Seuraa 
Viestejä6366

Viime syksynä Tiede-palstan gallup antoi talven säistä paremmin osuneen ennusteen kuin Ilmatieteen laitos menneen kesän (2008) osalta, joka siis kuului:

Kesästä tulossa keskimääräistä lämpimämpi

22.5.2008
Ilmatieteen laitoksen mukaan kesästä 2008 näyttää tulevan jonkin verran tavanomaista lämpimämpi. Ennuste perustuu vuodenaikaisennusteeseen, jonka on tuottanut Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 15. toukokuuta julkaiseman vuodenaikaisennusteen mukaan kesästä 2008 näyttää tulevan jonkin verran tavanomaista lämpimämpi. Kesäkuusta elokuuhun ulottuvan jakson keskilämpötilan ennustetaan olevan suurimmassa osassa maata 0,5-1,0 astetta tavanomaista korkeampi. Sade-ennuste ei sen sijaan anna mitään mainittavaa poikkeamaa tavanomaisesta.
Kuten kaikki muistavat, vallitseva kesäsää oli hyytävä pohjoisviima eikä hellepäiviä tainnut tulla edes yhtä ainutta koko maahan. Ilmatieteen laitos julistikin syksyllä tuloksen:

Vuodenaikaisennusteiden käytettävyys vielä alhainenMillaiseksi veikkaat tulevan kesän sään? Sovitaan termillä "tavanomainen" tarkoitettavan 10 edellisen vuoden keskiarvoja.
Ehkäpä onnistumme lyömään ennustuksissa toistamiseen ITLn!

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Sivut

Kommentit (41)

tosikolie
Seuraa 
Viestejä663

Tavanomainen,,,tosin varauksella että vettä ei sada välttämättä paljoakaan ja pohjoisesta voi tulla kylmiä ilmavirtauksia,,jaa,,,hillat kypsyy ja aurinko paistaa silti.

Kurjet on tullut ja lähtevät syksyllä takaisin.

Toki voi olla toisinkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä31280

Toivottavasti saadaan kuumaa ja kosteaa. Tässä joku vuosi sitten oli hyvä kesä, kun monena päivänä oli aamupäivällä hellettä ja iltapäivällä satoi melkein trooppiseen tyyliin. Hyönteiset tykkäävät sellaisesta ja hyönteisharrastajat myös.

Mutta jos ennustaa pitää, ennustetaan sitä pohjoistuulta ja räntäsadetta. Jos ennustus osuu oikeaan, onpahan se lohtu että voi viisastella olleensa oikeassa, ja jos menee pieleen, tuskin sitä paljoa ehtii harmitella.

MAK
Seuraa 
Viestejä2692

Ennustan poikkeuksellisen helteistä kesää. Ja syy tähän on atlantin viilentyminen, josta johtuen Suomeen tulee harvinaisen vähän matalapaineita. Sen sijaan itäiset ilmavirtaukset (ja korkeapaineet) ovat voimissaan.

Maapallon viileneminen siis tuottaa Suomessa kesäksi päinvastaisen lopputuloksen.

Luultavasti suhteellisen vähäluminen, runsassateinen ja aurinkokin saattaa jolkotella taivaan kannen ylitse silloin ja tällöin.

Toukokuu on kaunis ihan koululaisten kiusaksi, kuten lähes aina. Kesäkuu on keskimäärin vilakka ja juhannuksena perinteisesti kolakka, mutta heinäkuussa saatetaan saada jopa hellelukemia.

Toukokuun alku on hyvä, normaalia lämpimämpi. Sitten äitienpäivän tienoilla alkaa pohjoinen ilmavirtaus tuoden mukanaan räntää etelärannikolle saakka. Tämä viileys jatkuu kesäkuun ensimmäiselle viikolle saakka. (Toki räntäsateet jäänevät äitienpäivään) lämpötila tämän jakson aikana etelässä 5-7 astetta, öisin usein hallaa. Keskisessä Suomessa vielä viileämpää. Ja pohjoisimpana kirotaan sitä, että tuli kesärenkaat jo vaihdettua.

Kesäkuun toisella viikolla tulee lounaasta runsaasti sateita ja sää myös lämpenee huomattavasti: tosin maan koillis- ja itäosien lämpeneminen vie muutaman päivän kauemmin. Sateet jatkuvat vaihtelevan runsaina noin viikon. Lämpötila vaihtelee 10-17 asteen välillä koko maassa. Hallaa ei enää esiinny.

Ennen juhannusta sateet hellittävät ja maahamme pääsee kesäisen lämmintä ilmaa. Lounaisrannikolla hätyytellään jopa hellerajaa. Pohjoisessa lämpötilat eivät kuitenkaan ennen juhannusta ylitä 17 astetta. Eivätkä heti sen jälkeen koska Juhannuksena sää alkaa viiletä pohjoisesta alkaen. Sää on tästä pari viikkoa eteenpäin (heinäkuun ensimmäisen viikon vielä) viileää, mutta melko poutaista. Lämpötilat jäävät koko maassa selvästi alle 20 asteen.

Sitten on lämpimän aika. Muutaman päivän ajan maahamme pääsee voimakas ja lämmin kaakkoisvirtaus, tuoden mukanaan helteistä ilmaa ensin kaakkois- ja itäsuomeen. Länsirannikko ja pohjoisin lappi jäänee paitsi tästä. Silti lapissakin rikkoutunee 20 asteen raja ensimmäistä kertaa tänä vuonna! Helleraja rikkoutuu Lappeenrannassa parinakin päivänä. Pääkaupunkiseudullakin voidaan nauttia selvästi yli 20 asteen lämpötiloista. Sateen riski on olemassa päivittäin tällä jaksolla, mutta määrät jäävät vähäisiksi.

Heinäkuun puolessa välissä alkaa läntinen tuuli tuoden runsaasti sateita etelä - ja keskisuomeen. Lapissa jatkuu poutainen ja melko lämmin sää. Pari seuraavaa viikkoa (elokuulle melkein) mennään sateisissa merkeissä. Sateet ovat vaihtelevia, mutta päivittäisiä. Auringosta nähdään vain vilauksia. Ukkosta esiintyy myös runsaasti. Lämpötilat sateessa jäävät 15 asteen tienoille, mutta jos pilvistä rako löytyy, niin 20 astetta menee rikki helposti.

Elokuu alkaa kylmästi. Tuulet kääntyvät luoteeseen. Pohjois-Lapissa koetaan ensimmäiset hallayöt heti elokuun alkupäivinä. Muuallakin maassa värjötellään sateessa ja kylmässä. Päivälämpötilat jäävät koko maassa 10 asteen tienoille.

Viikko tätä niin saadaan kesän viimeiset lämmöt, tosin sateiden kera. Kuitenkin lounainen ilmavirtaus ei ole kauhean kosteaa, joten oikeita "kunnon" kesäpäiviä saattaa olla luvassa, ainakin lounaissuomeen. Tosin yöt alkavat olla jo melko viileitä, päivisin 20 astetta rikkoutunee kirkkaasti monin paikoin. Ukkosta ja yllättäviä sadekuuroja on kuitenkin lähes päivittäin.

Sitten aletaankin painua syksylle. Säätyyppi pysyy saman kuin aiemmin, päivälämpötilat alkavat vähitellen laskea, kuitenkin saamme pitkän ja lämpimän syksyn, mutta siitä lisää myöhemmin. Ennusteeni ei ihan yllä sinne saakka.

Kulaushaikara
Seuraa 
Viestejä1023

Viime kesä oli Turun saaristossa ihan mukava! Hellepäiviä ei ollut montaa, mutta viikon taisin siinäkin kärvistellä. Sadetta ei tullut edes sen vertaa, että olisi tullut normaalin verran kantarelleja! Että eipä valittamista. Hyvin paikallisia voivat olla siis sääilmiöt.

Kesä 09 tulee olemaan lämmin heinäkuusta alkaen, elokuussa todella lämmintä. Perustelen sillä, että viime aikoina on tupannut tuo lämmin jakso ajoittumaan elokuun alkuun. Ja koska viime kesä oli heikko, niin nyt on lämpimän vuoro! Hyvin tieteellistä.

SamBody
Seuraa 
Viestejä6366
Dark Shade
Huhtikuu oli jo huomattavan lämmin, ja toukokuussa sama näkyisi jatkuvan.
Siitä eteeenpäin joudumme vielä odottelemaan.Itse sanoisin että tavanomainen alkukevään lämmin kausi (n. 20 C eteläisessä Suomessa) on tänä vuonna jäänyt tulematta ja siksi kelejä on voinut luonnehtia viileähköiksi.
Alkukevät tässä yhteydessä (ihan intuitiivisesti) päättyy äitienpäivään, loppukevät kesäkuun alkuun.
Samalla intuitiolla uskallan ennustaa että kesäkuun viimeisen viikon keleistä tulee samalla koko kesän vallitsevia - noihin aikoihin meteorologien hommat helpottuvat kun säätyyppi tapaa "jämähtää" paikoilleen viikkokausiksi.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

SamBody
Seuraa 
Viestejä6366
Neutroni
Toivottavasti saadaan kuumaa ja kosteaa. Tässä joku vuosi sitten oli hyvä kesä, kun monena päivänä oli aamupäivällä hellettä ja iltapäivällä satoi melkein trooppiseen tyyliin. Hyönteiset tykkäävät sellaisesta ja hyönteisharrastajat myös.Mutta moottoripyöräilijät eivät
Taisi olla samainen kesä kun visiiriä sai pysähtyä pesemään hyönteismassasta jos jonkinlaisten purojen ja lampien kohdalle, kun huoltsikkavälit olivat tuohon aivan liian pitkiä.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

SamBody
Seuraa 
Viestejä6366

Jos tuo ensimmäinen vaihtoehto toteutuu, sitä voitaneen pitää vahvistuksena tälle näkemykselle:
Auringon yhä jatkuvaa aktiivisuusminimiähän olemme saaneet todistaa jo reilut 3 vuotta:
March 10, 2006: It's official: Solar minimum has arrived. Sunspots have all but vanished. Solar flares are nonexistent. The sun is utterly quiet.

http://science.nasa.gov/headlines/y2006 ... arning.htm

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

SamBody
Seuraa 
Viestejä6366

Ilmatieteen laitos veikkaa kolmatta vaihtoehtoa:

Ennusteen seuranta 10.6.2009

Toukokuussa Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) julkaiseman vuodenaikaisennusteen mukaan kesäkauden keskilämpötila olisi Suomessa 40-60 prosentin todennäköisyydellä tavanomaista korkeampi. Poikkeama olisi ennusteen mukaan suurimmassa osassa maata 0,5...1 astetta. Etelä- ja länsirannikolla poikkeama on aavistuksen korkeampi. Kesäkuun alkupuoli on saman ennustuskeskuksen mukaan tavanomaista viileämpi.
Tosin ennuste on viimevuotista varovaisemmin muotoiltu, ja epävarmuus koko ennusteen suhteen on huomattavasti kasvanut, jatkuvasti teroitetaan ettei tässä nyt yhtään mitään täsmällistä ennustamassa olla - vahingosta on ehkä viisastuttu
Kesäkuun alkupuolen ennuste osui suunnilleen kohdilleen, ehkä siitä johtuen että ennustettiin mennyttä aikaa (koko ennuste julkaistiin 9.6.2009)

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Leone
Seuraa 
Viestejä4564
SamBody

Kesäkuun alkupuolen ennuste osui suunnilleen kohdilleen, ehkä siitä johtuen että ennustettiin mennyttä aikaa (koko ennuste julkaistiin 9.6.2009)Jep, klimatologit ja meteorologit ovat ehdottomasti hyviä ennustamaan menneisyyttä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat