Seuraa 
Viestejä45973

Ensin paikallinen niin tieteellinen ja luotettava tietolähde

author="<a href="http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1691655"></a>" kirjoitti:

Ruotsalaisteini ratkaisi vaikean matemaattisen pulman

Ruotsissa asuva 16-vuotias irakilaissyntyinen nuori on ratkaissut vaikean matemaattisen ongelman, kertoivat ruotsalaiset tiedotusvälineet torstaina.

Mohamed Altoumaimi keksi neljässä kuukaudessa kaavan, joka yksinkertaistaa niin sanottujen Bernoullin lukujen laskemista.

Jacob Bernoulli oli 1600-luvun lopulla elänyt sveitsiläinen matemaatikko.

Falunissa Keski-Ruotsissa lukiota käyvä Altoumaimi kertoi, etteivät opettajat olleet ensin vakuuttuneita hänen työnsä tuloksista.

- Kun näytin sitä opettajilleni, kukaan heistä ei uskonut että kaava todella toimii, Altoumaimi kertoi Falu Kuriren -lehdelle.

Kuusi vuotta sitten Ruotsiin muuttanut nuorukainen päätti lopulta kääntyä Uppsalan yliopiston puoleen.

Yliopiston professorit tarkistivat päätelmät ja totesivat ne oikeiksi. Saman tien hänelle tarjottiin paikkaa yliopistosta.

Altoumaimi haluaa kuitenkin käydä ensin lukion loppuun. Kesään kuuluvat lisäopinnot pitkässä matematiikassa ja fysiikassa, ja edessä siintää tutkijan ura näiden aiheiden parissa.
Sitten sama alkukielellä Dalarnas Tidningar

Ratkaisijan kuva

Ja lopuksi parempi kuva itse ratkaisusta

Vanha ongelma ja lyhyen näköinen ratkaisu, mutta mitä oikein tuli ratkaistua. Suomalainen Wiki tietää asiasta hyvin vähän eli ei oikeastaan mitään.

Englantilainen Wiki on tarkempi, mutta tavattoman täynnä kaavoja

Olisikohan palstalla niin lahjakkaita matemaatikkoja, jotka osaisivat selvittää asiaa ei-matemaatikoille, edes vähän.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (9)

Veli Hopea
Seuraa 
Viestejä1249

Tuolla sitten taas sanotaan, että ei se mikään oikeasti uusi löytö ollutkaan:

http://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Berno ... ew_formula

New ideas are always criticized - not because an idea lacks merit, but because it might turn out to be workable, which would threaten the reputations of many people whose opinions conflict with it.

ISLAM: Mitä lännen tulee tietää (http://www.youtube.com/watch?v=sbLfpqBx2TU&feature=&p=3C7052B7ADA587B6&i...) (video)

Phony

Olisikohan palstalla niin lahjakkaita matemaatikkoja, jotka osaisivat selvittää asiaa ei-matemaatikoille, edes vähän.

Jos nyt oikein muistan, niin kaavalla pystyy tuottamaan alkulukuja. Pitää nyt vielä varmistaa jostain, etten puhu läpiä päähäni.

Edit: Jos kyseessä oli vanhan kaavan uudelleenkeksiminen, tässä ei mitään erityisen mullistavaa ole. Ei ole tavatonta, että matikkanerot keksivät opiskellessaan vanhoja tuloksia vahingossa uudelleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Hänen ja Leibnizin välille puhkesi kiista siitä, kumpi keksi differentiaalilaskennan ensimmäisenä. Newton työskenteli laskennan parissa paljon aikaisemmin, mutta julkaisi tavalliseen tapaansa tulokset myöhään. Leibniz oli sillä välin ehtinyt jo julkaista oman tutkimuksensa. Nykyään kunnia laskentatavan keksimisestä annetaan molemmille." :Wikipedia

Kuuluisa kiista keksijänkunniasta.

Tuo pojan kuva on varsin onnistunut kuvaamaan sitä oivaltamisen riemua mitä matematiikan parissa kokee, löydettyään jonkin oikopolun tai sisäistää asian. Itsellä oli kolme tuollaista lapsuudessa lukujärjestelmiin ja geometriin liittyen.

tietää

Kuuluisa kiista keksijänkunniasta.Kyllähän Leibniz hoiti tehtävän paremmin ja yksinkertaisemmin - ilman plagiointia. Newton on kuitenkin tieteenhistoriassa poikkeuksellisempi hahmo (poikkeuksellisin?), joten sinänsä hänen saavutustensa arvo ei tästä paljoa laske.

Cargo
Seuraa 
Viestejä979
Phony
[...]Mutta jos kaveri ihan omia aikojaan tuon keksi niin ei paha siltikään.[size=150:3eijn9s5]Kunkahan moni lukiolainen on vilkaissut Wikipediaa jossain vaiheessa?[/size:3eijn9s5]

Itsekin kehittelin joskus kieliposkella erilaisia esitysmuotoja summa- ja tulolausekkeille, ja niistä tuli hämmentävän erilaisia. Tutustuppa vaikka Fourier-analyysiin ja miten siinäkin voi funktiolle antaa saman sarjalausekken eri tavoin...

" sähkö (se sähkö, jota tuotetaan mm. voimalaitoksissa) ei ole energiaa "
- Vastaaja_s24fi

“Jos et ole kaksikymppisenä vihreä, sinulla ei ole sydäntä. Mutta jos et ole nelikymppisenä perussuomalainen, sinulla ei ole aivoja.”
- Cargo

Matematiikassa on se hyvä puoli, että se ottaa luulot pois ihmiseltä. Jos sä kirjoitat 60 pistettä pitkästä matikasta, sä voit mennä yliopistolle, mut joskus sunkin pitää antaa lisää hanaa. Etkä sä aina voi tajuu kaikkee.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat