Seuraa 
Viestejä1918
Liittynyt11.3.2008

http://yle.fi/vaalikone09/vaalikone.php

Vaalikoneen kysymyksistä seuraavassa on viisi jotka katson olevan taloudellisessa mielessä merkittävimpiä.

6. Ilmasto- ja energiapolitiikassa EU:n on sitouduttava tiukkoihin päästörajoihin, vaikka ne hidastaisivat talouskasvua. (Täysin erimieltä, ympäristönäkökulma ei saa olla talouskasvun jarru)

11. Euroopan parlamentissa suomalaisten edustajien on tuettava ensisijaisesti Suomen hallituksen eikä puolueryhmiensä kannanottoja, jos kantojen välillä on ristiriitaa. (Täysin erimieltä, tämä kaventaisi demokratiaa)

17. EU:n pitäisi kannustaa jäsenmaitaan ydinvoiman rakentamiseen ja käyttöön.(Täysin samaa mieltä, halpa, käyttävarma, vähemmän saastuttava kuin Hiilivoima)

22. Maailman vapaakauppaneuvotteluissa EU:n on oltava valmis tinkimään maatalouden tuista ja tuontisuojasta.
( Täysin eri mieltä, kehitysmaille ei saa antaa pikkusormea jotta he voisivat tehdä ruokapolitiikasta aseen EU:ta vastaan)

29. EU:ssa on sovittava minimipalkoista. (Täysin samaa mieltä, tämä tasapainottaisi EU:n sisäistä talouden hoitoa ja vähentäisi sen eri osien taloudellista eriarvoisuutta)

Sopivimmat ehdokkaat
Sija Ehdokasnumero/Nimi Puolue % Vertailuun
1. 189 Riikonen, Teuvo V. KD 71%
2. 2 Andonov, Irina KA 68%
2. 32 Ouarab, Sami STP 68%
4. 239 Suoniemi, Juhana VIHR 65%
4. 223 Abu-Hanna, Umayya VIHR 65%
6. 5 Lehtonen, Maija KA 65%
7. 8 Mehtälä, Tauno O. KA 64%
7. 115 Sandberg, Juha VAS 64%
7. 154 Pirttilahti, Arto KESK 64%
7. 123 Arnautovic, Emina RKP 64%
7. 195 Mattila, Pirkko PS 64%

Epäsopivimmat ehdokkaat
169. 15 Roivas, Sirpa KA 37%
169. 209 Keskumäki, Kai IPU 37%

Itsenäisyyspuolue sekä KöyhenAsialla puole ovat molemmat liiaksi yhden asian liikkeitä, ja mielestäni se ei sopisi minulle koska demokratiassa tarvitaan myös valmiutta kompromisseihin.

Vihreitä en sorsi heidän poliittisen munattomuuden vuoksi vaan liian suuresta kynsin hampain ydinvoimavastaisuudestaan.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_puolueet

Kristillis Demokraatteja en haluaisi äänestää koska en vain koe olevani niin uskonnollinen että haluaisin uskonnollisten ihmisten olevan vallassa toiseksi uskon keskustalaisilla olevan jonkin verran enemmän muuntautumiskykyä yhteiskunnallisissa kysymyksissä verrattuna kristillisdemokraatteihin.

Tämän vuoksi taidan kallistua keskustan puolelle.

-

Kommentit (13)

Ylen vaalikoneessa ehdokkailta ei kysytty yhtään sellaista mielipidettä, jotka ovat tulossa asialistalle EU:ssa, ja mistä he joutuisivat oikeasti äänestämään.

Jotain helkkarin ydinvoimakannustus tai Venäjän jäsenyys kysymyksiä. Kas kun ei kysytty lempiruokaa.

Paska Yle ei ansaitse mediamaksuaan, ellei taso nouse.

11. Euroopan parlamentissa suomalaisten edustajien on tuettava ensisijaisesti Suomen hallituksen eikä puolueryhmiensä kannanottoja, jos kantojen välillä on ristiriitaa. (Täysin erimieltä, tämä kaventaisi demokratiaa)Miten niin?

Jos MEP:it eivät kuuntele hallitusta, niin mitä virkaa sitten on demokraattisesti valituilla kansanedustajilla? EU:n kautta kun voidaan ohittaa paikallisia hallintoelimiä hyvinkin tehokkaasti ja edustajilla on tämän kautta periaatteessa pääministeriäkin enemmän vaikutusvaltaa.

Jos on äänestetty hallitus, niin hallituksen pitäisi päättää asioista mahdollisimman pitkälle. Itse en kannata "USE" mallia jossa paikallisten parlamenttien vaikutusvaltaa pikkuhiljaa ohitetaan ja päätöksentekoa siirretään enemmän ja enemmän keskusvaltioihin päin.

EU:n suurin ongelma on se, että kun se puuttuu enenevissä määrin eri jäsenmaiden sisäpoliittisiin asioihin, syntyy tilanteita joissa suurin osa niistä ihmisistä jotka asioista ylipäätään pääsevät päättämään, ovatkin autuaan pihalla asioista joista heidän pitäisi äänestää. Mitäpä esim. Britti tai Espanjalainen meppi tietää lappalaisten poronkasvatuksesta?

Veikko
Mitäpä esim. Britti tai Espanjalainen meppi tietää lappalaisten poronkasvatuksesta?Britit tietää sen, että heidän ei kuulu olla päättämässä siitä.

iisakka
Seuraa 
Viestejä848
Liittynyt30.9.2005
Lektu-Elli
Ylen vaalikoneessa ehdokkailta ei kysytty yhtään sellaista mielipidettä, jotka ovat tulossa asialistalle EU:ssa, ja mistä he joutuisivat oikeasti äänestämään.Olen ihan ulkona tästä EU-politiikasta niin kuin varmaan aika moni muukin. Mistä löytyisi yhteenvetoa näistä ensi vaalikaudella parlamentin päätettäväksi tulevista asioista?

Ylen vaalikone on Ylen vaalikone, sopivasti järjestellyillä kysymyksillä saadaan tulokseksi ihan mitä Ylellä halutaan. Hyvänä esimerkkinä oli aiemmin pressanvaalien aikainen kone, testasin sitä kaikenlaisilla kombinaatioilla, ja tulos oli aina sama (siis sama ehdokas) - mikä ei tilastotieteen oppien mukaan pitäisi olla mahdollista.

Kävin eilen katsastamassa kysymykset ja olen samaa mieltä kuin yllä, kysymykset olivat enemmäkin pinnallisia, ei sitä aihealuetta jota pitäisi kysyä, johdattelevia, jne. Tarkoitushakuista...

R4D4
Seuraa 
Viestejä1566
Liittynyt25.3.2009
Veikko
baal1984
11. Euroopan parlamentissa suomalaisten edustajien on tuettava ensisijaisesti Suomen hallituksen eikä puolueryhmiensä kannanottoja, jos kantojen välillä on ristiriitaa. (Täysin erimieltä, tämä kaventaisi demokratiaa)Miten niin?

Jos MEP:it eivät kuuntele hallitusta, niin mitä virkaa sitten on demokraattisesti valituilla kansanedustajilla?
Suomalaiset ovat äänestäneet maansa EU:n jäseneksi. Suomalaiset myöskin äänestävät edustajat Euroopan parlamenttiin. Hallitukset voivat yrittää vaikuttaa parlamenttiin ministerineuvoston avulla, mutta mikään ei tietääkseni velvoita parlamenttia toimimaan neuvoston vaatimalla tavalla.

Joten demokratian kannalta katsottuna asiassa ei ole mitään ongelmaa.

R4D4
Seuraa 
Viestejä1566
Liittynyt25.3.2009

Näissä vaalikoneissa ei kannata vastata kuin niihin muutamiin kysymyksiin, joita itse pitää tärkeimpinä. Muut voi jättää huoleti vastaamatta. Muuten tulee aivan kummallisia tuloksia.

Olen itse kokeillut vaalikoneita vastaamalla kaikkiin kysymyksiin. Ehdokasluettelosta on sen jälkeen lähes aina hypähtänyt nenille nimiä kaikista puolueista ja keskenään täysin eri mieltä olevia ihmisiä.

Kun vastaa vain 3-5 tärkeimpään kohtaan, tulee tuloksiinkin järkeä.

R4D4
Seuraa 
Viestejä1566
Liittynyt25.3.2009
iisakka
Lektu-Elli
Ylen vaalikoneessa ehdokkailta ei kysytty yhtään sellaista mielipidettä, jotka ovat tulossa asialistalle EU:ssa, ja mistä he joutuisivat oikeasti äänestämään.Olen ihan ulkona tästä EU-politiikasta niin kuin varmaan aika moni muukin. Mistä löytyisi yhteenvetoa näistä ensi vaalikaudella parlamentin päätettäväksi tulevista asioista?Ainakin täältä voi hakea valmisteltavia asioita: http://ec.europa.eu/prelex/apcnet.cfm?CL=fi

Ateisti Kakkonen
Seuraa 
Viestejä1918
Liittynyt11.3.2008

Arvon Veikko. Täytyy tunnustaa etten tiedä mikä on nykysysteemin mukainen toiminta. Siihen haluaisin jostain luotettavasta tietolähteestä selkeän ja ytimekkään esimerkillä varustetun vastauksen.

Oletetaan että mainitsemasi menettely on voimassa. Eli se jossa MEP:it kuuntelevat ensisijaisesti maansa hallitusta eikä sisäisä ääntään minkä kokee oikeaksi aatteellisessa mielessä. Tästä seuraisi se ettei Europarlamenttivaaleilla olisikaan niin suurta virkaa, mikäli olen oikein ymmärtänyt käsitteen demokratia, jossa ilmeisesti eri edunsaajaryhmät valitsevat päättäjiksi useimmiten samaa mieltä olevia kansanedustajia taka-ajatuksena yhteiskunnallinen vaikuttaminen mieluisalla tavalla.

Oletetaan nyt että minun toivoma menettely olisi sittenkin voimassa. Siinä eri tulonsaajia edustavat ryhmät voivat ottaa aina hienoisen revanssin mikäli hävisivät Eduskuntavaaleissa. Ymmärrykseni mukaan tekstisi hengestä voi lukea että ajattelet minun toivoman menettelyn kaventavan kunkin maan omaa päätäntävaltaa keskushallituksen hyväksi ja että tämä olisi huono asia.

Esimerkkinä käytät Espanjalaista meppiä päättämässä lappalaisten poronhoidosta. Voisin kuvitella että Espanjalaista mepillä on suurempi intressi ajaa suuressa määrin vain kotimaansa asioita. Tarkoitan tällä sitä että he kaiketi useimmiten vain passiivisesti äänestävät eivät tee lakiehdotuksia koskien Suomea.

Muistikuvani mukaan suomalaiset MEP:it eivät pelkästään vain passiivisesti äänestele Suomea koskevissa äänestyksissä vaan pitävät Suomen etuja ajavia puheenvuoroja ja saavat merkityksellisiä tavoitteita läpi kohtuullisen hyvin. Esimerkkinä otettakoon ”Torjuntavoitto” loppuvuodessa 2008.* Siinä Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila sai säilytettyä Suomen oikeuden kansalliseen erityistukeen koskien viljelijöitä.

Yhteenvetona voisi todeta että, kyllä, päätäntävalta paikallisilta parlamenteilta on EU:n myötä mennyt europarlamentille mutta se ei tarkoita sitä etteikö Suomen etuja voitaisi ajaa EU:n ytimessä vaikka se tehdään paikallisten parlamenttien päätäntävallan kustannuksella.

Epäselväksi minulle on edelleen jäänyt miten nykyään menetellään Europarlamentissa? Mikäli kysymyksessä ei ole kansallinen etu äänestävätkö MEP:it aatteensa vai vallassa olevan hallituksen tahdon mukaan?

*http://www.savonsanomat.fi/mielipide/artikkelit/torjuntavoitto/290000

-

Tein tuon vaalikoneen ja piirsin pisteet koordinaatistoon

http://koti.mbnet.fi/msdos464/pics/vaalikone_analyysi.png

Tuo 6,5:n kohdalla kuvaa kaikkien keskiarvoa ja keskihajontaa. 12:sta puolueesta 10:nen keskiarvo on sopii tuohon "virherajaan", eli eikö tästä voi päätellä että puolueiden väliset erot ovet melko pieniä?

Huvittavaa on että jos tarkastelee kolmea parasta vastaavuutta, niin heidän puolueidensa keskiarvojen perusteella niiden pitäisi olla päinvastaisessa järjestyksessä.

Keskimäärin huonoin vastaavuus oli Vihreät, tuloksella 37.8 +/- 5.1 %. Kuitenkin tuolla on vain kaksi puoluetta joiden huonoin tulos on yli 37.8 + 5.1 %.

Paras vastaavuus oli PS tuloksella 62.5 +/- 7.3 %. Vain 4 puoluetta ylsi keskiarvoltaan tulokseen 62.5 - 7.3 %., mutta tällaisia yksittäisiä ehdokkaita löytyy yhdeksästä puolueesta.

Piru Naiseksi
Seuraa 
Viestejä3164
Liittynyt16.3.2005

Saan äänestää. Saan vaikuttaa omalta pieneltä osaltani. Koska olen käyttänyt ääneni, pidän itseäni oikeutettuna urputtamaan päättäjien ns. pöllöinä pitämistäni päätöksistä.

Ja nyt - eikun vaalikoneen kimppuun!!

baal1984

Yhteenvetona voisi todeta että, kyllä, päätäntävalta paikallisilta parlamenteilta on EU:n myötä mennyt europarlamentille mutta se ei tarkoita sitä etteikö Suomen etuja voitaisi ajaa EU:n ytimessä vaikka se tehdään paikallisten parlamenttien päätäntävallan kustannuksella.Mitä suurempaan piiriin päätäntövalta ulottuu, sen enemmän tietoja ja taitoja sen päättäjiltä vaaditaan jotta saataisiin aikaan toimivia päätöksiä. Syntyy rooma-ilmiö jossa suuri imperiumi hajoaa lopulta siihen että oikea käsi ei tiedä mitä vasen käsi tekee, mutta jo pitkään ennen sitä koko alue kärsii epäoptimaalisesta johtamisesta.

EU:n paras rooli on ulkopoliittisena liimana valtioiden välillä. Heti kun se lähtee määrittelemään kurkkujen käyryyttä, maataloustukia tai tervanpolttoa, eli puuttuu maiden sisäisiin asioihin, se on ylittänyt järkevyyden rajat.

Ateisti Kakkonen
Seuraa 
Viestejä1918
Liittynyt11.3.2008
msdos464
Tein tuon vaalikoneen ja piirsin pisteet koordinaatistoon

http://koti.mbnet.fi/msdos464/pics/vaalikone_analyysi.png

Huvittavaa on että jos tarkastelee kolmea parasta vastaavuutta, niin heidän puolueidensa keskiarvojen perusteella niiden pitäisi olla päinvastaisessa järjestyksessä.

Keskimäärin huonoin vastaavuus oli Vihreät, tuloksella 37.8 +/- 5.1 %. Kuitenkin tuolla on vain kaksi puoluetta joiden huonoin tulos on yli 37.8 + 5.1 %.

Paras vastaavuus oli PS tuloksella 62.5 +/- 7.3 %. Vain 4 puoluetta ylsi keskiarvoltaan tulokseen 62.5 - 7.3 %., mutta tällaisia yksittäisiä ehdokkaita löytyy yhdeksästä puolueesta.
Sen hahmotan taulukostasi, mikäli ymmärrän oikein että punainen neliö kuvaa keskiarvoa, ja pisteet janoilla niiden ylä- ja alapäädyissä kuvaavat keskihajontaa.

Eli keskihajonnan puitteissa erot eri puolueiden välilä ovat häviävän pieniä.

Vasemmalla alhaalla olevat sarakkeet joissa ensin on kaiketi sitten se keskihajonta ja oikeassa sarakkeessa puolueiden sopivuus sinun vaalikonetulokseesi.

Nyt täytyy tehdä tyhmä kysymys, kuinka puolueiden 3, 5 ja 6 vastaavuus keskiarvon näkökulmasta pitäisi olla päinvastaisessa järjestyksessä, perusuomalaiset, itsenäisyyspuolue ja kristillisdemokraatit...

anteeksi tyhmyyteni.

-

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat