Seuraa 
Viestejä6220
Liittynyt3.5.2008

Keskiviikkona 13.5. HS uutisoi:

http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/1135245904463

8-vuotias somalityttö paiskattiin junasta Espoon keskuksessa

Koulusta kotiin matkalla ollut somalityttö paiskattiin E-junasta selälleen junalaiturille Espoon keskuksessa tiistaina.
Espoossa asuva somalimies kertoo, että hänen 8-vuotias tyttärensä oli vieraillut hänen työpaikallaan hakemassa rahaa matkakorttia varten koulupäivän jälkeen. Sitten tyttö oli lähtenyt kohti kotia Koivuhoviin.
Kun tyttö astui junaan Espoon keskuksessa noin kello kahdelta iltapäivällä, junassa ollut mies tönäisi hänet takaisin laiturille.
"Mene pois mun edestä senkin pieni apina", tyttö oli kertonut miehen huutaneen.
Laiturilla ollut nainen auttoi tytön pystyyn ja takaisin junaan.
Isä ja tytär kävivät tekemässä rikosilmoituksen myöhemmin iltapäivällä kunnianloukkauksesta ja pahoinpitelystä. Espoon poliisi aloittaa tapauksen tutkinnan tänään keskiviikkona.
Jutusta tuli Hesarille viikon ykkösaihe, jota käsiteltiin taajaan tämän jälkeen:

Somalitytön lähijunasta tönäissyt mies yhä kateissa
Tutkija: Maahanmuuttajalasten kokema rasismi erittäin yleistä
Edes lapset eivät välty suomalaiselta rasismilta
...sekä useissa mielipidekirjoituksissa ja kolumneissa.

Artikkelissa "Poliisi ja maahanmuuttajat eri mieltä tasapuolisesta kohtelusta" sivuttiin tapausta:

Espoolainen Farah Abdullaahi on tehnyt kolme rikosilmoitusta rasismiin liittyen. "En enää odota saavani poliisilta apua tässäkään asiassa", hän sanoo.
Tuoreimman ilmoituksen hän teki tiistaina, kun hänen tyttärensä tönäistiin kumoon Espoon keskuksen juna-asemalla tiistaina ja solvattiin apinaksi. Farahin mukaan yhdestäkään rikosilmoituksesta ei ole kuulunut ilmoitushetken jälkeen.

Myös TV:n "keveämmissä" ajankohtaisohjelmissa aihetta käsiteltiin, kuten YLEn Pressiklubissa ja Aamu-TV:ssä (ei kuitenkaan TV-uutisissa).
Tutkinnan etenemisestäkin uutisoitiin ja silminnäkijöitä etsittiin:
Poliisi pyytää apua somalitytön pahoinpitelijän tavoittamiseksi
Poliisi pyytää somalityttöä auttanutta naista ottamaan yhteyttä

Silminnäkijöitä iltapäivän paikallisjunasta/asemalaiturilta tai mainittua auttajanaista ei kuitenkaan ole löytynyt, eikä tapahtumalle ole saatu vahvistusta valvontakameroiden nauhoistakaan:

Poliisi ei ole vielä löytänyt valvontakamerakuvaa somalitytön tönäisystä

Nyt kun aikaa uutisoinnin alusta on kulunut lähes viikko, lienevät jutun faktat selvillä ja sopiva aika tiedustella palstalaisten tuntoja.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Sivut

Kommentit (365)

Toope
Seuraa 
Viestejä24878
Liittynyt23.7.2006

On täysin mahdotonta sanoa, mitä siellä tapahtui, jos asianomistajia ei ole tavoitettu. Totta kai pikkutytön töniminen on tuomittavaa, vaikka kyseessä olisikin krapulainen sosiaalitapaus, mitä itse epäilen. Hesarin viikonloppuinen rasismiteema oli kuitenkin asian suhteen aivan ylimitoitettua. HS teki koko kansaa koskevia johtopäätöksiä yhdestä epäselvästä ja selvittämättömästä tapauksesta.
http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/Edes+lapset+eiv%C3%A4t+v%C3%A4lt...

[list:3pbqt6sm]Erityisen vastenmielistä on se, että lapset joutuivat suomalaisten aikuisten harrastaman rasismin kohteeksi. Tyypillinen häiritsijä on humalainen suomalainen mies. [/list:u:3pbqt6sm]

Vaikka tuo olisikin totta, jossain määrin onkin, eikö tuo ole sellaista yleistämistä, mistä HS tuomitsee muita?

[list:3pbqt6sm]Suomalaisten suhtautuminen rasismiin kävi hyvin esille Radio Suomen kuuntelijakyselyssä. 65 prosenttia vastaajista ilmoitti, etteivät he puutu rasistiseen käytökseen havaitessaan sitä. Jo kysymyksen asettelu paljasti asenteet. Kuuntelijoilta kysyttiin, puuttuisivatko he rasistiseen käyttäytymiseen. Monessa muussa Euroopan maassa olisi kysytty, miten puutut rasistiseen käytökseen.[/list:u:3pbqt6sm]

Rasismi Suomessa on siis jotain sellaista, mihin muualla Euroopassa ei törmätä? Miten tämä sitten käytännössä osoittautuu? Meillä ei toistaiseksi ole ollut mm. rotumellakoita, päinvastoin kuin sivistyneemmissä eurooppalaisissa valtioissa, sitenkö

"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope

Peili olisi se keksintö, jota arabialainen ja islamilainen maailma tarvitsisi. He voisivat sen kautta nähdä syyllisen siihen, miksi omat yhteiskunnat eivät toimi.

http://tinyurl.com/jbs6kqp

Kyllä ei-persujakin alkaa ärsyttää kun persujen vastapuoli heittelee koko ajan rasistikorttia ilmaan. Vähän kuin "lapsiporno, ajatelkaa lapsia laalaa lalaa en kuuntele mitä vastaat!"

Onko "apina" rasistinen ilmaisu? Olen useampaankin otteeseen kuullut esimerkiksi tuohtuneen vanhemman suusta kyseisen ilmaisun, lapselleen kohdistamana ja kerran jopa opettajan oppilaalleen kohdistamana; tietysti tämän selän takana, kun turhautunut kansankynttilä luuli, ettei kukaan ole kuulemassa. Mielestäni "apina" ei siis ole rasistinen ilmaisu eikä yhteydestä riippuen välttämättä aina loukkaavakaan, joten yksin ilmaisun käyttäminen ei ole pätevä peruste teon rasistiselle luonteelle.

Myöskään teon asetelma, ilmeisesti vaaleaihoinen mieshenkilö, töytäisee tummaihoista lasta ei ole todiste teon rasistisuudesta. Motiivit tekoon voivat olla muutakin, kuin rasistisia. "Rasistisella teolla" pitää olla "rasistiset motiivit".

Lehdet myyvät tuollaisilla tunteisiin vetoavilla yksinkertaistuksilla ja omistajansa voivat paksusti ihmisten hellittäessä kukkaronnyörejään . Tällainen "huolimaton" uutisointi on siis varsin ymmärrettävää ja kirjoittajansakin vain ihmisiä tietorakenteineen ja motiiveineen.

Cursarion kirjoitti:

...persujen vastapuoli heittelee koko ajan rasistikorttia ilmaan...

Onhan tuo tietynlainen alhainen retorinen strategia sekä myöskin useissa tapauksissa virheargumentointia.

EDIT1: Tietystikin, jos ei ole täysin kulttuurirelativisti, rasismin määritelmä on varsin ongelmallinen.
EDIT2: Junacausti, ei helvetti ...

Toope

[list:14or6i2d]Erityisen vastenmielistä on se, että lapset joutuivat suomalaisten aikuisten harrastaman rasismin kohteeksi. Tyypillinen häiritsijä on humalainen suomalainen mies. [/list:u:14or6i2d]

Vaikka tuo olisikin totta, jossain määrin onkin, eikö tuo ole sellaista yleistämistä, mistä HS tuomitsee muita?


Aika hyvin yleistys kuitenkin pitää paikkansa äänestystuloksista päätellen. 75% äänestäneistä hyväksyy teon tai suhtautuu siihen välinpitämättömästi. Mikähän olisi mielipide, jos kyseessä olisi ollut valkoihoinen suomalainen tyttö saati oma tytär?

Toope
HS teki koko kansaa koskevia johtopäätöksiä yhdestä epäselvästä ja selvittämättömästä tapauksesta.
http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/Edes+lapset+eiv%C3%A4t+v%C3%A4lt...

[list:t3ue455m]Erityisen vastenmielistä on se, että lapset joutuivat suomalaisten aikuisten harrastaman rasismin kohteeksi. Tyypillinen häiritsijä on humalainen suomalainen mies. [/list:u:t3ue455m]

Vaikka tuo olisikin totta, jossain määrin onkin, eikö tuo ole sellaista yleistämistä, mistä HS tuomitsee muita?
HS "teki johtopäätöksiä" väitöskirjan, ei yhden tapauksen perusteella.

[list:t3ue455m]Sosiaaliantropologi Anna Rastaan kaksi vuotta sitten Tampereen yliopistossa tarkastettu väitöskirja piirtää Suomeen lapsena adoptoitujen tai maahanmuuttajaperheiden lasten arjesta hyvin raa'an kuvan. Jokainen väitöskirjaa varten haastatelluista lapsista tai nuorista oli kokenut rasismia: nimittelyä, syrjintää, väkivaltaa tai seksuaalista häirintää (HS 14. 5.).

Erityisen vastenmielistä on se, että lapset joutuivat suomalaisten aikuisten harrastaman rasismin kohteeksi. Tyypillinen häiritsijä on humalainen suomalainen mies. [/list:u:t3ue455m]

Junassa konkretisoitui ikävällä tavalla väitöskirjan viesti.

Sinällään minua ei yhtään yllätä, että nämä tapauksen vähättelijät ja kyseenalaistajat katsoivat parhaaksi avata oman aiheensa tännekin. Maahanmuuttoasioissa Tiede-palsta toimii jonkinlaisena hommaforumin jatkeena ja sieltä voi käydä etukäteen katsomassa, mitkä aiheet ja millä argumenteilla ovat pian esillä täällä.

Viinankylväjä
Seuraa 
Viestejä476
Liittynyt15.1.2009

Hesari palkkasi miehen tönimään ensimmäistä tummaa tyttöä. Heidän perimmäinen tarkoituksensa on saada Suomalaiset tuntemaan itsensä rasisteiksi, jolloin Suomalaiset äänestävät omatuntonsa vuoksi Suomeen tumman presidentin(Idols Jani harkitsikin jo politiikkaa). Koko juttu on Paulig-kahviyhtiön sponsoroima.

Välillä kyllä oikeesti ihmetyttää, mihin Hesari pyrkii näin näkyvällä uutisoinnilla maahanmuuttajista? Tuntuu, että joka jumalan päivä on artikkeli rasismista tai menestyvistä Somaleista.

R4D4
Seuraa 
Viestejä1566
Liittynyt25.3.2009
Sakarias
Onko "apina" rasistinen ilmaisu?Olen usein kutsunut vieraitakin (vaaleaihoisia) lapsia termiiteiksi. Termiitit kuuluvat vielä alempaan ryhmään kuin apinat. Lasten vanhemmat ovat joskus kuulleetkin tämän leikkimielisen nimittelyn, mutta ovat vain hyväntahtoisesti naureskelleet.

Sen sijaan en suoraan sanoen tiedä, uskaltaisinko kutsua tummaihoista lasta tai lapsiryhmää termiiteiksi Suomessa. Siinä suhteessa meillä vallitsee jonkinlainen hymistelykulttuuri ja epätasa-arvo. Kohtuus kaikessa.

Tosin periaatteessa on mahdotonta, että heterogeenisen aineksen keskuudessa vallitsisi koskaan täydellinen tasa-arvo kaiken käytöksen ynnä muun suhteen. Joten ehkä meidän on valtaväestönä noudatettava tiukempaa tahdikkuutta vähemmistöjä kohtaan. Pystyn kyllä varsin hyvin elämään sen kanssa, että en voi nimitellä somalilapsia termiiteiksi.

Ketään ei tietenkään pidä eikä saa koskaan töniä. Ja on selvää, että oikeasti rasistisen teon tunnistaa lähes aina.

SamBody
Seuraa 
Viestejä6220
Liittynyt3.5.2008
Moses Leone
Toope

[list:1r8z2flu]Erityisen vastenmielistä on se, että lapset joutuivat suomalaisten aikuisten harrastaman rasismin kohteeksi. Tyypillinen häiritsijä on humalainen suomalainen mies. [/list:u:1r8z2flu]

Vaikka tuo olisikin totta, jossain määrin onkin, eikö tuo ole sellaista yleistämistä, mistä HS tuomitsee muita?


Aika hyvin yleistys kuitenkin pitää paikkansa äänestystuloksista päätellen. 75% äänestäneistä hyväksyy teon tai suhtautuu siihen välinpitämättömästi. Mikähän olisi mielipide, jos kyseessä olisi ollut valkoihoinen suomalainen tyttö saati oma tytär?Lue toki kysymys uudelleen, Moses.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Perustilannehan on se, että junasta poistuja on etuoikeutettu.Jossain Espoon suunnan junassa voi joutua Karjaalle tai Turkuun jos ei pääse ulos.
Vaihtoehtoinen repliikki " Seiso siinä oviaukossa, minä kierrän toisen vaunun kautta " olisi tiukassa jopa Somaliassa.

Hyvin samantapainen tapahtuma, josta ei kuitenkaan tehty Hesariin isoa juttua joka päivä monen päivän ajan:

http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Vau ... 5245978463

Vauva yritettiin siepata kadulta Helsingissä

15.5.2009 11:57
Helsingin Sanomat

Helsingin rikospoliisi tutkii tapausta, jossa kolmen miehen kerrotaan yrittäneen siepata vaunuissa nukkunut pikkuvauva aivan kaupungin ydinkeskustassa Aleksanterinkadulla. Tapaus sattui keskiviikkona puolen päivän jälkeen.

Rikoskomisario Arto Karalahden mukaan poliisi on toistaiseksi vauvaa vahtineen isoäidin kertomuksen varassa. Karalahti kertoi perjantaina, että alueella olevista valvontakameroista ei ole ollut tutkinnassa apua.

Vauvan isoäiti kertoi Iltalehdelle, että kolme tummaihoista miestä yritti viedä lapsen vaunuineen Dinsko -kenkäliikkeen liepeiltä.

Isoäidin mukaan Tuomiokirkon suunnasta saapuneet miehet laskivat yllättäen vaunun kuomun ja ottivat kuvan vauvasta. Tämän jälkeen miehet lähtivät työntämään vaunuja kovaa vauhtia Mannerheimintien suuntaan.

Vaunuissa roikkuneen isoäidin mukaan miehet keskeyttivät aikeensa pelästyttyään ilmeisesti kadun toisella puolella olleita vartijoita.

Päiväunilla ollut vauva ei herännyt tilanteessa. Vauvan äiti ja isoveli olivat tapauksen sattuessa ostoksilla.

Karalahti ei muista, että poliisi olisi joutunut selvittämään vastaavia tapauksia aiemmin. Poliisi tutkii asiaa yksittäistapauksena.

Epäiltyjen tuntomerkit ovat hatarat. Isoäidin mukaan he olivat noin kolmikymppisiä ja yksi puhui suomea murtaen.
Todistajia ei löytynyt tällekään tapaukselle.

D'oh
Seuraa 
Viestejä281
Liittynyt17.3.2005

Tuo edellä mainittu vauvankaappausyrityksen uutisointi kyllä paljastaa hyvin hesarin asenteellisuuden kun sitä vertaa somalitytön tönimistapaukseen. Kummallekaan ei löydy silminnäkijöitä. Täytyy jo olla aika lahjakas itselleen valehtelussa jos ei näe uutisointien sävyssä ja painoarvossa mitään eroavaisuuksia. Varsinkin kun eroavaisuuden voisi luulla olevan siihen suuntaan, että vauvan kidnappaaminen on vakavampi rikos kuin lapsen tönäiseminen, mutta ilmeisesti se on lapsen rodusta kiinni.

Alennuskoodi ensitilaajille @ iherb.com: RIX283

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat