Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

http://www.taloussanomat.fi/kansantalou ... 0097568/12

Dollarin asema vaakalaudalla

Sadan dollarin setelissä komeilevan Benjamin Franklinin valta-asema on uhattuna.

YK:n alainen asiantuntijapaneeli aikoo ensi viikolla ehdottaa maailman keskuspankeille, että nämä luopuisivat dollarista reservivaluuttana.

Reuters

21.3.2009 11:18

YK:n alainen asiantuntijapaneeli luopuisi dollarista maailman reservivaluuttana. Paneeli aikoo ensi viikon keskiviikkona julkaistavassa raportissaan suositella, että maailman keskuspankit siirtyisivät käyttämään laskennallista korivaluuttaa.

Paneelin jäsenenä toimiva Avinash Persaud, entinen JPMorganin valuuttajohtaja, kertoi Reutersille, että uusi valuutta muistuttaisi Euroopan talous- ja rahaliiton vanhaa laskennallista valuuttaa Ecua.

Paneelin mielestä talouskriisi ja dollarin pitkään jatkunut heikentyminen tarjoavat hyvän mahdollisuuden uudistuksille. Hajauttamalla riskiä voitaisiin välttää valuuttavarantojen suuret epätasapainot, paneeli arvioi.

Ajatuksen uudesta korivaluutasta esitti aiemmin tällä viikolla myös Venäjä. Ajatus sai kannatusta ainakin Kiinalta ja Intialta sekä joukolta kehittyviä maita.

Valuutan rakentamisesta povataan vaikeaa prosessia, joka saattaisi pitkittymisellään vaarantaa uudesta valuutasta syntyvät hyödyt. "

http://www.caribvoice.org/Business/avinash.html

Nyt tässä välttämättömässä uudistuksessa lopulta edetään oikeassa marssijärjetyksessä, ja oikean asinamukaisen organisaation piirissä, jonka johdolla uudistus tulee hoitaa. Saksan ja Venäjän lisäksi ainakin ainakin Ranska on liputtanut tämän uudistuksen puolesta.

Sivut

Kommentit (37)

Tätä reservivaluutan statuksesta luopumista ehdotti alunperin Kiina viime kuun lopulla. Suurin osa maailman dollarivarannosta on kuitenkin kiinalaisessa omistuksessa. Yhteensä maailman kaikista valuuttavarannoista kaksi kolmasosaa on dollareina.

Ehdotus johtuu tietysti siitä pelosta, että dollarin inflaatio saattaa karata käsistä. USA:n keskuspankin innokas tahti painaa lisää dollareita talouden korjaamiseksi voi hyvin aiheuttaa tämän, ja monia muita ongelmia. Keskuspankin toimia on kritisoitu koko pankkikriisin ajan, muun muassa puhdasta taloudellista liberalismia kannattava Ron Paul on ollut yksi äänekkäimmistä kriitikoista.

Keynes teki samanlaisen ehdotuksen 40-luvulla, että USA luopuisi dollarista reservivaluuttana.

Reservivaluutan statuksesta luopuminen ei sinänsä toisi mitään suurta mullistusta maailmantalouteen, vaan se lähinnä hajauttaisi riskiä. En kuitenkaan usko että näin tulee tapahtumaan. Se vaatisi jo melkoista rohkeutta USA:n päättäjiltä.

Korivaluuttahan tarkoittaisi sitä, että dollarin arvo määriteltäisiin muissa valuutoissa. Tämän toivottaisiin auttavan dollarin vahvistumista.

Mikä tässä uutisessa nyt on niin hienoa, että sitä pitää näin hehkuttaa? Vai luulitko, että uutinen tarkoitti sitä, että dollaria ollaan lakkauttamassa?

Kyllähän tuossa on kyse merkittävästä muutoksesta, varsinkin amerikkalaisten näkökulmasta. Seuraava vaihe luonnollisesti lienee se, mitä Iran on jo ehdottanut eli öljykaupan siirtymistä valuuttakoritoimiseksi nykyisen dollarikaupan sijaan.

Kiina puhui omasta reservistään ja ulkomaanvelan valuutastaan. Vaikka se ehdotti, että muiden valtioiden pitäisi tehdä sama, se ei alunperin ehdottanut yhteistä reservivaluuttaa.

Eikä tuo 'dollarista ollaan luopumassa' - kuvitelma niin harvinaista ole. Kun Kiina esitti ehdotuksensa muutama kuukausi sitten, pari Yhdysvaltain senaatin jäsentä panikoi, että Presidentti Obama yrittää luopua dollarista ylipäätään kiinalaisten mieliksi ja teki lakiehdotuksen, jossa määrättiin kaikkien reservien ja Yhdysvaltain valuutaksi dollari. Ilmeisesti nämä vaaleilla valitut kansansa edustajat eivät tajunneet, ettei sen enempää Presidentti Obamalla, kuin Yhdysvaltain edustajainhuoneellakaan ole mitään valtaa vaikuttaa Kiinan keskuspankin päätöksiin.

Yhdysvallat on luultavasti saavuttanut BKT:n 'katon', eli se ei enää voi kasvaa kovin nopeasti, ilman merkittäviä muutoksia poliittiseen ja taloudelliseen rakenteeseen (ja jos joku on haluton tekemään perusteellisia muutoksia se on keskiverto amerikkalainen äänestäjä, joten poliittisesti sellaiset muutokset eivät ole mahdollisia). Kiinalla, vaikka se toimisi samalla rakenteella kuin USA, on kuitenkin tilaa kasvaa. Jos BKT/henkilö nousee edes neljäsosaan siitä, mitä se on Yhdysvalloissa, Kiina menee ohi USA:sta talousmahtina (kuten myös koko EU:sta). Tällöin historiallisesti sen valuutta tulee syrjäyttämään muut valuutat. Mielenkiintoista onkin, että kun tämä uhkakuva alkoi muuttua teoreettisesta todelliseksi, Yhdysvaltain johtama Maailmanpankki muutti mieltään laskennallisesta valuutasta.

Todellisuudessa tällä tuskin on paljon merkitystä. Vaikka laskennallinen valuutta otettaisiinkin käyttöön, käytännössä Kiinan renminbi tulisi mielestäni maailmanvaluutaksi joka tapauksessa hitaasti ja vääjäämättä, jos sen talous nousisi kuten on odotettavissa. Jos kauppaa käydään paljon renminbeinä, niin hetken päästä aletaan pitää mielettömänä vaihtaa se hetkeksi johonkin laskennalliseen valuuttaan, vain jotta hetken päästä vaihdetaan takaisin, kun tehdään uusi kauppa. Näinhän se on aina tapahtunut, oli maailmanvaluuttana ollut sitten Englannin punta, Rooman sesterius tai Venetsian liira.

sigfrid
Seuraa 
Viestejä8692
Liittynyt20.7.2007

fmiles


Reservivaluutan statuksesta luopuminen ei sinänsä toisi mitään suurta mullistusta maailmantalouteen, vaan se lähinnä hajauttaisi riskiä. En kuitenkaan usko että näin tulee tapahtumaan. Se vaatisi jo melkoista rohkeutta USA:n päättäjiltä.Mielestäni toisi suuriakin mullistuksia, tosin pelkästään amerikkalaisten hallitusti tilanne ei ehkä olisi kovin dramaattinen, mutta perinteisellä maalaisjärjellä ajateltuna suurten dollarivarantojen vapautuminen olisi monelle maalle suuri riski. USA:n toiminta laukaisisi kuienkin ketjureaktion maailmalla. Eiköhän asia ole niin, että vain pelko pitää isot talousmaat dollarissa kiinni, eikä USA:n talouden tukeminen tule hyvästä tahdosta. Kysymys on suuren luokan kuplasta, ainakin Kiinan kohdalla. Kiinalaisten tulisi nyt tulevia tapahtumia odotellessa sijoittaa mahdollisuuksien mukaan dollarinsa reaaliomaisuuteen .

Takuutestattu suomalainen. Aboriginaali Finlandian asukas.

Blogi: http://terheninenmaa.blogspot.fi

sigfrid
Kiinalaisten tulisi nyt tulevia tapahtumia odotellessa sijoittaa mahdollisuuksien mukaan dollarinsa reaaliomaisuuteen .Eikös nuo noin juurikin tee? Hissukseen.. Uusia omaisuuksia ovat tiämmä haalineet mm. kullassa ja euroissa. Vanhoja dollarivarantojaan eivät voi vähentää, kun niiden arvo tippuisi välittömästi, ja menisi siinä samalla omatkin, mutta painopistettä siirtävät pikkuhiljaa ja huomaamattomasti pois dollarista..

Näin ainakin olen ymmärtänyt..

Jotuni
Seuraa 
Viestejä9534
Liittynyt31.8.2006
Harrastelija-Ajattelija
Todellisuudessa tällä tuskin on paljon merkitystä. Vaikka laskennallinen valuutta otettaisiinkin käyttöön, käytännössä Kiinan renminbi tulisi mielestäni maailmanvaluutaksi joka tapauksessa hitaasti ja vääjäämättä, jos sen talous nousisi kuten on odotettavissa. Jos kauppaa käydään paljon renminbeinä, niin hetken päästä aletaan pitää mielettömänä vaihtaa se hetkeksi johonkin laskennalliseen valuuttaan, vain jotta hetken päästä vaihdetaan takaisin, kun tehdään uusi kauppa.Kauppaa käydään paljon renmimbeissä Kiinan sisällä ja renmimbin kurssi on hallinnoitu eikä muodostu vapailla valuuttamarkkinoilla. Tämä on ongelma, joka estää renmimbiä tulemasta maailmanvaluutaksi. Jotta renmimbi voisi olla varteenotettava maailmanvaluutta olisi Kiinan oltava lisäksi demokraattinen maa. Diktatuurin valuutan käyttö aiheuttaisi suuren poliittisen riskin.

Amerikkalaiset ovat syyttäneet Kiinaa renmimibin keinotekoisen alhaisesta arvosta ja vaatineet Kiinaa revalvoimaan, johon kiinalaiset eivät ole suostuneet, koska se nostaisi kiinalaisten tuotteiden hintaa dollareissa. Dollarin lasku tekee nyt saman, mutta silti renmimbi lienee aliarvostettu.

Kiinan ulkomaankaupasta suuri osa tapahtuu USA:n kanssa ja maksuksi Kiina saa amerikkalaisten dollareita, jotka Kiinan on sijoitettava jonnekin ja luonnollinen sijoituskohde on lainata rahat amerikkalaisille. Kiinalaiset siis rahoittavat amerikkalaisten velkaantumista. Samoin öljyn viejämaat, joilla on kauppaylijäämiä ja saavat maksun dollareissa. USA:n talouden tervehdyttämisen maksumiehiksi ovat ehdokkaina USA:n valkojat Kiina ja öljynviejät.

Dollareista on ollut kysyntää, joka on pitänyt sen arvon korkealla. Nyt kun amerikkalaisten velkaantuminen pienenee, kysyntä laskee ja arvo laskee. Samalla USA:n keskuspankki tekee käytännössä lisää rahan määrää.

-

Epic
Seuraa 
Viestejä2174
Liittynyt16.5.2009
iileskotti
Kyllähän tuossa on kyse merkittävästä muutoksesta, varsinkin amerikkalaisten näkökulmasta. Seuraava vaihe luonnollisesti lienee se, mitä Iran on jo ehdottanut eli öljykaupan siirtymistä valuuttakoritoimiseksi nykyisen dollarikaupan sijaan.Itse asiassa Iran ei ollut ensimmäinen joka valuuttakori öljykaupan ideoi. Saddam Hussein aikanaan kävikin öljykauppaa ihan millä tahansa valuutalla. Iran on myöskin ehdotellut jo monia vuosia muuta kuin dollaripohjaista öljykauppaa. Siinä on vaan ongelma kun heti sellaisen ehdottelun perään uutisoidaan, että ne hullut rättipäät kehittelee ydinasetta.

Nyt kävi näin.

Epic
iileskotti
Kyllähän tuossa on kyse merkittävästä muutoksesta, varsinkin amerikkalaisten näkökulmasta. Seuraava vaihe luonnollisesti lienee se, mitä Iran on jo ehdottanut eli öljykaupan siirtymistä valuuttakoritoimiseksi nykyisen dollarikaupan sijaan.Itse asiassa Iran ei ollut ensimmäinen joka valuuttakori öljykaupan ideoi. Saddam Hussein aikanaan kävikin öljykauppaa ihan millä tahansa valuutalla. Iran on myöskin ehdotellut jo monia vuosia muuta kuin dollaripohjaista öljykauppaa. Siinä on vaan ongelma kun heti sellaisen ehdottelun perään uutisoidaan, että ne hullut rättipäät kehittelee ydinasetta.

No, eiköhän se pian ala etenemään, varsinkin jos saudit huomaavat omien tulojensa kärsivän dollarista. Ainoa huono puoli on tietysti se, että amerikkalaisilla on tapana puuttua tällaisiin asioihin sodankäynnillä. Saas nähä miten käy.

sigfrid
Seuraa 
Viestejä8692
Liittynyt20.7.2007
iileskotti
Epic
iileskotti
Kyllähän tuossa on kyse merkittävästä muutoksesta, varsinkin amerikkalaisten näkökulmasta. Seuraava vaihe luonnollisesti lienee se, mitä Iran on jo ehdottanut eli öljykaupan siirtymistä valuuttakoritoimiseksi nykyisen dollarikaupan sijaan.Itse asiassa Iran ei ollut ensimmäinen joka valuuttakori öljykaupan ideoi. Saddam Hussein aikanaan kävikin öljykauppaa ihan millä tahansa valuutalla. Iran on myöskin ehdotellut jo monia vuosia muuta kuin dollaripohjaista öljykauppaa. Siinä on vaan ongelma kun heti sellaisen ehdottelun perään uutisoidaan, että ne hullut rättipäät kehittelee ydinasetta.

No, eiköhän se pian ala etenemään, varsinkin jos saudit huomaavat omien tulojensa kärsivän dollarista. Ainoa huono puoli on tietysti se, että amerikkalaisilla on tapana puuttua tällaisiin asioihin sodankäynnillä. Saas nähä miten käy.Milloin amerikkalaiset ovat viimeksi puolustaneet dollariaan sodalla? Lähi-idässä on tietenkin kysymys öljystä ja sen hinnasta, mutta dollarin maailmanlaajuista asemaa ei pysty sodalla puolustamaan. Afganistanissa USA on muista syistä, kuten myös oli Vietnamissa, Koreassa ja WWII:ssa.

Takuutestattu suomalainen. Aboriginaali Finlandian asukas.

Blogi: http://terheninenmaa.blogspot.fi

Jotuni
Seuraa 
Viestejä9534
Liittynyt31.8.2006
iileskotti
No, eiköhän se pian ala etenemään, varsinkin jos saudit huomaavat omien tulojensa kärsivän dollarista.Saudit eivät saa öljystä korkeampaa hintaa laskuttamalla euroissa dollarien sijaan.

Oleellinen asia on, mitä voi tehdä saaduilla maksuilla. Jos dollareille on kysyntää (=sijoituskohteita dollareissa), pidetään valuutta dollareissa. Ellei dollareille ole kysyntää, laskee dollarin arvo.

Valuuttojen suhteelliset arvot noudattava kysynnän ja tarjonnan lakia.

-

Epic
Seuraa 
Viestejä2174
Liittynyt16.5.2009

Kupeletin juoni lienee se, että Saudien kanssa on aikanaan sovittu, että pitävät maailman suurimpana öljyn tuottajana öljykaupan dollari vetoisena. Sijoittavat dollarit Yhdysvaltoihin ja vastineeksi Yhdysvallat puolestaan takaa Saudien turvallisuuden Lähi-Idässä. Melkolailla win-win.

Nyt kävi näin.

Kuten Vietnamin sotakin aikoinaan, niin myös Irakin sota tai pikemmin sota terrorismia vastaan tulee muuttamaan maailmaa oleellisesti. Nixon joutui Vietnamin sodan kustannusten vuoksi irroittamaan dollarin lopullisesti kultakannasta ja maailma syöksyi itseasiassa juuri Vietnamin, ei öljykriisin vuoksi inflaatioon ja lamaan v. 1974-1977.

Äskettäisen Stieglitzin arvion mukaan sota terrorismia vastaan tulee maksamaan n. 3000 miljardia dollaria USA:n veronmaksajille. On täysin selvää, että sillä tulee olemaan dramaattiset seuraukset maailmantaloudelle. Toisaalta USA:n valta-asema saavutti maailmantaloudessa lakipisteensä jo 1950-luvulla ja nyt tavallaan palataan normaaliin tilanteeseen, jossa Euroopan ja USA:n sijasta vanhat talousmahdit - Kiina ja Intia ottavat sen paikan itselleen joka niillä jo oli 1700-luvulla, ennen imperialistista välivaihetta.

Ei tämä ole lopun alkua vaan alun loppua.

sigfrid
Seuraa 
Viestejä8692
Liittynyt20.7.2007
Epic
Kupeletin juoni lienee se, että Saudien kanssa on aikanaan sovittu, että pitävät maailman suurimpana öljyn tuottajana öljykaupan dollari vetoisena. Sijoittavat dollarit Yhdysvaltoihin ja vastineeksi Yhdysvallat puolestaan takaa Saudien turvallisuuden Lähi-Idässä. Melkolailla win-win.Onhan näitä sopimuksia, myös Israelin turvallisuudesta. Tasapaino on herkkä, siihen liittyy kaikki alueen valtiot, öljy, ydinaseet...

Takuutestattu suomalainen. Aboriginaali Finlandian asukas.

Blogi: http://terheninenmaa.blogspot.fi

sigfrid
Seuraa 
Viestejä8692
Liittynyt20.7.2007
ralf64
Kuten Vietnamin sotakin aikoinaan, niin myös Irakin sota tai pikemmin sota terrorismia vastaan tulee muuttamaan maailmaa oleellisesti. Nixon joutui Vietnamin sodan kustannusten vuoksi irroittamaan dollarin lopullisesti kultakannasta ja maailma syöksyi itseasiassa juuri Vietnamin, ei öljykriisin vuoksi inflaatioon ja lamaan v. 1974-1977.

Äskettäisen Stieglitzin arvion mukaan sota terrorismia vastaan tulee maksamaan n. 3000 miljardia dollaria USA:n veronmaksajille. On täysin selvää, että sillä tulee olemaan dramaattiset seuraukset maailmantaloudelle. Toisaalta USA:n valta-asema saavutti maailmantaloudessa lakipisteensä jo 1950-luvulla ja nyt tavallaan palataan normaaliin tilanteeseen, jossa Euroopan ja USA:n sijasta vanhat talousmahdit - Kiina ja Intia ottavat sen paikan itselleen joka niillä jo oli 1700-luvulla, ennen imperialistista välivaihetta.

Ei tämä ole lopun alkua vaan alun loppua.
Tarkoitat varmaan, että Eurooppa ei ollut talousmahti ennen 1500-lukua? Myöhemmin Euroopan asema nousi teollisen vallankumouksen ansiosta, mutta Eurooppa oli jo globaalisti vahva tekijä aiemmin.

Takuutestattu suomalainen. Aboriginaali Finlandian asukas.

Blogi: http://terheninenmaa.blogspot.fi

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat