Seuraa 
Viestejä45973

Tästä varmasti on keskusteltu paljonkin, mutta ainakaan itse en aihetta löytänyt...

Eräs "osaan kaiken - tiedän kaiken" -tyyppinen duuni"kaverini" päätti taas olemattomalla "tietämyksellään" alkaa pätemään ja kysyi, että jos kohde liikkuu valonnopeutta, niin missä suunnassa varjo on.
Aloin itse sitten myöhemmin miettimään, että miten asia oikein onkaan?

Asiaa varmaankin kannattaa ensin lähteä purkamaan sillä, että mitä varjolla tarkoitetaan. Varjohan voidaan käsittää alueeksi, johon kohdistuva valon määrä on ympäristöön kohdistuvaa valon määrää pienempi jonkin fyysisen esteen takia.

Varjon voidaan ajatella olevan em. tapauksessa liikkuvan kohteen takana, koska selkäpuolelle ei pääse yhtään fotonia osumaan, saati sitten heijastumaan mihinkään -> selkäpuoli siis aina varjossa.
Mutta varjo ei voi muodostua kuin valonlähteestä poispäin.
Jos valonnopeudessa kohteen kulkusuuntainen ulottuvuus on lyhentynyt nollaan, niin silloin sivulta tulevaan valoon nähden kohde ei muodosta varjoa. Vaikkakin kohde törmää kohdalle sattuneisiin fotoneihin ja tämän voisi kuvitella jonkinnäköinen varjo olevan, mutta se taas periaatteessa olisi jälleen takana.
Toisaalta varjoa ei välttämättä muodostuisi ollenkaan, tai ainakaan sellaista ei pystyttäisi havaitsemaan, kuin silloin jos kohde kulkisi valoa kohti valonlähteen ja havaitsijan välissä.

Ei kiitos selityksiä siitä, että miten mahdoton esimerkkitapaus on (vaikka mahdottomuuksia ei olekaan kovin mielekästä spekuloida). Sen tiedän itsekin.

Mitenkä asia siis oikeasti onkaan? Näkemyksiä ja mielipiteitä peliin kiitos.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (6)

Mutta valon ja varjon naapurissa asuva saattaa kuitenkin kokea asiantilan hyvinkin epämiellyttävänä, jonka olemme nyt saaneet ihan oikeudenkin päätöksen mukaisesti tietoomme Barösundin tapauksen myötä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
totinen
Snaut
Barösundin tapauksen myötä.
Mutta liittyihän siihen äänikin.

Toki, mutta se valon ja varjon vaihtelu oli kuitenkin päällimmäisenä.

Vierailija
o_turunen

Lorentz-kontraktiota ei todellisuudessa ole olemassa, eli kappaleet eivät lyhene tai litisty.

On se periaatteessa olemassa, mutta ei kappaleet näytä lyhentyneiltä, eikä tuo varjokaan katoa valon nopeutta lähestyessä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat