Seuraa 
Viestejä45973

Ajattelin perustaa viestiketjun johon voi kirjoittaa mielenkiintoisia avaruusuutisia. Avaan itse tällä pläjäyksellä:

Kaksi sukkulaa samaan aikaan laukaisualustoilla:

http://www.spaceflightnow.com/shuttle/s ... nos/05.jpg
http://www.spaceflightnow.com/shuttle/s ... nos/09.jpg
http://www.spaceflightnow.com/shuttle/s ... nos/06.jpg
http://www.spaceflightnow.com/shuttle/s ... nos/02.jpg

Se tietää sitä että avaruusteleskooppi Hubblen huoltolento lähestyy.

 • ylös 45
 • alas 34

Sivut

Kommentit (9130)

Hieno juttu!
Kiva lukea ihan tavallistakin påpulaaria tältäkin alalta.
Toivottavasti carterit, spinot ynnä muut snautit ja lentotaidottomat kertoilevat, aiheiden ajankohtaisuuksien lisäksi, myös vaikka sellaista pientä mukavaa silppua avaruusalalta.

 • ylös 26
 • alas 35
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuussa saattaa lähivuosina kasvaa kaalia.

Arizonalainen Paragon-yritys on suunnitellut prototyypin minikasvihuoneesta, jonka sisällä voidaan kasvattaa vihanneksia Kuun pinnalla.

Minikasvihuone on 46 senttimetriä korkea kolmion muotoinen rakennelma. Paragon toivoo, että se voisi lähettää ensimmäiset kasvihuoneet Kuuhun 2012, kerrotaan Space Daily -verkkolehdessä.

Ensimmäisenä on tarkoitus kasvattaa ruusukaalin sukuista kaalia. Se kasvaa siemenestä kukintaan vain kahdessa viikossa, siis yhdessä Kuun yössä.

- Kuun asuttaminen vaikuttaa kaukaiselta, mutta on tärkeätä että tutkimme tätä jo nyt, Paragonin johtaja Jane Poynter sanoo.

http://www.aamulehti.fi/uutiset/ulkomaat/140696.shtml

 • ylös 28
 • alas 31

"Kepler" touhukkaana. Naminamia odotettavissa...

"Avaruusteleskooppi Keplerin ensimmäiset kuvat on nyt julkaistu. Kaikki laitteistot näyttävät toimivan suunnitellusti ja tähtiä erottuu kuvassa yhteensä noin 4,5 miljoonaa. Niistä noin 100 000 tähden kirkkautta aiotaan mitata eksoplaneettojen havaitsemiseksi seuraavan 3,5 vuoden ajan.

"On jännittävää nähdä tämä tähtien aarreaitta", kommentoi Keplerin päätutkija William Borucki. "Odotamme löytävämme satoja planeettoja näiden tähtien ympäriltä ja ensimmäistä kertaa voimme etsiä Maan kokoisia planeettoja auringonkaltaisten tähtien elämälle suotuisilta vyöhykkeiltä."

95 megapikselin kameran kentässä on mustia kohtia, sillä yksittäisiä CCD-kennoja ei pystytty tekemään tarpeeksi suuriksi ja niitä on monta sijoitettuna vierekkäin. Kentän rikkonaisuus ei silti tutkimusta haittaa, sillä teleskoopin tehtävänä on mitata paikallaan pysyvien tähtien kirkkauksia eikä ottaa varsinaisesti kuvia.

Ennen kuin Kepler aloittaa tiedetoimintansa, kuluu vielä pari viikkoa sen fotometrin kalibrointiin. Teleskooppi laukaistiin avaruuteen 6. maaliskuuta."

 • ylös 25
 • alas 32

25:n päivän pilkuttoman jakson kälkeen 21. huhtikuuta havaittiin uusi auringonpilkku. Magneettisen polariteetin mukaisesti se kuuluu uuden syklin auringonpilkkuihin, joten hitaasti, mutta varmasti on tämäkin sykli alkamassa, vaikka muutamat ehtivät jo maailmanloppua toitottaa.

Keskimääräisesti pilkkuminimin aikana on 485 pilkutonta päivää, mutta nyt ollaan jo 590 päivässä.

Lähde

22. päivä eli tänään kyseinen pilkku on katoamassa nopeaan tahtiin.

 • ylös 37
 • alas 36

http://www.yle.fi/uutiset/tiede_ja_tekniikka/2009/04/kuun_asuttajia_uhka...
Pölyhuiska mukaan ja riittävästi siivousalan koulutusta. Sillä se ratkeaa.

Jokunen tiedemies on päätynyt siihen, että mittausten perusteella ns. avaruuden raja onkin 118 km eikä mm. FAI:n käyttämä 100 km.
http://blogs.zdnet.com/emergingtech/?p=1442

Yleinen konsensus näyttää olevan, että kansainväliselle avaruusasemalle annetaan viisi vuotta lisää elinaikaa. Täten toiminta siellä jatkunee vuoteen 2020 asti.
http://www.aero-news.net/index.cfm?ContentBlockID=8f45389a-01a0-479b-b43...

NASA poised to stop work on shuttle extension option
http://spaceflightnow.com/news/n0904/13shuttle/

Ei ole avaruussukkuloille luultavasti jatkoa tiedossa 2010 jälkeen, rahoitus on sen verta tiukilla.

Suomi ja Viro aikovat tehdä yhdessä merkittävän tieteellisen kokeen avaruudessa. Viro aikoo laukaista ensimmäisen satelliittinsa vuonna 2012, ja suomalaiset laittavat mukaan Ilmatieteen laitoksen keksimän sähköpurjeen. Tavoitteena on testata, voiko aurinkotuulta käyttää avaruudessa liikkumiseen. Sähköpurjeella avaruusalus voisi seilata avaruudessa kuten purjevene ilman polttoainetta. Virolaisten satelliitti on vain kilon kokoinen ja yksi pienimmistä koskaan avaruuteen laukaistuista.

 • ylös 24
 • alas 31
Jukka_S
Suomi ja Viro aikovat tehdä yhdessä merkittävän tieteellisen kokeen avaruudessa. Viro aikoo laukaista ensimmäisen satelliittinsa vuonna 2012, ja suomalaiset laittavat mukaan Ilmatieteen laitoksen keksimän sähköpurjeen. Tavoitteena on testata, voiko aurinkotuulta käyttää avaruudessa liikkumiseen. Sähköpurjeella avaruusalus voisi seilata avaruudessa kuten purjevene ilman polttoainetta. Virolaisten satelliitti on vain kilon kokoinen ja yksi pienimmistä koskaan avaruuteen laukaistuista.Kyllä siihen "purjeeseen" johdetaan sähköä.

 • ylös 25
 • alas 30

Nasan kuuohjelmalta puuttuu pätäkkää

Yhdysvaltain kongressin budjettivirasto tarkkailee Nasan rahankäyttöä suurennuslasilla. Uusi miehitetty hanke Constellation maksaa todennäköisesti 50 prosenttia ennakoitua enemmän, uutisoi tv-kanava NBC. Analyysi perustuu Nasan kokemukseen. Budjetti ylitettiin keskimäärin 50 prosentissa viimeisistä viraston rahoittamista 72 projektista. Mukaan lukien 14 ohjelmaa, joissa kustannukset miltei kaksinkertaistuivat.

Toistaiseksi Nasan Constellation-ohjelman rahoitus on vakaalla taloudellisella pohjalla. Kuun kiertoradalle laukaistava etukäteistiedusteluun tarkoitettu satelliitti (Lunar Reconnaissance Orbiter, LRO) on määrä lähteä matkaan toinen kesäkuuta 2009.

http://www.tekniikkatalous.fi/tk/avaruus/article275368.ece?s=r&wtm=-2204...

 • ylös 32
 • alas 23
Jukka_S

Kaksi sukkulaa samaan aikaan laukaisualustoilla:

Se tietää sitä että avaruusteleskooppi Hubblen huoltolento lähestyy.
Tai "huoltolennolle" halutaan varamiehistö, niin kuin viime kerralla.

Ehkä huoltopäivän lisäksi meitä lähestyy jokin muukin. Sellainen millä on liikemäärää.

 • ylös 31
 • alas 26
Vierailija

Planeetta "e", joka sijaitsee Gliese 581 -järjestelmässä, on massaltaan vain 1,9 kertaa Maan kokoinen. Planeetan löysi Michel Mayorin johtama eurooppalainen tutkijaryhmä. Tutkijoiden mukaan planeetta on lisäksi hyvin todennäköisesti Maan kaltainen kiviplaneetta.

Ryhmä määritteli uudelleen myös samassa järjestelmässä sijaitsevan, vuonna 2007 löydetyn Gliese 581 d -planeetan radan. Tukijoiden mukaan planeetta on "asuinkelpoisella vyöhykkeellä".

- Tämänhetkisen eksoplaneettatutkimuksen graalin malja on kivinen , Maan kaltaisen planeetan havaitseminen asuinkelpoiselta vyöhykkeeltä - emotähteä ympäröivältä alueelta, jossa on oikeat olosuhteet planeetan pinnalla esiintyvälle nestemäiselle vedelle, kuvaili Mayor ESO:n tiedotteessa.

http://www.avaruus.fi/

 • ylös 33
 • alas 30
[size=150:1dfvyywi]Avaruuden rajoilta löytyi salaperäinen "möhkäle"[/size:1dfvyywi]

Aiemmin tuntematon kohde aivan maailmankaikkeuden rajoilla hämmentää tähtitieteilijöitä. Himikoksi nimetty "läiskä" on kaasumainen säteilylähde, jonka olemassaololle ei ole löydetty selitystä.

Himikon löysi kalifornialaisen Carnegie-observatorion tutkija Masami Ouchi, kertoo Discovery News nettisivuillaan. Se on havaittu myös muista observatorioista, eivätkä tutkijat ole olleet uskoa silmiään.

Japanin tarunomaisen keisarinnan mukaan nimensä saanut Himiko on aivan liian suuri - läpimitaltaan 55 000 valovuotta - esiintyäkseen niin nuoressa maailmankaikkeudessa. Himiko on nimittäin lähes 13 miljardin valovuoden päässä Maasta, joten me näemme sen sellaisena kuin se oli universumin ollessa vain noin 800 miljoonan vuoden ikäinen.

Nykyisten teorioiden mukaan kvasarit ja galaksit alkoivat syntyä noin 200 miljoonan vuoden kuluttua suuresta alkuräjähdyksestä. Himikon kaltaisia suuria kohteita ei olisi pitänyt olla olemassa, kun Big Bangista oli kulunut vasta 800 miljoonaa vuotta.

Mystisestä havainnosta kertoo Astrophysical Journal -lehti ensi kuun numerossaan.

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1677764

 • ylös 21
 • alas 20

Nasa julkaisi verkkosivuillaan vuorovaikutteisen oppaan, joka käy läpi avaruusteleskooppi Hubblen huoltotehtävän eri osiot.
http://www.digitoday.fi/tiede-ja-teknologia/2009/04/24/nasa-opettaa-haus...

Ihmisen kaikkien aikojen vaikein ja vaarallisin avaruuslento on alkamassa.
Avaruusteleskooppi Hubblen huoltolentoa on verrattu aivoleikkaukseen.
http://www.aamulehti.fi/uutiset/ulkomaat/140676.shtml

Mönkijän muisti pätkii Marsissa
http://www.digitoday.fi/tiede-ja-teknologia/2009/04/21/monkijan-muisti-p...

Maapalloa kiertää jo ainakin miljoona avaruusromun kappaletta
http://www.aamulehti.fi/uutiset/ulkomaat/140636.shtml

Shuttle Atlantis could launch a day sooner than planned
http://www.spaceflightnow.com/shuttle/sts125/090422moveup/

New Japanese rocket conducts longer engine firing
http://www.spaceflightnow.com/news/n0904/22h2b/

 • ylös 17
 • alas 23

Pienellä painettu osuus: Kyse on hyvin tuoreesta havainnosta. Lisätietojen myötä tähän saattaa tulla muutoksia, varsinkin etäisyyden osalta. Laitan vaan kun on niin kiinnostava, vaikka osoittautuisikin ankaksi.

Mahdollisesti kaukaisin tähän asti havaittu gammapurkaus havaittiin eilen!
Eilisen tiedotteen mukaan sen punasiirtymä olisi ollut jopa z~=9. Myöhempien tarkempien mittausten ja analyysien jälkeen sen punasiirtymä näyttäisi olleen edelleenkin ennätysmäinen z=8,1-8,2. Sen valo olisi siis matkannut tänne noin 13 miljardia vuotta.

A. Cucchiara (PSU), D. B. Fox (PSU), and E. Berger (Harvard) report:
"On April 23.33 UT we imaged the field of Swift GRB 090423 (Krimm et al., GCN 9198) with NIRI on the Gemini-North telescope. We obtained 9x60 sec exposures in Y,J,H. In the coadded J and H images we clearly identify the object noted by Tanvir et al. (GCN 9202) and it appears point-like (see also Levan et al., GCN 9206). The object is not detected in Y-band.
We derive the following magnitudes, calibrated using three 2MASS stars in the field:
J mag: 19.29 +- 0.07
H mag: 17.71 +- 0.14

The resulting J-H color of 1.1 AB mag is very red, corresponding to a steep spectral slope of beta=3.8. Taken in conjunction with a flat H-K color (see GCN 9202), our non-detection in Y-band, and a red I-J color of 1.7 AB mag in comparison to P60 limits (GCN 9201), we suggest that there is a likely break in the spectrum at about 1.2 microns, with extinction an unlikely explanation due to the sharpness of the feature and the shallow slope to redder wavelengths. If this is due to Ly-alpha absorption, then the resulting redshift for GRB 090423 is z~9.
Further analysis is in progress and additional observations are planned."

 • ylös 17
 • alas 18

NASA on ilmoittanut virallisesti Hubble-huoltolennon alkamispäiväksi 11. toukokuuta.
http://www.spaceflightnow.com/shuttle/sts125/090424newdate/

F1-lengendat singahtavat avaruuteen

F1:n kolminkertainen maailmanmestari Niki Lauda on maksanut 200 000 dollaria mahdollisuudesta lentää avaruusalusta, kertoo avaruusmatkailubisnestä käynnistelevän Virgin-yhtiön omistaja Richard Branson.

- Kun Richard tuli tarjoamaan tätä projektia, olin ensimmäisenä koputtamassa ovea, 60-vuotias Lauda kertoi.

F1:n kaikkien aikojen kokenein kuski Rubens Barrichello on puolestaan ostanut matkustajalipun alukseen.

Lähde: Reuters
http://www.urheiluviikko.net/f1-legendat-singahtavat-avaruuteen/26980/

 • ylös 16
 • alas 24

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat