Seuraa 
Viestejä5161

niin mites on olettekos kokeilleet tiskikoneessa pestä teräsvillasta valmistettua suodatinta? tällainen mm. löytyy liesarista. minkäänlaisia pesuohjeita ei mukana tullut ja laiska kun olen en viitsisi käsin alkaa pesemään. kestäisiköhän konepesun?

toisen polven pilkkuvirhe

Kommentit (18)

de Selby
Seuraa 
Viestejä1231

Ymmärtääkseni metallihässäkkäsuodattimia tehdään sekä alumiinista että teräksestä.

Jos terästä, on se liesituulettimissa todennäköisesti ruostumatonta, joten konepesu pitäisi olla mahdollista ja jopa suotavaa.

Jos alumiinia, ei sitä kannata laittaa konepesuun ainakaan konetiskiaineen kanssa: alumiini ei kestä voimakkaasti emäksistä pesuainetta, vaan sen luonnollinen oksidikerros syöpyy pois, ja tuloksena on ruma sihvilä, josta jatkossa rasva irtoaa kenties sitäkin huonommin (spekulointia vain). Alumiinitapauksessa mieluummin keittäisin sen kuumassa vedessä tai laittaisin pesukoneeseen ilman konepesuainetta - ehkä pullosta muutama tippa "hellävaraista" Fairia siivilään ja sitten koneeseen vesipesuun.

Voi olla, että alumiinin pinnan syöpyminen on kuitenkin vain kosmeettinen haitta...

Gravity sucks.

Jos alumiinin pinnalla oleva oksidikerros lähtee menemään, niin eipä se paljoa haittaa. Sehän muodostuu uudelleen heti kun alumiini on taas hapen kanssa tekemisissä. Alumiini tietysti ohenee vähäsen sinä aikana. Ongelmaksi sen sijaan voi ehkä muodostua alumiinin kärsiminen. Keemikot vastatkoon syökö emäksinen pesuaine puhdasta alumiinia vai ei.

Rasvan poistaminen ritilästä ilman pesuainetta on tosin aika ongelmallinen yhtälö. Kokeileppa vaikka vain liottaa sitä lämpimässä fairi- tai saippuavadessä muutaman kerran.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161

liotus ei paljoa tuo iloa. sisään jää aika paljon vielä rasvaa. keittäminen on mös ongelmallinen sillä suodatin on sen verran pitkän mallinen että täytyisi olla kotapata tms. muu heimokattila notta keittäminen onnistuisi.

itse villan koostumus on vähän kysymysmerkki sillä en oikein saa selvää 100% varmuudella että kyseessä olisi teräs sillä reunat ovat profiilialumiinia.

toisen polven pilkkuvirhe

Olin justiinsa t-kannun piintymiä sitruunahapolla putsailemassa ja napsahti mieleen muutama muukin "pesuaine". Aika moni lika tosiaan lähtee kivasti kun sekoittaa jonkinmoien liuoksen vedestä ja apteekissa kiteinä myytävästä sitruunahaposta.

Kuitenkin rasvan poistoon emäkset ovat parhaimmillaan. Apteekista saa laimeaa NaOH liuosta. Sen teho kasvaa lämpötilan noustesas, joten ongelmatapauksiin sitten vähän liedellä lämmität NaOH:ia niin johan rupeaa irtoamaan.

Ruokakaupassakin on etikkaa ja sekin on kiva yleis aine vähän mihin vaan. Esim muurahaisten karkoittamiseen.

Sitten ehdoton pitkäaikainen suosikki melkein kaiken pesemiseen: Etanoli, C_2H_5OH. Soveltuu pintojen desinfointiin, tahrojen poistoon, polttoaineeksi ja ennen kaikkea rasvan poistoon. Itseasiassa lähes kaikki OH päätteiset hiilivedyt kelpaavat. Etanoli vain sattuu olemaan hyvin edullinen liuotin. Hommaat huoltsikalta tonkan lasolia ja laitat ritilän uimaan siihen yön yli.

Jos laitat koneesi merkin ja mallin, niin ehkäpä vähemmän laiskat saattavat löytää ja lukea käyttöohjeen, saataisiin ehkä valmistajankin mielipide asiaan...

Unterseeboot
Jos laitat koneesi merkin ja mallin, niin ehkäpä vähemmän laiskat saattavat löytää ja lukea käyttöohjeen, saataisiin ehkä valmistajankin mielipide asiaan...

..joka mitä todennäköisimmin on "liuotus miedossa saippuavedessä".

Emäksiset tavarat (NaOH, viemärinavausaineet) syövät alumiinia kuin hullu puuroa, joten niitä kannattaa välttää sekoittamasta.

JaakkoFagerlund
Unterseeboot
Jos laitat koneesi merkin ja mallin, niin ehkäpä vähemmän laiskat saattavat löytää ja lukea käyttöohjeen, saataisiin ehkä valmistajankin mielipide asiaan...

..joka mitä todennäköisimmin on "liuotus miedossa saippuavedessä".Ja noin 5 sekunnin googletuksella löytyy tulos joka ei vastaa odotuksia:

Swegon ILTO Oy, ILMO säädinkuvun käytön ja huollon yleisohjeet.
Rasvasuodattimen puhdistaminen
- pese rasvasuodatin vähintään 2 kuukauden välein lämpimällä vedellä ja pesuaineella käsin tai
astianpesukoneessa.
- Lieden käytön ollessa runsasta pese suodatin riittävän usein
sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
Unterseeboot
Jos laitat koneesi merkin ja mallin, niin ehkäpä vähemmän laiskat saattavat löytää ja lukea käyttöohjeen, saataisiin ehkä valmistajankin mielipide asiaan...siinähän se kun ei ole mitään tunnistetietoja. yllättävää koska väitetään made inniksi saksaa mutta laitteen sisällä lukee chaina.

njuu pitänee yrittää tuota tiskikonetta sillä liotus ei tuota toivottua tulosta....

toisen polven pilkkuvirhe

sinnipirtti
siinähän se kun ei ole mitään tunnistetietoja. yllättävää koska väitetään made inniksi saksaa mutta laitteen sisällä lukee chaina.

njuu pitänee yrittää tuota tiskikonetta sillä liotus ei tuota toivottua tulosta....
Katos perkele...

Muistaakseni tuossa ilton mallissa oli alumiiniset raamit myös, eli sen pohjalta uskoisin että samat ohjeet pätevät, mutta vastuu on tietenkin sinun.

Nuo "valmistusmaat" ovat kyllä nykyään aika hämäriä muutenkin, joskus muistelisin avanneeni Ericsonin puhelimen, ja sieltä löytyi muistaakseni sellaisia tarroja, joiden mukaan puhelin oli tehty ruotsissa, ja akku oli viimeistelty siellä, mutta tehty Japanissa, ja luoja tietää mistä japanilaiset olivat akkukennot ostaneet. Että sano nyt siitä sitten missä pirussa puhelin on tehty kun osia on haalittu useammalta mantereelta ja rahdattu ympäriinsä eriasteisina komponentteina.

Sitten kun vielä jotkut megatehtaat sylkevät maailman markkinoille tavaraa eri merkeillä. Sinänsä huvittavaa oli kun kerran vaihdoin teräketjua sähkömoottorisahaan, siinä oli yhdessä muoviosassa valettu sen osan varaosakoodi, eikä siinä mitään, hyvä että numero löytyy jos osa sattuisi joskus hajoamaan, mutta siinä samassa oli monta eri numeroa samalle osalle, eri väreissä. Ei tarvitse ruudinkeksijää älytäkseen että samassa muotissa valetaan muoviosaa useamman "eri valmistajan" sahaan.

Come on! Liuottimet peliin. Halpaa, helppoa, hauskaa, onnistuu aina. Lähimmältä huoltsikalta vaan jotain lasolia, etanolia, metanolia, asetonia, ksyleeniä, butanolia, pentanolia, isopropanolia, dikloorimetaania tai mitä nyt vaan. BTW Heksaania käytetään rypsiöljyn puhdistamiseen, joten voit olla varma että se vie rasvan mennessään. Erinäisillä liuottimilla puhdistetaan lentokoneiden alumiinisista moottorin osista öljyt, rasvat ja muut mömmöt joten eiköhän se alumiini tavallisimmista liuottimista selviydy yhtä hyvin kuin vedestäkin.

Hiilivetypohjaiset liuottimet ja kemiallisessa mielessä alkoholit ovat selvästi yksinkertaisin ratkaisu.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643
Unterseeboot
Jos laitat koneesi merkin ja mallin, niin ehkäpä vähemmän laiskat saattavat löytää ja lukea käyttöohjeen, saataisiin ehkä valmistajankin mielipide asiaan...Vanha viisaus kuuluu jotta jos ei mikään muu onnistu niin lue käyttöohje. Mutta ohjeet ovat taviksia varten. Ja käytösohjeet epävarmoja varten.

Mutta yksi kunnon aine on käsittelemättä. Eli liuotinpesuaine (kerosiini). Alkoholi on rasvoille aika vaisu aine. Ei tulisi mieleenkään pehmitellä esimerkiksi autonmoottorin rasvajäämiä Sinolilla mutta aivan tavallisella liuotinpesuaineella olen kyllä sen tehnytkin.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Paul M
Mutta ohjeet ovat taviksia varten. Ja käytösohjeet epävarmoja varten.Miten vaan, jos minulta kysytään, niin hullu paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä, ja useimmiten ohjeiden luku säästää paljolta.

Mutta yksi kunnon aine on käsittelemättä. Eli liuotinpesuaine (kerosiini). Alkoholi on rasvoille aika vaisu aine. Ei tulisi mieleenkään pehmitellä esimerkiksi autonmoottorin rasvajäämiä Sinolilla mutta aivan tavallisella liuotinpesuaineella olen kyllä sen tehnytkin.Juu, ei alkoholi taida olla kovin hyvä rasvojen irrotukseen, bakteerit tosin kuolevat aika tehokkaasti. Koneenosista olen joskus irrotellut rasvaa diisselillä, mikä tosin johtuu osin siitä että minulla on aika hyvät varastot kelvotonta diisseliä, sitä jäi semmoiset 50 litraa kun piti saada jähmettynyt polttoaine pois majurin tankista. Muuten kevyemmätkin hiilivedyt varmaan kävisivät melkein paremminkin, bensa ainakin haihtuisi vikkelämmin, tosin paremmin haihtuvilla aineilla saa myös tehokkaammin päänsäryn aikaiseksi...

Ainakin omien kokemusten mukaan diisseli on tehonnut ihan kiitettävästi majurin säätimen ilmanputsariin, majureissa ilmansuodattimet ovat muuten öljyttyä teräsvillaa, ja ruiskupumpun alipainesäätimen ilmanputsarissa ei ole öljykylpyä, joten se pitää pestä (ja öljytä) säännöllisesti.

Tosin liesituulettimeen en välttämättä diisseliä laittaisi...

de Selby
Seuraa 
Viestejä1231

Rasva palaa alemmassa lämpötilassa kuin alumiini- tai teräsritilä. Joten unohdetaan kaikenmaailman kemikaalit ja ei muuta kuin kosani kouraan. Parin minuutin tohottelun jälkeen roinat voi karistella roskikseen tai imuroida. Sitten kevyt pesu niskaan ja avot.

Ja että olenko kokeillut? No en

Gravity sucks.

Kunhan vaan jotain haihtuvaa hiilivetyä lutraa ritilään, niin ei siinä mitään ihmeempää riskiä pitäisi olla. Mitään bensaa tihkuvaa suodatinta varmaan kukaan täysijärkinen ei menisi asentamaan lieden päälle... Eihän? Saadaan taas iltalehdestä lukea että joku räjäytti talon hormin netistä saamiensa vinkkien avulla. Eli siis kuivatetaan ja vaikka pestään vedellä varmuuden vuoksi ne ritilät ennen takaisin asennusta. Ai niin ja mainittakoon vielä, että siinä missä hiilivedyt liuottavat ritilästä rasvan, ne aivan taatusti imaisevat rasvaa käsistä samalla innolla.

Se musta ruksi siellä pullon kyljessä ei ole vitsi. Järkeä ja hanskoja saa käyttää.

Moose
Seuraa 
Viestejä203

Eikö noi liuotinneuvot ole vähän yliampuvia keittiön arkisessa askareessa, joka tulee eteen useamman kerran vuodessa?

Oma kuvun suodatin on juurikin tuollainen tässä säikeessä mainittu teräsvillasuodatin alumiiniraameilla ja sen pesuohjeessa luki käsinpesu astianpesuaineella tai konepesu. Itse olen päätynyt pesemään käsin, sillä en viitsi sellaista rasvakasaa pistää astioiden joukkoon (tai laittaa sille omaa ohjelmaansa).

kW MW GW - kWh MWh GWh - µ º • ø ¼ ¾ ¹ ² ³

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat