Seuraa 
Viestejä45973

Kumpi on typerämpi kiihkouskovainen vai kiihkoateisti?

Olisin kiinnostunut erityisesti perusteluista

Sivut

Kommentit (87)

Vaikea kysymys. Kiihkoilu nimittäin on aina typerää, sillä sen pohjalla kytevä fundamentalismi kuihduttaa itsenäisen ajattelun. Itse aiheutettu luupäisyys on halveksuttavin piirre ihmisessä.

Joku jossakin sanoi, että ei fundamenttalisti kristityn vastakohta ole mikään kiihkoateisti, vaan kyyninen agnostikko ja taisi sanoja olla oikeassa.

Fundamentalisti ateisti kun on ihan samalla psykologialla varustettu, kuin fundamenttalisti uskovainen. Kumpikin on periaatteessa uskonsota odottamassa tapahtumistaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Fundamentalismi nyt on ihan p-seestä. En ymmärrä miten niitä voisi erotella? Laajempaa maailmankatsomusta tarvitaan, jotta koko kiihkoilua pystyisi jotenkin ymmärtämään.

Lierikki Riikonen

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621
tippa
Kumpi on typerämpi kiihkouskovainen vai kiihkoateisti?Kiihkoateismi yrittää saada ihmisiä ajattelemaan itsenäisesti joten on siinä jotain järkevää. Kiihkouskovaiset taas räjäyttelevät itseään ja sotivat uskonsa vuoksi...

Ismin ateismista tekee se että ajattelumalli lähtee siitä lähtökohdasta että ajetaan ajatusta jossa jumalaa ei voi olla olemassa.

Eroavat normaaleista ei uskovaisista siinä että normit lähtevät eräänlaisesta tabularasa tilanteesta ettei voi varmuudella kieltää jumalan olemassaolon mahdollisuutta.

Näiden ajattelutapojen välinen ero voi olla kuitenkin niin hiuksenhieno että alkuperäisen kysymyksen voisi asettaa myös niin että kumpi on typerämpi, kiihkouskovainen vai tavallinen ihminen. Ääriateismista kun en ole kuullutkaan.

Kuitenkin äärisuuntaukset missä tahansa asiassa rajoittavat ihmistä.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Niinpä Barbaari, en ole kuullut yhdestäkään ateistien tekemästä itsemurhapommi-iskusta. Ainakaan uskonnon, tai uskomattomuuden vuoksi.

Toisaalta myös islamilaisten iskujen takana on enemmän politiikka, kuin uskonto. Uskonto tuo heille vain voimia epätoivoisiin tekoihin, samalla lailla, kuin japanilaisiin kamikazeihin II WW aikana. Tai sitten yltiöpäinen natinalismi.

Lierikki Riikonen

abskissa
Seuraa 
Viestejä3654

Ateismi on vähän ongelmallinen sana. Niukimmillaan sillä tarkoitetaan jumalan kieltämistä, joka on sekin uskonnollinen näkemys. Toisaalta sillä voidaan tarkoittaa myös puhdasta uskonnottomuutta.

Kiihkoilu on tietenkin aina typerää mutta tunnetut kovan linjan ateistit vievät kyllä väittelyissä fundamentalistiuskovaisia 100-0. Tosin ateisteilla on paljon helpommat lähtökohdat väittelylle: on aika mahdotonta järkevästi argumentoiden puolustaa esim. näkemystä siitä, että Maa on 6000 vuotta vanha.

lierik
Niinpä Barbaari, en ole kuullut yhdestäkään ateistien tekemästä itsemurhapommi-iskusta.

Tämän kommentin jälkeen keskustelu voi mennä vain yhteen suuntaan. Pian kullaan mm. Isä Aurinkoisesta.

We're all mad here.

Barbaari

Kiihkoateismi yrittää saada ihmisiä ajattelemaan itsenäisesti joten on siinä jotain järkevää. Kiihkouskovaiset taas räjäyttelevät itseään ja sotivat uskonsa vuoksi...Millä tapaa ateistinen maailmankatsomus yrittää saada ajattelemaan itsenäisesti? Eikö se nimen omaan yritä saada ajattelemaan ateistisesti?

Entä millä tapaa kaltaiseni kiihkouskovaiset kieltävät itsenäisen ajattelun? Onhan minut haastettu tuntemaan kehitysoppia paljon enemmän kuin ateistit Raamattua.

Teekkari
Seuraa 
Viestejä2347

Jeh typerää on molemmin puolin.

No mutta lierik, vastahan tässä uutisoitiin eräästä "pommi-iskusta" kun koulussa ammuskeltiin kymmenisen ihmistä kuoliaaksi. Ja se taisi olla muuten ihan Suomessa. Ja taisipa olla ateisti.

Everything you know, is about to change.

Teekkari
Seuraa 
Viestejä2347
kiittäen
Barbaari

Kiihkoateismi yrittää saada ihmisiä ajattelemaan itsenäisesti joten on siinä jotain järkevää. Kiihkouskovaiset taas räjäyttelevät itseään ja sotivat uskonsa vuoksi...Millä tapaa ateistinen maailmankatsomus yrittää saada ajattelemaan itsenäisesti? Eikö se nimen omaan yritä saada ajattelemaan ateistisesti?

Entä millä tapaa kaltaiseni kiihkouskovaiset kieltävät itsenäisen ajattelun? Onhan minut haastettu tuntemaan kehitysoppia paljon enemmän kuin ateistit Raamattua.

Niin samaa aina ihmettelen, että kuulutetaan oman ajattelun perään ja sen lähtökohtana pitäisi liittyä ateistiseen seurakuntaan. Pitäisikö perustaa oman ajattelun seura? Ja, että ajattelu olisi omaa siihen saa kuulua vain 1 henkilö.

Everything you know, is about to change.

Teekkari
Seuraa 
Viestejä2347

Enkelit ja Demonit tulee muuten ensi-iltaa muistaakseni 13.5. Sikäli kuin aihe taitaa kiinnostaa kannattanee ensin lukea kirja jos ei ole vielä hanskassa ja sitten kuviin.

Hyvää viihdettä. Dan Brown on luultavasti jonkinasteinen nero kun älysi tehdä aiheesta rahaa. Mikäli se oli siis tavoite.
Veikkaan huvikseni, että elokuva tekee jonkin ennätyksen. Odotellaan.

Everything you know, is about to change.

Myönnetään, että kysymykseni käsitteet ovat niin väljiä ja epäselviä, että keskustelu on pikkuisen vaikeaa.

Mutta: oletetaan, että on henkilö x, joka uskoo (johonkin) Jumalaan järkähtämättömästi. Oletetaan kuitenkin, että henkilö x ei ole itsemurhapommi-iskujen tekijä, vaan elää vahingoittamatta toisia fyysisesti.

Henkilön x elämisessä ja olemisessa on paljon etuja: hän voi merkityksellistää todellisuuden ja sen ilmiöt suhteessa aina johonkin kiinteään pisteeseen ja hänelle olemassaolo ei näyttäydy satunnaisena ja kaoottisena. Viimekädessä hänen ei tarvitse rationaalisesti perustella mitään, sillä kaiken perusta on usko. Ja usko koetaan - sitä ei perustella.

Kuvitellaan sitten henkilö y, joka on ateisti ja pitää ajatustakin Jumalan olemassaolosta naurettavana soopana. Perusteleeko henkilö y:kin näkemyksensä jonkinlaisella uskolla - sisäisellä varmuudella, joka vain koetaan, mutta joka ei palaudu rationaalisiin argumentteihin? Viimekädessä hänen on ehkäpä tehtävä näin, koska esimerkiksi tiedekin - jota ateisti voisi käyttää lyömäaseenaan - on vain yksi uskomusjärjestelmä muiden joukossa. Ateisti kuitenkin harvemmin perustelee näkemyksiään nimenomaan "uskolla". Hän kuvittelee olevansa perustavalla tavalla rationaalisempi kuin vannoutunut uskovainen ja siksi hän on myös typerämpi.

abskissa
Seuraa 
Viestejä3654
tippa

Kuvitellaan sitten henkilö y, joka on ateisti ja pitää ajatustakin Jumalan olemassaolosta naurettavana soopana. Perusteleeko henkilö y:kin näkemyksensä jonkinlaisella uskolla - sisäisellä varmuudella, joka vain koetaan, mutta joka ei palaudu rationaalisiin argumentteihin? Viimekädessä hänen on ehkäpä tehtävä näin, koska esimerkiksi tiedekin - jota ateisti voisi käyttää lyömäaseenaan - on vain yksi uskomusjärjestelmä muiden joukossa. Ateisti kuitenkin harvemmin perustelee näkemyksiään nimenomaan "uskolla". Hän kuvittelee olevansa perustavalla tavalla rationaalisempi kuin vannoutunut uskovainen ja siksi hän on myös typerämpi.Totta kai y:n jumalankielto on lopulta aivan yhtä hataralla pohjalla kuin x:n jumalusko. Kummallakaan ei ole pitäviä todisteita oman käsityksensä oikeellisuudesta, ja jumalankieltäjä on sikäli heikommassa asemassa, että hän ei koskaan voikaan todistaa kantaansa oikeaksi.

Mutta suurin osa ateisteista ei varsinaisesti kiellä jumalan olemassaoloa, vaan kallistuu epäilyn puolelle. Tällainen avoin lähtökohta antaa tilaa monenlaisten selitysten pohtimiselle ja siten myös mahdollisuuksia rationaaliselle ajattelulle.

Tiede ei ole mikään uskomusjärjestelmä. Se elää, muuttuu ja sitä saa vapaasti käyttää kuka hyvänsä argumentoinnissaan. Tieteellinen maailmankuva ei ole ateistien yksinoikeus, vaikka jotkin tahot yrittävät sen uskovilta viedäkin.

We're all mad here.

Ghu
Mitä on kiihkoateismi? Onko sellaista edes?Tietysti on, ja täällä foorumeilla näet sen ilmentyvän voimakkaasti. Tuskin edes itse tiedostavat olevansa kiihkoateisteja. Useat ovat niin valitettavan varmoja omista näkemyksistään, että eivät voi hyväksyä muiden maailmankatsomusta. Sama pätee uskovaisiin tietysti.

Barbaari
Kiihkoateismi yrittää saada ihmisiä ajattelemaan itsenäisesti joten on siinä jotain järkevää. Kiihkouskovaiset taas räjäyttelevät itseään ja sotivat uskonsa vuoksi...Ei suinkaan ole näin vaan ateismi on valmis ajattelumalli siinä missä uskonnotkin. Ateismiin ei vain liity mitään ylimääräistä, ennalta määriteltyjä sääntöjä tai rituaaleja (poikkeuksiakin löytyy).

On uskonnoista paljon hyötyäkin ja ovat opettaneet monelle hyvät moraalikäsitykset ja harvemmin suoranaisesti kannustaneet sotaan. En lähtisi kevein perustein mustamaalaamaan uskontoja vaan syyttäisin ihmisiä, jotka ovat käyttäneet niitä työkaluinaan hallitessaan väkijoukkoja. Ihmisille ovat riittäneet hyvin kepeät syyt sotiin kautta historian ja harvemmin todellisena syynä on uskonto vaan raha ja ennen kaikkea valta. Kaikki paha lähtee viimekädessä ihmisistä itsestään, turha etsiä syyllisiä muualta.

Minuakin kiinnostaisi mitä tällä kiihkoateistilla haetaan, sillä tästä kuulee usein puhuttavan ja kaikista useimmiten se mölinän pitäjä tuntuu myös olevan jokin agnostikon tapainen vähintään, eikä niinkään uskovainen. Onko kyse sitten vain jostain vastareaktiosta sille, että ateisteja on enemmän ja ne on nykyään äänekkäämpiä mitä ennen. Ei se silti tee niistä kiihkoilijoita.

Varsinkin youtuben syövereistä löytyy paljon ateistikamaa, jonka kohdeyleisö on liki poikkeuksetta ateistit ja muut omaa uskonnollisuuttaan epäilevät. Kiihkoiluun en silti ole vielä törmännyt, enkä kyllä sen puoleen uskonnolliseenkaan kiihkoiluun, (mitä nyt muutamia homofoobikoita), lieneekö syy sitten ettei sellainen materiaali olisi edes säännöissä sallittua.

Voin tosin kuvitella tilanteen, jossa ateisti ärsyyntyy kun uskovainen tekee järjettömiä väitteitä ja alkaa tivata että uskovainen myöntäisi ettei hänen väitteitä voi perustella. Tässä tapauksessa ateistilla on ehkä vähän puutteelliset ihmistaidot ja uskovainen on muuten vain tyhmä. Mutta yksilöiden perusteella on turha lähteä leimaamaan ihmisryhmiä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat