Seuraa 
Viestejä45973

Fazer-leipomot ovat ottaneet uuden tiukemman linjan työpaikalla huumeiden vaikutuksen alaisena työskenteleviin.

Mikäli työntekijä tavataan polttamasta tupakkaa, annetaan vakava suullinen huomautus ja hoitoonohjaus työterveyshuoltoon, jonka toteutumista valvotaan. Seuraavaksi on suullinen varoitus, sitten kirjallinen varoitus ja toisesta kirjallisesta seuraa irtisanominen.

Vihdoinkin jokin yritys uskaltaa siis ottaa kantaa huumausaineiden käyttöön ja ohjaa narkomaanit vieroitushoitoon välittömästi. Käytäntö leviää toivottavasti useisiin yrityksiin. Tupakan jälkeen sitä voitaisiin laajentaa esimerkiksi kofeiinin käyttöön työaikana.

Lähteeni mukaan uudet säännökset ovat johtaneet siihen, että työntekijät sauhuttelevat salaa, mutta eiköhän se lakkaa parissa kuukaudessa kun heidät on saatu hoitoon tai erotettu.

Lähde:

OIKEUS SAVUTTOMAAN TYÖAIKAAN
12.4.2009

http://www.fety.fi/tontillatapahtuu.htm

Työnantaja lanseerasi ajatuksensa tupakoinnin lopettamisesta Fazer Leipomoilla ylevällä otsikolla ”Oikeus savuttomaan työaikaan”. Työntekijöiden mielestä tämä ”oikeus” oli jo jokaisella kun ei vain astunut sisälle tupakointitilaan. Tupakointi kun ei tietenkään ollut sallittua muualla leipomon tiloissa, joten koko idea oli alun perinkin perusteeton.

Työnantaja kokosi asiaa valmistelemaan Savuton työaika- nimisen työryhmän, johon kutsuttiin myös henkilöstön edustajia. SEL- edustajat kuitenkin vetäytyivät aika pian pois työryhmän työskentelystä, sillä kävi ilmi että kaikki päätökset asian suhteen oli oikeasti jo tehty ja työryhmälle ne tulivat lähinnä ilmoitusluontoisina. Aitoa keskustelua tupakoinnin lopettamisen vaihtoehdoista ei käyty, vaan työryhmälle tuotiin näennäisenä aiheena keskusteltavaksi lähinnä se, mitä ”kivaa” tupakoinnista vapautuviin taukohuoneisiin keksittäisiin. Sanomattakin on varmaan selvää että ideoista taisi toteutua ainoastaan seinien maalaus.

Tupakointikieltoa vahvistaakseen työnantaja otti käyttöön sanktiojärjestelmän varta vasten tupakointirikkomuksille. Ensimmäisenä annetaan vakava suullinen huomautus ja hoitoonohjaus työterveyshuoltoon, jonka toteutumista valvotaan. Seuraavaksi on suullinen varoitus, sitten kirjallinen varoitus ja toisesta kirjallisesta seuraa irtisanominen. Tämä noudattelee jo valitettavasti tutuksi tullutta sanktiolähtöistä johtamistapaa Fazer Leipomoilla. Tupakointirangaistuksissa on jo edetty kirjallisiin asti, mutta irtisanomisilta on vielä vältytty. Kenenkään ei toivoisi saavan sitä kyseenalaista kunniaa olla ensimmäinen varoittava esimerkki.

Myöskään työnantajan heppoiset perustelut että tupakoitsijoilla olisi ollut enemmän ja pidempiä taukoja kuin tupakoimattomilla, ei pidä paikkaansa. Työskentelemme tuotantolaitoksessa jossa tauot määräytyvät tuotannon, eivät kenenkään henkilökohtaisten tauonviettotapojen mukaan. Taukoja on edelleen saman verran ja yhtä pitkiä kuin ennen tupakoinnin lopettamista. Jos jotain poikkeamia ja eriarvoisuutta ilmenee, ne johtunevat työnjohdollisista puutteista.

Tupakointikielto päätöksenä tuli Fazer Leipomot Suomen johtoryhmältä. Kiellon toteutumisen valvonta sälytettiin kuitenkin useampaa esimiestasoa alemmas linjatyönjohdolle. Työnjohtajille jopa jaettiin ohjeita siitä kuinka ja missä kytätä työntekijöitä. Tämä on jälleen yksi esimerkki päätöksestä, joka oli varmasti helppo tehdä kun toteuttaminen jätetään muiden niskoille. Kun tämä ei ilmeisesti ollut riittävää (kun leipomolla kai pitäisi jossain välissä ehtiä leipääkin leipomaan), niin avuksi otettiin tontilla toimiva vartiointiliike. Vartijat on työnantajan toimesta ohjeistettu tekemään tarkastuksia tiettyihin paikkoihin kiinteistön alueella ja tupakointirikkomuksia havaitessaan kysymään henkilöiden nimet ja tarvittaessa valokuvaamaan heidät. Tämä toiminta on sinällään sallittua, mutta kyseenalaista onkin kuvien käyttö ja säilytys. Kuka kantaa vastuun tällaisesta kyseenalaisesta henkilötietorekisteristä?

Asia erikseen on sitten vielä siisteysongelmat ja turvallisuusriskit. Ennen kieltoa tupakointi oli täysin kontrolloitua ja siivouksesta huolehdittiin kun tupakointia varten oli osoitettu selkeästi sallitut tilat. Nyt tupakantumppeja siivotaan sieltä sun täältä, puhumattakaan esimerkiksi paloturvallisuudesta. Jo leipomolle saapuessa porttien ympäristössä on erittäin hyvää kuvaa hygieenisestä elintarvikealan yrityksestä antavat tumppiläjät, kun edes tehdasalueen sisäänkäynneille ei voida asettaa tuhkiksia. Nekin kun piti kiellon myötä toimittaa jonnekin piiloon varaston perukoille. Eli kokonaisuutena haitat ovat ehdottomasti olleet hyötyä suurempia. Jos tästä tilanteesta nyt koskaan mitään hyötyä on voitu osoittaa olleenkaan.

Ainakaan vuosittain tehtävän henkilöstökyselyn tuloksissa ei hyötyä näy. Päinvastoin työtyytyväisyys on vain heikentynyt vuosi vuodelta. Ja vaikka työnantaja ei sitä tunnu myöntävänkään, niin tupakointikiellolla oli ehdottoman suuri vaikutus ihan koko henkilöstölle. Asia ei nimittäin harmita ainoastaan tupakoitsijoita, vaan asialla nähdään laajempi merkitys. Kyse on periaatteesta, kuinka pitkälle työnantaja voi mennä kontrolloidessaan työntekijöiden henkilökohtaisia asioita. Sillä sehän on jokaisen oma asia millä terveyttään edistää tai heikentää, jos se ei haittaa työsuorituksia. Ja tupakointi ei sitä varmasti tehnyt. Totaalikielloissa nähdään uhkakuvia siitä, mitä työnantaja seuraavaksi keksii. Ovatko vuorossa ylipainoiset vai mikä muu asia koetaan jatkossa imagollisesti tärkeäksi muuttaa?

Koska yrityksen imagostahan tässä loppujen lopuksi on kysymys. Mitään muuta järjellistä selitystä tupakointikiellolle ei voi olla eikä ole myöskään esitetty. Valitettavaa vain että tällaisella imagollisella profiloitumisella savuttomaksi työpaikaksi ei tainnut olla pätkän vertaa merkitystä yrityksen taloudellisessa menestyksessä. Vai voiko joku vakavissaan väittää että kaupan keskusliikkeet ovat jotenkin noteeranneet ”savuttomasti” tuotetun leivän kilpailijoita paremmaksi? Tai kuluttaja kaupan leipähyllyllä pohtiessaan päivän leipäostostaan jotenkin päätyisi Fazerin tuotteisiin sen takia kun ”Fasun leipurit ei polta tupakkaa töissä”?!

Mediassakin tupakoimattomaan aikaan siirtyminen noteerattiin aika vaisusti, joten turha yrittää selittää työntekijöille että tästä koko prosessista olisi ollut iloa kenellekään. Ellei sitten lasketa työnantajan alati lisääntyviä haluja lisätä määräysvaltaansa ja ottaa kaikki irti työntekijöistään. Ja laskun maksavat työntekijät. Tuottavuus ja hyvinvointi eivät kulje käsi kädessä Fazer Leipomoilla, kun käsi tarjoaa vain keppiä ja joku muu syö porkkanat.

Anne Wassholm
SEL pääluottamusmies
Fazer Leipomot, Vantaa

  • ylös 2
  • alas 1

Kommentit (20)

Ei siinäkään mitään logiikkaa ole että joitain huumeita saa käyttää työaikana, ja joitain taas ei.
Nykytesteistä huumeiden viikonloppukäyttö ei oikein selviä, paitsi juuri kannabiksen. Useimmat kovan huumeen käyttäjät metaboloivat huumeensa nopeammassa tahdissa ulos ja välttyvät siksi kiinnijäänniltä kokonaan. Tämän faktan vallitessa työpaikkojen huumetestaukset siis seulovat oikeastaan vain pientä marginaaliryhmää jotka polttavat marijuanaa. EI sekään varmaan huumetestauksen alkuperäinen idea ole että kovien huumeiden käyttäjät pääsevät pälkähästä, ja mietojen huumeiden käyttäjät ainoastaan ovat ne, jotka joutuvat kärsimään laillisista sanktioista. Eihä spiidikään vissiin näy kovinkaan kauan testeissä.

Tupakoinnin täyskielto tehdasalueella on hyvin yleinen trendi elintarviketeollisuudessa jo pelkästään hygienian takia.

Eli ei tässä tarvi mitään sen kummempia olettaa tai määritellä Asiahan on pelkästään positiivinen.

Nicorettea huuleen, jos ei muuten onnistu tai nikotiinilaastari tms kehiin. Auttaa varmasti monta tupakoinnin lopettamista yrittänyttä, kun tulee "massaliike" tueksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Leuka
Tupakoinnin täyskielto tehdasalueella on hyvin yleinen trendi elintarviketeollisuudessa jo pelkästään hygienian takia.

Eli ei tässä tarvi mitään sen kummempia olettaa tai määritellä Asiahan on pelkästään positiivinen.


Välittömästi vieroitushoitoon ohjaaminen sen sijaan on tupakoinnin yhteydessä uutta. Asia on todellakin positiivinen: Tupakansavulle haisevat narkkarit vähenevät lähiympäristössämme, jos yhä useammat yritykset ottavat tämän linjan käyttöön.

  • ylös 1
  • alas 12

Tuota nerokkuutta voisi laajentaa koskemaan muitakin terveyttä koskevia asioita:
- kaikille joka aamu puolen tunnin aamuvoimistelu pihalla ennen työajan alkua ja velvoite juosta/hiihtää vähintään 50 km/vko omalla ajalla, gps-varmennus ja pistokokeita valvonnaksi
- Kahvi on aivan turha piriste, joka vieläpä käy vatsan päälle, eli työpaikka kahvivapaaksi
- Työntekijöiden ruokavaliota tulee tarkkailla, jos löytyy eväistä muuta kuin hedelmiä ja light-tuotteita, niin sama käytäntö kuin tupakassa
- Alkoholin tulee olla täysin kiellettyä, myös vapaa-ajalla

Kyllä tästä kansasta vielä terve saadaan, joko hyvällä tai pahalla.

iileskotti
- Alkoholin tulee olla täysin kiellettyä, myös vapaa-ajalla

Tämä kuulostaa hyvältä, mutta voi aiheuttaa vastustusta. Ehdotan, että alkoholin kohtuukäyttö (esim. 2 annosta/vrk) voitaisiin pitää sallittuna yli 5 päivää kestävien lomien aikana.

Mikäs iileskottia nyt risoo? Älä heittele asiaankuulumattomia kommentteja tietämättä tiukoista hygieniavaatimuksista elintarviketeollisuudessa.

Aika ajoin tehdään auditointeja ulkopuolisen taholta, eikä röökiä vetävä lössi varmasti jää mainitsematta raporteissa.

Sama säännös on tulossa Pauligin uuteen paahtimoon (sisäpiirin tieto) ja varmasti savuton linja leviää muihinkin elintarvikelaitoksiin.

Söisitkö mieluummin savuttoman pizzaleipurin pizzan vai sellaisen, joka on tehty rööki huulessa tai ainakin tupakalta haisevin käsin

ville-v
iileskotti
- Alkoholin tulee olla täysin kiellettyä, myös vapaa-ajalla

Tämä kuulostaa hyvältä, mutta voi aiheuttaa vastustusta. Ehdotan, että alkoholin kohtuukäyttö (esim. 2 annosta/vrk) voitaisiin pitää sallittuna yli 5 päivää kestävien lomien aikana.

Joo, mutta vain lauantaisin saunan jälkeen. Ja ehkä juhannuksen kunniaksi.

ville-v
iileskotti
- Alkoholin tulee olla täysin kiellettyä, myös vapaa-ajalla

Tämä kuulostaa hyvältä, mutta voi aiheuttaa vastustusta. Ehdotan, että alkoholin kohtuukäyttö (esim. 2 annosta/vrk) voitaisiin pitää sallittuna yli 5 päivää kestävien lomien aikana.Lähteitteni mukaan tuollainen alkoholin kulutus saattaa nostaa riskiä sairastua rintasyöpään. Eli kyllä yksi kalja per viikko pitäisi riittää. Tuohan olisi jo sairasta suurkulutusta. Meinasitko että ihan joka päivä pitäisi dokata ?

Leuka
Mikäs iileskottia nyt risoo? Älä heittele asiaankuulumattomia kommentteja tietämättä tiukoista hygieniavaatimuksista elintarviketeollisuudessa.

Aika ajoin tehdään auditointeja ulkopuolisen taholta, eikä röökiä vetävä lössi varmasti jää mainitsematta raporteissa.

Sama säännös on tulossa Pauligin uuteen paahtimoon (sisäpiirin tieto) ja varmasti savuton linja leviää muihinkin elintarvikelaitoksiin.

Söisitkö mieluummin savuttoman pizzaleipurin pizzan vai sellaisen, joka on tehty rööki huulessa tai ainakin tupakalta haisevin käsin


Ymmärrän kyllä, että alakohtaisesti tuo kielto vo olla jokseenkin järkeväkin (tosin, eikös ne käytä elintarviketeollisuudessa hanskoja?), mutta kun minulla ei oikein ymmärrystä riitä tuon tupakan demonisoinnille. Välillä tuntuu, että kaikki maailman pahuus on tupakasta lähtöisin, kun seuraa millä intensiteetillä siihen ja sen käyttöön halutaan puuttua. Ja onhan se juurikin aika ylimielistä "ohjata vieroitukseen" normaalin laillisen viihdeaineen käytöstä, ikään kuin olisi kyseessä heroiiniin vahingossa napsahtaneet teinit kyseessä. Työnantajalla on toki oikeus kieltää tupakointi työaikana ja työpaikalla, mutta muuten ei ole mitään asiaa puuttua tupakointiin, tai muuhunkaan elämään niin kuin yritin asiaa karrikoiden esitää.

iileskotti
Leuka
Työnantajalla on toki oikeus kieltää tupakointi työaikana ja työpaikalla, mutta muuten ei ole mitään asiaa puuttua tupakointiin, tai muuhunkaan elämään niin kuin yritin asiaa karrikoiden esitää.Eihän tuossa Fazerin eikä muidenkaan tapauksissa siviilielämään puututakaan.

Leuka
iileskotti
Työnantajalla on toki oikeus kieltää tupakointi työaikana ja työpaikalla, mutta muuten ei ole mitään asiaa puuttua tupakointiin, tai muuhunkaan elämään niin kuin yritin asiaa karrikoiden esitää.

Eihän tuossa Fazerin eikä muidenkaan tapauksissa siviilielämään puututakaan.

Niinpä. Vieroitushoitoon ei ole pakko mennä eikä Fazerilla ole pakko työskennellä.

Leuka
iileskotti
Leuka
Työnantajalla on toki oikeus kieltää tupakointi työaikana ja työpaikalla, mutta muuten ei ole mitään asiaa puuttua tupakointiin, tai muuhunkaan elämään niin kuin yritin asiaa karrikoiden esitää.Eihän tuossa Fazerin eikä muidenkaan tapauksissa siviilielämään puututakaan.

Ville-v jo vastasikin, mutta tarkennetaampa. Lainaus:
"Ensimmäisenä annetaan vakava suullinen huomautus ja hoitoonohjaus työterveyshuoltoon, jonka toteutumista valvotaan."
Ei ole työnantajan oikeus ohjata ketään hoitoon tupakan osalta, eikä myöskään valvoa mitään hoitoa. Tupakointi ei ole sairaus, vaikka ei terveellistä olekaan, joten siihen ei mitään hoitoa ole olemassakaan. Jos työnantaja yrittää pakottaa työntekijän kokonaan savuttomaksi, niin silloin ylitetään valtuudet ja railakkaasti. Omalla ajallaan saa röyhyytellä niin paljon kuin sielu sietää, työajasta ja -paikasta voi työnantaja määrätä.

iileskotti
Leuka
iileskottiEihän tuossa Fazerin eikä muidenkaan tapauksissa siviilielämään puututakaan.

Ville-v jo vastasikin, mutta tarkennetaampa. Lainaus:
"Ensimmäisenä annetaan vakava suullinen huomautus ja hoitoonohjaus työterveyshuoltoon, jonka toteutumista valvotaan."
Ei ole työnantajan oikeus ohjata ketään hoitoon tupakan osalta, eikä myöskään valvoa mitään hoitoa. Tupakointi ei ole sairaus, vaikka ei terveellistä olekaan, joten siihen ei mitään hoitoa ole olemassakaan. Jos työnantaja yrittää pakottaa työntekijän kokonaan savuttomaksi, niin silloin ylitetään valtuudet ja railakkaasti. Omalla ajallaan saa röyhyytellä niin paljon kuin sielu sietää, työajasta ja -paikasta voi työnantaja määrätä.Tupakka, on uusimman EU:n huumekatsauksen mukaan erittäin vaarallinen huumausaine. Ei kukaan halua elää yhteiskunnassa jossa narkit pyörivät jaloissa.

Kyllä työnantaja tekee ihan oikein jos se ohjaa narkin hoitoon.

Sitten sokeri poikottiin. Kaikki syövät vaan sokeritonta suklaata. Ja hyvää on. Eikä tule sokerihumalaa. Eikä sokeririippuvuutta.

Huumeiden suhteen yhteiskuntamme on täysin kaksinaismoralistinen. Tupakka ja alkoholi ovat huumeita, aivan kuten kahvikin. Ovatpahan kuitenkin sattumalta sallittuja, aivan kuten jotkut toiset on sattumalta kiellettyjä.

Jotkut aineet ovat tietenkin paljon vaarallisempia kuin toiset, esimerkiksi alkoholiin voi kuolla jo yhdellä ryyppykerralla jos liikaa ottaa.

Duski
- - alkoholiin voi kuolla jo yhdellä ryyppykerralla jos liikaa ottaa.Myös veteen voi kuolla yhdellä ryyppykerralla, jos ottaa liikaa.

Dredex
Duski
- - alkoholiin voi kuolla jo yhdellä ryyppykerralla jos liikaa ottaa.Myös veteen voi kuolla yhdellä ryyppykerralla, jos ottaa liikaa.No pitäisikö heroiini mielestäsi laillistaa ?

HaukiOlli
No pitäisikö heroiini mielestäsi laillistaa ?Ei pitäisi. Mielestäni tupakan voisi kieltää kokonaan, mutta tuskin kielletään, koska se on jo maan vaivana täällä. Mutta ainakaan en polta. Yhteiskunnan ja vanhempien tulisi valistaa ihmisiä, että ainakin ne jotka haluavat pysyä terveinä eivät sortuisi paheisiin. Kulttuurikin vaikuttaa paljon. Johonkin slummiin syntynyt sopeutuu ja tottuu siihen kurjuuteen. Mutta jos syntyisikin johonkin spartalaisen karuun itsepuolustustaitoja harjoittavaan yhteisöön, niin ties mikä Bruce Lee II minustakin olisi kasvanut. Karuudesta puheen ollen, ennen vanhaan miehistä kasvoi väkisinkin vahvempia, kun olivat tukkimetsällä. Mutta entä nyt? Istuu toimistossa koko päivän.

Viinankylväjä
Hyvä juttu! Vielä kun saataisiin kunnon tuomiot hipeille, jotka piikittää kannabista suoraan suoneen.Minusta 20 vuotta kuritushuonetta olisi sopiva mäjäytys sellaisille jotka kannabista piikittävät suoraan suoneen.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat