Seuraa 
Viestejä45973

Lueskelin Discovery Channelin sivuilta artikkelia (http://dsc.discovery.com/space/my-take/ ... oblem.html) aiheesta jolla on mässäilty jo jonkin aikaa: entä jos aurinko pitkän hiljaiselon jälkeen innostuu myrskyilemään ja lähettää Maapallon suuntaan magneettitsunamin. Satelliitteja sataisi maahan kuin saavista kaataen ja sähkön osalta palattaisiin takaisin kivikaudelle. Uhkakuva on ilmeisesti suht todellinen, koska muistaakseni 1700-luvun alussa tapahtunut 'myrsky' olisi melko tehokkaasti paistanut satelliitit ja tehnyt suurta vahinkoa sähköverkolle.

Pienenä sivujuonteena olen pohdiskellut mitkä vaikutukset todella olisivat jos esimerkiksi Yhdysvaltojen, Venäjän ja Kiinan satelliitit lakkaisivat toimimasta. Niiden merkitys puolustautumisessa (MAD) ydinohjuksia vastaan on kiistaton ja voisin kuvitella, että Bekingissä, Moskovassa ja Washingtonissa ei nukuttaisi kunnolla jos joku ydinasevalta pystyisi suorittamaan ns. yllätyshyökkäyksen.

Miten paljon lähemmäksi ydinsotaa auringon aiheuttamat ongelmat saattaisivat viedä ihmiskuntaa? Saataisiinko taivaalle nopeastikin lisää satelliittejä? Selviäisivätkö osa satelliiteistä vahingoittumattomina (esim. Maapallon toisella puolella?)

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (7)

No tuskin siitä mitään ydinsotaa tulisi, siinä ois kaikki sen verran lirissä, että ois suurempiaki asioita mietittävänä. Ole ihan huoleti.

En ole todellakaan menettämässä yöuniani k.o skenaarion takia, mutta en kuitekaan lähtisi väittämään etteikö aurinkomyrskyn tuhoista olisi aineksia uuteen maailmanpaloon. Voi olla, ettei isoja punaisia nappeja painettaisi heti alkuunsa, mutta väittäisin eri toimijoiden käyttävän hyväksi yleistä sekasortoa. Olosuhteet olisivat kuitenkin otolliset pienille ja isoille irtiotoille.

Ylipäätänsä seuraan levollisin mielin ihmiskunnan eloa. Olisi upeaa jos säilyisimme tutkimaan tähtiä, mutta jos näin ei käy, niin tekevät sen muut puolestamme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
SamBody
Seuraa 
Viestejä9783

Jos auringon aktiviteetti ongelmia aiheuttaa, ne liittyvät todennäköisimmin sen puutteeseen:
http://science.nasa.gov/headlines/y2009 ... iction.htm

Elämme juuri nyt poikkeuksellista aurinkominimin aikaa, jonka loppumisesta ei todisteita ole. Nyrkkisääntö: mitä pidempi minimi, sitä heikompi aktiivisuusjakso.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

offmind
Seuraa 
Viestejä25237
Jipe
koska muistaakseni 1700-luvun alussa tapahtunut 'myrsky' olisi melko tehokkaasti paistanut satelliitit ja tehnyt suurta vahinkoa sähköverkolle.

Kyse varmaan oli kuitenkin tästä:
http://science.nasa.gov/headlines/y2003 ... rstorm.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_storm_of_1859

Tuo on voimakkain tunnettu aurinkomyrsky mitä Maapalloon on osunut ja jos Aurinko rykäisee vastaavan nyt, niin se olisi varmaankin aika tuhoisaa sähkön ja tietoliikenteen siirrolle. Tiedä sitten olisiko kyse kuitenkaan alla olevan linkin takana olevan lehtijutun kaltaisesta katastrofista ("By the end of 2013, 100,000 Europeans have died of starvation. The dead go unburied, the sick untreated.") mutta takuuvarmasti seuraukset olisivat kuitenkin hyvin vakavat.
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/ ... years.html

1800-luvun alkupuolellahan Auringossa oli myös hiljainen jakso, Daltonin minimi, ja nytkin Aurinko on ollut hiljainen pitkään, ehkä se vetää henkeä ja sitten puhkuu ja puhaltaa oikein kunnolla. Todennäköisyys supermyrkylle jo nyt seuraavan Auringon aktiivisuuskauden aikana on tietenkin pieni mutta pitäähän sitä olla aina jotain pientä maailmanlopun uhkaa ilmassa. Varsinkin vuodeksi 2012

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

Joo itse katsoin samaa, ei taida Lontoossa paljon revontulia näkyä jos tuollainen käsitys on

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat