Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005

Muistan hämärästi lukeneeni jostain että se osa ihmisen genomia joka tekee ihmisistä yksilöitä (lajin sisällä) mahtuu kuulemma yhdelle 1.44" korpulle. Ja että mahdollisia kombinaatioita oli joku tähtitieteellinen luku, olisiko ollut 500 000 miljardia tjsp. Voisiko joku geneetikko vahvistaa / qmota tämän?

Tarkoittaako tämä sitten sitä että kun meitä on yli se 500 000 miljardia, Elviksiä saattaakin syntyä kaksi?

Kommentit (6)

Mielenkiintoinen kysymys.

Tämän hetken arvion mukaan ihmisellä on noin 25 000 geeniä. Vaikka ihmisen genomi on luettu, geenien lukumäärää ei tunneta. Määrä on pienentynyt vuosi vuodelta, vielä pari vuotta sitten arvio oli 35 000. Oletetaan, että jokainen geeni vaikuttaa ulkonäköön ja käyttäytymiseen (tuskin, mutta ei ole käsittääkseni mitään arviota olemukseen vaikuttavien geenien määrästä).

Asiaan! Saamme nämä 25 000 geeniä isältä ja toisen 25 000 geenin setin äidiltä ja olemme näiden geenisettien kombinaatio. Sekä isällä, että äidillä on kaksi kappaletta kutakin 25 000 geenistä, ovat saaneet omilta isiltään ja äideiltään. Olkoon nämä kaksi kappaletta geeneistä nimeltään X ja Y. Geeni X on peräisin mummolta, Y on vaarilta (äidin isältä tai isän isältä).

Mikä tahansa yksilön geenipari saattaa olla:

isältä äidiltä
X X
Y X
X Y
Y Y

Jokaiselle yksilön geeniparille on siis neljä vaihtoehtoa. Ajatellaanpa kahden geeniparin periytymistä (vaikka silmänväri- ja insuliinigeenit).

isältä äidiltä
XX XX
XY XX
YY XX
YY XY
YY YX
YY YY
YX XX
XX XY
XX YX

Eli kun puhutaan kahdesta geenistä, mahdollisia kombinaatioita on jo 9. Voit kuvitella, mikä määrä kombinaatioita on, kun on kyse 25 000 geenistä. En lähe piirtämään kaaviota.

Lisää vettä myllyyn: äskeinen selostus päti vain sisaruksiin. Vaikka pariskunta saisi miljoona lasta, yhdelläkään ei olisi samat geenit (paitsi identtisillä kaksosilla).

Kysymys koski selvästi kaikkia maailman ihmisiä; voiko Ypäjällle syntyä vauva, joka on identtinen Elviksen kanssa?

Todennäköisyys tälle on vielä tähtitieteellisempi. Tämä johtuu siitä, että eri ihmisillä on eri versiot geeneistä (=alleeli). Ihan niin kuin isän äidiltään saamansa silmävärigeeni X on erilainen kuin isän isältään saama silmävärigeeni Y. Näitä geenimuotoja on jo yksistään Suomessa niin paljon erilaisia, että käytännössä on täysin mahdotonta syntyä toista PeterH:ta edes Suomeen. Jossain hyvin sisäsiittoisessa jengissä, missä sisarukset saavat lapsia, voisi olla joten kuten lottovoittomahdollisuuksien rajoissa, että sisarukset saisivat ainakin miltei identtisesti isänsä tai äitinsä kaltaisen jälkeläisen.

Vastaus: ei.

Lisäys: kun syntyy lisää ihmisiä, syntyy myös lisää kombinaatioita. Geeniyhdistelmien monimuotoisuus ei vähene vaan lisääntyy ihmiskunnan kasvun myötä.

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005
dinoflagellat
Tämän hetken arvion mukaan ihmisellä on noin 25 000 geeniä. Vaikka ihmisen genomi on luettu, geenien lukumäärää ei tunneta. Määrä on pienentynyt vuosi vuodelta, vielä pari vuotta sitten arvio oli 35 000. Oletetaan, että jokainen geeni vaikuttaa ulkonäköön ja käyttäytymiseen (tuskin, mutta ei ole käsittääkseni mitään arviota olemukseen vaikuttavien geenien määrästä).

Se silloin lukemani ajatus perustui nimenomaan siihen että suurin osa genomistamme on yhteistä muiden apinoiden, nisäkkäiden, selkärankaisten, monisoluisten eukaryoottien kanssa. Simpanssienkin kanssa taisi olla 95% yhteisiä geenejä.

Vain häviävän pieni osa näistä geeneistä on vastuussa yksilömuuntelusta lajin sisällä (silmien, hiusten, ihon väri, kasvonpiirteet, tunnereaktiot, aineenvaihdunnan erot, jne). Siis geenejä jotka vaihtelevat lajin sisällä ilman että laji muuttuu toiseksi.

Näiden mahdollisten yhdistelmien määrä lienee jo vähemmän tähtitieteellinen?

Ok.

Mokasin muuten. Sisaruksethan tietenkin saavat vanhempiensa geenit kromosomeihin pakattuina, joilloin lähellä toisiaan sijaitsevat geenit periytyvät yhdessä. Tekijäinvaihdunnan vuoksi samassa kromosomissa sijaitsevat geenit eivät kuitenkaan periydy yhdessä. Eli 25 000 geenin luku on sisarusten tapauksessa paljon pienempi.

No, laskua satunnaisen kahden ihmisen syntymisestä identtisiksi on mahdotonta suorittaa, kun ei ole tietoa niiden geenien määrästä, jotka vaikuttavat ulkoasuun. Eri geenimuotojen eli alleelien vuoksi yksilöiden olisi oltava läheistä sukua keskenään, se on fakta. Tätä voi havainnollistaa miettimällä, olisiko todennäköisempää, että minun näköiseni identtinen kaksonen syntyisi Ypäjälle kuin Gambiaan.

Itse muistan omalla biologiantunnillani aikanaan mainitun, että yksi aviopari pystyisi teoriassa saamaan n. 9,5 miljoonaa erilaista jälkeläistä. Tämän jälkeen jokainen syntyvä saman pariskunnan lapsi olisi identtinen kaksonen jonkun edellisen kanssa.
Siitä vaan kokeilemaan...

PeterH
Muistan hämärästi lukeneeni jostain että se osa ihmisen genomia joka tekee ihmisistä yksilöitä (lajin sisällä) mahtuu kuulemma yhdelle 1.44" korpulle.Nyt harmittaa kun heitin kaikki vanhat 1,44Mb:n korput mäkkylään. Nyt niitä olisi tarvittu säilyttämään kaikki ihmisrodun erilaisuudet. ...Mitään ei pitäisi heittää kevytkenkäisesti pois kuten isoisäni aikoinaan sanoi .

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008

Eikö ne nykyään ole sitä(kin) mieltä, että se "roska-DNA" ei itseasiassa olisikaan niin roskaa ja että sielläkin olisi jotain infoa?

Hämmentää.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat