Seuraa 
Viestejä45973

http://www.iltalehti.fi/hullumaailma/

" Arvoitus ratkesi

Sunnuntai 17.5.2009 klo 23.36

Nykyihmisten kanssa aikoinaan rinnakkain eläneiden neandertalinihmisten kohtalo on aiheuttanut tiedemiehille paljon päänvaivaa. Noin 30 000 vuotta sitten mystisesti kadonneiden serkkujemme arvoitus on nyt vihdoin ratkennut. Tuoreimpien tutkimusten mukaan nykyihmiset popsivat lajitoverinsa surutta suuhunsa ja näin neandertalinihmisten taru päättyi kannibalismista seuranneeseen sukupuuttoon.

"Ihmisten on ollut vaikea hyväksyä tätä faktaa ja niinpä todisteita on piiloteltu vuosien ajan. Nyt meidän täytyy kuitenkin hyväksyä tosiasiat", tutkimusta johtava Fernando Rozzi sanoi." "

Toisin kuin jutussa väitetään, neadertalilaiset EIVÄT olleet nykyihmisen lajitovereita, eivätkä myöskään Floresin ihmiset kummaankaan. Edelleen ovat arvoitus Palaun muinaisihmiset läntiseltä Tyyneltä mereltä tuossa suhteessa.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (27)

Ihmiset eivät ole mitään heinäsirkkoja, jotka syövät kaiken syötäväksi kelpaavan. Mutta näköjään parempiin suihin ne neandertalilaisetkin niin vain upposivat.

Neandertalilaisten syöminen sukupuuttoon ei ole uusi teoria. Se tuntuisi hyvin luontevalta, koska olivat samoista resursseista kilpaileva laji ja laadukkaasta eläinproteiinista lienee ollut silloin pulaa. Ja todennäköisesti ihmiset olivat lajien keskinäisissä kohtaamisissa aina voitokkaampia (heittokeihäät ja suurempi älykkyys).

Ja syöväthän ihmiset toisiaankin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voi hyvinkin pitää paikkaansa, ihminen on kilpaileva laji. Todennäköisesti Neandertalilaiset söivät nykyihmisiäkin.

Ohhoh, kerrankin Hullussa maailmassa oli oikea uutinen.
Niille, jotka haluavat lukea sen vähemmän viihteelliseen sävyyn:
http://blogs.discovermagazine.com/80bea ... nderthals/

No, syöväthän nykyihmiset niin simpansseja kuin toisiaankin, mikseivät siis neandertalilaisiakin. Jotenkin kuulostaa kuitenkin järkyttävältä tavalta tervehtiä sukulaislajia.

Arkkis

Toisin kuin jutussa väitetään, neadertalilaiset EIVÄT olleet nykyihmisen lajitovereita, eivätkä myöskään Floresin ihmiset kummaankaan. Edelleen ovat arvoitus Palaun muinaisihmiset läntiseltä Tyyneltä mereltä tuossa suhteessa.

No, eivät ainakaan floresinihmiset, ne kun näyttäisivät olevan läheisintä sukua pystyihmiselle. Neandertalinihmisen kanssa lienee vähän tulkintakysymys, luetaanko se nykyihmisen alalajiksi vai omaksi lajikseen. Itse sanoisin, että sen pitäisi olla oma lajinsa, koska hybridit ovat hyvin harvinaisia ja nimenomaan lisääntymisisolaatio (oli se geneettistä tai käyttäytymiseroista johtuvaa) on lajin määritelmä.
Näin määriteltynä kyllä koirankin pitäisi olla oma lajinsa eikä suden alalaji. En ole ihan selvillä siitä, millä perusteella se nykyään sijoitetaan samaan lajiin suden kanssa.

Toope
Seuraa 
Viestejä33261

Kuitenkin, jos neanderthalilaiset luetaan eri lajiksi, kyse ei ole kannibalismista.

"Ruotsikin oli pirullinen maa ennen kuin tajusivat tuon monikulttuurin. Peppit ja Lindgrenit ovat niin eilispäivää." Pommit ja etnojengit? Uusi normaaliko?
"Ei ole tärkeää, kuka tai mikä hallitus tai puolue lopettaa huonon maahanmuuton Suomeen. Pääasia on se, että joku sen lopettaa."
"Minä kun tyhmänä luulin, että median moniarvoisuus olisi arvokasta, eikä valtamedian samanmielisyys?"

Mei long kirjoitti:

Jotenkin kuulostaa kuitenkin järkyttävältä tavalta tervehtiä sukulaislajia.

Tuo ei varmaankaan ole paljoa merkinnyt nälän kurniessa vatsassa . Sitäpaitsi "moraalihan" tunnetusti suuntautuu pääsääntöisesti sisäryhmään päin, meihin - ei niihin.

sigfrid
Ei yhden neadertalin syöminen vielä mitään todista. Se voi olla sattumaa.Homo antecessor säänteli väkimäärää syömällä lapsia:

http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.sht ... /06/904259

" Euroopan ensimmäiset ihmiset söivät lapsia

24.06.2009 09:42

Euroopan ensimmäiset ihmiset olivat kannibaaleja, joille maistui erityisesti lasten liha, kertovat espanjalaistutkijat. Tutkijat ovat käyneet läpi Atapuercan luolista Pohjois-Espanjassa löytyneiden nykyihmisten edeltäjien, Homo antecessorien jäänteitä.

Tutkimuksissa on selvinnyt, että Euroopan vanhimmat tunnetut ihmisensukulaiset harjoittivat kannibalismia yleisesti. Tutkijoiden mukaan ihmissyönti ei kuulunut kuitenkaan erityisiin rituaaleihin, vaan kannibalismia harjoitettiin puhtaasti ravitsemuksellisista syistä.

Atapuercan luolista on löytynyt runsaasti jäänteitä Homo antecessorien käyttämästä ravinnosta. Esi-ihmisten metsästämien eläinten kuten hevosten, vuohien ja sarvikuonojen luiden seasta on löytynyt paljon ihmisten luita.

- Näistä löydöistä on käynyt ilmi, että varhaiset ihmiset söivät yhtä hyvin toisiaan kuin muitakin eläimiä, kertoo tutkimusta johtava Jose Maria Bermudez de Castro.

Erityisesti nyky-ihmisten ravintona ovat olleet lapset ja puberteetti-ikäiset. Heidän luitaan on löytynyt eniten luolista löytyneistä luiden jäänteistä. Tutkijat arvelevat, että esi-ihmiset söivät pääosin kilpailijoidensa nuoria jälkeläisiä.

Unescon maailmanperintökohteeksi nimetystä Atapuercasta löydettiin 1980-luvulla 150 ihmisen esi-isälle kuuluvaa luurankoa. Luolista on löytynyt myös tämän jälkeen runsaasti ihmisfossiileja.

Homo antecessor -lajin jäännöksiä ei ole löydetty Afrikasta.

(MTV3- AFP) "

Antecessor ei kuulu nykyihmisen edeltäjiin, vaan nykyihminen on muodostunut Afrikassa.

Mei long
En ole ihan selvillä siitä, millä perusteella se nykyään sijoitetaan samaan lajiin suden kanssa.

Erot minimaalisia. Ei olennaista geneettistä eroa näiden välillä. Risteytyvätkin keskenään ilman mitään ongelmia esimerkiksi jälkeläisten lisääntymisen suhteen (vrt. muuli). Nykyinen koiran tieteellinen nimi on Canis lupus familiaris. Erot suunnilleen samaa luokkaa kuin poron ja peuran välillä.

Dredex
Ihmiset eivät ole mitään heinäsirkkoja, jotka syövät kaiken syötäväksi kelpaavan.

Usein syövät, ennemmin kuin nälkään kuolevat (kuulemma aika hidasta ja tuskallista). Leningradin piirityksessä jotkut kuulemma söivät jopa nahkavöitä ja jotkut ihmisiä.

anomalia
Neandertalilaisten syöminen sukupuuttoon ei ole uusi teoria. Se tuntuisi hyvin luontevalta, koska olivat samoista resursseista kilpaileva laji ja laadukkaasta eläinproteiinista lienee ollut silloin pulaa. Ja todennäköisesti ihmiset olivat lajien keskinäisissä kohtaamisissa aina voitokkaampia (heittokeihäät ja suurempi älykkyys).

Ja syöväthän ihmiset toisiaankin.
Entäs sitten vaikka cro magnon söikin neandertalilaisia, voisi olla että ilman tätä herkuttelua me emme olisi keskustelemassa esi-isiemme ruokavaliosta tälläkään foorumilla.

Arkkis

Euroopan ensimmäiset ihmiset olivat kannibaaleja, joille maistui erityisesti lasten liha, kertovat espanjalaistutkijat.Onneksi maistui, se herätti Jumalan kiinnostuksen tätä planeettaa kohtaan.

Lektu-Elli
Arkkis

Euroopan ensimmäiset ihmiset olivat kannibaaleja, joille maistui erityisesti lasten liha, kertovat espanjalaistutkijat.Onneksi maistui, se herätti Jumalan kiinnostuksen tätä planeettaa kohtaan.Mitähän sää tollakin oikeen tarkotat...?

Mites muuten, pätisivätkö tasa-arvo ja muut ihmisoikeudet neadertalien kohdalla jos vaikka joku aikamatkailija toisi sellaisen menneisyydestä nyky-yhteiskuntaan? Auttaisiko maahanmuuttokeskus kotiuttamisessa? Olisiko mahdollisuus sosiaaliturvaan? Saisiko käydä "ihmisten sairaalassa" (eikä eläinlääkärissä)? yms.

JuurikinNiin
Seuraa 
Viestejä1887

Pitäisi saada aikakone rakennuksi,ei tarvikaan, ku nyt on idea!

Riittää että sanoo tulleensa 30 000 vuoden takaa, ja sanoo, että, te söitte meitin. Maksaahan jenkitkin intiaaneille korvauksia!

Ittu mikä bisnesidea, paljonko rumuuskirurgia mahtaa maksaa?

Suomen uusriistokapitalismin pääjehu on Sauli Niinistö. -Pirta-

Tomreal
Mites muuten, pätisivätkö tasa-arvo ja muut ihmisoikeudet neadertalien kohdalla jos vaikka joku aikamatkailija toisi sellaisen menneisyydestä nyky-yhteiskuntaan? Auttaisiko maahanmuuttokeskus kotiuttamisessa? Olisiko mahdollisuus sosiaaliturvaan? Saisiko käydä "ihmisten sairaalassa" (eikä eläinlääkärissä)? yms.Kansojen väliset kiistat eri maa-alueiden omistuksesta menisivät uuteen valoon.

Mutta voivatko he todistaa olleensa paikalla ensin?

Palestiinan kysymyksestä olen sitä mieltä että Israel on väärässä, kuten jokainen maa on väärässä. Yksikään valtio ei ole nykyisen alueensa oikea omistaja. Ei yksikään.

Vierailija
Tomreal
Mites muuten, pätisivätkö tasa-arvo ja muut ihmisoikeudet neadertalien kohdalla jos vaikka joku aikamatkailija toisi sellaisen menneisyydestä nyky-yhteiskuntaan? Auttaisiko maahanmuuttokeskus kotiuttamisessa? Olisiko mahdollisuus sosiaaliturvaan? Saisiko käydä "ihmisten sairaalassa" (eikä eläinlääkärissä)? yms.

No siis onhan hän homo-suvun edustaja... Kai joku päälääkäri osaisi sen määritellä että "tämä yksilö on kognitiivisilta kyvyiltään tyypillisen 12-vuotiaan tasolla, köhömmömm."

Kai sille annettaisi sosiaaliturvatunnus ja laitettaisiin jonnekin hoitokotiin asumaan, josta koulutuksen jälkeen avoyksikköön ja raksahommiin

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Neandertalien katoaminen on aina kiinnostanut vietävästi, enkä tohdi jättää yhtä selitysmahdollisuutta hautautumaan Evoluutio-palstalle. Ihmeekseni tämäkin selitysvaihtoehto on huomattu jo useampi vuosi sitten:

http://dsc.discovery.com/news/2008/02/2 ... alism.html

Ja luin tästä vasta taannoin Tieteen Kuvalehdestä. Idea menee siis sillä tavalla että kannibalismia harjoittaneet neandertalit olisivat saaneet ns. hullun lehmän taudin - kyseisen kaltaisen sairauden on havaittu niittäneen nykyaikana fore-kansaa nimellä "kuru".

Neandertalien kohdalla tilannetta pahensi oletettavasti se että laji oli sirottunut ympäriinsä muutamien harvojen yksilöiden pikkuruisiksi joukoiksi. Olen aiemmin ollut siinä käsityksessä että nuo pienet ryhmät kukisti se että ilmasto muuttui astetta vihamielisemmäksi, mutta ehkäpä tuo prionien aiheuttama aivojen haperoituminen on sitten vaikuttanut asiaan myös.

TK:n mukaan nykyihmisen pelasti samalta kohtalolta se että syntyi mutaatio jonka avulla ihmissyöntiä harjoittavat ihmiset säästyivät siltä että prionit alkavat kasautua aivoihin ne pilaten. Fore-kansallakin on havaittu että sairaudelle immuuneilla on mutaatio.

Meidänkin lajimme on siis syönyt ihmisiä. Hyvä on että (jos) ei syö enää, mitään erityisen hyväähän siitä ei koskaan seuraa. Mutta herää kysymys voisiko olla niin että kaukaisista historian hämäristä meille ihmissyönnistä muistuttavat vampyyri- yms. hirviötarut? Punahilkka susihukkineen kertoo siitä miten oli ennen? Olihan tavallista että jokin heimo otti tietyn eläimen toteemieläimekseen, tunnuksekseen, ja voisi ajatella että jonkinlainen "susiklaani" joka on syönyt ihmisiä on jäänyt muistoihin satuina joissa isot pahat sudet kyttäävät porsaita ja tyttölapsia.

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
Rousseau

Meidänkin lajimme on siis syönyt ihmisiä. Hyvä on että (jos) ei syö enää, mitään erityisen hyväähän siitä ei koskaan seuraa. Mutta herää kysymys voisiko olla niin että kaukaisista historian hämäristä meille ihmissyönnistä muistuttavat vampyyri- yms. hirviötarut? Punahilkka susihukkineen kertoo siitä miten oli ennen? Olihan tavallista että jokin heimo otti tietyn eläimen toteemieläimekseen, tunnuksekseen, ja voisi ajatella että jonkinlainen "susiklaani" joka on syönyt ihmisiä on jäänyt muistoihin satuina joissa isot pahat sudet kyttäävät porsaita ja tyttölapsia.Ainakin ikiaikaiset peikko-, menninkäis-, lumimies- yms tarinat voivat periaatteessa viitata siihen, että metsissä on oikeasti joskus hiippaillut epäilyttävän näköistä jengiä. Tai sitten ne ovat satua, tai keksitty lapsien pitämiseksi kotipihassa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat