Seuraa 
Viestejä45973

Heti kättelyssä tunnustan tietämättömyyteni asiassa, joten siksipä heitänkin kysymystulvaa ilmaan. Syön todella paljon vihanneksia ja hedelmiä. Talvella paljolti tuontivihanneksia (espanja, israel, hinkuintia, etc..) ja kesällä sitten suomalaista jos on tarjolla. Luomutuotteet on pyörinyt välillä mielessä, varsinkin kun vihannestiskillä niitä näkee. Kalliimpi hinta on vielä jarrutellut. Mutta kysymyksiä:
- onko tuontivihannesten tiimoilta noussut uutisia / tutkimuksia terveyshaitoista (esim. tuholaismyrkkyjen ym. tiimoilta?)?
- Jonkun tutkimuksen luin että luomussa paremmin ravinteita? Pitääköhän paikkansa?
- Kuinka hyvin luomuja on tutkittu, siis että ovat todellakin luomua? (mistä sen tietää, eihän se päälle näy)
- kuinkahan hyvin tuotevalvonta Suomessa ylipäätään toimii, mm. ulkomailta tuotujen vihannesten suhteen?
- hyviä linkkejä asian tiimoilta?

Eli tässä näin aluksi.. keksin varmaan kohta lisää

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (8)

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156
erx
- onko tuontivihannesten tiimoilta noussut uutisia / tutkimuksia terveyshaitoista (esim. tuholaismyrkkyjen ym. tiimoilta?)?

Mm. Espanjassa käytetään EU:ssa kiellettyjä ja ihmiselle haitallisia torjunta-aineita. Toki myös EU:n ulkopuolellakin käytetään erittäin paljon samoja kemikaaleja.
erx
- Jonkun tutkimuksen luin että luomussa paremmin ravinteita? Pitääköhän paikkansa?

Riippuu mitä tarkoitetaan luomulla, mutta vähemmän jalostetut kasvikset ovat usein ravinnerikkaampia. Jostain kuulin itse väitteen, että 70-luvulla kasvikset olivat merkittävästi ravinteikkaampia. Luomun suurimmat edut tulevat kuitenkin esille viljelyn pienemmistä vesistöjen saastuttamisesta, koska ei käytetä mineraaliravinteita.

erx
- hyviä linkkejä asian tiimoilta?

http://ekolo.fi/nettikauppa/show.php?page=etusivu

+ laaja valikoma ja asiantunteva palvelu
- suhteellisen kalliit hinnat jopa luomukaupaksi, halvempiakin on olemassa.

Itse olen tuolta ostanut ainakin mm. montaa erilaista teetä, kahvia, suklaata, krtistallisuolaa, Masajon täysruokosokeria, hampunsiemeniä, hamppuöljyä, lompakon ja paidan. Kaikki tilaamani tuotteet ovat olleet laadukkaita ja palvelu on ollut nopeaa. Ainostaan tilaamastani tummasta kahvista en pitänyt, mutta se nyt taitaa olla enemmänkin oma vika.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
erx

- onko tuontivihannesten tiimoilta noussut uutisia / tutkimuksia terveyshaitoista (esim. tuholaismyrkkyjen ym. tiimoilta?)?Ei. Vihannekset eivät ole epäterveellisiä vaan terveellisiä. Kasvikset sisältävät enemmän luontaisia, niiden omia tuholaismyrkkyjä kuin mitä niihin jää ihmisen tekemistä ruiskutuksista. Luomussa tietenkin on jonkin verran vähemmän myrkkyjä kuin tehotuotetuissa, koska luomussa ei käytetä kemiallisia myrkkyjä laisinkaan, mutta nämä erot ovat niin pieniä, että tuskinpa niillä kovin havaittavaa vaikutusta ihmisen terveydentilaan on. Yliherkät ihmiset voivat tietenkin saada luomusta apua tässä asiassa. Terve ihminen ei kuitenkaan varmasti sairastu vihanneksia syömällä, olivatpa ne tehotuotettuja tai ei.

- Jonkun tutkimuksen luin että luomussa paremmin ravinteita? Pitääköhän paikkansa?Kattavin tutkimus, mikä aiheesta on tehty (ja myös yksittäisten tuotteiden pistokokeet) osoitti, että luomutuotteet sisältävät enemmän vitamiineja kuin tehotuotetut. Ko. tutkimuksen pitäisi olla ilmestynyt kokonaisuudessaan vuodenvaihteessa, mutta en ole sitä nähnyt.

- Kuinka hyvin luomuja on tutkittu, siis että ovat todellakin luomua? (mistä sen tietää, eihän se päälle näy)Luomukontrolli on todella tiukka. Luomutuottaja jää ilman luomutukia, jos hänen tuotteensa eivät vastaa luomun kriteereitä, eli kyllä se kotimainen luomu ainakin on varmuudella luomua. Jostain Kiinasta tulevasta luomusta en menisi takuuseen. Kiina tuottaa eniten luomua maailmassa.


- kuinkahan hyvin tuotevalvonta Suomessa ylipäätään toimii, mm. ulkomailta tuotujen vihannesten suhteen?Taitaa olla maailman parhaita toimivuudeltaan.

- hyviä linkkejä asian tiimoilta?Linkkaamassani keskustelussa on kutakuinkin kaikki, mitä on löydetty kun on etsitty.

Eli tässä näin aluksi.. keksin varmaan kohta lisääJos jaksat lukea, niin linkkaamastani keskustelusta löydät kyllä kysymyksiisi vastaukset ja myös niihin vastauksiin annetun kritiikin ja siihen kritiikkiin annetun kritiikin ja lopulta myös haistattelut.

Suomessa elintarvikkeiden puhtautta tutkivat ja seuraavat m.m. Tullilaboratorio ja Evira. Tulee kuitenkin muistaa, että varsinkin tuontielintarvikkeet ovat niin laaja tutkimuskenttä, että pistokokein otetusta seulasta pääsee hyvin todennäköisesti läpi myös torjunta-aineilla tai muilla myrkyillä ylikyllästettyä tavaraa. Kotimaisuus on varmin keino syödä turvallisesti, erityisesti luomupainotteisesti tuotettuna.

Kannattaa lukea läpi esim. seuraava tutkimus:

http://www.sisa-savonseutuyhtyma.fi/www ... lisuus.pdf

Itse ostan kesällä Turun torilta maalaisilta kaikki kasvikunnan tuotteet.

Syksyllä syön työkaverin omenia Jouluun asti, sekä ostan luomuporkkanaa ja sipulia koko vuoden.

Herneitä ja pinaattia ostan pakasteena.

Marjoista teen vispipuuroa spelttitäysjyvähiutaleista (luomu) talvella.

http://www.sunspelt.fi/

Nyt saa jo kotimaista keräkaalia, kukkakaalia, tomaattia (auringossa kasvatettu ja turvemullassa) sekä kukkakaalia.

Näin hiljattain dokumentin, jossa kasvatettiin Espanjalaisia paprikoita kasvihuoneissa, enkä ole sen jälkeen ostanut mitään Espanjalaista ruokaa, enkä osta.

Hirvittää jo ajatuskin EU:n ulkopuolelta tulevissa hedelmissä.

Viinirypäleitä ja mandariineja ostin tossa talvella muutaman kerran, kun mitään muuta hedelmää ei ollut.

Ekokaupassa asioin usein. Siellä on kaikkea hyvää, mitä ei edes saa tavallisesta marketista.

http://www.bosoy.fi/ruohonjuuri/index.html

Kaiken viljan ostan luomuna ja täysjyvänä.

Pari viipaletta leipää menee päivässä + aamupuuro tai jogurtti myslillä.

MsHorton
Näin hiljattain dokumentin, jossa kasvatettiin Espanjalaisia paprikoita kasvihuoneissa, enkä ole sen jälkeen ostanut mitään Espanjalaista ruokaa, enkä osta.Mitä siinä dokkarissa tuli ilmi? Oliko myrkkyjä enemmän kuin muualla tai jotakin pahempia aineita, etc?
Nyt kesällä saa paremmin kotimaisia vihanneksia, hieno homma.. mutta talvella pitänee vetää ulkomaan vihanneksia.

Tässä varmaan saa pikkasen mainostaa kun on sen väärttiä kerrottavaa:

[size=150:1eze59br]Eat&Joy Maatilatori[/size:1eze59br]

Sijainti:
Lasipalatsi
Mannerheimintie 22-24
Helsinki, Finland

Avattu! Tervemenoa.

"Kuvaus:
Suomalaisten pientuottajien huippuraaka-aineet, lähiruoka- ja luomutuotteet nousevat pääosaan 1.6.2009 Lasipalatsiin avautuvassa ruokakulttuurihankkeessa, Eat&Joy Maatilatori-myymälässä.

Eat&Joy Maatilatori keskittyy pohjoisiin, sesongin huippumakuihin ja prosessoimattomaan täysruokaan. Tarjolla on kyyttö-metsälehmän, villiporon ja viljapossun lihaa, Inarinjärven ja Saimaan kaloja ja mätejä, savustettuja erikoisuuksia, luomu- ja villivihanneksia, alkuperäisjuureslajikkeita, marjahilloja, sieniä, pienjuustoloiden erikoisjuustoja, kirnuvoita, pienpanimoiden siidereitä sekä maistelu- ja erikoisoluita, luomutäysvilja- ja -ruisleipiä, luomujauhoja sekä mm. luomujäätelöä ja artesaanisuklaita. Myös huippukokkien kuratoimia suositustuotteita ja reseptiikkaa."

erx
Mitä siinä dokkarissa tuli ilmi? Oliko myrkkyjä enemmän kuin muualla tai jotakin pahempia aineita, etc?
Nyt kesällä saa paremmin kotimaisia vihanneksia, hieno homma.. mutta talvella pitänee vetää ulkomaan vihanneksia.En muista, mutta kauheita myrkkyjä käytetään ja henkilökunnalla todella surkeat oltavat. Asuvat kadulla taivaan alla eikä töissä mitään suojavarusteita (terveydenhuolosta puhumattakaan). Palkka jotain ihan naurettavaa. Afrikkalaisia on kaikki duunarit.

Mutta tuotanto on huimaa johtuen myrkyistä ja keinolannoitteista. Ja kun vienti vetää, niin siinä ei muuta ajatella kuin rahaa.

Suomessa on jotain pistokokeita tuontisafkalle.

Suomalaisia juureksia saa lähes läpi vuoden, mutta hedelmiä meillä ei ole kuin omena ja sekin säilyy vaan jouluun asti (talviomena) tuoreena. Omenaa voi tietysti säilöä. Pakastaa.

Mutta onhan meillä marjat.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat