Seuraa 
Viestejä45973

Tällaisen bongasin hesarin sivuilta:

Apteekeista on viime päivinä ostettu poikkeuksellisen paljon sars-turberkuloosihengityssuojaimia, influenssalääkkeitä ja käsivesiä.

"On tässä ollut vähän lisäsutinaa. Myös puhelimitse on tullut kyselyjä siitä, miten influenssalääkkeitä saa ja miten ne riittävät", sanoo Mannerheimintien Yliopiston Apteekin asiakaspalvelupäällikkö, proviisori Tuija Tilander-Leppä.
Sikainfluenssaviruksen aiheuttamaa sairautta voidaan hoitaa Tamiflu- ja Relenza-influenssalääkkeillä.

"
Hengityssuojaimet käyvät kaupaksi helsinkiläisapteekissa

Kerromme kyselijöille, että meillä on lääkkeitä varastossa, mutta emme ota vastaan viruslääkkeiden varauksia. Muistutamme myös, että lääkkeet ovat reseptilääkkeitä, joten ostaminen edellyttää aina reseptin lääkäriltä", Tilander-Leppä sanoo.

Osa tavarasta on ollut hetkellisesti loppu, mutta hyllyt täyttyvät vielä tämän viikon aikana.

Hän varoittelee joukkohysteriasta. "En katso, että terveiden ihmisten on syytä hamstrata suojaimia tai lääkkeitä, riskiryhmät ovat tietysti eri asia. Itse en esimerkiksi ostaisi suojaimia tai lääkkeitä juuri nyt", Tilander-Leppä rauhoittelee."

Miten voi olla mahdollista, että kansalaiset eivät ole varautuneet kriisitilanteisiin jo ennakolta?

Hengityssuojaimen luulisi kuuluvan vakiovarusteena jokaisen talouden selviytymis- ja lääkekaappiin sekä myös autoihin. Eivätkö ihmiset enää oikeasti varaudu minkäänlaisten ongelmien varalta?

Useimpiin mahdollisiin uhkaskenaarioihin liittyy terveydelle vaarallisten aineiden kulkeutuminen ilmakehään, jolloin hengityssuojaimen tulisi olla kaikilla.

Myös ilmastointiteippi on ehdoton varuste, sillä voidaan tukkia vetävät ikkunat ja muut aukot talossa. Pahvilaatikosta voi askarrella kätevän suodatusjärjestelmän ilmastointiluukkuun tilanteen pitkittyessä.

Ainakin yhdysvalloissa ihmiset hamstraavat mahdollisten kriisitilanteiden uhatessa vettä, elintarvikkeita sekä pattereita ja monissa tapauksissa äkillisessä hamstraamistilanteessa syntyy enemmän onnettomuuksia kuin itse kriisitilanteessa.

Juomavettä varten tulisi olla varattuna sen säilytykseen sopivia muovisia astioita, jotka saadaan kätevästi kasaan säilytystä varten. Juomaveden desinfiointiin on saatavilla erilaisia halpoja suodatusjärjestelmiä tai kemikaaleja retkeilyliikkeistä ja apteekeista.

Elintarvikkeita voi varata helposti saman yhtä pitkäksi aikaa kuin vettäkin, ja elintarvikesäilön tuoreutta voi ylläpitää käyttämällä vanhentumassa olevia tuotteita normaalissa ruoanvalmistuksessa. Myös suolaa voi säilöä kätevästi.

Patteritkaan eivä maksa paljon tai vie tilaa, joten useamman viikonkin mittaiseen sähkökatkoon voi varautua ainakin radion toiminnan takaamiseksi.

Useammat lääkkeet säilyvät myös pitkään, joten valmiusvarastoa tulehduskipulääkkeiden suhteen on myös helppo pitää koossa. Myös antibiootteja saa suhteellisen helposti lääkäriltä pyytämällä.

Ensiapuohjeistus sekä -tarvikkeethan kuuluvat myös jokaisen talouden perusvarusteisiin?

Normaalin kriisivalmiuden ylläpitämiseen menee rahaa 50-100 euroa riippuen lääkekaapin sisällön laajuudesta sekä elintarvikkeiden määrästä. Ei se ole oikeastikaan iso raha, jos ajattelee mitä sillä voi saavuttaa. Monet pistävät vuodessa enemmän rahaa lottoamiseenkin, vaikka tilastollinen todennäköisyys suuremmalle voitolle on pienempi, kuin sille että joutuisi käyttämään varmuusvarastoa.

Tilaakaan tuollainen perusvarasto ei vie kuin alle kuution.

Pitemmälle vietynä survivalismista saa myös hauskan välineharrastuksen, jolloin voi hyvillä mielen ostella ja askarrella kaikenlaista kivaa ja hyödyllistä, kuten generaattoreita tai aurinkopaneeleita, radioamatöörilaitteistoa, erilaisia suojavarusteita, geigermittareita yms.

Sivut

Kommentit (44)

offmind
Seuraa 
Viestejä16978
McRoot
Miten voi olla mahdollista, että kansalaiset eivät ole varautuneet kriisitilanteisiin jo ennakolta?

Koska ihmiset käyttäytyvät pääsääntöisesti järkevästi. Ei tässä nytkään mitään kriisitilannetta ole.

Useimpiin mahdollisiin uhkaskenaarioihin liittyy terveydelle vaarallisten aineiden kulkeutuminen ilmakehään, jolloin hengityssuojaimen tulisi olla kaikilla.

Mikä on sellainen uhka, jossa terveydelle vaarallisten aineiden leviämisessä ilman kautta hengityssuoja tosiaan auttaisi jotain? Keväinen katupöly?

Influenssan torjunnassakin käsienpesukin taitaa olla paljon tehokkaampaa.

Ainakin yhdysvalloissa ihmiset hamstraavat mahdollisten kriisitilanteiden uhatessa

Ja heikäläisethän uskovat myös Ilmestyskirjaan innokkaasti. Ei ehkä kovin hyvä verrokkiryhmä.

Pitemmälle vietynä survivalismista saa myös hauskan välineharrastuksen

Ja ehkä jopa kylähullun maineen kaupan päälle.

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

offmind

Pitemmälle vietynä survivalismista saa myös hauskan välineharrastuksen

Ja ehkä jopa kylähullun maineen kaupan päälle.No ei nyt liioitella. Itseäni eivät hengityssuojaimet kiinnosta, mutta olen jo pidempään leikkinyt ajatuksella, kuinka kusessa ihmiset olisivat, jos yhtäkkiä sähkön tulo katkeaisi esim kuukaudeksi. Kaikki kodin mukavuudet vesivessaa myöten lakkaisivat toimimasta.

Olen itsekin miettinyt jonkinlaisen varusvaraston hankkimista, mutta en ole oikein vielä päässyt itseni kanssa yksimielisyyteen mitä oikeastaan kannattaisi hankkia. Sen verran ajatus on kuitenkin vaikuttanut normaaleihin ostopäätöksiin, että mitään halpaa kuraa en enää osta vaan käyttöesineissä painotan kestävyyttä enemmän kuin ennen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vielä vuosi sitten lääkekaappiini kuului vain ibuprofeiini ja parasetamoli. Muistan kuinka sillä jesseteipillä ja talouspaperilla tuli muutamaan otteeseen paikattua itseä kun ei kerran laastaria löytynyt Seuraavana päivänä en jaksanut enää hakea laastaria koska en sitä enää tarvinnut.
joku aika sitten ostin kuitenkin jonkinnäkösen ensiapulaukun, jonka sisältöä en ole pahemmin tarkastanut, mutta jonkinnäköisiä haavansidontavälineitä siellä on.

Vedenpuhdistus pillerit olisi kyllä hyvä omistaa, jos hanavesi on juomakelvotonta, eikä sähköhellalla voi sitä keittääkään, kun sähköt on poikki. ehkä jodipillerit ois kans ihan hyvä omistaa? Todennäköisesti kuolisin ensimmäisten joukossa katastrofin sattuessa, ellei elintarvikkeiden ja lääkkeiden jako väestölle toimi hyvin. tai enpä tiedä, näyttää olevan viikoksi ainaki ruokaa säilykkeiden muodossa tuolla kaapissa.

offmind
McRoot
Miten voi olla mahdollista, että kansalaiset eivät ole varautuneet kriisitilanteisiin jo ennakolta?

Koska ihmiset käyttäytyvät pääsääntöisesti järkevästi. Ei tässä nytkään mitään kriisitilannetta ole.

Useimpiin mahdollisiin uhkaskenaarioihin liittyy terveydelle vaarallisten aineiden kulkeutuminen ilmakehään, jolloin hengityssuojaimen tulisi olla kaikilla.

Mikä on sellainen uhka, jossa terveydelle vaarallisten aineiden leviämisessä ilman kautta hengityssuoja tosiaan auttaisi jotain? Keväinen katupöly?Ad Hominemiin en vastaa, mutta tuohon kylläkin. Tulipalo kaupunkialueella synnyttää myrkkykaasuja, joita vastaan voi suojautua helposti hengityssuojaimella.

Teollisuusalueella sattuva tulipalo voi kuljettaa myrkkykaasuja pitkiäkin matkoja.

En tarkoita uhkakuvilla mitään uskovaisten ilmestykirjatouhuamista, vaikka kovasti yritätkin jostain syystä olkiukkoja rakentaa.

Toisekseen, en ole puhunut mitään sikainfluenssasta kriisitilanteena, itse toit tuon käsityksen esille.

Miten ihmiset muka käyttäytyvät pääsääntöisesti järkevästi, jos he ostavat apteekit tyhjäksi hengityssuojaimista?

Mielestäni on järkevää tehdä uhkakuva-arvio ja toimia sen mukaisesti etukäteen, kuin hyppiä ostamaan hengityssuojaimia hikihatussa pienen influenssa-aallon ilmetessä.

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662

No joo, hengitys suojaimet on melko tarpeettomia.

Meilläkään ei ole mitään semmosia, paitsi tietty jotai puupölyltäsuojaavia, mutta ei muuta.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

TERÄS NALLEPUH
No joo, hengitys suojaimet on melko tarpeettomia.

Meilläkään ei ole mitään semmosia, paitsi tietty jotai puupölyltäsuojaavia, mutta ei muuta.


Samoin. Kaasunaamari kyllä löytyy, taitaa suojata hiukan paremmin

Minä en odota ilmestyskirjan petoa.. mutta taidan joittenkin mielestä olla semmoinen.. hehhetiheh.. Joten, jos nyt joku aivan kauhee katastrofi tapahtuisi niin olisin siinä porukassa johon eliittipierujen mielestä kuulunkin, kuollut.
Se olis siinä sitten.

Hysteria on mun mielestäni se pahin uhka mikä vaanii..
Miten siltä voi suojautua?
Jeesusteipillä?
Siitä pätkät silmalaseihin ja toiset korviin..

Toope
Seuraa 
Viestejä25357

Minulle riittää suojaksi foliopipo. Ei ole tähänkään saakka kukaan käynyt kimppuun.

Niin, ja tietysti 100 000 kapselia D-vitamiinia.

"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope

Peili olisi se keksintö, jota arabialainen ja islamilainen maailma tarvitsisi. He voisivat sen kautta nähdä syyllisen siihen, miksi omat yhteiskunnat eivät toimi.

http://tinyurl.com/jbs6kqp

Toiset ihmiset ovat luonteeltaan sellaisia että varautuvat kaikkeen mahdolliseen ja tekevät kaiken etukäteen hyvissä ajoin. Toiset taas tekevät kaiken viime tipassa, siis jos ei ole mahdollista enää lykätä, missä tapauksessa jäisi tekemättä kokonaan. Jotkut ovat tuurilla seilaajia, eli kaahottavat kauheasti luoden itse kriisitilanteita, mutta menestyvät kuin sattuman kaupalla kunnes kolahtaa.

artsi
Eikös se nyt riitä melkein kaikkeen muuhun paitsi tippuriin et on pari purkkia D vitamiiniia?!??Käy hätätapauksessa ripuliepidemiassa kun tunkee toisen takapuoleensa..
Käy aseenakin kunhan tähtää huolella sitten kun ampu lähtee.. *pum*

Kannattaako tuohon influenssaan mitenkään varautua. Jos se iskee, niin se iskee, ja se siitä.

Mitä enemmän siihen varautuu ja väistelee, niin sitä enemmän jää normaalia elämää elämättä. Tauti kestää kauemmin, kun sillä on jatkuvasti pakoilevaa riistaa, johon voi hyökätä. Jos kaikki vaan ottavat mitä on tulossa, niin se on ohi nopeammin ja kaikki on kuitenkin samoin. Ne sairastuvat, jotka sairastuvat ja ne kuolevat, jotka kuolevat.

Lopputulos on sama kummassakin tapauksessa.

Dredex
Toiset ihmiset ovat luonteeltaan sellaisia että varautuvat kaikkeen mahdolliseen ja tekevät kaiken etukäteen hyvissä ajoin. Toiset taas tekevät kaiken viime tipassa, siis jos ei ole mahdollista enää lykätä, missä tapauksessa jäisi tekemättä kokonaan. Jotkut ovat tuurilla seilaajia, eli kaahottavat kauheasti luoden itse kriisitilanteita, mutta menestyvät kuin sattuman kaupalla kunnes kolahtaa.Melkein kaikki tähän mennessä syntyneet ihmiset on kuollu.

Aikuistenoikeesti on hyvä ettei ole apaattinen ja masentunut, että on elämäniloa ja elämänhalua mutta hillitön varustelu tuntuu minusta omituiselta. Etenkin kun aina on muka joku ihan hirveen kamalan kauhee uhka päällä.

Tää on kuitenkin taas jotain sellaista ettei tuhlari ymmärrä kitupiikkiä ja kitupiikki siunailee miten jotkut tuhlailee jopa elämää elämällä sitä kun pitäis varustautua pihistämällä ja säästämällä elämää..

Pakostakin tunkee välillä kauhukuvat uniin, välillä herää painajaisiin siitä että pyrstötähti syöksyy maahan ja ties mitä.. Mä iloitsen jokaisesta päivästä mitkä voin elää ilman maailmanlopunvisioita kun koko lapsuus oli sitä *skaa täynnä jehovantodistajien taholta.

offmind
Seuraa 
Viestejä16978
linkki
offmind

Pitemmälle vietynä survivalismista saa myös hauskan välineharrastuksen

Ja ehkä jopa kylähullun maineen kaupan päälle.No ei nyt liioitella. Itseäni eivät hengityssuojaimet kiinnosta, mutta olen jo pidempään leikkinyt ajatuksella, kuinka kusessa ihmiset olisivat, jos yhtäkkiä sähkön tulo katkeaisi esim kuukaudeksi. Kaikki kodin mukavuudet vesivessaa myöten lakkaisivat toimimasta.Mikä olisi sellainen tapahtuma joka katkaisisi Suomesta (tai joltakin pienemmältä alueelta) sähköt kuukaudeksi tai jotenkin muuten romahduttaisi yhteiskunnan?

Siis en minä ole sitä asettamassa kyseenalaiseksi, että kaapista löytyy jotain normaalia kuten ensiaputarvikkeita ja vastaavaa. Mutta silloin kun homma menee survivalismiksi, niin sitä ei voi oikein järkisyin perustella.

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

Phony
Kannattaako tuohon influenssaan mitenkään varautua. Jos se iskee, niin se iskee, ja se siitä.

Mitä enemmän siihen varautuu ja väistelee, niin sitä enemmän jää normaalia elämää elämättä. Tauti kestää kauemmin, kun sillä on jatkuvasti pakoilevaa riistaa, johon voi hyökätä. Jos kaikki vaan ottavat mitä on tulossa, niin se on ohi nopeammin ja kaikki on kuitenkin samoin. Ne sairastuvat, jotka sairastuvat ja ne kuolevat, jotka kuolevat.

Lopputulos on sama kummassakin tapauksessa.
Sinänsä aloituksessa ei ollut kyse influenssan takia hötkyilystä. Siltä ei voi suojautua millään muulla tavalla, kuin pysymällä poissa muiden lähettyviltä.

Ihmetytti vain lähinnä se, ettei ihmisillä ole kotonaan tulehduskipulääkkeitä, desinfiointiainetta tai hengityssuojaimia.

Nähtävästi suurimmalla osalla ihmisistä ei ole kotonaan tai autossaan edes normaaleja ensiaputarvikkeita?

Se, että kotona löytyy tavallisimmat ensiaputarvikkeet, antaa enemmän aikaa normaalille elämälle. Illalla kun pks:n ulkopuolella saat sen kokoisen haavan, että laastari ei riitä ja mahdollisesti on vielä likaakin haavassa, menee huomattavasti pitemmän aikaa kyseisen asian hoidattamiseen kuin ensiapulaukun ostamiseen ostosmatkan yhteydessä olisi kulunut.

Esm. 4 cm avohaavan hoitamiseen voi käyttää aikaa:

A) yrittämällä tyrehdyttää sitä veden alla, kyllästyä ja lähteä lähimmälle ensiapuasemalle, jolloin aikaa vierähtää pahimmillaan monta tuntia.

B) paikkaamalla sen miten sattuu paperilla ja likaisilla pyyhkeillä, jolloin jälkitautien hoitamiseen kuluu useita tunteja.

C) käyttämällä 10 min ensiapulaukun ostamiseen etukäteen, lukemalla ensiapuohjeita 5 min (jos on täysi ummikko) ja käyttämällä puhdistukseen ja sitomiseen 10 min (2 min jos on kaveri) sekä nappaamalla tulehduskipu lääkettä (5 sek)

Muutenkin ensiapulaukku säästää mieltä ja kehoa, sillä esm. palovammojen parantuminen riippuu suurissa määrin annetusta ensiavusta.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat