Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Olen uusi tällä forumilla ja näyttää kyllä todella mielenkiintoiselta paikalta!

Muutamia kysymyksiä tälläiseltä genetiikasta kiinnostuneelta puupäältä. Jos joku ammattitaitoisempi, asiaan perehtynyt osais vaikka vastata joihinkin kysymyksiin.

Minulla on osittainen tietämys näihin kysymyksiin, mutta tarvitsin hieman täydennystä ja "varmistusta" ?

1. Missä geenit sijaitsevat ? Siis pystyykö esim syljestä määrittelemään geenit vai mistä?

2. Miten ihmisgeenejä voitaisiin muokata konkreettisesti ? Miten se tapahtuu?

Sitten hieman mielipide tyyppinen kysymys

3. Kun ihmisen geenikartta on jo selvitetty niin eikö olisi kannattavaa ihmisen paremman kehityksen kannalta yrittää "täydellistää" ihminen genetiikan avulla?

Eli

- Parantaa geneettiset sairaudet ja negatiiviset mutaatiot.

- Ehostaa ns normaaleja ominaisuuksia, kuten lisäämällä geneettisesti miehen testosteroni tuotantoa ja naisen estrogeeni tuotantoa. Ja lisäämällä adrenaliini ja endorfiinin tuotantoa "yleisemmäksi" ja helpommin saavutettaviksi hormooneiksi? Ihminen kehittyisi tämän avulla huimasti.

Puhumattakaan ihmisen älyllisestä ehostamisesta genetiikan avulla ja ENNENKAIKKEA mielenterveydellisten sairauksien geneettistä poistamista. Kun mielenterveydelliset sairaudetkin on jo selvitetty johtuvan aivojen kemikaalihäiriöistä, joka on lauennut sekasortoon ympäristön vaikutuksesta.

- Parantaa/poistaa ns sisäsiittoisuus geeni, joka aiheuttaa kehitysvammaisuutta...jne

- Lisätä niitä kehon "aineita", hormooneja, entsyymejä...jne joiden eritystä geenit säätelevät, jotka tekevät ihmisistä kauniita, älykkäitä ja terveitä.

Mielestäni tämä ei ole mahdotonta.

PS.

Olen vasta aloittelija (joten älkää ajatelko kysymyksiäni tyhminä), jolla todellakin kiinnostaa genetiikka. Jos joku ns "pro geneetikko" voisi yrittää vastata edes joihinkin näihin kysymyksiin ja vastata vielä siihen, että mikä ala/ammatti konkreettisesti olisi minulle sopiva kun nämä kysymykset, joita kysyin, pyörivät jatkuvasti mielessäni. Siis mikä konkreettinen koulutus tulisi kyseeseen kun nimenomaan tälläiset genetiikan osa-alueen kysymykset kiinnostavat?

Thanks

Sivut

Kommentit (28)

Geenillähän tarkoitetaan siis joko nukleutidisekvenssiä, joka koodaa tietyn aminohappoketjun, tai tietyn fenotyypin piirteen kanssa korreloivaa nukleotidisekvenssiä.

Susi2 kirjoitti:

1. Missä geenit sijaitsevat? Siis pystyykö esim syljestä määrittelemään geenit vai mistä?

Kromosomeissa tuman sisällä eukaryooteilla ja prokaryooteilla solun sisällä - prokaryooteilla ei ole tumaa. Kromosomit koostuvat DNA-ketjusta, joka puolestaan koostuu nukleotideista; siis emäsosasta (adeniini, tymiini, sytosiini ja guaniini) kiinnittyneenä sokeriosaan (DNA:ssa deoksiriboosi ja RNA:ssa riboosi) ja sitäkautta fosfaattiosaan ja seuraavaan nukleotidiosaan. Eli, jos löytyy soluja, löytyy geenejä.

2. Miten ihmisgeenejä voitaisiin muokata konkreettisesti? Miten se tapahtuu?

Karkeasti ilmaistuna, en jaksa plarata lähdeteoksia, liittämällä tai poistamalla osia jo edellämainitusta nukleotidiketjusta.

3. Kun ihmisen geenikartta on jo selvitetty niin eikö olisi kannattavaa ihmisen paremman kehityksen kannalta yrittää "täydellistää" ihminen genetiikan avulla?

Lähinnähän tämä on eettinen ongelma ja kaikenlisäksi tuo "täydellinenkin" on varsin subjektiivinen käsite. Ympäristön ja perinnöllisten tekijöiden vuorovaikutuskin on "yleisesti luultua" monimuotoisempi. Tietysti eräistä perinnöllisistä sairauksista, kuten vaikkapa Huntingtonin taudista, voisi jonkinasteisella perinnöllisellä seulonnalla päästä eroon; puhumattakaan 21. kromosomin trisomiasta johtuvasta Downin-syndroomasta.

EDIT1: En ole varmaankaan etsimäsi "pro", mutta jotakin voin korvienvälisen pehmytkudosalueen tietovarastostani sinulle ammentaa.

Kiitti hyvistä vastauksista!

Sakarias

Karkeasti ilmaistuna, en jaksa plarata lähdeteoksia, liittämällä tai poistamalla osia jo edellämainitusta nukleotidiketjusta.Siirtyisikö tämä muunneltu versio seuraavalle sukupolvelle? Siis tallentuuko tämä operaatio sukusoluihin?


EDIT1: En ole varmaankaan etsimäsi "pro", mutta jotakin voin korvienvälisen pehmytkudosalueen tietovarastostani sinulle ammentaa.Vaatimattomuus - Eräs suomalaisten pahimmista geneettisistä sairauksista.

Susi2 kirjoitti:

Siirtyisikö tämä muunneltu versio seuraavalle sukupolvelle? Siis tallentuuko tämä operaatio sukusoluihin?

Jos muutos tehdään sukusolussa, niin tietysti se on periytyvä, olettaen, että kyseinen gameetti hedelmöittyy tai hedelmöittää - yksilöhän saa alkunsa yhdestä hedelmöittyneestä munasolusta ja tässä tapahtuneet muutokset siirtyvät sitten puolestaan kaikkiin tytärsoluihin mitoosin yhteydessä - tietysti mutaatioita voi tapahtua.

Lisäksi on myös huomioitava ominaisuuden periytymistyyppi: resessiivinen, dominoiva, kodominantti- vaiko intermediaalinen periytyminen. Haluttuun ominaisuuteen voivat vaikuttaa myös multippelit alleelit, monet eri geenit.

Vaatimattomuus - Eräs suomalaisten pahimmista geneettisistä sairauksista.

Menemättä sen kummemmin esittämäsi väitteen yleiseen problematiikkaan olen silti sitä mieltä, etten ole "pro". Taustalla on vain lukion biologiankurssit, tosin keskiarvolla 10, sekä kaikki aiheen tiimoilta "harrastemielessä" lukemani. Huomioi myös se, että pienoisia asiavirheitä voi löytyä, kirjoittelen tätä ulkomuistista jaksamatta pahemmin tarkistella - harvemmin kuitenkin muistan väärin.

Voisin tietysti myös vastata punastellen, etten minä nyt sentään kovin vaatimaton ole...

1. Geenit sijaitsevat soluissa. Tavallaan ne siis ovat kaikkialla meissä.

2. DNA:ta voidaan muokata kahdella tavalla: joko lisäämällä kahden geenijakson väliin uusi pala tai poistamalla kahden jakson välistä pala.

3. Täydellisyys on huomattavan epäselvä käsite. Joitakin muokkauksia olisi ehkä hyvä tehdä, mutta sekin saa vielä odottaa. Ihmisen genomi tunnetaan jo melko hyvin, mutta geenien yhteistoiminta ja sen muodot ovat yhä hämärän peitossa.

Susi2

3. Kun ihmisen geenikartta on jo selvitetty niin eikö olisi kannattavaa ihmisen paremman kehityksen kannalta yrittää "täydellistää" ihminen genetiikan avulla?
Genomin selvittäminen ei maagisesti anna meille vastauksia haluamaasi kysymyksiin ja asia on huomattavasti monimutkaisempi kuin pystyt ymmärtämään. Yksittäiset geenit eivät ensinnäkään suoraviivaisesti määrää tiettyjä ominaisuuksia. Olisi hyvä ymmärtää perusalkeet geenien toiminnasta, ennen kuin siirrymme keskustelemaan varsinaisesta lopputuloksesta. Geenit osallistuvat solun proteiinintuotantoon, eli ne koodaavat proteiineja, tai toimivat "säätelygeeneinä". Geenien toiminta on kytköksissä monimutkaiseen säätelyprosessiin, johon vaikuttavat lukuisat tekijät. Yksittäiset geenit eivät elä siis tyhjiössä, vaan kehitys on sidoksissa muiden geenien toimintaan. Geenit voivat aktivoitua tai lakata toimimasta ja muut geenit voivat olla vastuussa tästä toiminnasta. Jos lähdet sörkkimään tietyn geenin toimintaa, on tällä kokonaisvaltaisia vaikutuksia, myös muiden geenien rooli muuttuu.

Eikä tässä vielä kaikki, ympäristön vaikutus on sidoksissa ominaisuuksien syntymiseen. Aina. Oikeastaan ympäristötekijöillä on oma roolinsa jo aivan alusta lähtien - kohdussa vallitsevat olosuhteet vaikuttavat sikiön kehittymiseen. Tällä kokonaisvaltaisella prosessilla (ympäristö & geenien yhteistoiminta) on vaikutusta myös siihen, miten geenit aktivoituvat. Edes samanlainen perimä ei välttämättä tuota identtisiä yksilöitä.

Vaikka olemmekin selvittäneet ihmisen "geenikartan", niin tämä tieto ei itsessään vielä tarjoa meille tietoa siitä, mitkä kaikki geenit ovat päävastuussa tietystä sairaudesta, asiat muuttuvat monta monituista kertaa monimutkaisemmiksi, kun ryhdymme selvittämään jonkin yleisen ominaisuuden - kuten korkean älykkyyden - syntyprosessia.

Ja vielä eräs merkittävä asia: vaikka osaisimme jäljittää määrätyn sairauden joidenkin tiettyjen geenien toimintaan, niin tästä on vielä pitkä matka siihen, että pystyisimme geenimanipulaation avulla korjaamaan nämä "koodausvirheet" tuosta vain. Tällaiset taikaluotioperaatiot voit unohtaa pitkäksi aikaa.

Jepulis, yhden geenin proteiinituote voi sitäpaitsi katalysoida useita eri kemiallisia reaktioita tietyn "prosessin" aikana. Monimutkainen järjestelmä on kyseessä, myös pelkän biologisen toiminnankin kannalta.

Tietystihän minulla kiinnostaa kovastikin tällaista eliön itsejärjestäytymistä, tsygootista täysikasvuiseksi yksilöksi, kuvaavat teoriat. Onko niitä edes?

Ihmisen "geneetinen täydellistäminen" on aika yleinen maallikoiden mielenkiinnon kohde. On kuitenkin kyseenalaista, voiko ihmisen haaveilemia ominaisuuksia yleensä jalostaa geneettisesti ilman sivuvaikutuksia, suunnittelematta ihmistä uudelleen. Esim älykkyyteen vaikuttavilla geeneillä voi olla yhteyksiä mielen sairauksiin.

linkki kirjoitti:

Ihmisen "geneetinen täydellistäminen" on aika yleinen maallikoiden mielenkiinnon kohde.

Äläkä unohda hulluja tiedemiehiä ...

Sakarias
linkki kirjoitti:
Ihmisen "geneetinen täydellistäminen" on aika yleinen maallikoiden mielenkiinnon kohde.

Äläkä unohda hulluja tiedemiehiä ...

Niin mutta hullut(kin) tiedemiehet yleensä ymmärtävät paremmin tehtävän vaikeuden.

Taisin muuten puhua aiemmassa läpiä päähäni. Kommentti perustui muistikuvaan Euroopan juutalaisista, mutta korkeaan älykkyyteen liittyvät geneettiset sairaudet eivät olleetkaan mielisairauksia.

"A sample of Gaucher disease patients show a startling occupational spectrum of high IQ jobs, and several other Ashkenazi disorders, idiopathic torsion dystonia and non classical adrenal hyperplasia, are known to elevate IQ."

OT

Sakarias
EDIT1: En ole varmaankaan etsimäsi "pro", mutta jotakin voin korvienvälisen pehmytkudosalueen tietovarastostani sinulle ammentaa.Mistäs tällä kertaa kopioit?

Melkoinen esitys taas siivoojalta joka suorittaa iltalukiota. Tajusitko ittekkään mitä kopsasit?
Joku pakkomielle esiintyä fiksuna?

Aloittaja nimenomaan sano että hän on ihan noviisi. Oikeesti fiksua olis selittää mahdollisimman yksinkertaisesti. Mutta ei taida olla oikein tuttu aihe Sakariakselle kun kiinnostaa ne auton tuunaamiset, misut ja kaljanjuonti enempi siivoustyön ja iltakoulun ohessa. Mikä pelle.

Pönni kirjoitti:

Aloittaja nimenomaan sano että hän on ihan noviisi.

Ja käsitteet ovat yksinkertaisia: tuma, kromosomi, geeni, nukleotidi, resessiivinen, dominoiva, multippelit alleelit, intermediaalinen, mitoosi ja niin edespäin. Perusbiologiaa, mitä lukiossa ja peruskoulussakin opetetaan - vaan ei käsittääkseni lukukinkereillä tai vieroitusklinikalla, korjaa jos olen väärässä.

...suorittaa iltalukiota.

Suoritettu jo. Psykologia, äidinkieli ja englanti Eximia sekä matematiikka Laudatur. Biologian kirjoitan ylimääräisenä syksyllä, tähdäten Laudaturiin. Sitäpaitsi, miten kommenttisi liittyy aihepiiriin? Ei mitenkään.

EDIT1: Korjattu krjoihtusvrhe...

Eiköhän ole parempi, että moderaattori poistaa nämä Pönnin tarpeettomat ad hominem-viestit. Sakariaksen ei tarvitse puuttua niihin erikseen.

linkki
Ihmisen "geneetinen täydellistäminen" on aika yleinen maallikoiden mielenkiinnon kohde. On kuitenkin kyseenalaista, voiko ihmisen haaveilemia ominaisuuksia yleensä jalostaa geneettisesti ilman sivuvaikutuksia, suunnittelematta ihmistä uudelleen. Esim älykkyyteen vaikuttavilla geeneillä voi olla yhteyksiä mielen sairauksiin.Noin se on.
Sitäkään ei vielä tarkkaan tiedetä mitä tapahtuu sikiölle kohdussa äidin hormonien vaikutuksesta. Kukin raskaus on erilainen. Vaikka olis samojen vanhempien yhteisestä sisarusparvesta kyse ja vaikka olis kaksoisiakin joukossa ei kahta identtistä ole. Ns. identtiset kaksosetkin on persoonallisesti erilaisia.

Ympäristökin muovaa yksilöitä. Geeneissä on vain aihio taipumksiin. Kantasoluissa oleva potentia ei kuitenkaa ole mikään automaatti ja kunkin kehitykseen vaikuttaa myös ravinto, liikunta ja vaikka mikä.

Kannattaa ehkä liittyä ennemmin jehovantodistajiin jos mielii iankaikkista elämää..

OT

Echi
Eiköhän ole parempi, että moderaattori poistaa nämä Pönnin tarpeettomat ad hominem-viestit. Sakariaksen ei tarvitse puuttua niihin erikseen.Hopöhöpö.
Näkeehän sen nyt sokeekin että se oli lainattu jostakin. Ei takuulla ollut mitään omin sanoin.
Mikä teitä nuoria opiskelijoita vaivaa?
Yritätte päteä kun joku nuorempi ilmestyy kyselemään. Eikö olis fiksua välillä sanoa etten oikein tiedä?

Niinhän ne oikeet tohtorit ja proffat sanoo ja toppuuttelee..

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat