Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Maks ... 5245604868

"Maksakirroosia esiintyy paljon jo alle 40-vuotiailla suomalaislla.

Husin gastroenterologian klinikan ylilääkäri Martti Färkkilä näkee tällaisia tapauksia jatkuvasti. "Nuorimmat kirroosipotilaat ovat jopa alle 30-vuotiaita", hän kertoo. "Selkein epidemia ovat 35–40-vuotiaat."

Nuorten aikuisten märät tottumukset näkyvät myös kuolinsyytilastoissa. Alkoholimaksasairauteen 2007 kuolleiden 35–39-vuotiaiden miesten määrä oli kaksinkertainen verrattuna vuoteen 2001. Nuorimmat viinaan kuolleet ovat 20–24-vuotiaita miehiä ja 25–29-vuotiaita naisia."

Nuorimmat kuolee maksakirroosiin alle kolmekymppisinä. Nuorten erilaiset tapahtumat ovat käytännössä ryyppyjuhlia: opiskelijailtamat = ryyppäämistä, konsertit = ryyppäämistä, jne. Mutta 20-24 vuotiaina maksasairauteen kuolleiden on täytynyt ryypätä jo useita vuosia ennen laillista ikärajaa, mistä he juomansa saavat? Löytyykö aina joku joka suostuu lakeja rikkomaan? Miten ala-asteikäisiäkin voi nähdä kännissä?

Kommentit (3)

Toisaalta ryyppäämiseen liittyy sosiaalinen aspekti: jos et juo, et ole osa samaa ryhmää (toisaalta, kuka niitä humalaisia haluaakaan selvinpäin jatkuvasti katsella?). Syrjäytyminen kieltäytymällä alkoholista on varmaan kohtuullisen yleistä.

Maksakirroosilla ja sosiaalisella juomisella ei ole kyllä mitään tekemistä keskenään. Vaikka vetäsit kunnon tumut joka viikonloppu maksa-arvot on korkeintaan vähän koholla tai sit on jo maksassa vikaa muutenkin. Eli saat kyllä vetää melkein joka päivä ainakin 10 vuotta ennen kun alkaa maksa olla tuota luokkaa.

R4D4
Seuraa 
Viestejä1566
Liittynyt25.3.2009
jopokki
Maksakirroosilla ja sosiaalisella juomisella ei ole kyllä mitään tekemistä keskenään. Vaikka vetäsit kunnon tumut joka viikonloppu maksa-arvot on korkeintaan vähän koholla tai sit on jo maksassa vikaa muutenkin. Eli saat kyllä vetää melkein joka päivä ainakin 10 vuotta ennen kun alkaa maksa olla tuota luokkaa.Maksa-arvot eivät kerro totuutta. Kunnon känni tai pari viikossa riittää sairastuttamaan, joskus pienempikin määrä.

Maksasta pitää otattaa näytepala, jos haluaa varmistua tuon elimensä kunnosta, maksakirroosin suhteen.

Terveyskirjasto
Maksakirroosin oireet

Alkuvaiheessa maksakirroosi ei aiheuta mitään oireita. Siksi alkavaa ja keskivaikeaa kirroosia voi sairastaa pitkään ilman, että tietää sairaudesta. Jos tässä vaiheessa tutkitaan veren maksa-arvoja (ks. «Maksa-arvot (maksakokeet)» 6), voi niissä olla maksan häiriöön viittaavia muutoksia, mutta ei ole olemassa mitään maksakirroosille ominaista laboratoriotutkimusta, jolla se voitaisiin todeta. Maksakirroosissa näkyy muutoksia kaikututkimuksessa, mutta niidenkään perusteella sitä ei voi varmuudella todeta. Ainoa varma tapa todeta maksakirroosi ennen selviä oireita on näytepalan otto maksasta ja sen mikroskooppinen tutkimus. Koko artikkeli

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat