Seuraa 
Viestejä1672

Alkaa usko vähän järkkyä hammashoitoon. Ratkaisuksi kaikkeen tarjotaan harjausta, lankaa ja poraa. Silti alkuasukas heimoilla ei käsittääkseni ole lähimainkaan yhtä paljon ongelmia kuin meillä täällä. Joillekin ei myöskään tule ongelmia hygienian puutteesta riippumatta ja toisille hyvälläkin hoidolla. Ei tunnu loogiselta. Mikä muu aiheuttaa ongelmia? Uskoisin, että syljen kemialla olisi suurinpia vaikutuksia asiaan. Onko asiaa tutkittu, tiedetäänkö siitä mitään, osataanko siihen vaikuttaa? Haurastuvatko hampaat osteoporoosissa, vaikuttaako d-vitamiini hampaisiin?

Every man is guilty of all the good he did not do. (http://www.youtube.com/watch?v=xaTKDMYOBOU)-Voltaire

Sivut

Kommentit (107)

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662

Joo, vissiin d-vitamiini vaikuttaa ainakin siltä osin että se parantaa kalsiumin imeytymistä ja hampaat käyttää sitä rakennuspalikoina.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minkälaiseksi minun pitäisi muuttaa ruokavalio, ettei tarvi pestä hammasta iltaisin?

Jos söisin vain kasviksia ja käristäisin eläinlihaa lisäämättä siihen kuitenkaan mitään ylimäärästä, kestäisikö hammas?

Eikö alkuasukkaatkin syönneet tuollain eikä hammasta pessyt eikä edes reikä tullut :O

Toope
Seuraa 
Viestejä25357
o
Silti alkuasukas heimoilla ei käsittääkseni ole lähimainkaan yhtä paljon ongelmia kuin meillä täällä.

Sikäli kun olen telkkarista nähnyt näitä alkuasukkaita, niin ei heillä hampaitakaan ole yhtä paljon kuin meillä.

Hammashoito lienee samaa luokkaa kun Suomessakin sata vuotta sitten, eli pää puoskarin kainaloon ja pihdeillä särkevä hammas ulos.

Ihmiset myös elävät nykyään pidempään, joten hammasvaivoja tulee pakostakin enemmän.

"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope

Peili olisi se keksintö, jota arabialainen ja islamilainen maailma tarvitsisi. He voisivat sen kautta nähdä syyllisen siihen, miksi omat yhteiskunnat eivät toimi.

http://tinyurl.com/jbs6kqp

Sokeri ja tärkkelys pois ruokavaliosta, niillä ruokitaan suussa eläviä bakteereja jotka järsivät hampaita. Hammasharja tuli välttämättömäksi kun ihmiset aloittivat maanviljelyksen.

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14239

Hampaiden (re)mineralisaation erot ruokavalion ja ravinteiden saannin erojen johdosta lienee aika hyvä teoria.

http://wholehealthsource.blogspot.com/2 ... dotes.html

Nykyruokavalion (viljojen) fytiinihappo estää tehokkaasti välttämättömien mineraalien kuten fosforin ja kalsiumin imeytymistä ja siten vähentää tehokkaasti (re)mineralisaatiota. Tällä on ilmeinen merkitys luiden kuten hampaiden kuntoon.

Sitten on tietenkin - joku sen mainitsikin - ystävämme D-vitamiini, joka jyrää hammasten suojaravinteena ihan omissa sfääreissään:

http://wholehealthsource.blogspot.com/s ... l%20health

Hampaat jopa muuttuvat usein valkoisemmiksi kun D-vitamiinin saantia lisätään. Ylivertaisuus tulee myös kariesbakteerin kurissa pitämisestä. Fytiinihapon neutralointi ruokavaliosta päästää D-vitamiinin tekemään kunnolla duuninsa.

Myös muilla ravintoaineilla ja mineraaleilla on tietenkin merkitystä, kuten A-vitamiinilla, K2-vitamiinilla, kalsiumilla, boorilla ja pienellä määrällä fluoria. Noin aluksi.

Alkuperäiskansoillakin on hurjia eroja hampaiden kunnossa. Tuo jälkimmäinen linkki käsittelee syitä. Kannattaa lukea myös aiheen keskustelut - hyvää settiä.

Itselläni hampaiden kunto on ihan ylivertainen aiempaan nähden ja sokerin ym. muun välttely on ihan fiiliksistä kiinni toisin kuin aiemmin. Hammaskiveä tulee äärimmäisen vähän, plakkia pariin päivään juuri ja juuri tunnistettavasti ja vihlontaa on aniharvoin.

Hampaiden kunto korreloi voimakkaasti myös yleisemmin terveydentilan kanssa, tämä on hyvä muistaa. Muutkin hammaslääkärit alkavat vähitellen tajuta tätä asiaa.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Hyviä pointteja kyllä nuo vitamiinit ja muut, mutta niiden merkitys on suurin kehittyvässä hampaassa. Kun hammas on valmis, hammasluuta suojaa parin millin kiillekerros joka on elotonta kuten esim. hiukset. Siihen ei pystytä enää vaikuttamaan imeytyvän ravinnon kautta. Kiilten alla oleva hammasluu on todellakin elollista ja siihen pystytään tavallaan vaikuttamaan, mutta kun reikä on kerran kiilteen läpäissyt se ei enään hammasluussa ilman poraa täysin pysähdy saati korjaannu, olipa se luu minkälaista tahansa. Siksi puhe huonosta "hammasluusta" on täysin vailla tieteellistä perustetta. Hammashan suojaa tässä tilanteessa itseään muodostamalla sekundaaridentiiniä pulpaonteloon vetäen hammasydintä kauemmaksi kariespesäkkeestä. Tai ehkä periaatteessa sekundaaridentiiniä voisi tulla labraoloissa myös menetetyn luun päälle jos se kariesleesio siitä ensin putsataan pois poraamalla ja jätetään avoimeksi - hampaan puolustusmekanismit eivät kuitenkaan käytännössä pysty voittamaan kariesta sikäli että ne valtaisivat takaisin menettämiään alueita bakteerimassalta. Kariesleesiossa on kuitenkin etenemisnopeudesta riippuen vaihtelevan paksuinen pehmenneen dentiinin kerros jossa ei ole bakteereja, mutta joka on jo happojen vaikutuksesta pehmeä; tämän pystyy vielä uudelleen kovettamaan, olisikohan tuossa jutussa tarkoitettu sitä?

Oikeastaan ravinnosta se joka aikuisella hampaan ominaisuuksiin vaikuttaa suoraan on tuo fluori joka suoraan suuontelosta jää hampaan pintaan muuttaen kiilteen (ravistan hihasta, saa tarkistaa) hydroksiapatiittikiteitä huonommin liukenevaksi fluoroapatiitiksi, joka siis kestää happamuutta paremmin. Remineralisaatiokin tapahtuu nimenomaan kiilteessä eikä luussa, jossa uudisrakentaminen tapahtuu niinkuin muissakin luissa, odontoblastien (vrt. osteoblastit luussa) toimesta.

Yleisterveys vaikuttaa merkittävästi hampaisiin ja hampaiden kunto yleisterveyteen, tämä on ollut hammaslääkäreiden tiedossa jo ammoisista ajoista lähtien. Paitsi sairaudet, myös monet lääkkeet vaikuttavat purukalustoon tavallisimmin syljen erityksen heikentymisen kautta. Syljen ominaisuuksista merkittäviä taas on sen eritysnopeus joka vaikuttaa mekaaniseen puhdistumiseen sekä sen puskurikapasiteetti joka määrittää sen kyvyn neutraloida happamuutta. Syljen ohella myös ientaskuneste näyttelee samaa roolia; esim. hoitamattomassa diabeteksessä voikin glukoosia erittyä ientaskunesteeseen joka aiheuttaa hampaan kaulakariesta ja toimii samalla ravintona hammaskiveä muodostavalle bakteerimassalle.

Helpon tapa välttää reikiintymistä on yksinkertaisesti olla tunkematta suuhun polttoainetta bakteereille. Reikiintyminen on erittäin yksinkertainen tasapainoreaktio jossa bakteerien hapon muodostus on suurempaa kuin mitä sylki pystyy sitä neutraloimaan. Normaali purukalusto kestää muutaman happohyökkäyksen päivässä, ja uskoisin että luonnonkansojen hampaiden hyvä kuntokin perustuu siihen että sitä hiilaria ei tugeta suuhun pitkin päivää. Purukumi lyhentää happohyökkäystä ja harjaaminen vähentää bakteerien määrää; ne ovat hyvä apu mutta eivät siltikään takaa reiättömyyttä.

Teekkari
Seuraa 
Viestejä2347
o
Alkaa usko vähän järkkyä hammashoitoon. Ratkaisuksi kaikkeen tarjotaan harjausta, lankaa ja poraa. Silti alkuasukas heimoilla ei käsittääkseni ole lähimainkaan yhtä paljon ongelmia kuin meillä täällä. Joillekin ei myöskään tule ongelmia hygienian puutteesta riippumatta ja toisille hyvälläkin hoidolla. Ei tunnu loogiselta. Mikä muu aiheuttaa ongelmia? Uskoisin, että syljen kemialla olisi suurinpia vaikutuksia asiaan. Onko asiaa tutkittu, tiedetäänkö siitä mitään, osataanko siihen vaikuttaa? Haurastuvatko hampaat osteoporoosissa, vaikuttaako d-vitamiini hampaisiin?
Meillä juodaan ja syödään sokeria.

Everything you know, is about to change.

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14239

Jatkan kiilteestä juttua tuossa D-vitamiiniketjussa ja poimin joitain pointteja tänne jos viitsin.

- -

Stephanin uusin viesti aiheeseen ja kyllä - jopa hammaskiillettä voi korjata kun tukena on ruokavalio ja ravinteet joilla saa remineralisaation vauhtiin:

http://wholehealthsource.blogspot.com/2 ... ue-to.html

Tässä itsekin oppii koko ajan lisää. Pitää kommentoida tuota jos ehdin ennen muita.

Eikä unohdeta hampaiden suhteen uutta parasta ystäväämme K2-vitamiinia (erityisesti K7-menakinoni ja K4-menatetrenonia):

http://www.freetheanimal.com/root/2008/ ... -mk-4.html

Paleojengi ylistää K2-4-menatetrenonia, mutta 7-menakinoni-muodolla on pidempi puoliintumisaika kehossa. Näiden kahden välisestä kiistasta voikin tulla uusi kiistakapula, koska edellistä on vain kasvikunnan tuotteissa (viilit, jogurtit, eräät hapatetut juustot kuten Edam ja japanlainen natto) ja jälkimmäistä eläinkunnan tuotteissa kuten munissa, luuytimessä ja sisäelimissä.

Itselläni juuri "kamelinselkä" kaatui ja oli pakko pistää tilaukseen vahva K2-valmiste ja tilata nattoa Tokyokanista. Edamia onkin mennyt jo useampi viikko.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

o:

Puskurikapasiteettiin vaikuttaminen voi olla hankalaa, paitsi syömällä monipuolisesti ja terveellisesti ettei puutostiloja ainakaan ole. Syljen eritysnopeuteen taas pystyy helpoiten vaikuttamaan tunkemalla jotain suuhunsa. Suosittelen siihen tarkoitukseen xylitol-purkkaa ja -pastilleja, mutta eritysnopeus sinänsä lisääntyy vaikka pyörittelisi suussaan vaikkapa pikkukiviä, sillä se ei ole sidoksissa makuun tai ravintoarvoihin.

Neonomide:
Nimenomaan hammaskiillettä voi korjata remineralisaatiolla, kuten jo aiemmin kirjoitin. Remineralisaatio tarkoittaa sitä, että kiilleprismojen päältä liunneet molekyylit tarttuvat prismaan uudestaan kun olosuhteet ovat sille suotuisat. Sen sijaan hammasluussa (=dentiiniissä) ei ole kiilleprismoja eikä se siksi remineralisoidu. Remineralisaatio tapahtuukin siis verenkierron ulottumattomisssa eikä siihen vaikuta suolesta imeytyneet aineet, ainoastaan ne jotka ovat suuontelossa. Kiilteen alla oleva hammasluu saa ravinteensa hampaan ytimen (=pulpan) verenkierrosta, josta ravinteet liikkuvat pienten nesteputkien eli dentiinitubulusten sisällä kauemmaksi pulpasta.

Neonomiden antaman linkin takaa löytyy viittaus uudenkarheaan, vuonna 1932 tehtyyn tutkimukseen jossa itseasiassa todetaan että 1) vilja vaikuttaa d-vitamiin kautta hampaan kehitykseen, ja tuossa tutkimuksessa bottom-line oli että 2) viljavapaa ruokavalio vähensi reikiintymistä. Tämä ei liene mitenkään yllättävää, kun ajatellaan mikä mahtoikaan olla suurin hiilarilähde tuohon aikaan - ja miksei vielä nykyäänkin. Toinen ongelma on se, kuten tuokin tutkimus kertoo, että kiilteen kehityshäiriöt olivat yleisempiä ja uskoakseni d-vitamiinin (ja muidenkin vitamiinien ja mineraalien) puutostilat yleisempiä kuin nykyään (josta kehityshäiriöt ovat seuraus), enkä siksi aivan varauksetta vetäisi yhtäläisyysmerkkejä tuon tutkimuksen lähtötilanteesta nykysuomalaisten tilanteeseen; onhan d-vitamiinin sisäänotto kuitenkin suurempaa eikä siksi vähäinen imeytymisen heikkeneminen vielä aiheuta puutostilaa.

Linkki ko. tutkimukseen:
http://www.pubmedcentral.nih.gov/picren ... obtype=pdf

kairamo
D-vitamiinin puutteesta kärsivät ovat tottuneet pitämään suunsa kiinni.
vai tuukka pitää suunsa kiinni....
*nauraaaaaa*
jos tuukka on hiljaa niin mä osaan kirjottaa...

asiaa...

ainakin meillä on hamppilääkäri sanonut
että bakteerit jotka ovat suussa tekee ne tuhonsa...
alle 2 vuotiaalle ei saisi änkee muiden sylkeä
suuhun.. (toiset puhuu 3v)...

meillä kun mitattiin bakteerit suusta
niin muijalla oli miljoonia...
ja mulla "vain" satojatuhansia...
muijalla on huonommat hampaat...

itte hammaslääkärissä käynyt
20v... muutaku mittaamassa bakteerit

Voisiko joku kertoa, mikä auttaa hammassärkyyn kotinkonstein? Viisaudenhampaassani taitaa olla reikä, reiältä se näyttää, eikä kipulääkkeetkään ole vieneet täysin kipua pois. ( Burana) En pääse heti hammaslääkäriin, joudun odottamaan muutaman päivän.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat