Seuraa 
Viestejä45973

On tosiasia että kun ekan kerran maistaa jotain noista niin ne maistuvat pahalle. Mutta sitten vähitellen ihminen tottuu siihen makuun ja ne alkaa maistuu normaalilta. Ja sitten lopulta ne maistuvat jo hyvältä, ei vaan sen takia että niihin jää vähäsen psyykkisesti koukkuun. Sitten aikuiset sanoo että "onpas hyvää kahvia" vaikka se maistuu oikeesti pahalle. Sitten kukaan ei viitti tunnustaa että kalja maistu joskus pahalle koska se olis lapsellista. Ihminen voi juoda/syödä melkein mitä tahansa paskaa ja se alkaa pikkuhiljaa maistumaan hyvälle, jopa teetä(puun lehtiä), apinanpaskaa tai viinaa.

Sivut

Kommentit (22)

teini
Ihminen voi juoda/syödä melkein mitä tahansa paskaa ja se alkaa pikkuhiljaa maistumaan hyvälle, jopa teetä(puun lehtiä), apinanpaskaa tai viinaa.
Maku- ja hajuaistimme on kehittynyt niin että ihminen huomaa varsin tehokkaasti milloin ruoka on vaikka pikaantunutta. Tarkoitus on suojella ihmistä mahdollisilta myrkyllisiltä tuotteilta. Tottumuskäyttäytymisestä on kyse alkoholin kohdalla, sehän maistuu varsin karvaalta ensimmäistä kertaaa nautittaessa. Missä määrin makuhermot pystyvät adaptoitumaan ärsytykseen ja missä määrin kyse on psyykkisestä tottumuksesta on eri asia. Kun ihminen on samaistanut alkoholin juomisen sitä seuraavaan hyvään oloon voi se maistua paremmalta. Lisäksi mukaan pitää ottaa kulttuurin vaikutus ja kasvuympäristö.

Höpön höpön. Tupakka maistuu pahalle aina, mutta alkoboli ja kahvi ovat hyviä. Kuka tykkää mistäkin, mutta vaikkapa mansikkabooli tai lonkero eivät ole pahoja, oluesta moni pitää ja siideristä. Kahviin kunnolla sokeria ja maitoa niin ei voi olla pahaa. Ehkä lapsen mielestä, mutta lapsilla nyt on ennakkoluuloja kaikkea kohtaan. Se on evoluution tuottama reaktio, lapsi vierastaa kaikkea outoa koska se ei ole turvallista. Ja ovat vaikutuksille alttiita. Annas olla kun joku sanoo päiväkodissa että yök tää on pahaa niin loppuu syöminen aika monelta. Eikä syö kalaa enää ikinä.

Tällä palstalla on tullut ilmi että joku on suurinpiirtein ääliö kun pitää jostain. Makuasioista ei voi kiistellä, mutta kannattaa maistaa rohkeasti. Rohkea rokan syö.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siis makuasiathan ovat ainoita asioita, joista kannattaa kiistellä. Kuka nyt itsestäänselvyyksistä viitsisi kinata.

Mutta kyllähän se, että väittää jonkin maun tai makuyhdistelmän olevan pahaa, on melko yksisilmäistä. Toinen tykkää isästä ja toinen tyttärestä, sanoo jo muinainen sanontakin.

Esimerkki: Minä pidän tietyistä sikarin mauista ja hajuista.
Olen maistanut tupakkaa ja sikaria. Koskaan en ole varsinaisesti polttanut. Siitä, kun viimeksi maistoin tupakkaa missään muodossa (poislukien passiivisen), on aikaa reilut viisi vuotta. Tottumuksesta tuskin on kysymys. Lempimakujani ovatkin mm. Fernet-Brancan karvas ja suloinen suun täyttävä tupsahdus, kahvi mustana ilman sokeria, tumma suklaa, stout- ja bitteroluet, inkivääri ym. voimakkaat maut.

Makuaistini on kuitenkin muuten melko tavallinen. Pidän makaroonilootasta siinä kuin kanasta dopiaza (meitsin bravuuri).

Tässä valossa ainakaan minun kohdallani ei päde tuo "pahaa, kunnes tottuu" kovinkaan pitkälle. Toki on varmasti monen kohdalla niin, ja minullakin joissain asioissa. Esim. kuumalla hellalla istumiseen en ole tottunut vieläkään.

Totta, että kaikkeen tottuu, paitsi jääpuikkoon persiissä.
Ei mikään silti hyvältä ala maistua, ellei joku oikeasti maistu hyvältä.

Osaksi varmaan psyykkistä tuo inhoreaktio. Jos jotkut ovat vakavasti hokeneet itselleen, että kahvi on pahaa, maistuu se myös pahalla kun sitä juo. Mutta eivät kaikki voi kaikesta tykätä.
En juonut tuossa muutama vuosi takaperin ollenkaan olutta ja sitten kun kerran taas maistoin, niin ylläri ylläri se maistuikin aivan taivaalliselta. Saunan jälkeen, kauniina kesäiltana. Mikä on oluen voittanutta

pepe+
Seuraa 
Viestejä253

Olinpa kerran ajatuksissani juovani kahveeta, vaikka mukissa olikin maitoa. Enpä ole sen jälkeen niin pahaa maitoa ole juonutkaan, kuin sen vajaan parin sekunnin aikana jonka jälkeen älysin, että mitäs ainetta juoma piti ollakkaan. Minulla ainakin näyttää oletus vaikuttavan makuun.

yst. pn

Minun mielestä tupakka (entinen tupakoitsija) ja kahvi maistui ensimmäistä kertaa pahalle. Likööriä maistoin ensiksi, kermalikööriä. Ei se pahaa ollut. Se maistui oikein hyvältä. Ei kakki alkoholipitoiset juomat maistu kovin pahalle. Jopa eräät wiski sortit maistuvat hyville. (makuasia)

Makuaisoista ei kannata kiistellä. Makuja on aivan yhtä monta kuin on takapuoliakin, niin erilaisia.

installer
Seuraa 
Viestejä9908

Kalja maistui ennen hyvältä, mutta 25 vuotiaana se ei enää maistunut joten lopetin sen juomisen.Kahvi on muuten pahaa, mutta kun laittaa sinne viisi palaa sokeria se maistuu hyvältä.Viina on pahanmakuista, kunpa joku keksisi pillerin joka vastaisi yhtä pientä leijonapulloa, niin ei tarvitsisi lipitellä...

"Kenet jumalat tahtovat tuhota, sen he lyövät ensiksi sokeudella. "

Hamppu
Seuraa 
Viestejä1146

Tässä asiassa ihmiset ovat kovin erilaisia. Olen aikalailla kaikkiruokainen, menee sienet, oliivit, sipulit, homejuustot, kalansilmät, häränhännät, poronkielet sun muut, mutta kalja ei maistu.

Väkeviä sitten tuleekin juotua. Alussa maistuivat hyvälle, välillä oli kausi etten voinut sietää niitä ja nyt menee taas hyvin alas kun löysin mieleisen. Leijona, Suomi-viina ja kossu on nyt semmosta kuravettä ettei ihme jos ei maistu, mutta kannattaa maistella muita väkeviä kunnes löytää sellaisen mistä pitää.

Kahvi on aina ollut hyvää, tupakasta en muista kummemmin. Ei kai se pahaa ollut alussa, mutta nykyään jäänyt kumminkin niin pitkäksi aikaa jo pois ettei varmasti maistuisi.

5 sokeripalan kanssa en edes pystyisi kahvia juomaan, mutta kai se sokeriliemikin jollekin limukan lipittelijälle maistuu.

Kossunhan nyt pitäisi periaattessa olla hyvää kun se on pirtusta lantrattu, mutta en tiedä sitten mikä siinä mättää, liekkö mäntysuovalla pesty pullot ja jätetty huuhtelematta.

Tupakka eroaa näistä siinä, että se on huume. Tupakka levisi Amerikasta intiaaneilta jotka "joivat savua". Kyllä alkoholi ja kahvikin addiktoivat mutta niistä on aika lailla helpompi päästä eroon. Hiiljattain oli juttu jossa kerrottiiin, että suuri osa alkoholeista on lopettanut ihan itse ilman mitään tukijärjestöjä. Kahvin taas voi lopettaa kuin seinään, ei se maata kaada. Tupakkaa ei. Wikipedia listaa nikotiinin korkeimmalle päihdeaddiktiolistassa. Kyllä tupakasta pääsee eroon, mutta se vaatii hyvän motiivin. Usein se on terveydellinen syy.

Ja miksi tupakkaa poltettaisiin jos se ei huumaisi? Sehän ei todellakaan maistu hyvälle. Tarkoitan nyt ensimmäisiä kokeiluja, en teinixiä joka haluaa katu-uskottavuutta. Ennen kun oli viinaa, Suomenniemlläkin syötiin aika paljon kuivattua ja jauhettua kärpässientä ja muita huuumaavia sieniä. Somalit syövät khatia ja Perun intiaanit pureskelevat kokapensaan lehtiä että jaksavat raataa kaivoksissa koko päivän valkoiselle miehelle rahaa. Hampunpoltto ei eroa tupakasta mitenkään muuten kuin että mari on vähän vahvempaa kamaa.

Asimov

Ja miksi tupakkaa poltettaisiin jos se ei huumaisi? Sehän ei todellakaan maistu hyvälle. Tarkoitan nyt ensimmäisiä kokeiluja, en teinixiä joka haluaa katu-uskottavuutta. Ennen kun oli viinaa, Suomenniemlläkin syötiin aika paljon kuivattua ja jauhettua kärpässientä ja muita huuumaavia sieniä. Somalit syövät khatia ja Perun intiaanit pureskelevat kokapensaan lehtiä että jaksavat raataa kaivoksissa koko päivän valkoiselle miehelle rahaa. Hampunpoltto ei eroa tupakasta mitenkään muuten kuin että mari on vähän vahvempaa kamaa.
Käsittääkseni harvat Perulaiset intiaanit kärsivät kokaiiniriippuvuudesta. Lehdestä saa juuri sen verran ainetta että se piristää hiukan, lisäksi se toimii lääkkeenä vuoristopahoinvointiin kun noustaan liian nopeasti korkealla. Yleensä huumaavia aineita on käytetty yhteisöissä lähinnä tiettyjen juhlien tai pyhien tapahtumien aikaan ja tällöinkin käyttöoikeus on monesti vain poppamiehellä joka pitää sen avulla yhteyttä henkiin. Amerikan ainoa laillistettu huume on kaktus josta saadaan meskaliinia ja sitä saa käyttää seremoniamenoissa tietty intiaaniheimo. Luonnonkansat tietävät monia pskykedeelisiä huumeita mutta he osaavat käyttää niitä kohtuudella. Ehkä huumeongelmat ovat pitkälti länsimaalaisen tai sivistyneen yhteiskunnan ongelma.

Aina jos uuteen kulttuuriin tuodaan uusi narkoottinen aine on sillä tuhoisat seuraukset; vertaa alkoholin vaikutuksia Amerikan intiaaneihin ja eskimoihin. Käytännössä alkoholi on rappeuttanut kokonaisia kulttuureja. On pohdittu missä määrin mikroevoluutio ja kasvuympäristön muokkaaa sietokykyä, euroopan eteläosissa ja niissä kulttuureissa joissa ihmiset ovat käyttäneet vuosituhansia alkoholia kestetään paremmin viinaa ja heidän joukossaan on vähemmän alkoholisteja. Ihmisillä ei ole tottumusta uuden aineen suhteen ja sen käyttö saattaa ratketa käsistä. Tämän takia ei välttämättä olisi suositeltavaa laillistaa mitään uuttä huumetta Suomeen. Onhan meillä muutenkin ongelmia alkoholin suhteen kulttuurissamme.

No tupakkaa en polta, on pieni terveysriski. Viinaa menee, mutta aika pienissä määrissä, ja eihän sekään aina niin hyvää ole, mutta mukavasti se rentouttaa.. Nytkin viskiä nauttien, eikä vain mitä tahansa viskiä, niissäkin on laatueroja, toiset pahoja toiset hyviä. Ja se ainainen paha kahvi, sitä menee varmaan 8 kuppia päivässä, mutta hyvää se ei ole.!

Tupakkaa en nimimerkistäni huolimatta (edes) maistanut ole. Liian nuorikin siihen olisin. Hajusta päätellen ja siitä mitä on passiivisesti tullut polteltua, niin ei ole kovin hyvää.

Alkoholia on tullut vähän maisteltua vaikkei humalaan saakka. Salmari maistuu muuten ihan hyvältä, ainoa vain että tuntuu kuin nenä räjähtäisi siitä. Joskus on myös siideriä ja olutta tullut maistettua ja viinaakin(laimennettua kaiken maailman limukoilla). MUTTA edelliset maistelut vain todellakin siksi, että halusin tietää miltä ne maistuvat.

Kahvi on sellaisenaan aika pahaa, mutta kyllä sekin uppoaa (varsinkin väsyneenä) parin sokeripalan tai -lusikallisen ja parin maitolorauksen kanssa. En sitten terveellisyydestä tiedä, mutta en minä sitä lapa kuin jotkut. Harvoin saatan ottaa silloin kun muutkin juovat tai muuten on yli jäänyt.

bosoni
Seuraa 
Viestejä2704

Makuasiat ainakin ruuissa ja juomissa on semmoisia asioita, johon en yleensä ota kantaa. Nyt äkkisältään ei tule mieleen yhtään ruokaa, jota inhoaisin. Joistakin en niin erityisesti pidä, mutta yleensä menee nälkään kuitenkin. Jotenkin vaikea samaistua niihin, jotka kertakaikkiaan inhoaa suunnilleen joka toista ruokalajia. Toisaalta pienempänä en voinut sietää oliiveja...

Kahvi ei mielestäni ole hyvää eikä pahaa, mutta pari kuppia päivässä kelpaa hyvin muista syistä. Monet kaljat ja viskit ovat mielestäni hyviä, vaikka joskus viskien väkevyys hieman tuntuu pistävän vastaan, jos jatkaa humalahakuisesti. (sekin tuntuu riippuvan mielialasta ja olotilasta).

Jos sorruin (taas) virheeseen, niin tukka varmaan vain oli silmillä, kuten kuva osoittaa...

tupakka
Tupakkaa en nimimerkistäni huolimatta (edes) maistanut ole. Liian nuorikin siihen olisin. Hajusta päätellen ja siitä mitä on passiivisesti tullut polteltua, niin ei ole kovin hyvää.

Alkoholia on tullut vähän maisteltua vaikkei humalaan saakka. Salmari maistuu muuten ihan hyvältä, ainoa vain että tuntuu kuin nenä räjähtäisi siitä. Joskus on myös siideriä ja olutta tullut maistettua ja viinaakin(laimennettua kaiken maailman limukoilla). MUTTA edelliset maistelut vain todellakin siksi, että halusin tietää miltä ne maistuvat.

Tupakkaa ei voi hajun mukaan arvostella, varsinaiset makuelämykset saadaan muutenkin vasta hyvästä sikarista. Nenä räjähtää salmarista?? Kannattaa juoda sitä suun kautta. Miksi puolustelut juomattomuuttasi, kyllä humalassa toisinaan on mukava olla.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat