Jauheliha

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Onko "terve" jauheliha aina kauttaaltaan punaista? Jääkaapissani ollut jauheliha on pohjasta kypsän värinen, vaikka päiväystä on vielä jäljellä. Mikä on varma tapa tunnistaa pilaantunut liha? Haju? Tämä ei tuoksu kovin erikoiselta.

Sivut

Kommentit (91)

Vierailija
nuori_urho
Onko "terve" jauheliha aina kauttaaltaan punaista? Jääkaapissani ollut jauheliha on pohjasta kypsän värinen, vaikka päiväystä on vielä jäljellä. Mikä on varma tapa tunnistaa pilaantunut liha? Haju? Tämä ei tuoksu kovin erikoiselta.

Ei se ole aina tasaisen väristä ja sitten kun on pilalla niin haisee ihan selkeän voimakkaasti epäilyttävältä. Kun kerran se sinun jauhelihasi ei haise, niin hyvää lienee.

Vierailija

Voi meitä uusavuttomia
Joo kyl siihen tulee semmoisia harmaita/ruskeita kohtia yleensä pohjaan ja reunoihin mut ei ole pilalla.

Vierailija

Toki tiedän, ettei jauheliha ole tasavärinen ja tuollaiset artsin mainitsemat väripoikkeamat ovat tavallisia. Tämä oli kuitenkin n. 40%:sti kypsän värinen Ihan hyvää se silti oli, tulisesti maustettuna

Vierailija

Jauhelihaan jauhetaan kaikki se, mitä teuraasta jäljelle jää. Ainakin joissakin maissa lihoiksi laitetaan kaikki, joka vähänkin liikkuu.

Sama se. Laatu on yhtä hyvää, kuin Norjassa valtavissa kala-altaissa ylijäämärehulla lihotetut lohet. Vapaana uineesta siiasta saa maksaa itsensä kipeäksi jossain laadukkaassa ravintolassa.

Tämän vuoksi kalastamista jossain luonnon kauniissa koskemattoman kosken kuohuvassa suvannossa ei voi verrata mihinkään. Saa kalaa, ahventa tai taimenta, hyvässä jorpakossa siikaakin. Varmasti tuoretta. Uuden perunat tulille. Tuore kala paistettuna, savustettuna, loimutettuna, kuka mitenkin haluaa. Värjääntynyttä jauhelihaa ei silloin kaipaa (jauhelihaan käytetään väriaineita, jotta se näyttäisi herkullisemmalta.) Kaikki tavallaan. Jauhelihaisia ja makkarapainotteisia vappuja lihan (raadon) syöjille.

-torstai

Vierailija
nuori_urho
Toki tiedän, ettei jauheliha ole tasavärinen ja tuollaiset artsin mainitsemat väripoikkeamat ovat tavallisia. Tämä oli kuitenkin n. 40%:sti kypsän värinen Ihan hyvää se silti oli, tulisesti maustettuna



Harmaa väri johtuu siitä, että veri on valunut pois kyseisestä kohdasta.

Monissa jauhelihapaketeissa on pohjalla jonkinlainen paperi tai muoviverkko, joka osmoosin takia nopeuttaa veren siirtymistä pohjalle.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
McRoot

Harmaa väri johtuu siitä, että veri on valunut pois kyseisestä kohdasta.



Höpöjä. Teurastettaessa veri lasketaan pois. Punainen väri johtuu lihasnesteessä olevasta myoglobiinista, eli lihaspunasta.

Mikäli myoglobiini on hapellisessa tilassa, saa liha helakan punaisen värin. Hapen poistuessa liha muuttuu harmaaksi. Suojakaasuun pakatussa lihassa on kaasuseoksessa tästä syystä mukana myös happea.

Vierailija
Volitans
McRoot

Harmaa väri johtuu siitä, että veri on valunut pois kyseisestä kohdasta.



Höpöjä. Teurastettaessa veri lasketaan pois. Punainen väri johtuu lihasnesteessä olevasta myoglobiinista, eli lihaspunasta.

Mikäli myoglobiini on hapellisessa tilassa, saa liha helakan punaisen värin. Hapen poistuessa liha muuttuu harmaaksi. Suojakaasuun pakatussa lihassa on kaasuseoksessa tästä syystä mukana myös happea.




Hmm. Pakkauksen pohjalla oleva neste ei tietenkään sisällä myoglobiinia?

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
McRoot

Hmm. Pakkauksen pohjalla oleva neste ei tietenkään sisällä myoglobiinia?



Kyllä se sisältää, jos vaan punaista on. Vertakin voi joskus olla mukana - varsinkin isommissa paloissa sitä voi olla, se on kuitenkin hyytynyttä, ei juoksevaa.

Lippa Luke
Seuraa 
Viestejä484
Liittynyt18.12.2005
nuori_urho
Onko "terve" jauheliha aina kauttaaltaan punaista? Jääkaapissani ollut jauheliha on pohjasta kypsän värinen, vaikka päiväystä on vielä jäljellä. Mikä on varma tapa tunnistaa pilaantunut liha? Haju? Tämä ei tuoksu kovin erikoiselta.



Liha yleensa !
jos siihen painettaessa jaa pieni kuoppa ja siina on hieman havaittava hapan haju, on liha parhaimiten raaka kypsynyt ja sopiva grilliin.
Jauhelihan aavistuksen tumma vari, nesteen eritys ja tuo kevyt "hapahko" tyoksu antaa paistettuna parhaan raakakypsyneen lihan aromin.
Tutki Googlesta lihan "raakakypsytys" ja hammastyt, kaikki hajut eivat ole pahasta, vaikka piereskeletkin !

Ihminen kuolee muutenkin… Miksi siis tapamme toisiamme? Me kuolemme ennemmin tai myöhemmin kuitenkin. Maa jää, mutta me poistumme. Miksi siis sotia maan vuoksi,..

Vierailija
Volitans
McRoot

Harmaa väri johtuu siitä, että veri on valunut pois kyseisestä kohdasta.



Höpöjä. Teurastettaessa veri lasketaan pois. Punainen väri johtuu lihasnesteessä olevasta myoglobiinista, eli lihaspunasta.

Mikäli myoglobiini on hapellisessa tilassa, saa liha helakan punaisen värin. Hapen poistuessa liha muuttuu harmaaksi. Suojakaasuun pakatussa lihassa on kaasuseoksessa tästä syystä mukana myös happea.




Eli jos liha on muuttunut ruskeaksi voi päätellä, että siellä on bakteerikasvustoa, joka on käyttänyt hapen.

Vierailija

Tummentunutta tai ruskehtunutta lihaa kutsutaan myös tervalihaksi, mutta se on yleensä oma kategoriansa. Jos liha ei haise tai selkeästi näytä pilaantuneelta, se on kelpoa tavaraa.

Vierailija

Todella pilaantunut jauheliha on tietysti nyky normeilla syömätöntä.
Itse olen syönyt jauhelihaa, joka voi olla 1/2 vuotta vanhaa ja hengissä ollaan.
"Parasta ennen" päivämäärä on monille nykyihmisille "Jumalan sana".
Ei tarvi mennä kauas ajassa taaksepäin, kun moisia asioita ei tunnettu ja safka kelpasi.
Ennen jääkappien ja pakastimien aikaa, ruoka säilöttiin jään kanssa suolattuna.
Ei varmaan olisi täyttänyt nykyajan "laatuvaatimuuksia", mutta eivät ne ihmiset kuolleet pilantuneeseen ruokaan, jotkut pikemminkin sen puutteeseen.

Vierailija

Kyllä ruoan laatu on ennen ollut yksi päätekijä lyhentyneelle eliniälle, tappaville sairauksille, syövälle ja karsinogeeneille altistumiselle sekä muille ongelmille. Syöpä on tänä päivänäkin yleisintä köyhissä maissa, jossa ruoan huono laatu on standardi. Tämä ei tarkoita sitä, että ruoka on absoluuttisen pilalla viimeisenä käyttöpäivänään, mutta jos se visuaalisesti, hajultaan tai maultaan vaikuttaa pilaantuneelta, kannattaa se jättää syömättä. Tiettyyn rajaan asti elimistön vastustuskykyä on mahdollista kasvattaa hyödyllisellä tavalla altistumalla esimerkiksi bakteereille, mutta liika on liikaa kaikessa.

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7843
Liittynyt1.2.2010

Jotain on jäänyt korvan taa tästäkin.

Kun läski on valkoista ja liha lihanpunaista tietää, että laatu on ok. Koostumus kertoo raaka-aineesta. Tasapunaisuus kertoo värjäyksestä ja läskin keltaisuus sen härskiintymisestä. Myöskään raadon tai paskan haju paistaessa ei kuulu asiaan. Hyvä jauheliha tuoksuu paistettaessa miellyttävältä. Pääasiassa laatu paljastuukin maallikolle juuri paistettaessa. Vanhan liiton kokki maistaa aina jauhelihaa raakana ennen valmistamista, mutta se ei viisasta. Kaukana siitä.

Taustaa.

On vähäsen ammatillista kokemusta jauhelihasta ajalta ennen EU.ta. (Sittemmin liha-alan piensektori ja lähituotanto onkin ajettu Suomesta nurin ja alan taitajat alkavat olla jo todella vähissä.)

- Ubi bene, ibi patria -

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat