Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Onko olemassa jotain systeemiteoriaa, joka yhdistäisi evoluutio-opin ja meemiopin / sosiaalisen konstruktivismin? Sellainen teoria, joka lähtee siitä, että elämä on sellainen informaation muoto, joka pyrkii monistamaan ja säilyttämään itseään.

Geeneillä on "pyrkimys" kopioitua ja säilyä, mutta samoin on aatteilla ja kulttuureilla. Me ihmiset jäljennämme aivorakeinteissamme sijaitsevia ideoita myös elottomaan muotoon esim. rakentamalla elottomasta materiaalista ideaamme vastaavia rakennuksia. Kasveilla, eläimillä ja ihmisillä on tarve levittää geenejä, mutta myös kaikenlaista informaatiota.

Tällaisen bioinformaatiosyteemi-linssien läpi katsominen on ihan mielenkiintoista. Etiikka esim. eräs mielenkiintoinen tutkimuksen kohde. Informaatiolla on taipumus kilpailla ja tuhota sitä uhkaavaa informaatiota, mutta 'etiikkameemi' saa aikaan sen, että tietynlaista tuhoamista tapahtuu vähemmän (syrjintä, tappaminen, resurssien anastaminen). Rakkaus on meemi, jossa pyritään vaalimaan / tukemaan kaikkea informaatiota paitsi minkäänlaista tuhoinformaatiota. Toisaalta voi ajatella, että elävä maailma tarvitsee tuhoa, jotta se voi uusiutua, joten rakkausmeemi rajoittaa elämän dynaamisuutta, vaikka pyrkiikin lisäämään sen moninaisuutta.

Valtameemi on aika selkeä. Monistaudu valtavan suureksi ja vakiinnuta / säilytä asemasi. Uskonnot erittäin hyvä esimerkki.

Kulttuurimeemit ovat sikäli mielenkiintoisia, että ne saavat meidät rajoittamaan biologista lisääntymistämme. Tyydymme muutamaan jälkeläiseen, vaikka voisi kuvitella, että kaikki pyrkisivät saamaan satoja jälkeläisiä.

Tämä teksti on sekavaa, mutta haluaisin, että joku kertoisi, mikä on se tieteen alalaji, joka tutkii elämän informaatiota tästä näkökulmasta?

Kommentit (0)

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat