Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Tämä tutkimus on yhteenveto Brian Balinin ja hänen ryhmiensä tutkimuksista joita on tehty viimeiset yli 10 vuotta.

PCR-menetelmällä tehdyt havainnot korreloivat vahvasti siihen että C. pneumoniae liittyy Alzheimerin tautiin, sillä 90% (17/19) tapauksissa se löytyi Alzheimer-potilaiden kuoleman jälkeen aivokudoksista, verrattuna vain 5%:iin saman ikäryhmän verrokeista, joilla ei ollut Alzheimerin tautia. Ne tapaukset missä PCR-signaali ei ollut positiivinen havaittiin vain lieviä aivovaurioita, muissa aivovauriot olivat laajoja. PCR-löydökset varmennettiin myös elektronimikroskopialla, ja immunohistokemiallisilla menetelmillä.

Koska muut tutkimusryhmät eivät ole onnistuneet toistamaan tuloksia (johtuen heidän käyttämistään eri menetelmistä), koe uusittiin eri näytteillä, ja havaittiin edelleen että PCR-tulos jonka kohteena oli C. pneumoniae Cpn1046 ja Cpn0695 geenit oli samansuuntainen, eli positiivinen 80% (20/25) Alzheimer näytteille, ja 11% (3/27) normaaleille näytteille. Havaittiin myös immunohistokemiallisilla ja PCR-menetelmällä että noin 20% neuroneista oli keuhkoklamydian infektoimia, mikä on ainutlaatuinen löydös.

Brian Balinin tutkimukset menevät kuitenkin paljon pidemmälle kuin pelkät korrelaatiotutkimukset. Tiedetään että APOE-4 alleelin omaavilla henkilöillä on suurempi riski sairastua Alzheimerin tautiin, ja tämä näkyi siten että 64% PCR-positiivisilla näytteillä oli APOE-4 alleeli. Infektio oli myös näissä tapauksissa laajempi. APOE-4 alleeli aiheuttaa sen että keuhkoklamydian EB-muoto pystyy helpommin tarttumaan soluihin, ja infektoimaan niitä, jolloin on olemassa yhteys APOE-4 alleelin, keuhkoklamydian ja Alzheimerin taudin välillä. On selvää, että APOE-4 alleeli liittyy siten myös muihin sairauksiin kuin Alzheimerin tautiin, joita keuhkoklamydia aiheuttaa (esim. sydän & verisuonitauteihin).

Kuten aikaisemmassa tutkimuksessa havaittiin, C. pneumoniae pystyy solunsisäisena bakteerina aiheuttamaan kroonisen tulehduksen aivoissa estämällä neuronien ja muiden solujen itsetuhomekanismin. Tällaiset infektoituneet solut lähettävät ympäristöön myös tulehdussytokiinejä. Infektoituneet mikrogliat, astrogliat, makrofagit ja neuronit havaittiin olevan alueilla missä oli amyloidikerääntymiä.

Lopuksi varmistettiin vielä C. pneumoniaen rooli Alzheimerin taudissa eläinkokeissa infektoimalla hiiriä nenän kautta, ja havaitsemalla miten tauti kehittyy, ja havaittiin että myös hiirien aivoissa kehittyy Alzheimerin taudille tyypillistä amyloidiplakkia.

Lähde:
Chlamydophila pneumoniae and the etiology of late-onset Alzheimer's disease.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18487846
Luettava paperi: http://www.ccda-pcom.org/library/jad_13_2008.pdf

Kommentit (3)

HSTal
Seuraa 
Viestejä736
Liittynyt10.4.2009

Liittyykö tämä "aivolevyjen" tumma väri ihon pigmenttiväriin "melanin" tai neuromelanin,
substantia nigra? Sain sellaisen käsityksen aikaisemmin, seuraavassa ketjussa:

HSTal:
Viestin otsikko: Re: Melatoniini reseptivapaaksi!
Lähetetty: Ke Kesä 03, 2009 2:09 pm
laaketiede-ja-terveys-f11/melatoniini-reseptivapaaksi-t39461-15.html


Neuromelanin is the dark pigment present in pigment bearing neurons of four deep brain nuclei: the substantia nigra (in Latin, literally "black substance") - Pars Compacta part, the locus ceruleus ("blue spot"), the dorsal motor nucleus of the vagus nerve (cranial nerve X), and the median raphe nucleus of the pons. Both the substantia nigra and locus ceruleus can be easily identified grossly at the time of autopsy due to their dark pigmentation. In humans, these nuclei are not pigmented at the time of birth, but develop pigmentation during maturation to adulthood. Although the functional nature of neuromelanin is unknown in the brain, it may be a byproduct of the synthesis of monoamine neurotransmitters for which the pigmented neurons are the only source. The loss of pigmented neurons from specific nuclei is seen in a variety of neurodegenerative diseases. In Parkinson's disease there is massive loss of dopamine producing pigmented neurons in the substantia nigra. A common finding in advanced Alzheimer's disease is almost complete loss of the norepinephrine producing pigmented neurons of the locus ceruleus. Neuromelanin has been detected in primates and in carnivores such as cats and dogs.

http://en.wikipedia.org/wiki/Melanin
Muutoin ala on minulle varsin tuntematon. Mutta kiinnostuin asiasta yllä mainitussa keskustelussa.

Asiasta puhuttiin myös tässä viitteessä, mutta sitä ei enää näytä löytyvän:


Hannu Lauerma oli tänään aamuteeveessä haastateltavana:

http://areena.yle.fi/toista?id=2322511

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat