Seuraa 
Viestejä465
Liittynyt14.12.2005

Olisiko jonkin tiedon, liikesarjan tai vaikka niiden yhdistelmän oppimisen, hyvän hallinnan ja sisäistetyn aineksen selkiyttämisen kannalta erityisen hyödyllistä käydä oppimimisen ensivaiheet läpi rääsyisenä, sen sijaan että olisi samaisen vaiheen pukeutuneena erityisen huolitellusti ja muutenkin habituksensa siten asetellen kuin olisi jo "ihan valmis" osaaja?

Kun orkesteri harjoittelee, kukaan soittajista ei pidä yllään esim. frakkia tai edes kakkosvaatteita, vaan koko orkesteri kapellimestaria myöten harjoittelee sen asuisena kuin olisi tarkoituksellisesti pyrkinyt valitsemaan "hieman huonompia" vaatteita. Moni saattaa olla laittanut vanhat verkkarit jalkaansa, sekä yksivärisiä liian suuria, ehkä vähän rikkinäisiäkin t-paitoja esiintyy runsaasti.

Kouluissa, opistoilla, kursseilla ja sen sellaisissa on myös havaittavissa kuinka moni opiskelija ei pukeudu sen tautta "liian hyvännäköisyyttä" vältellen, ettei kehtaa tehdä niin, vaan siksi, että hän pyrkii säätämään pukeutumisensa siten, että se korreloisi hänen osaamistaan juuri tuossa kyseisessä aiheessa.

Ikäänkuin aihe olisi jotain yksiselitteisesti rajattavissa olevaa -- mutta suurinpiirtein näin. Pukeutumisen korreloivuus ei sekään viittaa portaattomaan korreloivuuteen, vaan korreloivuus voi olla lohkokohtaista; "tälläinen pukeutuminen ei ainakaan ole tyypillistä minua, joten käytän tätä oppitunneilla ollessani".

Voisiko tässä olla nähtävissä tai voisiko tämä jopa perustua johonkin monesti koeteltuun uskomukseen tai tieteellisesti testattuun ilmiöön, että ottamalla paremman asusteen käyttöön vasta sitten kun on riittävän harjaantunut jonkin asiakokonaisuuden opiskelussa ja sisäistämisessä, varsinainen suoritus, näytös tai muu opiskellen koettelemus sujuisi erityisen sulavasti?

Eli voisiko olla suorastaan haitallista opiskella sellaisissa asusteissa, jotka kukin ja kulloinenkin yhteiskunta mainostajineen ja muine esiintuojineen on määritellyt hienoiksi tai arvokkaiksi?

Mihin tuo haitallisuus perustuisi? Siihenkö, että mielen käsitykseen hienommasta asusteesta ikäänkuin tarttuu mukaan myös se harjoitteluvaiheen huonompi aines mokineen ja epäonnistumisineen?

Olisi jopa parempi tai ainakin suositeltavaa pitää asusteestaan erossa kaikki hieno, fiini ja tyylikäs? Eli jättää sen isoisän ostaman kultakellonkin kotiin silloin kun menee opiskelemaan ja pitää kädessään vaikka jotain kirpparilta ostettua ranneketta?

Vai onko kyse sittenkin vain ihmisten yleisestä tottumuksesta? Eli "koulussa opiskelijat pukeutuvat suunnilleen näissä rajoissa", jotta muissa konteksteissä olisi mahdollisempaa tuntea olevansa jossain muualla kuin koulussa, harjoittelemassa ja opiskelemassa?

--

Pukeutuminen on tässä muita havainnoitavia seikkoja, kuten elekieli, puhetapa ja ajattelun tyyli, oleellisempaa, koska vaatteet ovat niin helposti ja vaivattomasti muiden tarkasteltavissa, mikä taasen vaikuttaa siihen miten muut suhtautuvat asukokonaisuuden käyttäjään, mikä taasen voi vaikuttaa siihen miten asukokonaisuuden käyttäjä orientoituu. Riippuu toki siitä kuinka hyvin asukokonaisuuden käyttäjä tuntee itsensä entuudestaan. Asukokonaisuuden ja habituksen vaikutuksen voi helposti testata menemällä jonkin asiakaspalvelun äärelle, yhä nykyäänkin ja edelleen.

--

Ikuisena opiskelijana minun pitäisi kai tämän hahmotelmani mukaan pukeutua aina sillä tavoin, että se ei olisi samankaltainen olemukseltaan, siitä herääviltä tuntemuksiltaan, jne. sellainen jota käyttäisin silloin kun en opiskele mitään uutta, enkä olisi ikuinen opiskelija.

En ole varsinaisesti vakuuttunut tästä teorian hahmotelmastani, sen perusteella mitä itse olen kokeillut pukeutua paremmin, huonommin, ihan päin helskuttia tai jotain muuta. Siltikin, vaikka minulla olisi sinänsä lyhyt matka mennä kysymään kaupungin orkesterilta, että miksikäs te nyt noissa asuissa harjoittelette, niin jätän asiani tähän, tämän seuraavan pisteen äärell.

Kommentit (1)

slam
Seuraa 
Viestejä2129
Liittynyt11.5.2006

No, eiköhän se ole tuota rentojen hippiäisten kansaa lähinnä sinne päässeet ja loput on muodin omaksuneet. Esiintyisin laulajana mielellään verkkareissa ja t-paidassa, mutta en taitaisi jaksaa edes laulaa. Tulisi vain kiire kirjoittamaan.

Hyvin polkee.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat