Seuraa 
Viestejä45973

Se minkä vuoksi olen ollut vastahakoinen mieltämään itseni nimenomaan länsimaisen elämäntavan kannattajaksi johtuu siitä että en ole osannut mieltää ihanteenani pitämääni melko pitkälti yksilönvapauteen perustuvaa järjestelmää länsimaisten ihmisten yksinoikeudeksi.

New Age -tyyppisen kirjallisuuden hapattamana olen olettanut että on ollut myös muita paikkoja ja aikoja jolloin on osattu arvostaa yksilöä ja annettu ihmisten melko vapaasti päättää omasta elämästään, esim. siitä kenen kanssa menee naimisiin. Mutta onko niin ollut? Onko romanttiseen rakkauteen perustuva parisuhdemuoti tai -ihanne vasta 1800-luvun peruja? Ja jos on, niin minkä vuoksi pääasiassa Eurooppa ja Amerikka lähtivät rakentamaan kulttuuria siltä perustalta että ihmiset saavat vapaasti itse valita aviopuolisonsa sensijaan että suku naittaisi serkukset keskenään tai myisi tyttären hyvästä rahasta jollekin menestyneelle papparaiselle?

Mikä tästä vapaan pariutumisen asiasta tekee nimenomaan niin länsimaista? Talous? Kauppa käy paremmin kun perheyksiköt tai vielä mieluummin jokainen yksilö käy töissä ja törsää ansioitaan kulutusyhteiskunnan tuotteisiin? Millä tavalla tämä ei toteutuisi mikäli suku päättäisi aviopuolisosta?

Voisiko joku pätevä ihminen kertoa minulle minkä vuoksi ns. länsimaisella ihmisellä on vapaus valita puolisonsa, kun kaikkialla maailmassa sellaista mahdollisuutta ei ole?

Mitä tulee siihen onko länsimainen vapaus ainoa oikea vaihtoehto, niin voin pitkin hampain myöntää että ei ole, mutta se miksi itse koen että se on paras vaihtoehto on tiivistettävissä näin:

Länsimaisessa yhteiskunnassa voit valita monien eri asioiden kohdalla erilaisia vaihtoehtoja, ja kaiken huipuksi voi valita jopa luopua omasta valinnanvapaudestasi. Mielestäni tässä on aina karvan verran etumatkaa sellaiseen kulttuuriin jossa et pysty valitsemaan mistään mitään etkä edes sitä kuka pomppaa päällesi aviovuoteessa.

Täydellistä vapautta ei ole olemassa; ei olisi edes mahdollistakaan saavuttaa tilannetta jossa kaikissa inhimilliseen elämänmuotoon liittyvissä asioissa voisi valita mitä haluaa. Emme esim. pysty valitsemaan ikuista elämää tai edes sitä että emme vanhenisi tai koskaan sairastelisi. (Kovaa yritystä siihen suuntaan toki löytyy.) Yksilöiden anarkiaan en itsekään usko, eli Crowley-ideologiaan "tee kuten tahdot". Lisään kuuliaisesti perään "...jos se ei vahingoita ketään".

Helposti koen pinnalliseksi sanahelinäksi jos aletaan filosofoida että koska länsimaisellakaan ihmisellä ei ole rajatonta valinnanvapautta, tästä juontuu sellainen seikka että länsimainen kulttuuri on vain yksi monista, ja on aivan yhtä oikein se elämä jossa voit vapaasti paritella kenen kanssa tahansa kuin se elämä jossa sinut myydään lapsimorsiamena vanhuksen raiskattavaksi ja hänen perheensä pahoinpideltäväksi. Mielestäni näiden ääripäiden rinnastaminen on kyynisen mielen tuotos.

Mielestäni ei myöskään ole yhdenkään kulttuurin lopullinen tuho mikäli ääripäitä hiotaan pois ja kurjuutta lisäävistä ilmiöistä etsiydytään muihin menetelmätapoihin. Välttämättähän ei ole erityisen terveellistä tämä länsimainenkaan mahdollisuus paritella kenen kanssa tahansa. Vastuuttomuus ja välinpitämättömyys ovat kielteisiä ilmiöitä siinä missä alistaminen ja nöyryyttäminenkin.

Niin kauan kuin voimme näpytellä tässä rauhaisin mielin iltapuhteiksi nettiin mitä sattuu mieleen juolahtamaan, niin voiko meistä kukaan kirkkain otsin sanoa että olisi ihan koska tahansa valmis ottamaan sellaisen yhteiskuntajärjestelmän vastaan jossa kukaan ei saisi sanoa missään mediassa yhtikäs mitään ellei ole paikallisen uskontopuolueen tai diktaattorin hyväksyntäleima alla?

Todellista vapautta on vain se että sinulla on mahdollisuus asettaa jopa vapautesi kyseenalaiseksi. Luopua siitä, kritisoida sitä, miettiä onko se vapautta lainkaan.

Kaikille ihmisille kaikkialla sanellaan asioita valmiiksi, tungetaan ajatuksia päähän. On tietysti rasittavaa miettiä missä määrin omat ajatukset ovat omia ja missä määrin valmiiksi pureskeltua purkkaa jota jokin taho jossakin työntää suuhun. Mutta on se nyt hemmetin paljon mielenkiintoisempaa kuin vain rakentaa Kiinan muuria hengenlähtöönsä asti, koska keisari niin käski.

Millainen mahtaa olla huomispäivä? Miten kehittyy länsimaisen kulttuurin ns. vapaus?

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat