Seuraa 
Viestejä45973

-Miten teen oman nimimerkin sinne?
-Miten oma kanava tehdään (pysyvä) että sen voi joskus poistaa mutta tomii koko ajan (ylläpitäjänä minä itse)?
-Miten pääsen keskustelemaan suomen muille kanaville ja omalle kanavalle?

::Neuvokaa uusavutonta::

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (10)

IRC eli Internet Relay Chat on tcp/ip:n päällä pyörivä protokolla, joka on kaiketi saanut alkunsa UNIX:in talkista. IRC:issä serverit ovat kytkeytyneinä toisiinsä muodostaen verkkoja (esim. ircnet ja quakenet) näihin servereihin otetaan sitten asiakasohjelmalla yhteyttä. Naurettava mIrc on yksi tällainen asiakasohjelma.

- Määrittelet asiakasohjelmaan nikkisi eli nimimerkkisi (tai /nick).

- Joinaat eli liityt (/join) tyhjälle kanavalle. Saman nimiset kanavat ovat erit eri verkoissa, koska eri verkot eivät luonnollisesti ole yhteydessä toisiinsa.

- Joinaat niille muille kanaville kanssa.

IRC on suomalainen keksintö, olikohan tuon äijän nimi Jarkko Oikarinen.

No. Irkki ei ole riippuvainen asiakasohjelmasta, joita on tuhat ja yksi, toinen toistaan parempia ja huonompia. Mirc on ihan käypä ohjelma windowsille, mutta luonnollisesti Linuxin kanssa tuusaavat haukkuvat sitä ja käyttävät mielummin Irssiä koska siinä on merkkipohjainen käyttöliittymä ja se on muutenkin mukavan tekninen ja vaikea.

Irkkiä ohjataan helpoiten kuitenkin syöttämällä sille tekstikomentoja ja ne yleensä toimivat asiakasohjelmasta riippumatta kaikkialla.

Kaikki tekstikomennot syötetään etumerkin / kanssa rivin alkuun.

/nick Nimimerkki

Vaihtaa nimimerkkisi muotoon "Nimimerkki". Eri palvelimilla voi olla rajoituksia nimen pituuden suhteen.

/server palvelimen.osoite.com

Ottaa yhteyden palvelimeen "palvelimen.osoite.com"
Mirc ohjelmassa komennon muoto /server -m avaa yhteyden uuteen palvelimeen omassa ikkunassaan ja pitää aikaisemmat yhteydet auki, jolloin voit olla yhteydessä useampaan palvelimeen yhtäaikaa.

/join #kanava
Liittyy kanavalle "#kanava"

/part #kanava
Poistuu kanavalta "#kanava". Yleensä jokaiselle kanavalle aukeaa oma ikkuna. Jos tämän ikkunan sisään kirjoittaa pelkästään /part, poistutaan siltä kanavalta.

/query Nimimerkki
Avaa yksityisen keskustelun nimimerkin "Nimimerkki" kanssa.

/msg Nimimerkki
Lähettää yksityisen viestin nimimerkille "Nimimerkki"

/topic
Vaihtaa kanavan otsikkoa.

/quit
Sulkee yhteydet ja sammuttaa asiakasohjelman.
Huom. kohtaan /quit ja /part komennossa voit kirjoittaa hyvästelyt jos haluat - tämä viesti näkyy kanavalla poistumisesti yhteydessä.

/me
Lähetttää kanavalle "toimintaa kuvaavan" viestin. Jos kirjoittaa "/me syö puuroa", kanavalla näykyy:

* Nimimerkki syö puuroa

Lisää komentoja löytyy googlella ja asiakasohjelmiston omasta oppaasta.

Kanavan ylläpito:

IRC:issä jokainen kanava on dynaaminen. Kun ensimmäinen henkilö saapuu sinne, kanava luodaan automaattisesti jos sitä ei ole vielä olemassa. Kun viimeinen henkilö poistuu sieltä, kanava katoaa. Kanava syntyy uudestaan heti kun joku päättää taas liittyä sille.

Ensimmäinen kanavalle saapunut henkilö saa operaattorin oikeudet. Tämän voit nähdä esim. Mirc ohjelmassa katsomalla keskustelijoiden nimilistaa. Joilla on nimensä edessä @ merkki, omistavat kanavan oikeudet. Tämä merkintätapa on yleinen käytäntö eri ohjelmissa.

Kanavan operaattorilla on oikeudet poistaa henkilöitä, vaihtaa kanavan otsikkoa, päättää kenellä on oikeus puhua kanavalla ja hän voi myös nimittää muita operaattoreita. Jos operaattori poistuu kanavalta, hän menettää oikeutensa, eikä saa niitä takaisin jos joku toinen ei niitä hänelle anna, tai kanavaa luoda uudelleen tyhjentämällä se.

Yleinen käytäntö onkin, että kanavan omistaja luo "botin", eli järjestää jollekin palvelimelle tai yksityiselle tietokoneelle asiakasohjelman joka on jatkuvasti yhteydessä kanavalle ja näin pitää sitä hengissä. Bottiin on yleensä liitetty automaattinen "skripti" joka luovuttaa operaattorin oikeudet kanavan hallitsijalle kun tämä lähettää botillensa tietyn käskyn. Botti voi myös tunnistaa omistajansa nimimerkistä.

Virallisen kaavan mukaan operaattori käyttää seuraavia komentoja:

/mode <#kanava> +/-

Moodin eteen laitetaan joko + tai - merkki sen mukaan, halutaanko moodi laittaa käyttöön vai ottaa pois. Moodeja on esimeriksi seuraavanlaisia:

o - operaattorin oikeus. (operator)
v - puhumisoikeus. (voice)
m - moderointi (moderation)
b - kanavalle liittymisen esto. (Ban)

Huomaa, että kanavan nimi on kirjoitettava aina, jotta palvelin tietää mihin kanavaan komento kohdistuu.

Jos operaattori päättää asettaa moderoinnin päälle kanavalle komennolla:

/mode #kanava +m

Ei kanavalla voi puhua ellei operaattori ole antanut henkilölle puhumisoikeutta. Puhumisoikeus puolestaan annetaan komennolla:

/mode #kanava +v Nimimerkki

Jos kanavalta halutaan poistaa häiriköivä henkilö, käytetään yleensä komentoa:

/kick Nimimerkki

Jos tätä henkilöä ei enää jatkossa haluta kanavalle, voidaan hänen nimimerkkinsä tai ns. hostmask "bannata" käyttämällä /mode komennon moodia b.

Hostmask tarkoittaa tietokoneen osoitetta, joka ei yleensä vaihdu vaikka käyttäjä voi vaihtaa nimimerkkiään. Hostmaskinsa saa vaihtumaan vain vaihtamalla oman IP osoitteensa. Hostmaskin mukaan bannatessa käytetään nimimerkin tilalla hostmask-osoitetta.

Käyttäjän hostmaskin saa selville kirjoittamalla komento:

/whois Nimimerkki

Tämä komento paljastaa muitakin yksityiskohtia käyttäjästä, kuten käyttäjän koko nimen, mikäli hän on sen kirjoittanut lisätiedoiksi asiakasohjelmaansa.

Hostmask on yleensä muotoa @joku.osoite.fi jossa kohta voi vaihtua, koska käyttäjä voi sen vaihtaa. Sen vuoksi se voidaan tarvittaessa korvata * merkillä, joka merkitsee "mitä tahansa". Tällöin häiritsevä keskustelija ei pääse takaisin sisään muuttamalla käyttäjätietojaan.

Minkä tahansa osan osoitteesta voi korvata * merkillä jos on epäilystä että häiritsevä keskustelija voi halutessaan vaihtaa tätä osaa. Tällöin kuitenkin on riskinä, että pääsy evätään myös muilta keskustelijoilta, joilla on muuten samanlainen osoite, mutta juuri sillä kohdalla eroavaisuus.

Useissa asiakasohjelmissa on myös operointia helpottamaan tehty pikakomentoja, jotka toimivat joko hiirellä valitsemalla, tai kirjoittamalla lyhyt komento asianmukaiseen paikkaan. Esimerkiksi Mirc:issä voidaan kanavan ikkunaan kirjoittaa komento:

/op Nimimerkki

Joka antaa Nimimerkille operaattorin oikeudet. /deop puolestaan poistaa ne. Katso näistä lisää ohjelmasi käyttöohjeista. Näitä komentoja sanotaan "alias" komennoiksi ja niitä voi yleensä tehdä myös itse omien mieltymystensä mukaan. Katso lisää ohjelmasi käyttöohjeista.

Lisäys:

Quakenetissä on sitten lähinnä umpinörttejä ja teinejä. Irkkaa mielummin vaikka EFnetissä. Erään EFnet verkon palvelimen osoite on irc.efnet.nl

Tunnettujen verkkojen palvelimien osoitteet voi löytää googlella. Kaikki palvelimet eivät kuitenkaan välttämättä päästä sinua sisään, koska ne eivät halua esim. ulkomaalaisia yhteyksiä. Silloin täytyy etsiä joku toinen palvelin.

Verkossa olevien kanavien nimet ja käyttäjämäärät saat selville komennolla /list

Mutta huomaa, suurissa verkoissa voi olla satoja tuhansia kanavia ja jotkut verkot heittävät sinut pihalle jos yrität kysyä kanavien nimiä, koska tuo lista on liian suuri lähetettäväksi ja verkon omistaja haluaa olla ilkeä.

Parasta onkin usein kysellä kavereilta missä verkossa ja millä kanavalla he irkkaavat. IRC-gallerian nettisivuilla näkyy paljon suomalaisten kanavien nimiä.

Lisäys 2:

IRC yhteyttä voit käyttää myös tiedostojen lähettämiseen kaverillesi. Tämä kuitenkin vaatii sen, että asiakasohjelmasi on asetettu toimimaan oikein ja että koneesi ei ole lähetykset estävän palomuurin tai reitittimen takana.

Tiedosto lähetetään komennolla:

/dcc send Nimimerkki

Joka esimerkiksi Mirc ohjelmassa avaa erillisen selaimen josta voit valita tiedosto(t) jotka haluat lähettää.

Myös muut voivat lähettää sinulle tiedostoja, joten kannattaa varoa ottamasta vastaan tiedostoja tuntemattomilta henkilöiltä. Ne sisältävät yleensä viruksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Oikarisen Jarkkohan se oli ja vuosi oli 1988. Itse käytän irssiä SSH Clientin kautta, ja mikäli oppilaitoksella on oma palvelin, voi sinne jättää jatkuvasti auki olevan screenin pyörimään, jolloin kaikkien kanavien (joille olet liittynyt) keskustelut tallentuvat lokiin sillä välin, kun itse olet poissa.

Tuohon tiedoston siirtoon vielä sen verran, että tekstipohjaisissa clienteissa jonkun sinulle lähettämä tiedosto on vastaanotettava komennolla /dcc get, muuten yhteys katkeaa automaattisesti parin minuutin sisällä.

Loppukevennyksenä Kaytanhousuja -orkesterin legendaarinen kappale "Irkkaava Mummo", sopii hyvin tänne Tieteen foorumille...

http://web1.axxion.fi/kaytanhousuja/biisit/irkkaava_mummo.mp3

Euphemos, kiitoksia!

Onpa hauska kuulla, että nettihulluja mummoja on siunaantunut rockilauluyhtyeiden sanoituksiin asti.

Pappa nauroi kippurassa tuota kuunnellessaan. Ei sitten saa Mummoaan koneesta irti ensinkään, jos vielä irkkaamisen opin!

Papalta lämpimät terveiset. Lupasi kuitenkin sulkea laajakaistan, jos addiktio pääsee liian pahaksi.

Nördelöopissa oleva Mukula opettaa kirjastoissa eläkeläisryhmiä tietokoneen käytössä. Sanoi sen olevan ihan helppoa, kun on äiteensä kanssa sparrannut.

Uh, en taida opetella. On liian monimutkaista, ja jo Keskustelupalsta (isolla, jotta kaikki tietävät, mistä puhun) vie liikaa aikaa.

Mutta peruskomentoja et tarvitse montaakaan alkuun muistaa. Monissa helpoissa ohjelmissa toimivat myös hiirellä operoiden. Reaaliaikainen keskustelu on aina helppoa tuota kautta. Kaikki ikäänkuin ovat etäläsnä saman pöydän ääressä.

Kun on irkkausohjelmansa avannut ja päässyt yhteyteen serverin kanssa, niin pääosin ei tarvitse kuin muutamaa komentoa:

/join #kanava

Tämän jälkeen voi jorista siellä niitä näitä sen kummempia huolehtimatta yhtään mistään.

Kun on valmis lopettamaan, kirjoittaa:

/quit

Kuten muistamme, voi jokainen luoda omia kanavia yksinkertaisesti keksimällä päästä jonkun nimen ja sitten liittymällä tälle kanavalle. Sitten kutsutaan kaverit paikalle ja homma pelaa.

Sitten kun kiinnostaa tehdä jotain monimutkaisempaa, niin voi tulla tänne takaisin katsomaan että mitenkä se homma nyt meni.

Sitten vielä muutama asia.

Tärkein:
http://www.irc-galleria.net EI ole sama kuin irkaaminen.

Irkki on hyvä paikka kysyä neuvoa, mutta ei kannata joinia kanavalle ja käydä sen jälkeen kirjottelemaan kysymyksiä. Yksi kerrallaan, niin muitten on kivempi kertoa.

Ja kannattaa muistaa olla kettuilematta Linux-ihmisille. Ne on tosi gurui

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat