Seuraa 
Viestejä4719
Liittynyt18.2.2006

Thaimaasta Suomeen tulleista naisista jopa puolet elää "maan alla" yhteiskunnan suojaverkkojen ulkopuolella, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Lehti lainaa sisäministeriön tuoretta raporttia, jonka mukaan sadat thainaiset elävät joko väkivaltaisen miehen armoilla tai seksityöläisinä.

Kaikkiaan thainaisia on Suomessa 800 - 1 200, ja moni elää ilmeisesti tyytyväistä kotirouvan elämään, lehti toteaa. Sadat thainaiset kuitenkin joutuvat kärsimään perheväkivaltaa tai työskentelemään seksityöläisinä hieromalaitoksissa. Joka kymmenennellä naisista ei ole vakituista asuntoa ja osalla heistä ei ole edes oleskelulupaa.

Sisäministeri Anne Holmlund (kok.) pyysi kaksi vuotta sitten nousseen hieromalaitoskohun jälkeen selvitystä siitä, mitä thainaisten aseman parantamiseksi voisi tehdä. Thainaisten sopeutumista koskevan tuoreen raportin kirjoittaja, ylitarkasta Tiina Pesonen toteaa, että vieläkään ei tiedetä, kuinka moni on aidosti syrjäytynyt.

Avioliiton kautta tulleet eivät pääse mukaan virallisiin kotouttamistoimiin ja usein puolisot jopa tahallisesti estävät vaimojaan sopeutumasta, raportissa todetaan.

Raportin mukaan perheväkivalta on thaimaalais-suomalaisissa perheissä yleistä. Se on myös yksi syy, miksi thainaisia päätyy seksitöihin. Naiset pelkäävät erota, koska pelkäävät menettävänsä oleskelulupansa. Mieluummin he menevät maan alle.

Naiset eivät raportin mukaan yleensä tiedä, että eron jälkeen uuden oleskeluluvan voi saada lasten tai muiden painavien inhimillisten syiden perusteella.

Raportissa ehdotetaan, että jos poliisi toimisi pontevammin ja auttaisi perheväkivaltaa kohdanneita naisia saamaan sekä apua että uuden oleskeluluvan, naiset eivät ehkä päätyisi seksityöläisiksi.

Helsingin Sanomien mukaan sisäministeriön poliisiosasto laatii toukokuun loppuun mennessä paikallispoliisille ohjeet perheväkivaltaa kohdanneiden thaimaalaisten naisten auttamiseksi. Poliisin vt. lupahallintopäällikön Minna Gråstenin mukaan samaan aikaan tarvitaan myös entistä tehokkaampia kotouttamistoimenpiteitä muualla yhteiskunnassa.

YLE Uutiset

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/05/h ... 41775.html

Hankala asema näyttää olevan thaimaalaisilla naisilla avioliitossakin, koska ollessaan miehen armoilla viisumin saannin suhteen eivät sitten ehkä uskalla nostaa syytettä väkivallan uhriksi jouduttuaan miestään vastaan. Helpompi varmaan miehenkin sitten pahoinpidellä, kun ei välttämättä ole vaimolla tukiverkkoja siinä mitassa mitä suomalaisilla naisilla yleensä on eivätkä työnsaantimahdollisuudetkaan varmaan kovin suuret, joten joutuu sitten turvautumaan prostituutioon. Kuinkahan suuri mahtaa olla väkivaltaisuusprosentti muissa sen tyyppisissä avioliitoissa, joissa vaimo on ulkomaalainen ja etenkin, jos tämä on sellaisista maista, joista niitä naisia välitetään postimyyntimorsiamina?

”Tietämättömyys antaa ihmiselle paljon luultavaa.”
-George Eliot

Sivut

Kommentit (53)

Stinger
Kuinkahan suuri mahtaa olla väkivaltaisuusprosentti muissa sen tyyppisissä avioliitoissa, joissa vaimo on ulkomaalainen ja etenkin, jos tämä on sellaisista maista, joista niitä naisia välitetään postimyyntimorsiamina?Ilman faktoja kaikki on spekulaatiota. Lainaten allekirjoitustasi:

"Tietämättömyys antaa ihmiselle paljon luultavaa."

Outsourcing on päivän sana. Globalisaatio mahdollistaa halvemman pakettihinnan vaimolle, kun hän voidaan hankkia matalamman kustannustason maista. Tässä on nyt käynyt sillä tavalla, että suomalaiset naiset ovat onnistuneet ylihinnoittelemaan itsensä pariutumismarkkinoilla. Ainahan sitä joissakin tapauksissa tulee ylilyöntejä, mutta kehitys vaatii uhrinsa.

En oikein tiedä tuosta ylihinnoittelusta, vaikkakin naisten yleisempi kouluttautuminen antaa enemmän valinnan varaa kuin mennä naimisiin peruskaljasiepon kanssa. Tästä huolimatta en ole nähnyt pätevää tutkimusta, jossa kävisi ilmi että naiset pitäisivät tärkeänä kriteerinä parisuhdemarkkinoilla miehen korkeampaa ansiota (palkka).

Luulen että Suomen pariutumisongelmiin pätee se, että monesti tytöt ja pojat eriytyvät omiin aktiviteetteihinsa eivätkä tule kanssakäymisiin toistensa kanssa. Pois sulkien biletykset, harvat ryhmätyötyöt sun muut. Jatkokoulutuksissa miehet hakeutuvat miesvoittoisille aloille ja naiset naisvoittoisille aloille (joitakin poikkeuksia lukuunottamatta). Tässä jää moni hiljainen hissukka (koskien molempia sukupuolia) ilman parisuhteen muodostamista.

Edelleen ajateltuna voidaan olettaa, että moni kuvioista eristynyt ennakkoluuloinen mies hakee omansa Thaimaan kaltaisista maista (naiset taas Euroopasta). Kuitenkin jotkut elämän päähän potkimat miehet hakevat kehitysmaista naisen ei niin humaanein syin.

Stinger

... ylitarkasta Tiina Pesonen toteaa, että vieläkään ei tiedetä, kuinka moni on aidosti syrjäytynyt....

...Se on myös yksi syy, miksi thainaisia päätyy seksitöihin...

...Raportissa ehdotetaan, että jos poliisi toimisi pontevammin ja auttaisi perheväkivaltaa kohdanneita naisia saamaan sekä apua että uuden oleskeluluvan, naiset eivät ehkä päätyisi seksityöläisiksi....
Kauniisti sanottuna hieman epämääräiseltä ja tendenssimäiseltä haiskahtaa? Onkohan tutkija pääässyt kunnolla juttelemaan yhdenkään Thainaisen kanssa?

Epäilyttää vähän, että tutkija on päättänyt etukäteen että thaihierontapaikat ovat kategorisesti pahasta ja siellä työskentelevät ihmiset ovat jonkin uhreja. Ja kaikista mieluisinta olisi jos he olisivat suomalaisen miehen uhreja.
Eli tehdäänpä semmoinen tutkimus ja nyökytellään päitä yhdessä.

Mutta hierontapaikassa ei näitä juttuja lueta ja bisnes jatkuu as usual. Ja virastojen nutturapäät ovat vähän pahassa välikädessä. He haluaisivat kiihkeästi kieltää nämä laitokset, mutta koska ne ovat yleensä Thainaisten itsensä omistamia, saattaa olla julkisten protestien vaara. Ja tällöin medioissa saatettaisiin nähdä naisia, jotka eivät ollenkaan vastaa tätä marttyyrifantasiaa.

Myös HS. kirjoittaa asiasta laajasti (paperiversio) ja myös ikävät yksityiskohdat mainiten:

Jotkut naiset käyvät hierontapaikoissa ansaitsemassa lisävaroja jo avioliitossa ollessaan. Naiset haluavat auttaa Thaimaassa asuvia sukulaisiaan, mutta suomalaiset miehet eivät aina ymmärrä rahan tarvetta.

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Suom ... 5246016218

Ikävät nimenomaan Thaimaalaisten naisten kannalta. Kirjoitin aihetta sivuten jo pari kuukautta sitten, tosin eräänlaisen "faktapohjaisen satiirin" muodossa.

post1016527.html#p1016527

Kuitenkin jo avaukseni saama ensimmäinen kommentti meni suoraan asian ytimeen:

McRoot
Ehkä ongelma on lähinnä siinä, että moni suomalainen keski-ikäinen mies räjähtää thaityttöjen käsille. Miksei myös thaipoikienkin.
calculator
Kuitenkin jo avaukseni saama ensimmäinen kommentti meni suoraan asian ytimeen:

McRoot
Ehkä ongelma on lähinnä siinä, että moni suomalainen keski-ikäinen mies räjähtää thaityttöjen käsille. Miksei myös thaipoikienkin.Mistähän se mahtaisi johtua?

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621
Liittynyt4.10.2007

En tiedä tuota onko thainaisilla todennäköisesti väkivaltaisempia puolisoita. Ehkä postimyyntimorsian ei vastaakkaan niitä odotuksia joita tälle on asetettu esim on entinen prostituoitu tai tekee hieromalaitosbisnestä siinä sivussa tai muuta vastaavaa. Niissä hakemuksissa vain lukee että unelmien prinsessa etsii unelmiensa prinssiä jne...

Tällaiseen täytyy tietenkin poliisin puuttua jos siihen liittyy ihmiskauppaa, laitonta maahanmuuttoa tai muita rikoksia. Eihän sitä voida puolustella mitenkään ja ovat suomalaisten vastuualueella nyt. Jos systeemi ei heidän kohdallaan toimi niin sitä on muutettava.

Stinger
Seuraa 
Viestejä4719
Liittynyt18.2.2006

Löysin netistä tutkimuksen, jonka aiheena ovat Suomeen avioituneet maahanmuuttajanaiset, jotka ovat joutuneet perheväkivallan uhreiksi ja turvakodista sitten ovat apua ja erilaista tietoa esim. laeista saaneet. Tutkimus on PDF-muodossa ja tehty vuonna 1999 Michele Andrew:in ja Miira Hartikaisen toimesta.

http://kirjastot.diak.fi/files/diak_lib ... le1998.pdf

Tuossa näytti olevan jotain yhteisiä tekijöitä noissa tapauksissa, kuten esimerkiksi se, että noilla aviomiehillä ei ollut kovinkaan laajaa sosiaalista verkostoa ja yrittivät estää vaimoansa luomasta omaa verkostoaan esimerkiksi estämällä tapaamasta oman maansa naispuolisia ystäviä. Myöskin yrittivät estää sitten sopeutumista Suomeen sillä tavoin, että eivät päästäneet opiskelemaan suomea kielikurssille ja eräskin yritti estää vaimoaan tapaamasta muita ihmisiä laittamalla oven takalukkoon lähtiessään töihin. Naisten kielitaito ei tietenkään päässyt kehittymään heidän eläessään eristettyä elämää.

Miehet myös näyttivät pitävän rahapussin nyörejä tiukasti käsissään eli jopa lapsilisät menivät suoraan miehen tilille ja naisilta vaadittiin selonteko niitten vähäisten rahojen käytöstä, jota mieheltä sai talousmenoihin. Johtuen siitä, että mies oli saattanut maksaa jonkinlaista välitysmaksua vaimonvälitystoimistolle, mies kohteli naista kuin omaisuuttaan ja tämä ilmeni sitten esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa mies erotti työntekijän ja teetätti naisella tämän työt maksamatta palkkaa. Mies myös saattoi puhua vaimonsa tämän omasta maasta olevista ystävistä halveksivan sävyisesti ja odottaa esim. seksipuolella vaimon olevan seksuaalipalveluja tuottava häntä kohtaan riippumatta siitä, mitä vaimo halusi.

Johtuen ikäerosta pariskunnan molemmilla osapuolilla saattoi olla erilainen käsitys onnellisesta elämästä ja siitä mitä haluavat suhteelta. Yhteisöllisistä kulttuureista tuleville naisille eristyneisyys oli henkisesti raskasta kuten sekin, ettei voinut keskustella kenenkään kanssa ongelmistaan. Miehet halusivat estää naista eroamasta heistä esimerkiksi oleskeluluvalla kiristäen, naisesta viranomaisille perättömiä ilmoituksia tehden ja lapsilla kiristäen. Yritettiin myös estää tiedon saaminen sen suhteen, mitä laillisia oikeuksia naisella on esim. viisumiin liittyvien asioiden suhteen, sosiaalipuolen palveluiden suhteen jne.

”Tietämättömyys antaa ihmiselle paljon luultavaa.”
-George Eliot

Stinger
Seuraa 
Viestejä4719
Liittynyt18.2.2006
JW
Mistähän säikeen aloittaja haluaa nyt saada aikaan keskustelua?No, esimerkiksi ulkomaalaisten naisten ja etenkin heissä sitten vähemmän taloudellisesti onnekaista maista tulleiden suomalaisten miesten kanssa avioituneiden ongelmista ihan arkielämätasolla. Heillehän saattaa olla paljon vaikeampaa useistakin syistä johtuen sitten esimerkiksi juuri perheväkivaltatilanteessa apua hakea. Ympäristökin saattaa suhtautua heihin alentuvasti ja stereotypioida heidät tietyn tyyppisiksi persoonkiksi pelkästään heidän syntymämaansa perusteella.

Samaten on ehkä hyvä myös puhua näistä vähemmän miellyttävistä puolista millaista voi sillä ulkomaalaisella naisella olla elämä silloin, kun miehellä ei välttämättä ole kaikki arvot kohdallaan. Kannattaa miettiä myös millaista mahtaa olla elämä silloin, kun ei kieltä ymmärrä ja joku muu kontrolloi melkein kaikkea elämässäsi. Ehkä ei kiinnosta muita ja näyttää siltä, että tässä ketjussa olleissa joissakin kirjoituksissa on ihan näytetty välttelevän siitä väkivallasta puhumista jostain syystä, mutta oltu innokkaita näkemään thainaiset helposti hierontapalvelupaikoissa työskentelevinä.

”Tietämättömyys antaa ihmiselle paljon luultavaa.”
-George Eliot

Stinger
No, esimerkiksi ulkomaalaisten naisten ja etenkin heissä sitten vähemmän taloudellisesti onnekaista maista tulleiden suomalaisten miesten kanssa avioituneiden ongelmista ihan arkielämätasolla. Heillehän saattaa olla paljon vaikeampaa useistakin syistä johtuen sitten esimerkiksi juuri perheväkivaltatilanteessa apua hakea. Ympäristökin saattaa suhtautua heihin alentuvasti ja stereotypioida heidät tietyn tyyppisiksi persoonkiksi pelkästään heidän syntymämaansa perusteella.Nähtävästi aika monessa tapauksessa naiset ovat muuttaneet rahan perässä Suomeen. Joskus ahneella on tunnettu loppu. Se on vain riski, joka ollaan valmiita ottamaan. Sitäpaitsi esiintuomissasi tapauksissa ympäristö on auttanut näitä naisia. Olkoonkin, että niissä on kerrottu ainoastaan naisen kertoma tarina.

Stinger
Samaten on ehkä hyvä myös puhua näistä vähemmän miellyttävistä puolista millaista voi sillä ulkomaalaisella naisella olla elämä silloin, kun miehellä ei välttämättä ole kaikki arvot kohdallaan. Kannattaa miettiä myös millaista mahtaa olla elämä silloin, kun ei kieltä ymmärrä ja joku muu kontrolloi melkein kaikkea elämässäsi.Maailmassa on kaikenlaisia ihmisiä ja osa heistä saa aikaan kärsimustä. Miten voisit estää sen?

Deus Ex
Luulisi että sille miehellekin on helpompaa kun naisella on jotain omiakin menoja ja kavereita.Ilmeisesti nämä miehet kokevat riskinä sen, että nainen käyttää miestä astinlautana uralla eteenpäin. Sehän on toki ikävä, jos kuitenkin suhteellisen suuri investointi alkaa haapuilla vihreämmille apajille.

JW
Deus Ex
Luulisi että sille miehellekin on helpompaa kun naisella on jotain omiakin menoja ja kavereita.Ilmeisesti nämä miehet kokevat riskinä sen, että nainen käyttää miestä astinlautana uralla eteenpäin. Sehän on toki ikävä, jos kuitenkin suhteellisen suuri investointi alkaa haapuilla vihreämmille apajille.Ainahan voi hakea uuden nuoremman ja nätimmän sieltä mistä sen edellisenkin.

Vakavasti ottaen, ei kukaan terve halua toista vangita. Jos toinen haluaa lähteä niin menköön.
if you love somebody set them free.

Stinger
Seuraa 
Viestejä4719
Liittynyt18.2.2006
JW
Stinger
No, esimerkiksi ulkomaalaisten naisten ja etenkin heissä sitten vähemmän taloudellisesti onnekaista maista tulleiden suomalaisten miesten kanssa avioituneiden ongelmista ihan arkielämätasolla. Heillehän saattaa olla paljon vaikeampaa useistakin syistä johtuen sitten esimerkiksi juuri perheväkivaltatilanteessa apua hakea. Ympäristökin saattaa suhtautua heihin alentuvasti ja stereotypioida heidät tietyn tyyppisiksi persoonkiksi pelkästään heidän syntymämaansa perusteella.Nähtävästi aika monessa tapauksessa naiset ovat muuttaneet rahan perässä Suomeen. Joskus ahneella on tunnettu loppu. Se on vain riski, joka ollaan valmiita ottamaan. Sitäpaitsi esiintuomissasi tapauksissa ympäristö on auttanut näitä naisia. Olkoonkin, että niissä on kerrottu ainoastaan naisen kertoma tarina.

Stinger
Samaten on ehkä hyvä myös puhua näistä vähemmän miellyttävistä puolista millaista voi sillä ulkomaalaisella naisella olla elämä silloin, kun miehellä ei välttämättä ole kaikki arvot kohdallaan. Kannattaa miettiä myös millaista mahtaa olla elämä silloin, kun ei kieltä ymmärrä ja joku muu kontrolloi melkein kaikkea elämässäsi.Maailmassa on kaikenlaisia ihmisiä ja osa heistä saa aikaan kärsimustä. Miten voisit estää sen?Kyllähän noilla naisille oli tullut ihan fyysisiäkin vammoja siitä väkivallasta, että murtuneita luita jne. etteivät pelkästään juttujaan ole jostain ilmasta repäisseet, vaan siitä on ollut todisteitakin sitten vammojen muodossa sinne turvakotiin mennessä. Mitä tulee kärsimyksen tuottamiseen toisille ihmisille, niin tiedottaminen auttaa siinä mielessä, että ihmiset saattavat alkaa katsella enemmän ympärilleen ja yrittää nähdä sitten asioita ja toisia ihmisiäkin vähemmän välinpitämättömästi. Samaten se kärsimysten tuottajakin voi sitten ympäristön asiasta enemmän ja vapaammin keskustellessa alkaa miettiä sitä, että ovatko omat toimintatavat oikeita ja miksi toimii kuten toimii. Ihmisethän muuttuvat kuitenkin toisinaan ja ovat kykeneväisiä muuttamaan itseäänkin sitä todella halutessaan.

”Tietämättömyys antaa ihmiselle paljon luultavaa.”
-George Eliot

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat