Seuraa 
Viestejä45973

Pari vuotta sitten Sosiaali- ja terveysministeriö ilmoitti, että Suomessa tutkitaan mahdollisuutta saada myyntiin itsestään palamattomia, kytemättömiä savukkeita. Tämän jälkeen asiasta ei ole kuultu mitään.

Savukkeilla on eräs savukepaperiin liittyvä ominaisuus, joka ei ole noussut Suomessa vielä keskustelun piiriin. Savukkeiden paperi on valmistettu sellaiseksi, että se ei sammu itsestään, vaan jatkaa kytemistään. Sikareilla ei ole tätä ominaisuutta, koska tupakan lehti ei pidä yllä kytemistä ja sikari sammuukin nopeasti tuhkakupin reunalla, ellei sitä polteta.

Savukepaperin valmistus on hyvin tarkkaa. Paperissa ei saisi olla aineita, jotka olisivat myrkyllisiä käyttäjälle. Tupakkateollisuus on kuitenkin onnistunut hämärtämään sellaiset seikat, että nitraatit, fosfaatit, häkä ja terva ovat myrkyllisiä ja monet karsinogeenisia.
Savukepaperin itsestään kyteminen saadaan aikaan täyteaineilla ja erilaisilla kemikaaleilla. Kemikaaleissa pitää olla paljon happea, joka vapautuu palamisen yhteydessä ja kiihdyttää ja ylläpitää kytemistä. Tällaisia kemikaaleja ovat mm. sitruunahappo ja sen suolat, eräät fosfaatit ja nitraatit jne.

Sängyssä tupakointi on yleistä ja uhrin nukahdettua, putoaa kytevä savuke lakanan päälle ja saa sen syttymään. Suomessakin kuolee useita henkilöitä vuodessa vuoteessa tupakoinnin seurauksena. Useimmat vanhainkotien tulipaloista ovat seurauksena vuoteessa tupakoinnista.

Suomessa voitaisiin ottaa esille tämä savukkeiden kyteminen. Voitaisiinko markkinoille saada savukkeita, joiden paperi ei ylläpitäisi palamista. Tällainen savuke oli aikoinaan Klubi 77, ns. pillitupakka. Sitä sai yhtenään olla sytyttämässä. Kytemättömien savukkeiden suosio ei aluksi olisi kovin hyvä, mutta esim. vanhainkodeissa voitaisiin siirtyä itsestään palamattomiin savukkeisiin.
Siirtyminen kytemättömiin savukkeisiin ei ole helppoa, mutta asiasta nousisi aina jokaisen vanhainkotipalon jälkeen vilkas keskustelu. Kytemättömät savukkeet voisivat estää myös muutaman maasto-, roskalaatikko-, ym. tarpeettoman tulipalon. Tuhkakupin reunalla käryävät savukkeet jäisivät myös historiaan.
Tupakoitsijalle tämä olisi tosin kiusallista, kun yhtenään joutuisi sytyttämään savukkeensa. Tällä tavalla voitaisiin tupakoinnista tehdä myös vähemmän trendikästä ja saada nuorison halu aloittaa tupakointi vähenemään.

Sivut

Kommentit (59)

20.02 julkaistussa uutisessa Australian hallitus haluaa nopeuttaa uuden lain voimaantuloa, joka ehkäisisi kytemään jääneiden tupakantumppien aiheuttamasta metsäpaloja, kertoo uutistoimisto AP. Australian hallituksen mukaan yhteensä noin 7 prosenttia metsäpaloista johtuu tupakantumpeista tai tulitikuista.
Parlamentti hyväksyi viime syyskuussa lain, jonka mukaan tupakan paperiin ja kemikaalisiin ominaisuuksiin pitää tehdä muutoksia niin, etteivät ne enää pala käytön jälkeen. Laki tulee kuitenkin voimaan vasta ensi vuoden maaliskuussa, joten hallitus haluaa nopeuttaa prosessia ehkäistäkseen viime metsäpalojen kaltaiset katastrofit.

Yhdysvalloissa ja Kanadassa samaiset lait tupakasta tulivat voimaan vuonna 2004. Myös Iso-Britannia harkitsee samankaltaisten lakien käyttöönottoa.
Australian suurin tupakanvalmistaja British American Tobacco Australia Ltd.:n edustajien mukaan yritykset kuitenkin tarvitsevat aikaa muuttaakseen tuotteitaan lakia vastaavaksi. Aiemmin hyväksytyn lain voimaantulo oli yritysten mukaan kompromissi hallituksen ja tupakkayritysten keskusteluiden jälkeen.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/18585-s ... ntiin-2010

Uutisessa mainittiin, että Euroopassa itsestään sammuvia savukkeita ei ilmeisesti vielä myydä. Sen sijaan Kanadassa ei enää muita myydäkään ja Yhdysvalloissa savukkeiden paloturvallisuuteen on puututtu lainsäädännöllä esimerkiksi New Yorkissa ja Kaliforniassa. Uudessa-Seelannissa, Australiassa ja EU:ssa määräyksiä valmistellaan.
Savukkeita koskevan lainsäädännön muuttamista Suomessa helpottaa se, että maassamme ei ole omaa savuketeollisuutta, tupakkaviljelmiä tai paperinvalmistusta niin kuin eräissä Euroopan maissa. Kanadassa tai USA:ssa tiukennetut määräykset eivät ole aiheuttaneet mitään ongelmia.
Sosiaali- ja terveysministeriö on valmistellut itsestään sammuvia savukkeita koskevan lakiluonnoksen. Suomi on joutunut pyytämään lakiin EU:lta sisämarkkinaperiaatteiden mukaisesti lausunnon, vaikka paloturvallisuudesta päätetään kansallisesti.

Suomessa Tervakosken paperitehdas, joka on ulkomaalaisessa omistuksessa, valmisti ainakin aikaisemmin savukepaperia. Savukepaperitehtailla on aina omat laboratorionsa, missä paperierät voidaan tutkia monella tavalla. Savukkeen kytemisaika on myös säädettävissä lähes portaattomasti, käyttämällä erilaisia määriä lisäaineita ja impregnointia. Tavallinen täyspitkä savuke kytee tuhkakupin reunalla 11-12 min, mikä aika riittää hyvin tulipalon sytyttämiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081

Kenties jokin antabuksen kaltainen aine olisi parempi joka saisi hissuksiin tupakan maistumaan kuvottavalta. Tähän ei tietenkään tupakkayhtiöt ole suostuvaisia mutta kai jollain lailla voitaisiin tämä toteuttaa.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Kytemättömien poltto vaatii eri tekniikkaa. Sitä pitää lutkuttaa jatkuvasti tai se sammuu. Ennen näki usein sammunutta pillitupakkaa sytyttelevän polttajan. Toisaalta koska se sammuu, sen poltto jakautuu pieniin eriin, josta voi olla etua määrän pienetämiseksi. Pääsyy kyteviin oli lisätä tahatonta polttoa joka lisää ostontarvetta ja siten tehtaan tuloja.

RaahenTiikeri
Seuraa 
Viestejä973

"Tällä tavalla voitaisiin tupakoinnista tehdä myös vähemmän trendikästä ja saada nuorison halu aloittaa tupakointi vähenemään."
-inhottavaa suhtautua lailliseen nautintoaineeseen,kuin mörköön,joka pitäisi vaivihkaa saada "pois silmistä".

Minun subjektiivinen vastavetoni on,että urheilutähdet pitäisi saada pois iltapäivälehdistä,ettei nuoret hairahtuisi urheilutähdiksi pyrkimään.Tiedän,että tämä älähdyttää kysymään,että "eikö urheuilu-ura ole parempi,kuin tupakoijan ura?"Ei.Mikään ei ole toistaan parempi,elämä on kokeilemista,oppimista,ja haluamistaan asioista pitämistä.Oman elämän avaimien pitää olla nuoren(ja vanhankin)omissa käsissä,ei ihmistä mestaroivien päättäjien.

Agatha
Seuraa 
Viestejä90

Laki itsestään palamattomista savukkeista on jo annettu (marraskuu 2008) ja
se tulee voimaan paloturvallisuuden osalta kahden vuoden siirtymäajalla
1.4.2010.Teksti löytyy eduskunnan sivuilta mm. HE 101/2008.

Agatha
Seuraa 
Viestejä90

Kun markkinoille tulee itsestään sammuvia savukkeita, ei tällaista enää tapahdu. Toivottavasti tulevaisuudessa nykyisen tyyppisten savukkeiden myynti loppuu.

http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Pal ... SI1KA01i51

Iäkäs nainen loukkaantui vakavasti tulipalossa Espoon Tapiolassa. Hälytyksen tekijän mukaan talon viidennessä kerroksessa huutaa palovaroitin ja rappukäytävässä haisee savu. Sammuttajien saapuessa paikalle ylimmän kerroksen asunnosta löytyi yli 90-vuotias nainen, joka istui palavassa tuolissa. Vaahtomuovitäytteisen tuolin sytytti todennäköisesti tupakka, kertoo palomestari Hannu Willman.

Tuo muuten on aika häröä ettei käyttäjä herää siihen että sänky palaa alta. Vaihtoehtoja on vain se, että käyttäjä on kännissä/pirissä/napeissa taikka tuli on kytenyt ja luonut kaasuja jotka ovat tainnuttaneet käyttäjän ennen kuin tuli riistäytyy varsinaisesti irti.

[size=85:2aam630n]

Bushmaster
Tuo muuten on aika häröä ettei käyttäjä herää siihen että sänky palaa alta. Vaihtoehtoja on vain se, että käyttäjä on kännissä/pirissä/napeissa taikka tuli on kytenyt ja luonut kaasuja jotka ovat tainnuttaneet käyttäjän ennen kuin tuli riistäytyy varsinaisesti irti.

[/size:2aam630n]

Oliskohan noista jotain webbikämkuvauksia jossain saatavilla?
Joskus tuli sammuttua "palava" tupakka kädessä sänkyyn, heräsin/havahduin sitten siihen kun käännyin tupakan päälle.
Siinä oli vasta sellanen mustumisvaihe menossa, tai siis patjaan tuli reikä ja sillee.

Agatha
Seuraa 
Viestejä90

Palaamme 50-luvun alkuun, jolloin savukkeet sammuivat nopeasti itsekseen. Sitten tulivat markkinoille amerikkalaiset savukkeet, jotka paloivat toista kymmentä minuuttia itsekseen myös tuhkakupin reunalle jätettynä. Valitettavasti kytevä savuke pystyy sytyttämään vuodevaatteet tuleen.

http://www.hs.fi/arkisto/haku?pageNumbe ... cedSearch=

Mies, alkoholi ja tupakka. Siinä kuolemaan johtavan tulipalon kolme suurinta riskitekijää, pelastusylijohtaja Pentti Partanen luettelee. Tällä yhdistelmällä Suomi on Partasen mukaan kuolemaan johtavissa tulipaloissa "huonointa Länsi-Eurooppaa, mutta hyvää itäeurooppalaista tasoa".
Uuden tupakkalain määräys, että Suomessa saa ensi huhtikuun alusta lähtien myydä vain sellaisia savukkeita, jotka sammuvat heti itsestään, jos niitä ei ime, on Partasen mukaan Suomen oloissa tervetullut uudistus.
Partanen on ylpeä siitä, että määräys tulee voimaan Suomessa ensimmäisenä maana Euroopassa. Muuallakin määräystä valmistellaan, ja osittain se on jo voimassa Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Kytemättömät savukkeet ovat siis tulossa.
Hyvä hyvä huusivat lapset ja taputtivat pieniä karvaisia käsiään.

Vanhusväestöä pyritään nykyään hoitamaan koteihin kun ei oo tilaa laitoksissa ja kotihoito muutenkin on mielekkäämpääkin usein ja paapatipaa.
Eläköityvä vanhusväestö on lisäksi sitä tupakoinnista innostunutta sukupolvea, joista monella on suurehko riski simahtaa savuke kädessä. Kytevä savuke vuoteessa voi ehtiä tuottamaan myrkyllisiä ja tainnuttavia savukaasuja joiden vuoksi tupakoiva ei herää ajoissa ja siinä riskit sitten kasvaa niin että naapurihuoneistot ja naapuritkin on vaarassa.

Vanhusten ja muiden vajaakuntoisten kodit pitäis kyllä lakisääteisesti varustaa myös sprinklereillä tai muilla sammutusjärjestelmillä.
Joku sammutusjauheboxin laukeaminen hellan yläpuolella vois olla suht halpa ja mahdollisimman monen ulottuvilla.
Kuta enemmän vajaakuntoisia asuu laitosten ulkopuolella ihan normaalisti, sitä enemmän tarvitaan turvajärjestelyjä.

Toi röökihommeli on hyvä alku!
Joskus nykylainsäätäjilläkin toimii näköjään järki.

Sätkätkin muuten sammuvat aika nopeasti, ilmeisesti siis paperista johtuva ominaisuus. Mä poltan aina kyllä muutenkin parvekkeella/ulkona.

Tulipa mieleen...jos itsestään sammuvat tupakat todella tulevat, nostaako se taas hintaa?

Suomessa aloitetaan myydä "kytemättömiä" savukkeita huhtikuun alussa. On tärkeää, että ne ovat todella kytemättömiä ja sammuvat esim. tuhkakupin reunalle jätettynä alle minuutissa.

http://www.hs.fi/verkkolehti/kotimaa/ar ... 5250932761

Suomessa kuoli vuosina 1997–2007 tulipaloissa vuosittain 75–126 ihmistä. Yli 95 prosenttia kuolemaan johtavista tulipaloista syttyy asuinympäristössä. Tulipaloja syttyy rakennuksissa vuosittain 6 000–7 000. Jos asukas ei poistu asunnosta, auttajilla on aikaa vain 2–3 minuuttia pelastamiseen. Jos ihminen ei kykene itse nopeasti poistumaan palavasta talosta, ovat selviytymismahdollisuudet pienet. Yleisin kuolemaan johtavan tulipalon syttymissyy on tupakointi (30 prosenttia). Palokuolemia sattuu Suomessa paljon, keskimäärin 20 ihmistä miljoonaa kohti. Ruotsissa vastaava luku on 11 ja Britanniassa 9.

Tupakointi tulee yhä vaikeammaksi, kun kohta ei saa polttaa edes ulkona, jos näkyvissä on muita ihmisiä.
Espoo poistaa tupakkapaikat kaupungin toimipisteiden ovien edustoilta ja piha-alueilta. Kaupunki on julistautunut savuttomaksi vuoden 2010 alusta alkaen kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti.

http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Esp ... 5251748644

Kioskien ja kahviloiden pitäjien kanssa neuvotellaan tupakkatuotteiden myynnin lopettamisesta, jos he toimivat kaupungin omistamissa ja hallinnoimissa tiloissa. Asia huomioidaan myös uusissa vuokrasopimuksissa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat