Seuraa 
Viestejä45973

Eräällä tehtaalla on ongelma:

Heillä on kemikaaleja pulloissaaan suljetuissa lasilaatikoissa, ja haluaisivat tietää että onko joku purnukka vuotanut. Muuten kaapit pitää avata varovasti ja ehkä tuulettaa.

Voiko lasin läpi tehdä jotain absorptiospektri yms mittausta ?

Laseria, infrapunaa yms voi ainakin käyttää. Mutta pitää olla kosketukseton, koska varasto on suuri ja liukuhihna liikkuu.

Todettavat kaasut on liuottimia, erilaisia hiilivetyjä.

Kommentit (3)

Laite saa maksaa esim kymppitonnin. Tai 20 tonnia, jos se on pitkäikäinen eikä ole ihmeempiä käyttökuluja. Mutta tuohon hintaan pitää olla jo varma ja tarkka mittaus. Ei vääriä hälytyksiä yms.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Etänä pystyy. Jonkun vanhan spektrofotometrin kun purkaa ja laittaa lasikaapin yhdelle puolelle valonlähteen ja toiselle detektorin. Ai niin ja pitäisi ensiksi keksiä mitä kaasua halutaan havaita. Eri aineillahan on aivan eri absorptiospektrit. Sen tietysti voisi tutkia niin kauan kun spekkari on vielä ehjä ja kokonainen. Optimaalista olisi luonnollisesti käyttää kullekin kaasulla eri valonlähdettä ja detektoria, jotta kunkin kaasun absorptiomaksimi voitaisiin hyödyntää. Tavallisesti spektrofotometrit mittaavat noin sentin mittaisen kyvetin läpi. Monesti vielä kyvetin materiaali on valittu näytteen absorpanssia silmällä pitäen. Muistaakseni UV alueella mitatessa piti käyttää jotain kalliita kvartsikyvettejä, mutta muutoin tavallisen muovikyvetit riittivät, koska tietyt muovit eivät häiritse näkyvän allonpituuden mittauksia kovinkaan paljoa.

Sitten olisi se halpa vaihtoehto, eli tavalliste kaupalliset kaasuanturit. Semmoinen laite pistetään lasikaappiin tai sen poistoilmaputkeen haistelemaan ilmaa. Kaivoksissa näillä mitataan hiilidioksidia, hiilimodoksidia, metaania ja vaikka mitä kaikkea. Eri aineita haistavia kaasuantureita kehitellään jatkuvasti lisää. Nämä laitteet ovat likimain kännykän kokoisia ja sen hintaisia, että kaivosfirma voi hommata kullekin työntekijälle yhden mittarin takin pieleen roikkumaan. Tuotteen hinta varmaankin riippuu paljolti mitattavasta kaasusta.

Kolmas vaihtoehto:
Järjestetään pullokaapeista ilmanvaihto suoraan taukohuoneeseen. Kahvilla olevat ihmiset detektoivat (tiettyjen) kaasujen läsnäolon. Jos varastossa on hiilimonoksidia, niin kakkosvaihtoehto lienee varteenotettavampi.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat