Seuraa 
Viestejä45973

Näin otsikoi Tekniikan Maailma viitisenkymmentä vuotta sitten.

TM 11/58
Sään hallinta avaa sensaatiomaisia mahdollisuuksia, joiden rinnalla vetypommikin on lasten leikkiä.

Amerikkalainen vetypommiasiantuntija Edward Teller on lausunut, että Yhdysvallat voidaan näännyttää polvilleen ilman sotaa, jos Neuvostoliitto pystyy ensimmäisenä hallitsemaan säätä koko maapallon mittasuhteissa.

Kansainvälisen geofysikaalisen vuoden puheejohtaja Joseph Kaplan on sitä mieltä, että "maapallon sään ja lämpötilan säätäminen on jo käytännön mahdollisuuksien ulottuvilla".

Tämänhetkisen tietämyksen piiriin kuuluu seitsemän keinoa, joilla säähän voitaisiin vaikuttaa maapallon mittasuhteissa:

- Raketeilla levitetyillä kaasupilvillä voitaisiin lisätä tai vähentää maapallon pinnalle saapuvan auringonvalon määrää.

- Ionosfääriä voitaisiin pommittaa elektroneilla, jolloin sen sähköinen varaus muuttuisi.

- Lämpöydinreaktioilla lämmitettäisiin suuria ilmakehän osia.

- Avaruusasemilta suunnattaisiin maahan auringonsäteitä valtavilla heijastimilla.

- Napajäätiköille siroteltaisiin lämpöä imeviä aineita.

- Väriaineita, öljyä tai kasvillisuutta levitettäisiin suurille alueille valtameren pinnalle, jotta sen heijastukyky muuttuisi.

- Valtamerten pinnalle siroteltaisiin kemikaaleja, jotka muuttaisivat veden höyrystymistä ja sateiden muodostumista.


Suuret oli visiot 50-luvulla. Raketeilla voisi levittää ilmakehään kaasuja, tai jotain valoa imevää pölyä. Mutta toisaalta niitä raketteja pitäisi olla suunnaton määrä. Korkeintaan joku tulivuoren purkaus pystyisi tähän. Sama juttu elektronipommituksella ja lämpöydinreaktioilla. Venäjän, tai edes koko ihmiskunnat energiavarat ei riitä moiseen muutokseen ja pelkästään yksittäinen 5-luokan hurrikaani sisältää enemmän energiaa kuin maailman käytössä olevat uraanivarat yhteensä. Fuusioenergialla olisi mahdollisuuksia, mutta se on vieläkin toteuttamatta.

Valtamerien sotkemisessakaan ei ole oikein järkeä, tarvittavat kemikaalimäärät ovat edelleen suunnattomat ja merien pinta-alakin on "useampi" neliökilometri. Etelänapajäätiköiden sulamista voisi jossain määrin edistää ja sitä kautta nostaa merien pintaa levittämällä jäälle tuhkaa (halpaa) tms.

Suurvallat ovat varmaankin tosissaan miettineet tällaisiakin toimintatapoja kylmän sodan aikana. Tässä on vaan se ikävä puoli että sää on globaali ilmiö ja sen sorkkiminen kolahtaa myös omaan nilkkaan. USAn ohella olisi nääntynyt Neuvostoliittokin siinä samalla.

Näkisin että sään muuttaminen radikaalisti on käytännössä mahdotonta nykytekniikallakin, keinoja ei ole yksittäisen suurvallan käytössä.

Jutussa mainitaan myös Kaplanin kauhuskenaario siitä että jäätiköiden sulaminen nostaa merien pintaa vähintään 13 metriä seuraavien 50 - 60 vuoden aikana. Nyt jälkeen päin on helppo todeta että ei ole noussut.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Säätähän ei tarvitse muuttaa että sitä voi käyttää aseena. Riittää että saa täsmätietoa säästä. Myrkyt pilveen ---> tuuli vie pilvet paikkaan B ---> pilvissä muodostuu ainetta X joka sataa alas.

Eipä osaa kukaan syytellä ketään kun mitään ei itse asiassa ole tehty...

P.S. Veikkaan että tätä on jo useaan otteeseen myös tehty. Myös tänne meille...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat