Seuraa 
Viestejä45973

Jo hyvin kaukaa historiasta voimme löytää viittauksia siihen, että ihmisen mielestä maailma pyörii hänen ja vain hänen napansa ympäri. Mutta onko tähän ilmiöön minkäänlaista selitystä?

Minkä vuoksi luulimme, että aurinko pyörii maapallon ympäri? Minkä vuoksi osa meistä yhä uskoo, että me olemme ainoa elollinen ajatteleva eliö koko tajuttoman isossa universumissa? Minkä vuoksi uskomme olevamme eläimiä viisaampia? Minkä vuoksi uskomme olevamme poikkeuksetta ainoa oikeassa oleva kulttuuri, rotu ja kansa? Minkä vuoksi petämme ystäviemme luottamuksen kertomalla kaveriporukassa heidän noloimmat kokemuksensa heidän noloudelleen kovaäänisesti nauraen? Minkä vuoksi vähintäänkin naapurilla pitää mennä meitä huonommin tunteaksemme itsemme tärkeiksi?

Minä olen tuota jo pitemmän aikaa ihmetellyt. Kertokaa minulle oi psykologiasta tietävät, onko kyseiselle ilmiölle tieteellistä perustaa. Tai mitä uskotte sen tarkoittavan.

  • ylös 0
  • alas 1

Sivut

Kommentit (63)

Niin, jännä on ihmisen mieli. Jos väitän että omaan sielun, kuulen että kuvittelen olevani muiden yläpuolella. Jos uskon että elämää olevan muuallakin kuin tällä pikkuisella kärpäsenp***lla, hyökkään ihmisen ylivertaisuutta vastaan. Ristiriitaista?

Kärjistin, antakaa anteeksi. Ehkä joku ymmärsi sekavahkon pointtini .

[code:3bhhi02e]Minkä vuoksi petämme ystäviemme luottamuksen kertomalla kaveriporukassa heidän noloimmat kokemuksensa heidän noloudelleen kovaäänisesti nauraen?[/code:3bhhi02e]

Tuohon tulee syyllistyttyä itsekin...

Vastaat kysymyksiisi itse: "Minkä vuoksi vähintäänkin naapurilla pitää mennä meitä huonommin tunteaksemme itsemme tärkeiksi?"

Se on ihmisen itsekkyys. On tärkeää, että itsellä menee hyvin. Jos sinä olet tärkeä, sinua tarvitaan, sinua ei heitetä kaatopaikalle. Sen, että itsellä menee hyvin voi sitten pitemmällä tähtäimellä yhdistää ties mihin lajin säilymiseen jne., jos haluaa.

"Minkä vuoksi luulimme, että aurinko pyörii maapallon ympäri?"
Koska emme ymmärtäneet pätkääkään omaa olemassaoloamme ja luulimme olevamme juuri noin erityisiä, että olisimme maailmankaikkeuden keskipiste. Tähän liittyy myös itseäimarteleva käsitys jumalasta, joka juuri meidät loi.

"Minkä vuoksi osa meistä yhä uskoo, että me olemme ainoa elollinen ajatteleva eliö koko tajuttoman isossa universumissa?"
Niin kauan kuin me löydämme heidät, eikä toisinpäin, ovat asiat hyvin meille joka tapauksessa. Jos hyväksymme, että on olemassa "muuta älyllistä elämää jossain" ja hyväksymme kuinka mitättömiä olemme maailmankaikkeudessa, hyväksymme, ettemme välttämättä olekaan ylivertaisia. vrt. scifiviihteen kauhukuvat marsilaisten hyökkäyksestä.

"Minkä vuoksi uskomme olevamme poikkeuksetta ainoa oikeassa oleva kulttuuri, rotu ja kansa?"
Koska olemme juuri riittävän itsepäisiä ja ylimielisiä siihen. Koska me olemme ylivertaisia. Koska me olemme oikeassa. Oliko tässä joku kysymys?

Minkä vuoksi petämme ystäviemme luottamuksen kertomalla kaveriporukassa heidän noloimmat kokemuksensa heidän noloudelleen kovaäänisesti nauraen?
Haluamme nostaa omaa statustamme.

"Minkä vuoksi vähintäänkin naapurilla pitää mennä meitä huonommin tunteaksemme itsemme tärkeiksi?
Juuri siksi.

Tietysti yksilökohtaisesti nämä asiat voi selittää eri tavoinkin.

Tähän minä päädyin olemattomalla asiantuntemuksella ja hivenellä maalaisjärkeä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Venla
Jo hyvin kaukaa historiasta voimme löytää viittauksia siihen, että ihmisen mielestä maailma pyörii hänen ja vain hänen napansa ympäri. Mutta onko tähän ilmiöön minkäänlaista selitystä?

Kerropas minkä lajin edustajat ajattelevat toisin? Kaikki lajit pyrkivät selviytymään ja lisääntymään. Luonnonsuojelijat ajattelevat selviytymistä siinä missä sademetsien kaatajatkin. Kummillakin on vain oma näkemyksensä siitä mitä selviytymiseen vaaditaan.

Miten kauan luulet ketun selviävän luonnossa, jos se palvoo pieniä nisäkkäitä jumalanaan, eikä siksi syö niitä. Entä miten pitkään sellaisen ihminen olisi selviytynyt luonnossa, joka olisi laittanut jonkin muun eläimen edelleen ja tehnyt kaikkensa vain tämän hyvinvoinnin parantamiseksi? Entä luuletko että kiltit ja rehelliset pärjäävät paremmin kuin valehtelevat ja juonittelevat ihmiset? Selviytyminen vaatii oman edun ajattelua.

Se, että ihmiset kuvittelivat kaiken kiertävän Maata johtui siitä yksinkertaisesta seikasta, että he eivät ymmärtäneet Maan liikkuvan, koska aistien perusteella se tuntuu olevan paikoillaan.

Vierailija

Se johtuu siittä että ihmiset eivät näe toisen mieltä, eikä siittä tiedä minkälainen ihminen kysymyksessä.

James77
Niin, jännä on ihmisen mieli. Jos väitän että omaan sielun, kuulen että kuvittelen olevani muiden yläpuolella. Jos uskon että elämää olevan muuallakin kuin tällä pikkuisella kärpäsenp***lla, hyökkään ihmisen ylivertaisuutta vastaan. Ristiriitaista? Kärjistin, antakaa anteeksi. Ehkä joku ymmärsi sekavahkon pointtini .

Hyvä ja selkeästi ilmaistu pointti.

--------------------------------------

Niin, kyllä kaikkien lajien yksilöt ovat kuin pakotetut pysymään elossa.

Samaa mieltä kuin Gravity. Apinatkin ketkuilevat toisilleen ja heikompia kiusataan. Oikeastaan voisi ihmetellä, kuinka ihmislaji onkin näin huolehtivainen. Monet ihmiset välittävät jopa muista lajeista ja tahtovat jakaa pesänsäkin muun lajin edustajan kanssa (lemmikki- ja kotieläimet). Monien mielestä heikommista ja vammaisista yksilöistä on huolehdittava hyvin. Sellainen on harvinaista muilla lajeilla (löytyy joitain esimerkkejä).

Niin, kiusaavatkohan eläimet toisiaan. Oisko niin, ettei esim. nokkimisjärjestystä tulisi verrata kiusaamiseen. Mitä hyötyä on siitä, että kaikilla nisäkkäillä esiintyy nokkimisjärjestys-ilmiö, mihin evoluutio tähtää sillä? Muurahaiset pitävät "lehmiä" hyödykseen (ilokseen) ja ihminen pitää kotieläimiä hyödykseen myös eli ilokseen. Jos ihminen on itse terve ja vahva on ihmiselle hyödyksi eli iloksi vain se, että huolehtii niistä, jotka eivät itse jaksa. Ilo on suurinta (aineetonta) herkkua, mitä ihminen tarvitsee voidakseen hyvin. Kaikki nisäkkäät ovat hyvin mielihyväkeskeisiä olentoja ihan luonnostaan.

qaz
Niin, kiusaavatkohan eläimet toisiaan.Eläimet voivat hakata lajikumppaneitaan tohjoksi, harrastaa seksiä lajikumppanin puolison kanssa salaa tai varastaa toisen ruokaa. Että voisi vastata kysymykseesi, pitäisi tietää mitä kiusaaminen on.

Mitä hyötyä on siitä, että kaikilla nisäkkäillä esiintyy nokkimisjärjestys-ilmiö, mihin evoluutio tähtää sillä?

Nokkimisjärjestyksen huipulla on yleensä kaikkein kykenevin yksilö, joka on samalla parhaissa asemissa lisääntymistä ajatellen. On yleensä lajille eduksi, että ko. yksilö pääsee lisääntymään mahdollisimman paljon, koska silloin tulee myös paljon jälkeläisiä, jotka pärjäävät hyvin.

Gravity
Eläimet voivat hakata lajikumppaneitaan tohjoksi, harrastaa seksiä lajikumppanin puolison kanssa salaa tai varastaa toisen ruokaa. Että voisi vastata kysymykseesi, pitäisi tietää mitä kiusaaminen on. Nokkimisjärjestyksen huipulla on yleensä kaikkein kykenevin yksilö, joka on samalla parhaissa asemissa lisääntymistä ajatellen. On yleensä lajille eduksi, että ko. yksilö pääsee lisääntymään mahdollisimman paljon, koska silloin tulee myös paljon jälkeläisiä, jotka pärjäävät hyvin.

df käytti termiä ketkuilu .. onko se kiusaamista ja jos on, mitä on kiusaaminen? (Minusta nauttiminen on se pointti, miksi nisäkkäät pariutuvat, ei lisääntymistarkoitus.)

Venla
Minkä vuoksi vähintäänkin naapurilla pitää mennä meitä huonommin tunteaksemme itsemme tärkeiksi?

Minä olen tuota jo pitemmän aikaa ihmetellyt. Kertokaa minulle oi psykologiasta tietävät, onko kyseiselle ilmiölle tieteellistä perustaa. Tai mitä uskotte sen tarkoittavan.

Kiusaajan huono oma itsetunto? Tarve nostaa itsensä keinotekoisesti muiden yläpuolelle jotta voi edes hetken tuntea olevansa hyväksytty ja huomion keskipisteenä. Jos kiusaaja ei osaa hyväksyä ja rakastaa itseään, ei hän voi myöskään olla hyvä ja tasapuolinen muille olennoille.

Nechimide
Seuraa 
Viestejä14249
Venla

Minkä vuoksi luulimme, että aurinko pyörii maapallon ympäri?

Itse asiassa tuo ei ole luulosta kiinni, vaan fenomenologisessa mielessä aurinko todella näyttäytyy meille maata kiertävänä objektina.

*Neonomide, yrittämässä saivartelun maailmanennätystä*

qaz
Gravity
Eläimet voivat hakata lajikumppaneitaan tohjoksi, harrastaa seksiä lajikumppanin puolison kanssa salaa tai varastaa toisen ruokaa. Että voisi vastata kysymykseesi, pitäisi tietää mitä kiusaaminen on. Nokkimisjärjestyksen huipulla on yleensä kaikkein kykenevin yksilö, joka on samalla parhaissa asemissa lisääntymistä ajatellen. On yleensä lajille eduksi, että ko. yksilö pääsee lisääntymään mahdollisimman paljon, koska silloin tulee myös paljon jälkeläisiä, jotka pärjäävät hyvin.df käytti termiä ketkuilu .. onko se kiusaamista ja jos on, mitä on kiusaaminen? (Minusta nauttiminen on se pointti, miksi nisäkkäät pariutuvat, ei lisääntymistarkoitus.)

Jep, luonto on kehittänyt sellaisen jekun kuin kiima.
Kuin vahingossa nautiskelujen lopputuloksena voi olla jälkeläisiä.

Venla
Minkä vuoksi vähintäänkin naapurilla pitää mennä meitä huonommin tunteaksemme itsemme tärkeiksi?

Perheessä se lapsi, joka parhaiten kaikessa menestyy on muka paras lapsi (sisarkateus) tai perheen isä, joka tuo ruoan pöytään on muka parempi ihminen kuin ruokaa kuluttavat lapset. Vanhemmat, (ja heidän vanhempansa) jotka eivät pysty välttämään (sisar)kateuden syntyä perheen sisäisiin suhteisiin ovat tuon ilmiön takana. Moni ei enää aikuisena funtsaa niitä tuntoja, jotka tuon ilmiön synnyttivät. Vanhemmat kierrättävät sitä kohtelua, jota itse aikoinaan saivat omilta vanhemmiltaan, jonkun sukupolven on katkaistava tuo perintö/kierre, muutoin se siirtyy aina vaan sukupolvelta toiselle.

Mutta mihin ihmeeseen evoluutio tähtää negatiivisilla ilmiöillä meissä?

deepndark
Seuraa 
Viestejä2656

voisi kysyä että: miksi ihminen selittää kaiken itselleen tai antta toisen tehdä sen ja myös ymmärtää sen kaiken ja silti jatkaa samma kapeaa rataa omassa tyhmyyden kastikkeessa.

Halki, poikki, pinoon - pois mielestä.

qaz
Venla
Minkä vuoksi vähintäänkin naapurilla pitää mennä meitä huonommin tunteaksemme itsemme tärkeiksi?Perheessä se lapsi, joka parhaiten kaikessa menestyy on muka paras lapsi (sisarkateus) tai perheen isä, joka tuo ruoan pöytään on muka parempi ihminen kuin ruokaa kuluttavat lapset. Vanhemmat, (ja heidän vanhempansa) jotka eivät pysty välttämään (sisar)kateuden syntyä perheen sisäisiin suhteisiin ovat tuon ilmiön takana. Moni ei enää aikuisena funtsaa niitä tuntoja, jotka tuon ilmiön synnyttivät. Vanhemmat kierrättävät sitä kohtelua, jota itse aikoinaan saivat omilta vanhemmiltaan, jonkun sukupolven on katkaistava tuo perintö/kierre, muutoin se siirtyy aina vaan sukupolvelta toiselle.

Mutta mihin ihmeeseen evoluutio tähtää negatiivisilla ilmiöillä meissä?

En sanoisi että mitkään piirteet ovat negatiivisia kun niitä tarkrmmin miettii.
Miksi ihmissuku ja kaikki taistelevat olemassaolostaan?
Miksi jopa puulajit ja saman lajisetkin puut taistelevat toisiaan vastaan elintilan ja nimenomaan oman elintilan saavuttamiseksi sortamalla heikompia lajeja?
Kysymys on kaikessa olemassaolon taistelusta jolloin heikot saavat siirtyä vhvempien tieltä.
Koko maanpäällinen eliö/eläin =(johon ihmisetkin kuuluvat) taistelevat vain omasta olemassaolostaan maan päällä.
Jopa virukset tappavat toisiaan ja bäkteerit.

Venla
Jo hyvin kaukaa historiasta voimme löytää viittauksia siihen, että ihmisen mielestä maailma pyörii hänen ja vain hänen napansa ympäri. Mutta onko tähän ilmiöön minkäänlaista selitystä?

Minkä vuoksi luulimme, että aurinko pyörii maapallon ympäri? Minkä vuoksi osa meistä yhä uskoo, että me olemme ainoa elollinen ajatteleva eliö koko tajuttoman isossa universumissa? Minkä vuoksi uskomme olevamme eläimiä viisaampia? Minkä vuoksi uskomme olevamme poikkeuksetta ainoa oikeassa oleva kulttuuri, rotu ja kansa? Minkä vuoksi petämme ystäviemme luottamuksen kertomalla kaveriporukassa heidän noloimmat kokemuksensa heidän noloudelleen kovaäänisesti nauraen? Minkä vuoksi vähintäänkin naapurilla pitää mennä meitä huonommin tunteaksemme itsemme tärkeiksi?

Minä olen tuota jo pitemmän aikaa ihmetellyt. Kertokaa minulle oi psykologiasta tietävät, onko kyseiselle ilmiölle tieteellistä perustaa. Tai mitä uskotte sen tarkoittavan.

Ennen nukkumaan menoani haluaisin sanoa että me ihmiset olemme egoistisia. Siksi kaikki pyörii ympärillämme. Emme pysty rakastaa/tykkää/välittää muista ihmisistä kuin vain itsestämme ja perheestämme ja ehkä jostakin lähi sukulaisesta.
Siihen se sitten yleensä tyssää. Rakkaus ei ulotu pitemmälle. Emme osaa.

Voisi ehkä sanoa näin että henkisesti/psyykkisesti emme ole vielä kovin kehittyneitä. Se vie aikaa ennen kuin ajattelu tapamme muuttuu, se ei muutu muutamassa vuosituhannessa. Ja meitä voi pitää eräänlaisina barbaaareina edelleenkin. Planeettamme on täynnä ihmisiä/barbaareja, jotka on eri kehitystasolla monessa asiassa.

Hurux
qaz
Venla
Minkä vuoksi vähintäänkin naapurilla pitää mennä meitä huonommin tunteaksemme itsemme tärkeiksi?Perheessä se lapsi, joka parhaiten kaikessa menestyy on muka paras lapsi (sisarkateus) tai perheen isä, joka tuo ruoan pöytään on muka parempi ihminen kuin ruokaa kuluttavat lapset. Vanhemmat, (ja heidän vanhempansa) jotka eivät pysty välttämään (sisar)kateuden syntyä perheen sisäisiin suhteisiin ovat tuon ilmiön takana. Moni ei enää aikuisena funtsaa niitä tuntoja, jotka tuon ilmiön synnyttivät. Vanhemmat kierrättävät sitä kohtelua, jota itse aikoinaan saivat omilta vanhemmiltaan, jonkun sukupolven on katkaistava tuo perintö/kierre, muutoin se siirtyy aina vaan sukupolvelta toiselle.

Mutta mihin ihmeeseen evoluutio tähtää negatiivisilla ilmiöillä meissä?

En sanoisi että mitkään piirteet ovat negatiivisia kun niitä tarkrmmin miettii.
Miksi ihmissuku ja kaikki taistelevat olemassaolostaan?
Miksi jopa puulajit ja saman lajisetkin puut taistelevat toisiaan vastaan elintilan ja nimenomaan oman elintilan saavuttamiseksi sortamalla heikompia lajeja?
Kysymys on kaikessa olemassaolon taistelusta jolloin heikot saavat siirtyä vhvempien tieltä.
Koko maanpäällinen eliö/eläin =(johon ihmisetkin kuuluvat) taistelevat vain omasta olemassaolostaan maan päällä.
Jopa virukset tappavat toisiaan ja bäkteerit.

Eivät olekaan negatiivisia tai positiivisia, jos ajatellaan evoluution näkökulmasta. Mutta meissä tuntuu negatiivinen ja positiivinen. Kartamme "kaikki" luonnostamme negatiivisia tunteita, niistä aiheutuvaa kärsimystä. Henkistä ja fyysistä kärsimystä eniten kestävät ovat elossa eli vahvat tai siis sopeutuvaisemmat. Kyllä, olemassaolosta on kyse, elollinen on "ohjelmoitu pysymään" elossa.

Ihan oikeassa olet Ayla. Rakastaisin kaikkia ihmisiä mutta he tekevät sen niin vaikeaksi. Kai kaikki muistavat toisia maantallaajia edes jouluna?

Ayla
Ennen nukkumaan menoani haluaisin sanoa että me ihmiset olemme egoistisia. Siksi kaikki pyörii ympärillämme. Emme pysty rakastaa/tykkää/välittää muista ihmisistä kuin vain itsestämme ja perheestämme ja ehkä jostakin lähi sukulaisesta.
Siihen se sitten yleensä tyssää. Rakkaus ei ulotu pitemmälle. Emme osaa.

Voisi ehkä sanoa näin että henkisesti/psyykkisesti emme ole vielä kovin kehittyneitä. Se vie aikaa ennen kuin ajattelu tapamme muuttuu, se ei muutu muutamassa vuosituhannessa. Ja meitä voi pitää eräänlaisina barbaaareina edelleenkin. Planeettamme on täynnä ihmisiä/barbaareja, jotka on eri kehitystasolla monessa asiassa.

Huomenta aamupäivää..

Onko mahdollista, että ns. sinut itsensä kanssa oleva käyttäytyisi barbaarimaisesti? ei minun mielestäni.

Oletko koskaan pannut merkille, ettei pahaa oloa potevat rakasta edes itseään?

Syncis
Ihan oikeassa olet Ayla. Rakastaisin kaikkia ihmisiä mutta he tekevät sen niin vaikeaksi. Kai kaikki muistavat toisia maantallaajia edes jouluna?

Meinasin tähän kommentoida, mutta enpä sittenkään .. mutta yleisellä tasolla olisi mukava ko. aiheesta keskustella.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat