Seuraa 
Viestejä41238

Tarttis saada vuonna 1957 rakennettu omakotitalo asumiskuntoon. Remontti on aika laaja, eikä kukaan tiedä mitä kaikkea mukavaa rakenteita avattaessa löytyy. Aluksi avataan lattiat ja vaihdetaan eristeet. Samalla pääsee vilkaisemaan seinien sisään (toivoakseni). Edellisen omistajan pahimpia rakennusvirheitä on varmaankin seinien lisäeristäminen; 5 mm mineraarivillaa vanhojen levyjen päälle ilman höyrysulkua ja sitten uusi levytys. Pahimmassa tapauksessa villan alla on jokin vanha muovitapetti tai akryylimaali, joka muodostaa höyrysulun väärään paikkaan. Kysymys nro. 1: kannattaisiko myös seinät avata ja vilkaista, mitä siellä on tapahtunut? Talossa ei kylläkään haise home eikä ainakaan ulospäin näy mitään merkkejä kosteudesta. Jos seiniä rupeaa aukomaan, myös keittiö täytyy purkaa. Ei huvittais.

Kysymys nro. 2. Talossa on vanhat valurautaiset viemäriputket. Niiden elinikä on kuulemani mukaan 40-50 vuotta, jonka jälkeen ne ovat sormella puhkaistavaa metallipitsiä. Kandeisko hommata viemärikuvaus ja vilkaista, mitä siellä on tapahtunut, vaiko piikata oikopäätä kellarin betonilattia auki ja vaihtaa viemäriputket suosiolla? Kellariin ei ole tulossa asuintiloja, mutta vanha sauna saa kyytiä ja jossain vaiheessa pitänee pykätä uusi tilalle. Viemäreitten kuvaus maksaa muutamia satkuja - luulisin - joten se on lisäkulu jos putket kuitenkin on vaihdettava. Mitäs mieltä tällaisesta?

Lisää kysymyksiä seuraa matkan varrella. Lupaan raportoida myös kaikki munaukset. Jonkun mielestähän pahin sellainen voi tietenkin olla tuollaisen talon ostaminen...

Lämmitys täytyy taloon laittaa myös. Siellä olisi valmiit vesikiertopatterit, mutta keskuslämmitys puuttuu. Neliöitä on n. 80-90. Ajattelin pistää sinne ilmalämpöpumpun, takan ja muutaman suorasähköpatterin. Toisaalta harmittaa, kun tässä ratkaisussa vesipatterit jää käyttämättä. Rahaa ei kuitenkaan ole enää jäljellä mihinkään kalliisiin ratkaisuihin. Ideoita otetaan vastaan.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

  • ylös 0
  • alas 1

Sivut

Kommentit (1433)

Sillä kokemuksella, mitä minulla on 50¨talojen valurautaviemäreistä, suosittelen vaihtamaan ne suosiolla, ovat varsinaisia saastapesiä ja tukkeutuvat helposti. Yhtenä kokemuksena oli mummolassani kellarissa lattialla puoli metriä paskavettä, kun viemäri tukkeutui. Voi sitä matojen ja toukkien määrää, mikä vanhoista putkista löytyi. Yök!

EIköhän seinien sisään kannasttaisi varalta vilkaista, ettei mene remontti hukkaan. Saisit joko tuomion tai mielenrauhan

Mikset laittaisi pellettipoltinta öljypolttimen tilalle?

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Leuka
Sillä kokemuksella, mitä minulla on 50¨talojen valurautaviemäreistä, suosittelen vaihtamaan ne suosiolla, ovat varsinaisia saastapesiä ja tukkeutuvat helposti.No tähän minäkin olen kallistumassa.

EIköhän seinien sisään kannasttaisi varalta vilkaista, ettei mene remontti hukkaan. Saisit joko tuomion tai mielenrauhanVoi olla, että tuokin olisi fiksua.

Leuka
Mikset laittaisi pellettipoltinta öljypolttimen tilalle?On niin vanha ja rikkinäinen öljyhärdelli, etten kyllä usko sen tulevan kuntoon poltinta vaihtamalla.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
On niin vanha ja rikkinäinen öljyhärdelli, etten kyllä usko sen tulevan kuntoon poltinta vaihtamalla.No sitten se lienee viisainta jättää sellaiselleen ja poistaa patterit jossain vaiheessa. Lämmitykseen löytyy tosiaan ilmalämpöpumppuja yms nykyaikaisia systeemejä.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238

En poista pattereita. Olen koko ikäni haaveillut keskuslämmityksestä, ja jossain vaiheessa voi olla järkevää ostaa jokin uusi lämmitysjärjestelmä. Esim. pelletit. Yläkerran patterit & putket ovat vieläpä aivan uudet.

Yksi veikkausvoitto vaan niin hankin vesi-ilmalämpöpumpun...

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238

Kiinnostaisi muuten kuulla, miten Koshin omakotitaloprojekti etenee. Joko on valmis? Millainen tuli?

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238

Juu, rintamamiestalopalstaa on kyllä tullut lueskeltua. Mutta huvittaa rupatella täällä.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Ystävällinen kojootimainen ehdotus:

Kerran se kirpaisee ja sitten ainakin tiedät mitä saat kun rakennat kokonaan uuden.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238

Njet, Phony. Ensin avataan ne rakenteet ja katsotaan, mitä siellä on. Eihän sitä nyt vanhaa osteta, jos ei haluta vanhaa.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Valurautaputket ruostuvat, mutta niin että ne alkavat tihkua paikoin läpi ruosteisimmasta kohdasta, kun pääosa on täyttä tavaraa. Se menee puhki siitä mihin syntyy saostumasta vesipesä. Se kannattaa varmistaa että koko putkilijan saa näkyville helposti ja korjatakin sen voi nopeasti. Tukkeumaakin voi etsiä vaakaputkista ensin.
Paikata voi päältäkin vaikkapa lasikuidulla. Tai pätkä pois välistä ja uutta tilalle.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161

pesuhuoneesta nuo ongelmat alkavat yleensä.

viemärit voi muuten sitten pinnoittaa joka voi olla jossain tapauksissa halvempi ratkaisu ja kestävyys samaa luokkaa kuin pvc putket.

toisen polven pilkkuvirhe

DerMack
Seuraa 
Viestejä1839

vanhemmat asustelee samanikäisessä rintamamiestalossa. Viemäriputkiin työnnettiin pvcputket sinne vanhojen sisäpuolella kun kellaria remontoitiin muutenkin muutama vuosi takaperin, pystyputket rautaa mutta kellarin lattian alla betonisista pätkistä kasattua. Kolme 'nättiä' reikää joutui kellarin lattian läpi piikkaamaan (mutkia olivat tehneet pirulaiset) mutta kaikenkaikkiaan ei kovin paha juttu.

Viime vuosina lähistön muihin samanmoisiin taloihin on uudet asukkaat remontin yhteydessä asentaneet järjestään lisäeristystä vanhan verhoilun päälle. Tuulensuojalevyt ja siihen koolaus ja uusi lautaverhoilu tuntuisi olevan suosittu resepti (maallikon analyysi ). Seinä kasvaa tuossa aika kivasti paksuutta ja ikkunat jäävät sinne vähän syvemmälle, mutta ei se nyt kovin hassulta näytä. Tiedä sitten kestääkö sen seuraavat 50 vuotta vai tuleeko jotain ongelmia....
Osa on myös repinyt sisäpuolelta seinät auki ja vaihtaneet 'purut', ainakin mitä ikkunoista on ohikulkiessa nähnyt.

edit: ja ne patterit kannattaa säästää, voi vaikka sitten tulevaisuudessa jonkin vesi-ilpo/pellettikattila tai vastaavan yhdistelmän asentaa, onhan noita

Reiska
Seuraa 
Viestejä6236

Tilaa kuntotarkastus, saa melko monipuolisen lausunnon ammattilaisen suusta.. Ja jos puruja on seinänvälissä, nii kannattaa seinät avata, esimerkiks ikkunoiden alla voi olla tyhjää..

Per se

Kuntotarkastaja on vain raksa-alan tyyppi jolla on luvat. Suomessa on hirveät määrät raksatyyppejä jotka tuntevat laajasti asiaa jo silkan kokemuksensa pohjalta. Varsinkin tuon kauden taloja on kolunneet jo monet sukupolvet. Sekin sen talon tehnyt voi vielä muistaa miten.
Pahin tapaus on kiertopalkintona ollut homepesä, jota luikuri välittäjä kauppaa. Ainakaan sen tarjoamaa tarkastajaa ei kannata ottaa.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Reiska
Tilaa kuntotarkastus, saa melko monipuolisen lausunnon ammattilaisen suusta.. Ja jos puruja on seinänvälissä, nii kannattaa seinät avata, esimerkiks ikkunoiden alla voi olla tyhjää..Ei huvita tilata kuntotarkastusta, jos tietää että rakenteiden avaaminen ja uuden tekeminen on joka tapauksessa lähiaikoina edessä. Turha kulunki.

Tuota seinien avaamista minä vielä vierastan, vaikka siinäkin voisi olla järkeä. Täytyy tehdä varmaan niin, että ottaa levyn irti parista kohtaa ja katsoo mitä siellä takana on. Jos kaikki näyttää olevan kunnossa, laittaa levyn takaisin paikoilleen ja asustelee siinä talven yli. Jos tuuli ei puhalla talon läpi niin seinät ovat ok. Ei se lämpö muutenkaan niinkään seinistä karkaa. Lattian ja katon eristeiden täytyy olla kunnossa. Nykyisessä asunnossa meillä ei ole ulkoseinissä eristeenä mitään muuta kuin sammalta hirsien välissä ja hyvin pelittää. Tosin se hirsi itsessään taitaa olla aika hyvä eriste.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
DerMack
vanhemmat asustelee samanikäisessä rintamamiestalossa. Viemäriputkiin työnnettiin pvcputket sinne vanhojen sisäpuolella kun kellaria remontoitiin muutenkin muutama vuosi takaperin, pystyputket rautaa mutta kellarin lattian alla betonisista pätkistä kasattua. Kolme 'nättiä' reikää joutui kellarin lattian läpi piikkaamaan (mutkia olivat tehneet pirulaiset) mutta kaikenkaikkiaan ei kovin paha juttu.Varmaan minä teen niin, että puran kellarista kaiken purettavissa olevan ja kuskaan kaatopaikalle. Sitten odottelen, että jostain tipahtaa syli täyteen rahaa ja otan yhteyden johonkin firmaan, joka hoitaa putket niin ettei minun tarvitse ajatella koko asiaa. Onhan noita. (paitsi että ajattelen kuitenkin, kuten olen jo ajatellut monta unetonta yötä). Salaojituskin täytyisi tehdä. Autotallin lattialla oli kaksi senttiä vettä, kun lumet sulivat.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Olemme vaihtaneet käsipelin(miten muutenkaan...) 1921 rakennettuun taloon muoviviemärit valurautaviemärien tilalle ja voin sanoa pari huomiota.
1. Eivät olleet kuluneet, lekaa piti heiluttaa oikein kunnolla et menivät palasiksi.
2. Putket olivat kasvaneet niin umpeen et keskellä oli ehkä tuollainen kananmunan mentävä vapaa tila.
3. Vaihto on helppoa, nopeaa mutta erittäin epähygienistä ja taudinpelkoista..joten kunnon haalarit,hanskat ja naamarit päälle. Haalarit homman jälkeen suosiolla nuotioon.

PVC-viemäriputkia saa myös hakupalkalla/pienellä rahalla vaikkapa romukeskuksista tai kierrätyskeskuksista. Niiden asentaminen on nopeaa ja helppoa. Kutterin lastuja on usein rakenteissa eristeinä, joten ne on huolella suojattava putkirempan ajaksi. Jos pääsevät kastumaan, niin home leviää alta aikayksikön.
Itse saa tehtyä putkien vaihdon hintaan <2e/jm. Tilattuna hinta voi olla varmaan luokkaa "pankista lainaa".

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
hi3

1. Eivät olleet kuluneet, lekaa piti heiluttaa oikein kunnolla et menivät palasiksi.
2. Putket olivat kasvaneet niin umpeen et keskellä oli ehkä tuollainen kananmunan mentävä vapaa tila.Jos eivät olleet kuluneet, niin eikös niitä jollain konstilla olisi voinut vain avata?

Pitäisikö sittenkin tilata se kuvaus? Näkyvissä olevat valurautaputket vaikuttavat lujilta, niissä ei ole mitään vikaa. Onko kuitenkin oletettavaa, että maan alla kulkevat putket ovat oleellisesti huonommassa kunnossa?

Teidän tapauksessanne ilmeisesti ei tarvinnut piikata betonilattiaa auki, kun putkien vaihto oli niin helppoa ja nopeaa?

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Kyllä meillä kävi useinkin ihan paskafirma availemassa, mutta sinne kasvaa ihan kunnon kasvusto kiinni laitoihin ja sitä ei saanut pois.
Se oli niin tiukassa putkissa kiinni, että meisselilläkin joutui repimään kunnolla.
Maanalaisissa on todennäköisesti kunto surkea ja vuotanevat jo. Meillä on betoninen putki maassa ja se on keskikohdilta poikki ollut jo vuosia, aiheuttaa tukoksia aina välillä Pitäisihän se korjata, mutta kaikki maksaa.
Meillä ei tosiaan ollut tarvetta piikkaukseen, vaihdoimme vain sisällä putket ja alakerrassa ei kulje putkia vaikka betonilattia onkin..luojan kiitos

Kuvauksen sijasta perus paskafirmakin voi rassaamalla todeta et onko röörit kunnossa vai ei

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161

tässä kun oli nuista kuntotarkastuksista juttua kanssa niin voisin todeta että niistä nyt ei sen kummemmin kannata alkaa maksaamaan. ovat voimassa 3kk ja heillä ei ole käytännössä mitään vastuuta. toisekseen ilman avaamatta rakenteita ei voida sanoa kuin päälle näkyviä vikoja jotka voi todeta itsekkin.

eräässä kohteessa oli kuntotarkastuksessa kehoitettu poistamaan kellarin tuuletus ja lisäämään pakkasvahti poistamaan kosteutta.

toisen polven pilkkuvirhe

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat