Seuraa 
Viestejä3164

vai vain ns. kädetön käyttäjä - tässä pulma, jota olen pohtinut vapun aikoihin. Influenssaepidemia-mörkö patisti minut hankkimaan tavallisen kuumemittarin. Huomasin näet lainanneeni edellisen mittarini löytymättömiin jo lähes vuosikymmen sitten. Apteekissa paljoksuin kapineen reippaasi yli viiden euron suuruista hintaa mutta ostin sen kuitenkin. Sainpa erillisen käyttöohjeenkin, josta tutkin vain mittausaikaa koskevan osion: neljä minuuttia riittää luotettavan tuloksen saamiseen ennen suositellun kymmenen minuutin sijaan... (Hyvä ohje pulpautti mieleeni toiveen: kunpa esimerkiksi minikannettavien kompuutterien käyttöohjeet olisivat yhtä seikkaperäiset kuin yksinkertaisiin kuumemittareihin liitetyt!)
Kotiuduttuani päästin heti uteliaisuuteni valtaan ja työnsin kainalooni mittarin, tuon lapsuudestani tutun ja noilta ajoilta petipotilaisuus-pelkoa nostattavan kapineen, joka nyt - totta kirjoittaen - näytti paljon arkisemmalta kuin muistikuvieni kuumelasit. Ohjeen suosittaman neljän minuutin kuluttua tarkistin mittarin antaman terveen alhaisen lukeman.
En siis saanut merkkejä sikainfluenssa- enkä muustakaan infektiosta mutta enhän niitä odottanutkaan. Sen sijaan huomasin kerjääväni joko yläraajaani jännetupen tulehdusta tai laitevahinkoa ravistellessani mittaria enenevin energioin saadakseni nestepatsaan pohjalukemiin. Mutta nestepinta ei värähtänyt vaan pysyi mittaustuloslukemissa. (Ollakseni rehellinen en edes varmistunut ennen mittausta siitä, että mittarin neste oli ihan lähellä säiliötä eli en tiedä, mittasinko kainalolämpöäni vai artefaktaa...)
Aloin epäillä virhettä tuotteessa ja testasin lämpimin hanavesin, liikkuuko nestepatsas ylipäänsä minnekään. No, patsashan kipusi vikkelästi mittarin asteikkoa ylemmäs! Ravistellen ei neste mittarissa sitten liikkunut enää minnekään. Työnsin mittarin toviksi jääkaappiin: ei vaikutusta...
Tutustuin uudelleen ihmevempaimen käyttöohjeisiin, joissa selkosuomin varoitettiin säilyttämästä mittaria yli 42 asteen tai (muistaakseni) alle 10 asteen lämpötilassa. Olin siis todennäköisesti pilannut tyyriin ostokseni heti ensikokeilemin.
Mutta ei kuumeen mittaus perinteisesti voi näin hankalaa olla! Kuinka kummassa nestelämpömittarin lukema alennetaan oikeaoppisesti mittauksen jälkeen?

Sivut

Kommentit (21)

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161

niin tuollainen pitäisi ihan kevyesti laskeutua ravistamalla.

muistelen kouluaikoinani kun ravistelin väärin päin mittaria jolloin tämä punainen aine nousi tai pysyi paikallaan riippuen mittarista. voisin siis epäillä että olet mahdollisesti pitänyt mittaria säiliötä käsivarteen päin eikä kädestä ulospäin.

tosin ei ole mikään vaatimus että aineen pitää valua säiliöön asti sillä riittää että se on alle 35 asteen. jotkut mittarit jopa tykkäävät kyttyrää jos säiliöön asti ravistellaan.

toisen polven pilkkuvirhe

Elohopeamittari(?) vaatii määrätietoisen ravakoita ja nopeita ravistuksia patsaan lyhentämiseksi. Mittarin käyttäminen jääkaapissa ei sitä pilaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

On merkillistä ettei perinteiselle mittarille ole nollausaparaattia. Siinähän tarvitaan riittävä kiihtyvyys kohti säiliötä. Parikin juttua voisi toimia. Eli säilytyskotelo, jossa on naru. Sievällä linkousliikkeellä saisi elohopean kohti säiliötä. Tai sitten jonkinlainen kopistelusysteemi, jossa mittari on turvallisesti poterossa ja sitä sitten kopistellaan vaikka pöytään säiliö edellä.

Perinteinen ranneliike on raivostuttava tapa hoitaa nollaus.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Kyllä se rivakalla lyönnillä siitä laskee. Älä kuitenkaan lyö sitä pöydänkulmaan.

Pakkanen ei tee sille mitään, mutta liika lämpö rikkoo sen. Älä kuitenkaan huoli, tuo sinun mittarisi on kyllä varmaan edelleen toimiva. Yli 42 asteinen lämpö nimittäin "pirskauttaa" mittarin lasin rikki. Elohopea tai mitä siellä onkaan saa paisuntasäiliönsä siinä lämpötilassa täyteen, ja kun ei enää pysty laajenemaan hajoittaa hauraan laisin.

Napakkuutta otteisiin.

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
Piru Naiseksi
[...] hankkimaan tavallisen kuumemittarin.
[...]
Sen sijaan huomasin kerjääväni joko yläraajaani jännetupen tulehdusta tai laitevahinkoa ravistellessani mittaria enenevin energioin saadakseni nestepatsaan pohjalukemiin. Mutta nestepinta ei värähtänyt vaan pysyi mittaustuloslukemissa.
[...]
Kuinka kummassa nestelämpömittarin lukema alennetaan oikeaoppisesti mittauksen jälkeen?Ravistamalla kuten ennenkin. Sinulle on ilmeisesti myyty elohopeaton kuumemittari. Niiden sisällä oleva nestemetalli on paljon vähemmän tiheää kuin elohopea, joten jännetupentulehdus ja mittarin rikkoutuminen sitä ravisteltaessa ovat todellinen vaara. Minullakin on yksi tälläinen, jota en sattuneista (sic!) syistä johtuen koskaan käytä.

Suosittelisin hankkimaan vähäelohopeaisen mittarin, jos sellaisia vielä saa. Niin tein minäkin ravisteltuani ranteet kipeiksi. Vähäelohopeaisen alas lyöminen tapahtuu lähes yhtä helposti kuin vanhoissakin mittareissa. Elohopeattomat lasiset kuumemittarit sen sijaan ovat lähes käyttökelvottomia juuri kuvaamasi ominaisuuden vuoksi.

Finlandes
Seuraa 
Viestejä1399

Minulta löytyy tuo sama kuumemittari.

Phony
Kyllä se rivakalla lyönnillä siitä laskee. Älä kuitenkaan lyö sitä pöydänkulmaan.Laskee toki, mutta ei hentojen naisten tai lasten voimin. Tässä mallissa vaaditaan hyvin luolamiesmäistä lähestymistapaa.

Offtopic, mutta kappalejakoa voisi harjoitella uusiksi aloitusviestissä

Eipä noissa nestekuumemittareissa mitään elohopeaa enää käytetä eikä myöskään muuta metallia, vaan värjättyä alkoholia.

bosoni
Seuraa 
Viestejä2704

En ole koskaan huomannut tuollaista ongelmaa. Tosin ymmärrettävää, että varsinkaan kipeänä ei viitsisi alkaa kovasti riehumaan sen mittarin kanssa. Harmi ettei sentrifugi kuulu joka kodin varustukseen siinä missä kuumemittarikin.

Ennen ravistelua on kuitenkin annettava mittarin jäähtyä ainakin.

Jos sorruin (taas) virheeseen, niin tukka varmaan vain oli silmillä, kuten kuva osoittaa...

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
JaakkoFagerlund

Eipä noissa nestekuumemittareissa mitään elohopeaa enää käytetä eikä myöskään muuta metallia, vaan värjättyä alkoholia.Mihin perustat väitteesi? Alkoholipohjaisia kuumemittareita en ainakaan itse ole nähnyt. Hakusanalla elohopeaton kuumemittari

http://www.google.fi/search?hl=en&q=elo ... umemittari

löytyy vain elektronisia tai gallium-indium-tina - seokseen ("Galinstan")

http://en.wikipedia.org/wiki/Galinstan

perustuvia malleja kuten Geratherm. Kyseinen verme on meilläkin lääkekaapin nurkassa käyttökieltoon joutuneena. Kun viimeisestä elohopeamittarista aika jättää niin tilalle tulee elektroninen.

Viimeiset elohopeakuumemittarit (venäläisiä) näyttävät häipyneen suomalaisten verkkokauppojen sivuilta toukokuun alussa.

kfa
JaakkoFagerlund

Eipä noissa nestekuumemittareissa mitään elohopeaa enää käytetä eikä myöskään muuta metallia, vaan värjättyä alkoholia.

Mihin perustat väitteesi? Alkoholipohjaisia kuumemittareita en ainakaan itse ole nähnyt. Hakusanalla elohopeaton kuumemittari

Hmm, katohan perkuletta. Sekoitin vissiin noihin tavallisiin lämpömittareihin, joita yleensä käytetään ulko-/sisäilman mittaamiseen.

totinen
Seuraa 
Viestejä4887

Näyttää rikkomani mittarin perusteella olevan jotain metallia. Nesteestä muodostuu samankaltainen pakoon juokseva nestepallo kuin elohopeamittarissakin. Tosin jättää harmaan jäljen lattiaan, mitä elohopea ei tee.

Sinnipirtti
tosin ei ole mikään vaatimus että aineen pitää valua säiliöön asti sillä riittää että se on alle 35 asteen.

Minulla on toisinaan ongelmana ettei nestekuumemittarin alapään asteikko riitä mittaamaan lämpötilaani.

Itselläni on peruslämpö ollut aina sellaiset 36,9-37,1 joten periaatteessa melkein aina kuumeessa jos sitä 37,0 lämpöä pidetään rajana. Mutta eihän se tietenkään niin mene vaan pitäisi ottaa huomioon yksilöllisesti se lämmönnousu.

sinnipirtti
vaimolla samaa ongelmaa. vielä kun on kipeänä ja saikkua saa vasta kun on lämpöä enemmän kuin 37. monasti on jäänyt ilman saikkua vaikka on todella kipeänä.

Itselläni on joskus tuosta tullut ongelmaa saikkua sada, kun normaali ruumiinlämpö heiluu siinä 35.5-35.7 luokassa ja 36.8 alkaa olla pata jumissa ja yli 37 maataan sängyssä koomassa. Kyllä sitä kumminkin on alkanut lääkäri lappua kirjoittamaan, kun kylmänhiki otsalla huutaa pihiseviä lauseita kurkusta joka ei toimi.

Moose
Seuraa 
Viestejä203

Ravistaminen on taitolaji. Ei otetta keskeltä vaan mittarin päästä ja sivuttaisella ranneliikkeellä mittarille kunnon kulmanopeus. Avainasiana nimenomaan otteen kohta mittarista.

Mittarin voi myös cowboy-tyyliin sitoa parimetrisen narun päähän ja pyörittää sitä ulkona kaaressa.

kW MW GW - kWh MWh GWh - µ º • ø ¼ ¾ ¹ ² ³

Piru Naiseksi
Seuraa 
Viestejä3164
Rere
Tuota, tuota, miksi pitää ostaa nykyaikana nestekuumemittari?Raha ratkaiseeeee! Kysymättäkin luulen tietäväni, että muin mekanismein kuin nestepatsain ruumiinlämmön kertova mittari maksaa turkasen rutkasti perinteiseen nestekuumemittariin verrattuna. Mielestäni maksan kalliisti nestemittaristakin, eikä minulla ole halun halua eikä kenties hilun hiluakaan sijoittaa moterniin mittariin, joka myös todennäköisesti oikkuilisi käytössäni.

Mitenkäs niitä moterneita hyper/hypolämmön ilmaisimia justeerataan???

Moose
Ravistaminen on taitolaji. Ei otetta keskeltä vaan mittarin päästä ja sivuttaisella ranneliikkeellä mittarille kunnon kulmanopeus. Avainasiana nimenomaan otteen kohta mittarista.Näin juuri. Mittarin päästä kiinni, ja nopea "räpsäytys" ranteella. Mittari laskee muutamalla heilautuksella pohjalle.

Ihmettelin kerran kun kaveri piteli kuumemittaria nyrkissä kädessään, ja hakkasi sillä jalkaansa. Eihän se neste mihinkään tuollaisella konstilla laske.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat