Seuraa 
Viestejä45973

Oletetaan, että on kaiutin, josta lähtee ääntä. Ääni kuuluu lähellä hyvin, mutta hajotessaan ja kauemmaksi mentäessä ääni on vaimentunut ja lopulta kadonnut.

Oletanko oikein, että ääniaallot vaimetessaan menettävät energiaa sitä kuljettavaan aineeseen ja lämmittävät ainetta?

Vai katoaako ääni siihen, että ääni saa aineen, jota pitkin kulkee, värähtelemään ja värähtely syö äänen energiaa muuttuessaan liikkeeksi? Taas liike aiheuttaa kitkaa ja lämpöä....

Jos laitat 50 m:n terästangon korvanjuureen ja toisessa päässä siihen lyödään lekalla, ääni on vaimentunut tuskin lainkaan. Eli värähteleekö terästanko niin huonosti, että se siirtää äänen lähes sellaisenaan eteenpäin.

Eli mitä tiheämpi aine, sitä huonommin ääni pystyy sitä värisyttämään ja ääniaallot etenevät sitä pidemmälle. Vertaus ilma ja vesi...

  • ylös 0
  • alas 2

Kommentit (5)

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Ääniaallot etenevät palloaaltoina. Äänilähteen tehon voidaan ajatella jakaantuvan pallopinnalle, jonka säteenä on etäisyys äänilähteeseen. Kun etäisyys äänilähteeseen kaksinkertaituu, teho jakaantuu neljä kertaa suuremmalle pinta-alalle; tällöin pinta-alayksikköä kohden jakaantuva teho putoaa neljäsosaan. Toisin sanoen, vaikka äänen energiaa ei häviäisi mihinkään kitkaan tjs, äänen intensiteetti heikkenee hyvin nopeasti etäisyyden funktiona ihan puhtaan geometrisesta syystä. Terästangossa ääni etenee suoraan eikä pallomaisesti, joten intensiteetti ei pienene samalla tavoin etäisyyden mukaan.

Ymmärrän tuon neliössä heikkenemisen, mutta paljon ääntä hukkuu takuulla myös materiaaliin sen värähdellessä tms. Johonkinhan täytyy perustua esim. äänenvaimennuslevyt, joilla kaiut saadaan pois seinistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä on oikein.

Oletanko oikein, että ääniaallot vaimetessaan menettävät energiaa sitä kuljettavaan aineeseen ja lämmittävät ainetta?

Mitä kimmoisampi aine, sen paremmin ääni siinä etenee. Jos aine ei ole kimmoisa, äänen energia imeytyy aineeseen tehokkammin. Näin erityisesti kiinteissä aineissa. Nesteissä ja kaasuissa ilmeisesti tiheys on tärkein tekijä, mikä äänen cetenemiseen vaikuttaa.

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613

Fluididynamiikkaa, jee!

Muodonmuutoksiin kuluvaa energiaa, jee!

Miksei kaikki aineet voisi olla kimmoisia? Olisi fysiikkakin paljon kivempaa...

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat