Seuraa 
Viestejä45973

Kuinka monta kertaa viikossa täytyy saunoa, että hetivalmiskiuas tulee edullisemmaksi vaihtoehdoksi?

 • ylös 26
 • alas 31

Kommentit (19)

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615
Deus Ex
Kuinka monta kertaa viikossa täytyy saunoa, että hetivalmiskiuas tulee edullisemmaksi vaihtoehdoksi?Hetivalmis? En ole kuullutkaan. Pistäisitkö linkin.

Olen aina kuvitellut, että myös saunatilan tulisi lämmitä sopivaksi, ei ainoastaan kiuas.

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

 • ylös 5
 • alas 15
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

No se hetivalmis on vain se merkkinointinimi. Täytyyhän siinäkin se kymmenen - viisitoista minuuttia odotella kannen poistamisen jälkeen, että kivimassa lämmittää ilman.

 • ylös 4
 • alas 16
Olli V
Mikäli saunatila pidettäisiin muuteski lämpimänä sähkölämmöllä, miltei samoissa kulutuslukemissa pysytään.

Harvian Ainavalmis käyttää joutoaikanaan 250 wattia.
Saunassa ja kylppärissä on sähköllä toimiva lattialämmitys. Sauna lämmitetään tavallisesti 2-3 kertaa viikossa (ke, pe, la).

 • ylös 14
 • alas 6

Tässä on varmaan jokin kynnys saunomisfrekvenssi, jonka jälkeen ainavalmis muuttuu järkevämmäksi?

sinnipirtti
Jo käytännössä 3 kertaa viikossa riittää kattamaan kulut nykyisillä sähkönhinnoilla.Itse järkeilin, että sähkönhinnalla ei sinänsä ole merkitystä. Ero syntyy suoraan energian kulutuksessa maksoi se mitä hyvänsä. Jos sanunan lämmittää harvoin ei jatkuvasti sähköä kuluttavaa hetivalmista kannata käyttää. Jos taas saunoo joka ilta niin hetivalmis säästää sähköä kun koko kivimassaa ei tarvitse huoneenlämmöstä alkaa lämmittämään kuumaksi. Jossakin tuossa välimaastossa on raja, jota nyt haen.

Puulämmitteinen <3 Ei ole vielä tullut vastaan toista lämmitysmuotoa, joka antaisi samanlaisen saunomisfiiliksen

 • ylös 9
 • alas 11

Ainavalmiskiuas pukkaa aina lopulta sen lämmön kuitenkin saunaan vaikka kantta ei avattaisikaan (mihinkä muuallekkaan se menisi?). Esim. annetulla 250W:lla sähkölämmitteisessä talossa vastaavasti lämpöpatterin kautta tuleva kulutus vähenee 250W. Eli toisinsanoen sähkölämmitteisessä talossa se kannattaa vaikka ei saunoisi kuin jouluna.

Jos lämmitysmuotona on joku muu, silloin kiukaan valmiustilan hinnaksi tulee tuo 250W sähköllä tuotettua lämpöä - 250W lämpöä puulla/öljyllä/tms. Jokatapauksessa hintaerosta tulee niin merkityksetön, että ylläpitokustannusten pelossa sitä ei kannata jättää ostamatta.

Sen verran olen itsekkin noista löylyjä irrottanut että jos yksinään käy normaalit lianirrotuslöylyt keskikokoisessa (=4-5 ukkoa mahtuu istumaan) saunassa niin kivet on sen verran lämpimiä että saa nakata vettä päälle ihan kyselemättä, jos on saanut kiuas kerätä lämpöjä vuorokauden verran edellisestä löylyttelystä. Se saunan ilma lämpenee vesihöyryjen mukana parissa minuutissa. Sitten jos oikein kokoustetaan tai saunassa käydään pienemmissä erissä niin tehovastusta on tosiaan syytä käyttää. Mahtava keksintö tuo kyllä on, saa tulla reissusta rähjääntyneenä, paskaisena ja kylmettyneenä, kuoriutua kuteista matkalla eteisestä saunaan ja kun perille pääsee niin alkaa lämpö virrata kylmettyneisiin jäseniin saman tien...

 • ylös 22
 • alas 2
TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662
Deus Ex
Kuinka monta kertaa viikossa täytyy saunoa, että hetivalmiskiuas tulee edullisemmaksi vaihtoehdoksi?

joka päivä 24/h kun saunoo nii tulee halvemmaksi.
250 wattia on kyllä aika hurja määrä. Eihä meijän sähkökiuas edes paljoo enempää kuluta, ja vähä alle puoles tunnis valmis täysin kylmiltä lämmitettynä.

Kesällä tommonen valmissauna onkin sitten hauska, kun se lämmittää kämpän ylikuumaksi jolloin ei pysty olemaan siellä.

Aika turha keksintö.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

 • ylös 3
 • alas 30
TERÄS NALLEPUH
250 wattia on kyllä aika hurja määrä. Eihä meijän sähkökiuas edes paljoo enempää kuluta

TERÄS NALLEPUH

250 wattia on kyllä aika hurja määrä. Eihä meijän sähkökiuas edes paljoo enempää kuluta, ja vähä alle puoles tunnis valmis täysin kylmiltä lämmitettynä.

Tavallinen kattokynttelikkö, jossa palaa kuusi 40 watin lamppua, kuluttaa 240 wattia. Kuusi 60 watin lamppua kuluttaa jo 360 wattia. Eli ei se nyt kyllä kovin hurja määrä ole.

Normaali sähkökiukaan teho liikkuu siellä 4.000-10.000 watin haarukassa, että aika laihoista löylyistä taitaa Nalle tykätä jos tuolla 250W teholuokalla puolituntia riittää..

 • ylös 26
 • alas 3

Yksi nopea kiuasmalli olisi kaasulla toimiva, jolla saa kevyesti tehot nopeaan lämmitykseen ja se voi olla päällä koko saunomisen ajan, kunhan ilmanvaitoa on ja sekin voi olla LTO. Melua siinä on jonkin verran.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161

ajatellaan että alkuperäinen kiuas on 6kW tehoinen ja saunomisaika lämmityksineen sen 1,5 tuntia (saunominen kestää tunnin ja lämmitys puolituntia). oletetaan että hetivalmis on myös 6kW ja kannen kiinni ollessa kiuas lämmittää saunatilaa 250W teholla. Oletuksena siis että saunomisen ajan vastukset ovat toiminnassa.

normi kiuas kuluttaa yhtä saunomis kertaa kohden siis kutakuinkin 9kWh ja hetivalmis kutakuinkin 6kWh. tämän lisäksi hetivalmiiseen on laskettava sitten 22 tunnille sekä 45 minuutille saunaa lämmittyksessä kulunut energia määrä. eli yhteensä puhutaan n. 11,5kWh kulutuksesta vuorokaudessa päivinä kun saunotaan kun saunotaan ja saunattomina päivinä kulutus on n. 6kWh

jos ei oteta huomioon pesuhuoneen lämmityksessä aiheutuvia säästöjä viikossa hetivalmis kuluttaa n. 50kWh sähköä 3 kun kolmesti edellä mainitusti saunotaan viikossa ja tällä määrällä kävisi normaalilla kiukaalla lähes kuudesti viikossa saunomassa. koska laskelmat ovat yläkanttiin ja eivät huomioi pesuhuoneen lämmitystarpeen pienenemistä voitaisiin sanoa että vähintään 3 kertaa pitää saunoa keskimäärin viikossa jotta energiaa säästyy ja ko. kiukaan ostaminen kannattaa.

toisen polven pilkkuvirhe

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Minähän kokeilin alussa. Ostin Keltaisesta pörssistä Harvian Heti-valmiin. Muhimislämpönä ei riittänyt 250 W. Piti käyttää maksimia. Jos luukun avauksella kuvitteli saavansa löylyt, sai kylmän höyrysaunan. Kertaakaan ei tuntunut sauna millään luukku-auki-ajalla saunalta kun meni suihkusta sinne. Nimitän tuota kiuasvalintaa Ei-koskaan-valmis-kiukaaksi. Ongelma johtui liian pienestä kivimäärästä ja ison tehon pienuudesta. Siinä iso teho oli vain 4,5 kW. Eli sitä ei voinut käyttää tavallisenkaan kiukaan tavalla.

Panin kiukaan kiertämään KP:n kautta. Johonkin pieneen saunaan, jossa ei ole kunnollista ilmanvaihtoa, se oli varmaan hyvä.

Nykyinen tavallinen 9 kW lämmittää normaalisti noin kolmessa vartissa. Todellinen vartissa valmis syntyy kun sytyttää myös puukiukaaseen tulet. Puukiukaassa taitaa olla noin 12 kW. Tosin löylyä ei tule silloin kuin sähkökiukaalta. Puukiukaan kivet vaativat ainakin tunnin kunnolliseen kuumenemiseen.

Talon sähkölaskuun oli iso vaikutus muhimisteholla. Sauna oli jatkuvasti ylilämmössä (35 astetta) ja lattialämmityshän tarvitaan kuitenkin pesuhuoneen takia.

Eli kunnolliseen löylyttelyyn tarvitaan kunnon tehot. Tuolla meikäläisen kokeilulla ei missään tilanteessa tullut edes mieleen pohtia miten usein sillä kannattaisi saunoa kun ei saunomisesta tullut mitään. Mutta kyseessä olikin alimitoitus.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

SamBody
Seuraa 
Viestejä9792
Deus Ex
No se hetivalmis on vain se merkkinointinimi. Täytyyhän siinäkin se kymmenen - viisitoista minuuttia odotella kannen poistamisen jälkeen, että kivimassa lämmittää ilman.Vettä kiuskiville nakkaamalla saa ajan huomattavasti lyhenemään.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
SamBody
Deus Ex
No se hetivalmis on vain se merkkinointinimi. Täytyyhän siinäkin se kymmenen - viisitoista minuuttia odotella kannen poistamisen jälkeen, että kivimassa lämmittää ilman.Vettä kiuskiville nakkaamalla saa ajan huomattavasti lyhenemään.tällöin saunahuoneen lämpötila todellisuudessa hetkellisesti laskee jos nysvätään pilkkua.

toisen polven pilkkuvirhe

SamBody
Seuraa 
Viestejä9792
sinnipirtti
SamBody
Deus Ex
No se hetivalmis on vain se merkkinointinimi. Täytyyhän siinäkin se kymmenen - viisitoista minuuttia odotella kannen poistamisen jälkeen, että kivimassa lämmittää ilman.Vettä kiuskiville nakkaamalla saa ajan huomattavasti lyhenemään.tällöin saunahuoneen lämpötila todellisuudessa hetkellisesti laskee jos nysvätään pilkkua.Juu mitä enemmän löylyä, sitä kylmempi tulee. Ennen pitkään päästään 0 K.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat