Seuraa 
Viestejä45973

Uudessa tiedelehdessä oli John Naish:n kirjan "Riittää jo - Irti maailmasta, jossa kaikkea on ihan liikaa" arvostelu. Naish:n teesinä on, että ihmisten aivot eivät ole vielä sopeutuneet elämään modernissa yltäkylläisessä yhteiskunnassa kehityttyään ensin maailmassa, jossa kaikesta on puutetta. Tästä sitten seuraa kaikenlaista ikävää lieveilmiötä ja ongelmaa liikalihavuudesta työuupumukseen ja informaatioähkyyn. Nashin mielestä ihmisten tulisi huomata, että kaikkea on riittävästi eikä onni löydy materian keräämisestä. Päin vastoin. Nash suositteleekin ns. downshiftausta eli siirtymisestä seesteisempään elämäntyyliin mm. luopumalla kännykästä, internetistä ja monesta muusta nykyajan "välttämättömyydestä", joiden vangeiksi olemme jääneet. Löytyisikö onni downshiftaamalla?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (10)

Länsimaiselle kulttuurille otsalohkojen sykkiminen, kuluttaminen, tehostaminen ja kaiken hetkellinen maksimointi on hyvin tyypillistä. Ja aina hetkittäin se on eri aloilla hyvin tehokaskin piirre. Lieveilmiöt joista puhuit ovat silti ikävä kyllä totisinta totta. Se johtuu juuri siitä, että ihmiset omaksuvat tehokkuusperiaatteen omalle kohdalleen liian vahvasti. Menestyneiden, rikkaiden ja hienojen ihmisten mainostettuun maailmaan ei ole asiaa ilman synnynnäistä kultalusikkalisäkettä, ahkeraa työntekoa tai röyhkeyttä. Työuralla menestyminen, eteneminen ja rikastuminen, muodikas ja edustava ulkonäkö, kaupalliset, sosiaaliset ja informatiiviset suhteet ja politiikan aiheuttama stressi ovat kaikki yhdessä hermoja pinnoittavia tekijöitä.
Se että osaa nauttia rauhasta, yksinkertaisista pienistä asioista (lähiruoka, vesi, lähimmäiset, luonto jne.) ja muusta mikä ei vaadi toteutuakseen järkyttävää läjää kalliita raaka-aineita, suoriutumista tai fyysistä työntekoa on erittäin arvokas resurssi jo itsessään. Ja sellaista kykyä meidän kaikkien tulisi kehittää kaiken kuluttamisen, stressin, kiireen ja muka-tärkeyden tilalle.

Maailma ei ole sen parempi paikka meille saatika tuleville sukupolville, jos verisuonitautisina stressissä jalostamme äkkiä kaikki luonnonvarat kaatopaikkajätteeksi Pyhän Talouskasvun nimissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

En pelkää työntekoa, joten alkeellisempi elämä menisi. Mutta ympäristön pitäisi olla vastaavasti parempi. Ihan turha downshiftata jossain neukkuläävässä. Paradoksaalisesti omakotitalo järven rannalta syrjäseudulta vaatii kuitenkin pääomaa, mikä taas vaatii hyvän koulutuksen ja työn. Ainakaan minkään ompeluseuran vetäjän sijaisena ei kauheasti tienaa.

Tarvitseeko sen olla _oma_ omakotitalo järven rannalla. Voihan sitä fillaroida muutaman kilometrin sinne järven rantaan virvelin kanssa ja sitten illalla takaisin jonnekin nukkumalähiön betonikuutioon lukemaan kirjoja ja unelmoimaan.

Deus Ex
Tarvitseeko sen olla _oma_ omakotitalo järven rannalla. Voihan sitä fillaroida muutaman kilometrin sinne järven rantaan virvelin kanssa ja sitten illalla takaisin jonnekin nukkumalähiön betonikuutioon lukemaan kirjoja ja unelmoimaan.Jos sattuu viihtymään enempi sisätiloissa, niin kyllä sitä olisi hyvä olla joku lämmitetty koppi vähintään siellä luonnossa. En minäkään nyt sentään niin luonnonläheinen ole, että jaksaisin fillaroida johonkin korpeen vain sen takia, että pääsee illaksi pois betonikuutiosta. Puhumattakaan talvesta. Sillalta alas hyppääminenkin kuulostaa mukavammalta vaihtoehdolta kuin korven ja kuution välillä sukkuloiminen.

Kun länsimaissa kaikilla alkaa olla jo paljon välttämättömyyksistä, ei ole kovinkaan kummallista että kulutus laskee. Todella paljon turhuutta markkinatalous meille yrittää myydä, mutta eiköhän tästä ala hiljalleen löytymään jonkinlaista tasapainoakin.

HooFoo
Seuraa 
Viestejä819

Internet ja kännykkä on ok. Täällä korvessa ne on ikkuna maailmalle. Voi opiskella ja pitää yhteyksiä ja niissä on virtanapit kun haluaa olla rauhassa.

Jos muuttaisin kaupunkiin tai olisin muuten aktiivisempi, niin saisin ehkä enemmän töitä mutta syrjäyttäisin vain jonkun toisen työttömäksi. Ja sille toiselle säännöllinen työ on ehkä paljon tärkeämpi hyvinvoinnin kannalta.

Täältä pääsee kyllä kaupunkiin jos haluaa välillä elokuviin tai teatteriin tai kapakkaan. Ja niistä nauttii enemmän, kun kaikki ei ole koko ajan äärellään. Kaupunkireissu on aina tapaus, oikee lomareissu, ei tarvii lentää toiselle puolen maapalloa.

Ylityöt pitäisi kieltää lailla ja siirtyä 4-päiväiseen työviikkoon, palkat alentaa samassa suhteessa ja jakaa työt tasasemmin. Pienitulosille voi säästyneet työttömyyskorvaukset jakaa kompensaationa kansalaispalkkana.

Vaalimatematiikkaa: Jos et äänestä, niin äänestät sitä jota eniten vastustat.
Kopiointi + muuntelu + valinta => universaali evoluutio
Reality, not faith, has still the best resolution and interface

Itse en ole koskaan käsittänyt tätä "työ on elämän tarkoitus" asennetta joka liki kaikilla tuntuu olevan nykyajan elämässä.

Itse olen aina ollut näitä "tee sen verran millä pysyt hengissä", eikä ole ollut vielä ahdistuskohtauksia, stressiä eikä närästystä. Pääkoppa on pysynyt järjissään ainakin toistaiseksi.

Itsellä ei ole tarvetta niinkään downshiftaukseen kun en ole oikeastaan koskaan upshiftannut mitään

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat