivät keskenään tai nukkuvat lähekkäin, kuten koirilla taas on tapana.
Oikeastaan käsittelin ainoastaan tuota maalattua kohtaa tekstissäsi. En ole kirjoittanut mitään nukkejen asettelusta oikein päin. Videossa annettiin ymmärtää, että koira oli ruvennut tekemään näitä halinalle-asetelmia heti sen jälkeen kun sitä oli halattu ensimmäisen kerran. Se ilmaisisi siis tavallaan omia tuntemuksiaan symbolisella tavalla. Tätä on hyvin vaikeaa uskoa. Kannattaa oikeasti ottaa huomioon myös tulkintavirheet. Koira voi heikosti ymmärtää tiettyjen asioiden välisen yhteyden, mutta missään nimessä se ei voi tajuta asioita samalla tavoin kuin me ihmiset.

Mei long
Koirat tuskin ovat varsinaisesti älykkyydessä ihmisapinoita edellä, mutta niiden kognitiiviset ominaisuudet ovat ehtineet muokkautua ihmisten kanssa, joten ne lienevät ihmisille helpompia ymmärtää.
Lisäksi on aivan mahdollista, että myös muut, älykkyydeltään (sikäli kuin se on näin yksinkertaisesti mitattavissa) koirien ja ihmisapinoiden välille sijoittuvat eläimet hahmottavat näitä asioita samalla tavalla. Niitä vain on tutkittu hyvin vähän.

Aihetta käsittelee ainakin osittain tri Marc Hauserin erinomainen teos Wild Minds-What Animals Really Think. Suosittelen; hyvin valaiseva teos. Pokkariversio on aika halpakin.

Qadesha
Entä miten asiaan suhteutuvat "maalauksia" tekevät norsut?
Entä maalaavat kissat?

Juttujen mukaan vanhimmat löydetyt kissojen maalaamat kuvat ovat Egyptistä n. 3000 eaa. Näillä kahdella kissamuumiolla Etakilla ja Tikkillä oli papyruskääröt, joihin ne näyttäisivät maalanneen tassunjälkensä.

Nykyään kissataiteesta on tullut näemmä suosittua joidenkin kissanomistajien keskuudessa, mutta vain hyvin pieni vähemmistö kissoista on kuulemma taiteellisesti lahjakkaita tai edes maalaushaluisia (lahjoja voi vissiin testata).

Pari videota maalaamaan keskittyneestä kissasta:
http://www.youtube.com/watch?v=_JkQDYN8gHY
http://www.youtube.com/watch?v=sYBhsmnaHx0

Kissojen maalauksia kuulemma myydään taidegallerioissa tuhansien dollarien hintaan. Lisää maalaavista (ja tanssivista) kissoista: http://www.monpa.com

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat