Iän selvittäminen on yksityisyyden loukkaus
Iän selvittäminen on yksityisyyden loukkaus
Suomessa on ollut tapana selvittää henkilöpapereiden perusteella esimerkiksi alkoholia ja tupakkaa ostavien henkilöiden täysi-ikäisyys. Myös autoa ajavia on vaadittu todistamaan täysi-ikäisyytensä näyttämällä ajokorttiaan. Tälle kaikelle on kuitenkin tulossa stoppi, sillä apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedtin mukaan iän testaaminen voi rikkoa perusoikeuksia. Hänen mukaansa henkilöpapereita kysymällä puututaan henkilön koskemattomuuteen ja yksityisyyteen.
Asiasta on myös eriäviä mielipiteitä. Ministeri Astrid Thors on Ylen mukaan sitä mieltä, että iän selvittäminen ei riko perusoikeuksia, jos se tehdään henkilön suostumuksella.
Niin siis onko ton perusteella poliisilla oikeus varmentaa mitään tietoja? Siitä vaan valehtelemaan skoudeille. Vaikka viranomaiselle valehteleminen olisikin rikos ei rikoksesta saa hakea näyttöä eikä siten tuomita. Näytön saaminenhan edellyttää yksityisyyden suojaan kajoamista mikä on siis kiellettyä.
Poliisilaki sanoo:
Debatin taustalla on varsinaisesti se, että turvapaikanhakijoita ei koske Suomen laki, ainakaan jos he ovat alaikäisiä, kuten suurin osa hakijoista väittää.
Erään poliisiviranomaisen arvion mukaan 60% "alaikäisistä" valehtelee ikänsä. Sitä ei kuitenkaan saa selvittää, ketkä kuuluvat tuohon 60%:iin, sillä se loukkaa oikeasti alaikäisten turvapaikanhakijoiden perusoikeuksia. Jukka Linstedtin mukaan ikää ei saisi selvittää edes turvapaikanhakijan suostumuksella, vaan kaikkia itseään alaikäiseksi väittäviä tulisi kohdella alaikäisinä varauksetta.
Ja silti testaaminen kielletään juurikin perustuslaissa taatuilla oikeuksilla.
Mitä tohon poliisilakiin tulee ei poliisilla oikeastaan ole mahdollisuutta selvittää todellista henkilöllisyyttä rikkomatta yksityisyyden suojaa minkä siis pitäsi samalla tokenilla olla laitonta. Siis tuo poliisilain kohta on ainakin hegeltään perustuslain vastainen, jos iän varmentamiseksi tehtävät testit sitä ovat.
Mä en ainakaan jatkossa kysyttäessä esitä henkkareita kytille ja vetoan perustuslakiin. "Tarvittaessa" on niin löysä termi, että sillä voidaan perustella mitä tahansa mutta se varmaan on tarkoituskin. Joku laki mukamas antaa oikeuden mutta toisella se otetaan täysin pois ja ihminen jää valtion omaisuudeksi.
On se vaan hyvä että ihmisille taataan yksityisyys. Jonkun elämä voi romahtaa, mikäli kuuleekin totuuden iästään.
Voi mennä käsitykset omasta perheestä uusiksi.
Tuskinpa tuota mainittaisiin, jos laki olisi tarkoitettu vain suomalaisia varten, jolloin kansallisuus on jo tiedossa. Eiköhän se niin mene, että maan rajojen sisäpuolelle astuessasi olet kyseisen maan lakien alainen ja jos ei kelpaa, voit lähteä...
Näköjään maahanmuuttajille ei ole merkitystä, mitä henkilötietoja viranomaisille ilmoittelevat. Rikosta ei tapahtunut esimerkiksi alla kuvatussa tapauksessa KKO:n mukaan, hovi- ja käräjäoikeus olivat sentään eri mieltä:
http://barrikadi.yakke.org/blogit/maaha ... i-rasismia
KKO:n päätös Finlexissä:
http://www.finlex.fi/fi/oikeus/kko/kko/2009/20090014
Moni mamu neekeri valehtelee minkä kerkiää ja äin lisäksi myös mm. kotiseutu saattaa vaihtua jos sillä heltiää paremmin turvatäysihoito. Esim. somaalineekerit harrastavat tätä.