Seuraa 
Viestejä1647
Liittynyt16.11.2005

Yleinen mielipide mielenterveyshäiriöiden aiheuttajaksi taitaa olla jossain geenit, neurologia, tyhjästä yms. suunnalla? Mikäs on meemien vaikutus? Eikö prosessi voi tapahtua myös: opitaan huonotapa, joka aiheuttaa neurologisia muutoksia?

Every man is guilty of all the good he did not do. (http://www.youtube.com/watch?v=xaTKDMYOBOU)-Voltaire

Sivut

Kommentit (37)

Ympäristö toki muokkaa meidän aivoja. Esim. masennuksen hoidossa psykoterapian on havaittu aikaansaavan samoja muutoksia aivojen toiminnassa kuin lääkitys. Koska ympäristö kykenee muokkaamaan aivojamme "terveempään" suuntaan, kykenee se varmaankin muokkaamaan aivoja myös "sairaampaan" suuntaan.

Tämän palstan keskusteluissa on tuotu esiin ajatusta, että jos psyykkinen häiriö näkyy aivotoiminnan tasolla, täytyy sen olla luonteeltaan biologinen/geneettinen, joka on nähdäkseni virheellinen päätelmä. Onhan vaikkapa luunmurtumakin vamma, joka näkyy biologisella tasolla, mutta joka voi olla ympäristötekijöiden aiheuttama ja jossain määrin taitaa aina ollakin.

Juolahti mieleen iholoisharhatauti (=harhainen parasitosis), joka on lääketieteen piirissä kuvattu ja tunnettu ainakin jo 1900-luvun alusta lähtien.

Oireyhtymässä potilaalla on voimakkaita tuntemuksia iholla tai ihon alla liikkuvista loisista tms eliöistä. Niinpä potilas hakeutuu ihotautilääkärille, joka ei löydä potilaan ihosta minkäänlaisia ötököitä tai niihin viittavaa. Tyypillisesti tällainen potilas alkaakin itse suorittaa tutkimuksia, joiden tuloksena hän tuo lääkäriin erilaisia "ötökkä"-näytteitä: mm. hilsettä, irrottamiaan ihonpaloja, rupia, karvatuppia, nöyhtää ja ympäristöstä tarttuneista kuituja, joiden hän uskoo aiheuttaneen oireet. Potilaalle tuntemukset ovat hyvin todentuntuisia ja hänet on hyvin vaikea saada vakuuttuneeksi oireiden psykiatrisesta luonteesta. Kuitenkin iholoisharhoista olisi mahdollista päästä eroon terapialla tai lääkityksellä.

DUODECIM 1961: 77:54-57

Psykiatriassa tavataan eräs luonteenomainen taudinkuva, jossa potilaat uskovat ihollaan liikkuvien loiseläimien aiheuttavan kiusallisia tuntemuksia, vaikka tällaista taudin syytä ei objektiivisesti voida osoittaa. Nämä potilaat hakeutuvat lähinnä ihotauti- tai yleislääkärin vastaanotolle; psykiatriseen tutkimukseen tai hoitoon he tulevat vasta ohjattuina. Kyseessä on taudinkuva, jota kirjallisuudessa on käsitelty yli puolen vuosisadan ajan, mutta jota ei ole pystytty sijoittamaan mihinkään yhtenäiseen tautiryhmään. Erityisesti 1950-luvulla on mielenkiinto aihetta kohtaan kasvanut, ja mielipiteet oireyhtymän luonteesta ovat olleet hyvinkin erilaisia. Kyseessä olevan taudinkuvan toteaminen on yleensä helppoa. Potilas tulee lääkäriin erittäin kiusallisten ihotuntemusten takia. Tavallisimmin tunnetaan kutinaa, pistelyä, liikkumista, kaivelua tai pieneliöiden juoksemista. Tautia sairastava kuvaa vaivansa aiheuttajaksi pieneläimet, loiset, joiden olemassaolosta hän on täysin varma. Nämä loiset liikkuvat iholla, ihossa tai ihon alla. Potilas on tavallisesti jo pitkän aikaa epätoivoisesti omin keinoin taistellut olettamiaan taudinaiheuttajia vastaan. Hän tuo usein lääkärilleen nähtäväksi »eläimiä» (ihon hilseitä, villakeräsiä tai muuta sen kaltaista), tietää tarkkaan eläinlajin, kuvaa eläimien elintavat, selostaa näiden lisääntymisen ja erottaa eri sukupuolet. Kuvaus on luonnollista, uskottavaa ja värikästä. Potilas tekee järkevän ja asiallisen vaikutuksen, eivätkä mitkään selitykset tai vakuuttelut saa häntä muuttamaan kantaansa,Meemeihin tämä liittyy sikäli, että netin myötä tämänkaltaisesta oireyhtymästä kärsivät henkilöt ovat alkaneet tehdä itsediagnooseja netin avulla. Vuonna 2002 Mary Leitaeo perusti oireyhtymää koskevan nettisaitin, keksi taudille uuden nimen: morgellons (Morgellons disease) sekä perusti lobbausorganisaatio Morgellons Research Foundationin. Tämän jälkeen itsensä diagnosoiden "morgellons"-potilaiden määrä on voimakkaasti kasvanut ja he postailevat itseottamiaan mikroskooppikuvia mm. erilaisista kuiduista nettiin vertailuja varten (esim. http://images.google.fi/images?hl=fi&q= ... 2&aq=f&oq= ).

Joidenkin ihotautilääkäreiden, psykiatrien ja sosiologien mielestä internet näyttäisikin olevan yksi syy oireyhtymän viimeaikaiseen leviämiseen:

In a 2006 report to the Journal of the American Academy of Dermatology, Waddell and Burke cite the influence of the internet on their self-diagnosed Morgellons patients: "physicians are becoming more and more challenged by the many persons who attempt self-diagnosis on-line. In many cases, these attempts are well-intentioned, yet wrong, and a patient's belief in some of these oftentimes unscientific sites online may preclude their trust in the evidence-based approaches and treatment recommendations of their physician." Dermatologist Caroline Koblenzer specifically faults the MRF website for misleading patients, "Clearly, as more and more of our patients discover this site (MRF), there will be an ever greater waste of valuable time and resources on fruitless research into fibers, fluffs, irrelevant bacteria, and innocuous worms and insects."

The LA Times, in an article on Morgellons, notes that "(t)he recent upsurge in symptoms can be traced directly to the Internet, following the naming of the disease by Mary Leitao, a Pennsylvania mother."[49] Robert Bartholomew, a sociologist who has studied the Morgellons phenomenon, states that the "World Wide Web has become the incubator for mass delusion and it (Morgellons) seems to be a socially transmitted disease over the Internet." According to this hypothesis, patients with delusions of parasitosis and other psychological disorders become convinced they have "Morgellons" after reading internet accounts of others with similar symptoms.[50][51] A 2005 Popular Mechanics article stated that Morgellons symptoms are well-known and characterized in the context of other disorders, and that "widespread reports of the strange fibers date back" only a few years to when the MRF first described them on the internet.[48]

The Dallas Observer writes that Morgellons may be spread via the Internet and mass media, and "(i)f this is the case, then Morgellons is one in a long line of weird diseases that have swept through populations, only to disappear without a trace once public concern subsides."[18] The article draws parallels to several mass media-spread mass delusions.

(http://en.wikipedia.org/wiki/Morgellons ... e_internet)

Netin vaikutus näyttäisi tosiaan jossain määrin muuttaneen taudin oireita - varsinkin erilaiset iholta nypityt kuidut näyttävät nykyään yleistyneen itsediagnosoituna "oireena". Ikävä puoli tässä on se, että jotkut potilaat ovat nettisuositusten myötä ryhtyneet erilaisiin vahingollisiin tai vaarallisiinkin itsehoitoihin (esim. kloori, suolaus, eläinlääkintä, hyönteismyrkyt jne). Jotkut itsediagnoosin tehneistä saattaisivat päästä oireista oikealla terapialla tai lääkityksellä. Ja jotkut kärsivät aivan oikeistakin ihotaudeista, jotka itsediagnoosin vuoksi jäävät vaille hoitoa. Hoidon sijaan he luottavatkin netin harhaisiin puoskareihin.

Tuli mieleen lisää meemien aiheuttamia sairauksia.

Keväällä 2008 havaittiin Yhdysvalloissa ensimmäistä kertaa tuhkarokkoa sitten vuoden 2000, jolloin tauti julistettiin maasta hävitetyksi. Samoin Yhdysvaltoihin ovat palanneet sikotauti ja hinkuyskä. Nämä taudit ovat iskeneet lapsiin, koska Yhdysvalloissa on levinnyt kuvitelma, jonka mukaan lapsien rokottaminen aiheuttaisi autismia. Niinpä höyrypäiset vanhemmat joko jättävät rokotteet ottamatta tai kehittelevät erilaisia puoskareiden kirjoista lukemiaan viivästettyjä rokotusaikatauluja. Aikuisten omaksumat meemit saavat siis lapset sairastumaan.
Tässä selvitys meemin leviämisestä ja sen muodostamasta uhasta kansanterveydelle: http://www.plosbiology.org/article/info ... io.1000114

Koro on sairaus, jossa mies kuvittelee penistään uhkaavan irtoamisen, varkauden tai sisäänimeytymisen. Uskomuksessa tähän liittyy myös kuolemanpelko. Koron uhriksi joutunut mies reagoi tilassaan voimakkaasti - suojaa penistään erilaisin välinein ja on valmis jopa tappamaan puolustautuakseen.

Koroa esiintyy laajalla maantieteellisellä aluella eri maissa ja kulttuureissa Afrikasta Aasiaan. Koro-epidemioita puhkeaa aina silloin tällöin. Epidemiassa nopeasti kasvava joukko miehiä muuttuu hysteerisiksi suojatakseen penistään kuvitellulta uhalta. Niinpä he ovat valmiita epätoivoisiinkin tekoihin, jopa tappamaan. Singaporessa 1967 puhjennut tuhansia miehiä tartuttanut koro-epidemia saatiin talttumaan valistuksella ja median sensuroinnilla - meemien edellyttämiltä huhuilta ja villeiltä tulkinnoilta saatiin katkaistua siivet.

Korossa mitään penikseen kohdistuvaa uhkaa ei tietenkään ole, vaan kysymys on joukkopsykoosista. Huhuina levinnyt meemi peniksen menettämisestä on saanut miehet täysin valtaansa ja käyttäytymään psykoottisesti.

Niin ja vielä yksi mahdollinen meemi-tauti: Keski-Euroopan tanssirutto-epidemiat.

Tanssiruton uhri joutuu hallitsemattomien kouristusten valtaan ja tekee tanssivia liikkeitä kykenemättä niitä lopettamaan. Tätä voi jatkua yhtämittaa päiväkausia ja pahimmillaan uhri menehtyy uupumukseen.

Tanssirutto-epidemioita on esiintynyt paikallisina eri puolilla Eurooppaa, mutta tunnetuin lienee Strasbourgin epidemia vuonna 1518. Kuukauden aikana sadat ihmiset joutuivat pidättelemättömän tanssivimman kouriin ja monet heistä kuolivat uupumukseen.

Vastaavia epidemioita on tapahtunut paikallisina muuallakin Euroopassa. Syiksi on ehdotettu mm. torajyvämyrkytystä, mutta oireet sopivat paremmin uskonnon, vaikeutuneiden elinolosuhteiden ja stressin aiheuttamaan joukkopsykoosiin. Esimerkiksi Strasburgissa uskottiin, että jos joutuu Pyhän Vituksen epäsuosioon, joutuu kuolemaan tanssimalla.
Haitallinen meemi siis.

o
Yleinen mielipide mielenterveyshäiriöiden aiheuttajaksi taitaa olla jossain geenit, neurologia, tyhjästä yms. suunnalla? Mikäs on meemien vaikutus? Eikö prosessi voi tapahtua myös: opitaan huonotapa, joka aiheuttaa neurologisia muutoksia?Mikä ettei, varsinkin lapsuudessa.

Aivojen biologisella kypsymisellä on myös sellaisia edellytyksiä, että joitakin asioita on opittu ehdollistuneesti: jos niin ei ole tapahtunut, ei biologiakaan "asetu kohdalleen".

spin0
Juolahti mieleen iholoisharhatauti (=harhainen parasitosis), joka on lääketieteen piirissä kuvattu ja tunnettu ainakin jo 1900-luvun alusta lähtien.

Oireyhtymässä potilaalla on voimakkaita tuntemuksia iholla tai ihon alla liikkuvista loisista tms eliöistä...
Yleisimpiä amfetamiinin käytöstä aiheutuvia hallusinaatioita on juuri tuollainen ihonalla olevat ötökät.

Yhdistettynä eräänlaiseen paniikkikohtaukseen voisi ajaa ihmisiä sairaalaan.

Ehkä.

Kyllä iholoisharhatautia esiintyy toki harhoina narkomaaneillakin, mutta suurin osa potilaista on ns. tavallisia ihmisiä (ei siis narkomaaneja). Tämä uusi netti-ilmiönä leviävä meemi "Morgellons disease" ei ole syntynyt narkomaanien keskuudessa, eivätkä sitä promotoivat ihmiset ole narkomaaneja.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8640
Liittynyt16.3.2005

Noista loistuntemuksista sen verran että voisiko olla mahdollista että nuo ihmiset ovat tavallista herkempiä tuntemaan nuo iholoiset:

http://www.terveysportti.fi/xmedia/ldk/ldk00108.jpg

Hermosto voi olla vaan niin herkkä että mitätön liike välittyy. Ihmisen ulkoloiset ovat kehittyneet niin hennoiksi ettei niitä tunne normaalisti. Joku huume voi herkistää myös ääreishermostoa, jolloin loisten luikertelu ja ihon kalvaminen muuttuu todelliseksi.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

offmind
Seuraa 
Viestejä16351
Liittynyt19.8.2008
o
Yleinen mielipide mielenterveyshäiriöiden aiheuttajaksi taitaa olla jossain geenit, neurologia, tyhjästä yms. suunnalla? Mikäs on meemien vaikutus? Eikö prosessi voi tapahtua myös: opitaan huonotapa, joka aiheuttaa neurologisia muutoksia?

Meemit eivät mitään aiheuta koska meemejä ei ole olemassa. Kyseessähän on vain muodikas puppusana jota käyttämällä sosiaalisen ilmiön kuvaus muuttuu epämääräiseksi hutuksi, ei täsmällisemmäksi.

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

Paul M
Noista loistuntemuksista sen verran että voisiko olla mahdollista että nuo ihmiset ovat tavallista herkempiä tuntemaan nuo iholoiset:
http://www.terveysportti.fi/xmedia/ldk/ldk00108.jpg
Hermosto voi olla vaan niin herkkä että mitätön liike välittyy. Ihmisen ulkoloiset ovat kehittyneet niin hennoiksi ettei niitä tunne normaalisti.
Voihan niinkin kai olla. Ilmeisesti niihin ötököihin sitten tehoaa psykoterapia ja mielialalääkitys.

Iholoisharhataudilla (harhainen parasitosis) on tautiluokitus psyykkisenä sairautena (esim. ICD-9-CM Diagnosis 300.29). On tietysti olemassa oikeitakin iholoisia ja ihosairauksia, mutta iholoisharhataudissa on kysymys kuvitellusta sairaudesta. Vaikka potilas kokeekin tuntemukset iholla ryömivistä ötököistä hyvin todellisina, psykoterapia ja/tai lääkitys auttaa tähän. Se on psyykkinen häiriö - harhainen parasitosis.

Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö jollakulla voisi olla oikeita loisia tai oikeaa ihosairautta. Silloin hänen sairautensa ei ole harhainen parasitosis, vaan jokin muu.

Joku huume voi herkistää myös ääreishermostoa, jolloin loisten luikertelu ja ihon kalvaminen muuttuu todelliseksi.
Iholoisharhatauti ei koske vain huumeiden käyttäjiä.

Psyykkiset sairaudet, kuten esim. itsetuhoon johtava terrorirismi meemien aiheuttama sairaus.

Vaikka hyväksyttäisiin, että alunperin meemien ja tietoisuuden tarkoitus on palvella geenien etua, niin tarkoitus voi muuttua ja kääntyä jopa päinvastaiseksi: uskontomeemin takia itsemurhapommittajaksi ryhtyvän tietoisuuden geenit eivät leviä. Riittävän monimutkainen geenien synnyttämien meemien synnyttämän tietoisuuden synnyttämä meemirakenne voi myös alkaa elämään omaa sekä geeneistä että tietoisuudesta riipumatonta elämäänsä, millä voi olla dramaattisia seurauksia.

Geeni puhtaana replikaattorina pyrkii vain tuottamaan mahdollisimman monta jälkeläistä. Meemien välittämä kokemus voi kuitenkin osoittaa, että pitemmän tähtäimen selviytymisstrategiana parempi voi olla tuottaa vain sen verran jälkeläisiä, että niiden selviytyminen lisääntymiskykyiseksi voidaan turvata. Tällaista käytöstä löytyy jo monien ei-tietoisten eläinten vaistoistakin.

psykologia-aivot-ja-aistit-f12/miten-aivot-voivat-synnyttaa-tietoisuuden-t13269-1365.html#Scene_1

Paul M
Seuraa 
Viestejä8640
Liittynyt16.3.2005
offmind

Meemit eivät mitään aiheuta koska meemejä ei ole olemassa. Kyseessähän on vain muodikas puppusana jota käyttämällä sosiaalisen ilmiön kuvaus muuttuu epämääräiseksi hutuksi, ei täsmällisemmäksi.Minusta Elvis-meemi on aika täsmällinen. Paljon täsmällisempi kuin Diana. Haittaako Elvis-tartunta lähimmäisten ja kantajan elämää? Sairaudesta voitaneen puhua siinä vaiheessa kun juttu alkaa haitata. Vähän niinkuin viinan kirouskin. Jos ei haittaa ketään eikä mitään niin ei ole tautia.

Voisikohan lapamatoa muuten hoitaa jollain mielialalääkityksellä? Luulisi että sen liike tuntuu jonkinlaisena muljahteluna suolistossa eli aivan varmasti sen mulimista voisi kuvailla uskottavalla tavalla henkitohtorille. Psyketohtori voisi jopa tehdä palpointia ja tuntea kun mato nostaa päätään. Mutta mikä lääke siihen olisi sitten paras? Ruhoittava, piristävä, pitkävaikutteinen vai nopeavaikutteinen. Pitäisikö vähentää dopamiinia kuten skitsoilla vai lisätä noradrenaliinia?

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

offmind
Seuraa 
Viestejä16351
Liittynyt19.8.2008
Paul M
offmind

Meemit eivät mitään aiheuta koska meemejä ei ole olemassa. Kyseessähän on vain muodikas puppusana jota käyttämällä sosiaalisen ilmiön kuvaus muuttuu epämääräiseksi hutuksi, ei täsmällisemmäksi.Minusta Elvis-meemi on aika täsmällinen. Paljon täsmällisempi kuin Diana. Haittaako Elvis-tartunta lähimmäisten ja kantajan elämää? Sairaudesta voitaneen puhua siinä vaiheessa kun juttu alkaa haitata. Vähän niinkuin viinan kirouskin. Jos ei haittaa ketään eikä mitään niin ei ole tautia.

Tuokin voi tarkoittaa vaikka mitä erimuotoisista Elvis-harrastuksista uskonnollisuuden muotoja saavaa fani-kulttiin asti. Asian nimittämin meemiksi hämärtää nuo asiaan suhtautumisen eri muodot yhdeksi epämääräiseksi klöntiksi eikä se tuo ilmiön eri muotojen ymmärtämiseen tippaakaan mitään kiinnostavaa tai varsinkaan hyödyllistä.

Voisikohan lapamatoa muuten hoitaa jollain mielialalääkityksellä?

Kuviteltuja tuskin voi Jos on syytä epäillä todellista tai luulotauti haittaa elämää, niin ei sen tutkituttaminen nyt niin kovin vaikeaa ole. Mitä nyt vähän inhottavaa, jos se edelleen tehdään ulostusnäytteestä.

Luulotauti on varmaan yhtä vanha ilmiö kuin ajattelukyky. Sen esittäminen meemeinä ei tuo pienintäkään lisäarvoa asialle.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Hypokondria
http://en.wikipedia.org/wiki/Hypochondriasis

Nettiajan versio on kyberluulotauti mutta ihan sama asiahan se kuitenkin on kuin versio 1.0, lääkärikirjan sijaan luulotautinen vain selaa netin lukemattomia terveyssaitteja ja tekee niitä kaikenalaisia itsediagnoositestejä.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cyberchondria

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

offmind
Nettiajan versio on kyberluulotauti mutta ihan sama asiahan se kuitenkin on kuin versio 1.0, lääkärikirjan sijaan luulotautinen vain selaa netin lukemattomia terveyssaitteja ja tekee niitä kaikenalaisia itsediagnoositestejä.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cyberchondria

"Morgellons diseasen" kohdalla kyse ei ole samasta asiasta, netti-ilmiö on huomattavasti voimakkaampi ja laajempi kuin lääkärikirjan pläräys kotona tai tavallinen cybercondria. Nettisaittien myötä esimerkiksi omituisten kuitujen etsiminen ja löytäminen iholta on tullut yhdeksi tyypilliseksi oireeksi. MRF:n (Morgellons Reseach Foundation) webbisivujen kautta itsediagnosoidut "Morgellons"-potilaat lähettivät tuhansia joukkokirjeitä kongressin edustajille Yhdysvalloissa, koska lääkärit eivät ole ottaneet heitä ja heidän kuitunäytteitään vakavasti. MRF:n poliittisen lobbauksen tuloksena yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskukset CDC (Centers for Disease Control and Prevention) on joutunut aloittamaan "selittämättömän dermopatian" (eli "Morgellonsin") tutkimukset mahdollisena tartuntatautina ja on ilmeisesti halukas tutkimaan näytteitä löydetyistä kuiduista.

Morgellons-ilmiö (jos sitä ei saa kutsua meemiksi, niin olisiko "ilmiö" sitten parempi määritelmä) on jotain muuta kuin ihan tavallista vanhan ajan luulotautia. Lukaise Morgellons-ilmiöstä vaikka tuolta: http://en.wikipedia.org/wiki/Morgellons_Disease
tai esim: http://www.dallasobserver.com/2006-07-2 ... lague/full

Paul M
Seuraa 
Viestejä8640
Liittynyt16.3.2005

Kuinkahan paljon ihmisiä jää vaille oikean taudin hoitoa nykyään? Nimittäin tohtoreille ei paranisi mennä ensimmäiseksi sanomaan mikä vaivaa. Pitää kierrellä ja kaarrella jotta asiantuntija kokee itse löytäneensä vaivan aiheuttajan ja voi määrätä oikean hoidon heti. Muuten mennään pitkän kautta.

Meemi on aivan hyvä käsite ja minusta se paketoi kulttuuri-ilmiöitä sopivasti. Miksi sitä kiistämään. Neuvostoliitossa oli virallinen tauti nimeltään hiipivä skitsofrenia. Se vaivasi ihmisiä, jotka jäivät kiinni systeemin vastustamisesta. Oliko kulttuuri-ilmiö nimeltään Neuvostoliitto meemi?

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Paul M
Kuinkahan paljon ihmisiä jää vaille oikean taudin hoitoa nykyään? Nimittäin tohtoreille ei paranisi mennä ensimmäiseksi sanomaan mikä vaivaa. Pitää kierrellä ja kaarrella jotta asiantuntija kokee itse löytäneensä vaivan aiheuttajan ja voi määrätä oikean hoidon heti. Muuten mennään pitkän kautta.

Meemi on aivan hyvä käsite ja minusta se paketoi kulttuuri-ilmiöitä sopivasti. Miksi sitä kiistämään. Neuvostoliitossa oli virallinen tauti nimeltään hiipivä skitsofrenia. Se vaivasi ihmisiä, jotka jäivät kiinni systeemin vastustamisesta. Oliko kulttuuri-ilmiö nimeltään Neuvostoliitto meemi?
Aika vaarallista jos yleistyisi trendi missä potilasta ei tutkita ja lääkäri tekee pikadiagnoosin että kyse on psyykkeestä ja luulotaudista.

Mulla on ittellä hirmu herkkä tuntoaisti. Ihan liian yliherkkä. Siitä on haittaa. Kyse ei kuitenkaan ole mistään psyykkisestä ongelmasta. Voi kyllä liittyä stressiin mutta stressikin voi liittyä hormoneihin ja sen mekanismi on fyysinen.

Vähä vaikeeta aatella "meemiä" aiheuttajaksi kun en edes oikein tajua mikä se on. Joku opittu asia? Muistikuva, ajatus, joku tapakulttuurin tapa? Vai huijausta?

Oonko mä jo sairastunut henkisesti jos epäilen yhä ettei meememjä olekkaan tai en tajua mitä ne vois olla?
Pitäiskö mulle tehdä loptomia vai pumpata täyteen lääkkeitä jos en osallistu vallitsevaan konsensukseen?
Ovatko kaikki hulluja jotka käyttäytyvät poikkeavasti valtaväestöön nähden?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat