Seuraa 
Viestejä45973

Morjes

Nyt ois tulossa fyssän koe, mutta pari asiaa on vielä vähän pimenossa. Mun pitäs saada tietää miten lasketaan työn teho. Eli tarttisin kaavat siirtotyöhön ja nostotyöhön ja esimerkit jos vaan mahdollista. Kiitos

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (4)

W = mgh nostotyölle. Sillä nostetaanko kappale suoraan ylös, vai tuodaanko se ramppia pitkin, ei ole merkitystä. Korkeus ja massa määräävät työn... paitsi tietenkin jos pitää ottaa huomioon asioita kuten kitka, ilmanvastus jne.

Siirtotyö taaseen, pitääkö teidän ottaa tässäkin huomioon kitka ja muita mahdollisia vastavoimia? Minkä asteen laskuista on kyse?

Mulle annettiin kaava W=Gh ja W=Fs, mutta en tajua yhtään mitään noista. Kumpi edes on siirtotyö ja kumpi nostotyö. Kitka pitää ymmärtääkseni ottaa mukaan laskuihin

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Gh = mgh = nostotyö, G = painovoima. Fs = siirtyö, F on siirtoon tarvittava voima ja s on siirtomatka. Nostyössä h on tietty nostokorkeus.

Ja työn (keskimääräinen) teho saadaan laskettua jakamalla tehty työ kylyneella ajalla. P = W / t, yksikkö W(atti).

Kanada
Mulle annettiin kaava W=Gh ja W=Fs, mutta en tajua yhtään mitään noista. Kumpi edes on siirtotyö ja kumpi nostotyö. Kitka pitää ymmärtääkseni ottaa mukaan laskuihinSinälläänhän molemmat ovat yksi ja sama kaava. Painovoima G=mg suuntautuu alaspäin, ja työtä tehdään nostamalla kappaletta painovoimaa vasten eli ylöspäin. Kun nostetaan suoraan ylöspäin korkeus h, W=Gh.

Kun laatikkoa vedetään lattialla eteenpäin, tarvitaan siihen voima F. Jos laatikko ei ole kiihtyvässä liikkeessä eli etenee tasaisella vauhdilla, on tämä voima F kitkan aiheuttama vastusvoima. Tehty työ saadaan laskettua kun tiedetään matka s, joka vedetään päinvastaiseen suuntaan vastusvoimasta (kuten nostaessakin), W=Fs. Kitkavoima on helppo laskea kun tiedetään kappaleen massa m, jolloin kappaleen paino(voima) on G=mg ja tasaisella pinnalla pinnan tukivoima N=G, muutenhan kappale putoaisi tai nousisi. Lisäksi on tiedettävä kitkakerroin y (myy), jolloin F=yN=yG=ymg.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat