Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

http://www.newscientist.com/article/dn17159-breathing-batteries-could-st...

Mielenkiintoinen idea. Aikaisemmin kyseinen temppu on tehty sinkillä ja alumiinilla, mutta molemmissa tapauksissa "akun" kemikaaleja ei olla voitu varata uudelleen itse akussa, vaan koko laite on täytynyt purkaa, hajottaa kemikaalit erillisessä reaktorissa ja kasata uudelleen. (Lähinnä sen takia, että ko. metallit eivät irtoa hapesta inhimillisissä lämpötiloissa)

Nyt uusi keksintö lupaa tehdä saman tempun yhdessä paketissa. Purkaessa akku nappaa huokoiseen hiilikerrokseen happea ja vetää litium-ioneita ja happea sisäänsä, jossa kemiallisen reaktion seurauksena syntyy litiumoksidia ja sähkövirtaa. Kun akkua ladataan, happi poistuu ja litium pelkistyy takaisin.

Prototyyppi antaa jo kahdeksan kertaa enemmän ampeeritunteja per gramma kuin tavallinen kännykän akku. Mikäli nimellisjännite oletetaan samaksi, energiatiheys olisi n. 800 - 1000 Wh/kg.

Sitä voi verrata bensiiniin joka sisältää raakaa kemiallista energiaa n. 12900 Wh/kg ja josta saadaan hyötykäyttöön arviolta 2200 - 4000 Wh/kg. Toisin sanoen, voidaan periaatteessa kehittää akku joka painaa saman verran kuin tankillinen bensaa, ja ajella sillä helposti satoja kilometrejä.

Ainut erikoisuus akussa on se, että se itseasiassa muuttuu painavammaksi sitä mukaa kun varaus tyhjenee, koska puhdas litium painaa 6,9 grammaa moolille ja litiumoksidi painaa 29,88 grammaa moolille. Onneksi akun paino koostuu pääasiassa sen tukirakenteesta ja muista materiaaleista. Laskeskelin että akuston paino nousisi noin 30% käytön aikana.

Kommentit (3)

No..
Sitten kun öljy loppuu tuossa muutaman vuoden kuluttua.
Akkujen teho ym ym alkaa nousta ja jne jne

Tai sitten EI.

Ja ..

Antero

anteror
Sitten kun öljy loppuu tuossa muutaman vuoden kuluttua.

Saat odotella vuoden jos toisenkin, että öljyä loppuisi. Kannattamattomaksi se ehkä menee, mutta loppuu...ei ihan hetkeen.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat