Seuraa 
Viestejä1133
Liittynyt11.11.2005

Sorry vaan kielenkäyttöni, mutta minkä helvetin, perkeleen takia excel muuttaa automaattisesti sinne syöttämäni luvun, kuten 9,5 päivämääräksi 9.toukokuuta. Sitä paitsi, vaikka syötän lukuun pilkun, niin systeemi vääntää sen pisteeksi. Olen yrittänyt kaikista mahdollisista valinnoista muuttaa asetuksia lukumuotoisiksi, mutta mikään ei auta. Olen parhaillaan tekemässä kovalla kiireellä jatko-opintoihini liittyvää esseetä, minkä vuoksi yritän syöttää empiiristä aineistoa exceliin, mutta törmäsin tähän helvetin ongelmaan, joka jumittaa hommia todella pahasti.

Olen kyllä joskus aikaisemmin onnistunut syöttämään vastaavanlaisia lukuja aivan hyvin, mutta nyt jumittaa pahasti. Toivottavasti joku vähän paremmin exceliä tunteva osaisi neuvoa, miten menetellä. En ilmeisesti ole onnistunut pysyttelemään kaikkien teknisten jippojen tasolla.

Sivut

Kommentit (75)

Devil
Seuraa 
Viestejä1328
Liittynyt16.3.2005

Kokeile valita/maalata koko sarake/rivi, klikkaat sieltä ylhäältä kirjainta/sivusta numeroa (vai miten päin se nyt oli..) ja muutat (niihin kaikkiin) sen halutun datatyypin (format cell, tjsp..). Joskus toisinaan sellainen kikka tepsii, kun ekseli alkaa töissä sooloilla.

Vai oliko sitä jo kokeiltu? Sit ei pysty sanomaan, kun ei oo ekseliä kotona.

X

Excell on ihan juuri tuollainen kuin kerroit

Nyt kun olet kerran syöttänyt soluun luvun tai asian, jonka excell tulkitsee päivämääräksi tai joksikin muuksi luvuksi.

Yritä poistaa koko sarake jos mahdollista ja määritä sen jälkeen koko sarake tekstiksi.

Jos sarakkeen poisto ei ole mahdollista, tyhjennä solu ja määrittele se sitten tekstiksi.

Jos liität jotain, niin määrittele alue etukäteen tekstiksi

Joskus excell tottelee noita keinoja.

Sinulla on ilmeisesti kaikken uusin eli 2007 käytössä, jos jostain saisit vaikkaa 2000 version, niin noita elkeitä ei ole.

Mitä uudemmaksi versioksi Excell on mennyt, niin sitä enemmän se tekee itse asioita. Uusin versio ajattelee käyttäjän puolesta.

tli
Seuraa 
Viestejä1133
Liittynyt11.11.2005
Phony
Yritä poistaa koko sarake jos mahdollista ja määritä sen jälkeen koko sarake tekstiksi.Kiitos neuvosta. Sain tuon tekstitemppuilun avulla luvut syötettyä ja kun sitten muutin vielä pisteet pilkuiksi, niin systeemi alkoikin laskea niillä normaalisti kuten lukumuotoisilla luvuilla.

Se kyllä täytyy sanoa, että excelin järjestelmien kehittelijöillä on nyt kyllä pallo täysin hukassa. Heillä ei näytä olevan minkäänlaista käsitystä järjestelmän käyttäjien todellisista tarpeista. Areena on nyt todella avoin kilpailevien taulukkolaskentajärjestelmien kehittelijöille.

Tuo on täysin totta ja se hankaloittaa Excellin käsittelyä makrokoodinkin avulla. Excell kun tekee uusissa versioissa ihan mitä haluaa.

Nykyisin, jos yrittää kopioida joitain arvoja ja liittää ne wordiin, niin Excellpä kopioikin taulukon (ei vain niitä arvoja) ja liittää sen Wordiin. Edes Notepadin kautta käyttäminen auta. Niin hemmetin monta turhaa hetkeä olen käyttänyt Excelliä ymmärtääkseni.

Mutta hyvä, että sinä sait hetkellistä apua tuskaasi. Hyvää jatkoa taisteluusi.

Nuo on vittumaisia nuo erikois ohjelmistot tekevät mitä sattuu. WordPad ja notepadit on hyvä ettei ne tee mitään mitä ei halua tehdä.

Kaikista mukavimmin pääsee käsin piirtäen.

Excel muuntaa desimaaliluvun päivämääräksi jos soluun kirjoittaa luvun muodossa 8.8
Jos kirjoittaa kuten kuuluu eli 8,8 niin solun sisältö on luku.
EDELLYTTÄÄ ETTÄ OLETUSASETUKSIA EI OLE MUUTETTU.

Excell on ihan juuri tuollainen kuin kerroit
Eli minkälainen ? Sellainen että käyttäjän tekemillä asetuksilla menee vituiksi ? Aivan.
Excel kyllä toimii mutta käyttäjä ei.


Sinulla on ilmeisesti kaikken uusin eli 2007 käytössä, jos jostain saisit vaikkaa 2000 version, niin noita elkeitä ei ole.
Mitä uudemmaksi versioksi Excell on mennyt, niin sitä enemmän se tekee itse asioita. Uusin versio ajattelee käyttäjän puolesta.

Voi perkele
Paras novelli (mutta lyhyt) pitkään aikaan ! Hikipediaan kannattaa laittaa !

Niin...mikkisoftallakin ovat tehneet PAHAN mokan eli oletuksen. Softan tekijät ovat nimittäin olettaneet että käyttäjät ovat tässä vuosien saatossa kehittyneet ja pystyvät lukemaan mm. ohjeita tai vähintään osaisivat tehdä lähtöasetusten säädön itse. Mutta voi voi. Eihän ne näköjään osaa.

Kannattais varmaan ENSIN opetella käyttämään ohjelmaa ja sitten perehtyä siihen. Sen jälkeen jos vielä on jotain epäselvää niin kannattaa katsoa peiliin ja aloittaa alusta (koska ilmeisesti peilissä oleva henkilö on niin hidas ettei kerralla pysty omaksumaan kaikkea).

Excel ei todellakaan tee mitään "omia juttuja" vaan täsmälleen niitä mitä excelin asetuksissa pistetään se tekemään.


Se kyllä täytyy sanoa, että excelin järjestelmien kehittelijöillä on nyt kyllä pallo täysin hukassa. Heillä ei näytä olevan minkäänlaista käsitystä järjestelmän käyttäjien todellisista tarpeista.

Veikkaan että olet TÄYSIN oikeassa. Kaltaistesi käyttäjien tarpeita ei todellakaan kukaan voi ennustaa. Onneksi suurin osa työkseen taulukkolaskentaa käyttävät osaavat sentään perusasiat.
Ensimmäinen on : Älä mene muuttelemaan summamutikassa
ohjelmien tai laitteiden asetuksia ! Laitteiden ja ohjelmien mukana tulee AINA vähintään perusohje jonka lukemalla selviää paljon vähemmällä tuskalla.

Pallo on kyllä hukassa ja pahasti mutta se on kyllä joltain muulta kuin kehittäjiltä hukkunut.

WordPad ja notepadit on hyvä ettei ne tee mitään mitä ei halua tehdä.
Siis nimenomaan nämä kaksi ohjelmaa TÄYTYY jättää rauhaan !
Jos ascii-tekstejä (tai asetustiedostoja tms.) kirjoittaa tai lukee niin hommaan löytyy paljon parempia ohjelmia.
Yksi parhaista on UltraEdit. Toisiakin löytyy.

iisakka
Seuraa 
Viestejä848
Liittynyt30.9.2005

Ohjelmat on suunniteltava käyttäjien tarpeiden mukaan eikä päinvastoin. Jos suuri enemmistö pitää jotain ominaisuutta vaikeana tai epäloogisena, on vika ohjelmassa eikä ihmisissä.

Automaattista "korjausta" ja muuta ohjelman besserwisseröintiä Excelissä, Wordissa ym. ohjelmissa en ole kuullut juuri kenenkään kiittävän. Yleensä ihmiset pitävät sitä pelkästään riesana.

Open Officen Calc ei ole minua saanut innostumaan. Ehkä en ole vain harjoitellut sitä tarpeeksi, mutta en ole kokenut sitä Exceliä paremmaksi juuri missään suhteessa.

Vanhempi polvi meidän työpaikalla vannoo Lotus 1-2-3:n nimeen. Nimenomaan vanhempien versioiden, siinäkin uudemmat on kuulemma jo pilattu. Lotuksen käyttö sujuukin sivusta katsottuna todella jouhevasti jos muistaa ulkoa riittävän määrän pikanäppäinyhdistelmiä.

tli
Sorry vaan kielenkäyttöni, mutta minkä helvetin, perkeleen takia excel muuttaa automaattisesti sinne syöttämäni luvun, kuten 9,5 päivämääräksi 9.toukokuuta.Excelissä luvun desimaalierottimena tulee olla angloamerikkalaisittain piste. En käytä enää Windowsia mutta muistaisin että jos käytännön haluaa muuttaa, se tulee tehdä käyttöjärjestelmästä, ei ohjelmasta. Jos haluaa muuttaa tulkinnan dokumenttikohtaisesti niin siten vaan valitsee solulle tyypin, mutta ennen kun sijoittaa siihen mitään.

Kuten jo on käynyt ilmi, kyse on vain desimaalierottimesta. Vastaan nyt kuitenkin, koska itselläni kävi aluksi juuri samalla tavalla. (käytän Office 2007:ää) Eli ensin kirjoitin luvun, mutta sitten se automaattisesti muunsi sen päivämääräksi. Pian tajusin että se ei tajunnut käyttämääni desimaalierotinta. office 2007:ssä sen pystyy vaihtamaan menemällä "Office button" -> "Excel options" -> "Advanced" ja sieltä ottaa raksin pois kohdasta "Use system separators" ja vaihtaa sitten kohtaan "Decimal separator" kohtaan sen haluamansa desimaalierottimen .

Tämä ei ole itseasiassa Excelin vika, koska se käyttää oletuksena Windowsin maa-asetuksen mukaisia erottimia. Eli kyse on vain siitä että käyttäjä käyttää maa-asetusten vastaisia erottimia. Suomessa desimaalierotin on virallisesti pilkku "," ja päivämäärät erotellaan pisteillä ".". Itse käytän kuitenkin aina pistettä desimaalierottimena (joka kyllä suomenkielessäkin hyväksytään tieteellisissä teksteissä).

Tämän ketjun alottajalla taas vaikuttaa olleen päinvastainen ongelma. Hän on kai tottunut käyttämään pilkkua desimaalierottimena, mutta windowsin maa-asetukset eivät ole suomalaiset.

KBolt
Excel muuntaa desimaaliluvun päivämääräksi jos soluun kirjoittaa luvun muodossa 8.8
Jos kirjoittaa kuten kuuluu eli 8,8 niin solun sisältö on luku.
EDELLYTTÄÄ ETTÄ OLETUSASETUKSIA EI OLE MUUTETTU.Kokeilepa mitä tapahtuu sillä perusasetuksissa olevassa Excellissä seuraavassa tapauksessa:

Kopioi tuo antamasi 8.8 leikepöydälle ja liitä se Excellin soluun A1.

Tulos on 8. elokuuta.

Deletoi (aseta solu aktiiviseksi ja paina delete näppäintä). Solu tyhjenee. Kirjoita siihen nyt uudelleen tuo antamasi esimerkki, nyt pilkulla erotettuna 8,8.

Mitä nyt tapahtui?

Minun Excellissäni (2007) lukee solussa A1: 8.tammi ja kaavarivillä solun sisältönä on: 8.1.1900 19:12:00

Pitääkö Excellin toimia mielestäsi noin?

Ja minä olen käyttänyt Excelliä versiosta 2.0 lähtien.

Toinen esimerkki: Täytä joitakin Excellin soluja jollain tiedoilla. Kopioi solualue ja liitä se Wordiin Ctrl+v tai "liitä" -komennolla.

Mitä tapahtui? Minulla Wordiin liittyi koko taulukko, ei pelkät arvot. Miten saan ne pelkät arvot ilman sitä taulukkoa liitettyä.

Ahaa, käytänpä vaihtoehtoa "liitä määräten"! Mutta kas kummaa sellaista ei ole lainkaan.

Nyky Excell ajattelee ihan liian paljon käyttäjän puolesta. Tuo ensimmäinen esimerkki, jossa soluun on ensiksi syötetty vahingossa (esim. liittämällä amerikkalaiselta webbisivulta) pisteellinen luku on karmeinpia esimerkkejä joita olen huomannut.

Excell nimittäin ottaa muotoilut tuosta päivämääräksi tulkitsemastaan luvusta ja muistaa sen. Excell ei osaa palauttaa soluun sen alkuperäistä oletusasetusta, joka on "yleinen". Soluun jää muotoilu "päivämäärä".

Kaikki solualueet on ennen täyttämistä määrittettävä oikeiksi. Ei kovin käyttäjäystävällistä!

Kokeilkaa!

pice
Seuraa 
Viestejä95
Liittynyt16.6.2008

Muutamia hankaluuksia joita on tullut uusimmassa Excelissä vastaan.
1. "Virhe kaavassa". Jos kaava on jollakin tavalla erilainen kuin naapurisolussa, kyseisen solun kohdalle tulee kaavavirheestä indikoiva merkki. Taulukko on sitten kirjavanaan näitä merkkejä jotka pitää yksitellen kuitata pois.
2. Automaattinen tekstin täydennys. Jos edellisessä solussa on ollut esim. kWh, ja haluaa seuraavaan kirjoittaa kW, niin Excel omatoimisesti lisää sen h-kirjaimen perään. Tämä jää vielä helposti käyttäjältä huomaamatta jos ei ole tarkkana.
3. Piirto-ominaisuudet. Käytin edellistä versiota aika paljon erilaisten skissien ja kaavioiden piirtämiseen, mutta uudessa piirto on paljon hankalampaa. Esimerkiksi haluttaessa piirtää suoria viivoja, Excel tekee "satunnaisesti" joistakin segmenteistä kaarevia splinejä. Niiden oikominen on työlästä, eikä asiaa helpota yhtään se, että segmentteihin ja solmupisteisiin tarttuminen on hankalaa ja usein johtaa johonkin muuhun kuin oli tarkoitus. Edellisessä versiossa piirto-objekteja pystyi täyttämään erilaisilla fill pattern täytteillä, uudessa ei enää ole mahdollista.

4. Jos haluat lisätä uuden tyhjän rivin kahden rivin väliin "lisää" -komennolla, ja leikepöydällä on jotain kopioituna, niin "lisää" -mahdollisuutta ei ole, on vain mahdollisuus "lisää kopioidut solut". Vasta kun leikepöydän tyhjentää "lisää" -ominaisuus tulee näkyviin.

Leikepöydälle hyvin usein jää tavaraa, joka on jo liitetty jonnekin muualle, eikä sitä ole tarkoituskaan liittää uudelle riville. Hölmö "auttava" ominaisuus.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat