Tuhoutunut magneetti?

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Löysin messinkilevyn johon on liimattu kaksi voimakasta magneettia. Yritin saada magneetit irti sulattamalla liiman kaasupuhaltimella. Liimasta en päässyt eroon, mutta magneettien magneettisuus katosi, toisesta kokonaan, toisesta osittain.

Mitä tapahtui, ja palautuuko niiden magnetismi ajan kuluessa, vai tuhosinko ne lopullisesti?

Kommentit (5)

Vierailija

Ei se magnetismi palaudu, sillä kuumentaminen on yksi sen poistokeino. Ellen nyt aivan väärässä ole niin magneettisuutta saisi takaisin mikäli magneettia kuumentaisi uudestaan, tällä kertaa voimakkaassa magneettikentäsä. Tai sitten ostaisi uudet mikäli tarvitsee.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä26848
Liittynyt16.3.2005

Kuumensit magneetit yli ns. Curie-lämpötilan, mikä johtaa ferromagneettisissa aineissa magnetoitumisen häviämiseen. Magnetointi ei palaudu itsestään, mutta sen voi palauttaa samoin kun se on alun perin aikaansaatu, eli riittävän voimakkaalla magneettikentällä. Riittävän kentän hetkellinenkin aikaasaaminen kotikonstein ilman erityistä tietotaitoa on kuitenkin hyvin vaikeaa ja laitteistokin maksaa enemmän kuin kaksi magneettia.

Useimmilla moderneilla voimakkailla magneeteilla Curie-lämpötilat ovat varsin matalia, eikä niitä juuri kannata kuumentaa.

Vierailija

Kiitoksia tiedosta, ei niille magneeteille mitään erityistä käyttöä olisi, mutta hyvä kun arvoitus selvisi.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005

Silitysraudalla voi mm. poistaa pankkikorttien magneettiraidalta kaikki tiedot...

Että kannattaa poistaa kortit taskusta, ennen silittämään ryhtymistä

Vierailija

Joku netissä esitti keinoksi elvyttää magneettia johdosta tehdyllä kelalla ja auton akun virralla. Virtapulssi ei ehdi polttaa käämiä, mutta pakastin on hyvä suorituspaikka.
Tälläkin palstalla joskus asiaa puitiin.

Uusimmat

Suosituimmat