Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Lentelin sunnuntaina USAsta takaisin Suomeen kesän ajaksi, ja luulin että kaikki meni hyvin pahasta nuhasta huolimatta. No, maanantaina päässä alkoi heittää ja kaikki syömäni ja juomani tuli ulos sen siliän tien. En nukkunut kahteen yöhön oikeastaan silmällistäkään, sillä liikkuminen sai koko maailman pyörimään Dervissin tavoin ja aikaeroväsymys piti minut muutenkin hereillä. Käväisin lääkärissä, joka totesi poskiontelotulehduksen molemmilla puolilla (joka kuulemma aiheuttaa huimausta) ja siihen päälle ns. asentohuimauksen vasemmalla puolella. Nyt elämä jo alkaa voittaa, mutta en tullut univajeen, oksetuksen ja huimauksen lomassa kysyneeksi lääkäriltä, minkä hemmetin takia tasapainoelimet korvassa ylipäätään heittävät häränpyllyä. Saman asentohuimauksen ovat kokeneet sekä isäni, äitini että veljeni, mutta kenellekään ei ole selitetty mistä se oikestaan johtuu. Onko kellään parempaa tietoa?

Kommentit (11)

Lääkäri en ole, mutta otaksuttavasti tasapainoelimen ohuisiin kaaritiehyeisiin tulee hyytymiä jossain flunssissa. Kaaritiehyeitten neste ei pääse silloin liikkumaan normaalisti ja tulee huimauksen tunne.

Moi! Tervetuloa kotiin ihminen.

Tässä jotain tietoa asentohuimauksesta:
http://www.aspalsta.net/viewtopic.php?t ... ntohuimaus

Tässä seikkaperäisesti:
http://personal.fimnet.fi/sll/kyosti.la ... /POSI3.htm

Mulla on ittellä kerran ollut kauhujen hetket huimauksen takia kun heräsin keskellä yötä siihen että huone "pyöri". Huimasi nukkuessa niin että heräsin. Nukahdin kuitenkin uudelleen ja aamulla kun laskeuduin parvisängystäni niin huippasi niin vietävästi etten pysynyt pystyssä kuin pitelemällä seinistä kiinni.
Aatteelin että on verensokeri tai paineet romahtaneet.
Pyörää taluttamalla, siihen nojaamalla sain edettyä kauppaan ja siellä ostoskärryjen ja ystävällisten ihmisten avulla sin ostetuksi lakritsia jonka tiedän auttavan ainakin verenpaineeseen ja kyllä se sokeritkin nostaa ylös.

En tiä oliko vaan asentohuimausta vai jompaakumpaa vai mitä?
Lääkäriajankin sain vasta kolmen päivän päähän kun oli Pe ja Ma lääkärissä olin ihan ok. jälleen.

Tuo "aikamatkailu" siinä voi olla se mikä on laukaissut ja se että oot "liihottanut" korkeella. Eihän se lentsikankyyti ihan vakaata ole ja sekin on voinut laittaa liikkelle korvassa jotain sinne kiteytynyttä, josta moinen oireilu?

Asentohuimausta voidaan hoitaa..
Ei kuitenkaan kait Lintsillä tai Särkänniemessä? Pysyt maankamaralla vähän aikaa, jospa se siitä.

Syksyllä muutaman tunnin lennon jälkeen samanlainen kokemus. Ilmeisesti koneen paineenvaihtelut yhdistettynä hieman tukkoisiin rööreihin sotkevat tasapainoelimen toiminnan. Epämiellyttävä kokemus.

anomalia
Lääkäri en ole, mutta otaksuttavasti tasapainoelimen ohuisiin kaaritiehyeisiin tulee hyytymiä jossain flunssissa. Kaaritiehyeitten neste ei pääse silloin liikkumaan normaalisti ja tulee huimauksen tunne.

Lääkäri selitti, että nesteessä lilluvat kolme kiveä menevät väärään asentoon, josta tuo huimaus johtuu. Ne saa paikoilleen ns. varraskäännöksellä, jonka aikana pyöritään sängyssä ympyrää siihen suuntaan, jossa huimaus on pahempi. Tuo hyytymä nesteessä voi tosiaan olla yksi syy siihen, miksi kivet ylipäätään seikkailevat vääriin paikkoihin.

Pönni
Tuo "aikamatkailu" siinä voi olla se mikä on laukaissut ja se että oot "liihottanut" korkeella. Eihän se lentsikankyyti ihan vakaata ole ja sekin on voinut laittaa liikkelle korvassa jotain sinne kiteytynyttä, josta moinen oireilu?

Asentohuimausta voidaan hoitaa..
Ei kuitenkaan kait Lintsillä tai Särkänniemessä? Pysyt maankamaralla vähän aikaa, jospa se siitä.


Juu, lento on aivan varmasti vaikuttanut, varsinkin kun poskiontelot olivat tulehtuneet ja korvani ovat muutenkin kovan onnen elimet (aiheuttaneet minulle aivan liikaa harmia elämäni aikana). Aion pysytellä maan pinnalla ainakin vähän aikaa. Tosin heinäkuussa olisi tarkoitus lentää saksaan muutamaksi päiväksi

Nyt olo on jo parempi kun olen saanut ruoan ja juoman pysymään sisällä, ja nuo varraskäännöksetkin ovat auttaneet. Ilmeisesti todella huono oloni johtui osittain myös kuivumisesta ja silkasta väsymyksestä.

Kovan onnen ulkomaanelava taalla taas hei. Asentohuimaus iski jalleen, talla kertaa taysin ilman mitaan "syyta". En siis lennellyt pitkin maailmaa, sairastanut poskiontelotulehdusta, karsinyt aikaerovasymyksesta tai mistaan muustakaan vaivasta, vaan huimaus iski keskella yota kuin salama kirkkaalta taivaalta. On harvinaisen epamiellyttava tunne herata siihen, etta huone pyorii, sanky ei pysy paikallaan ja vatsan sisallys koputtelee kurkunpaata (ja vain hetkea myohemmin vessanponttoa). Kavaisin tanaan laakarissa, ja ystavallinen ruotsalaissyntyinen naislaakari kaarayitti minut hoitopoydalla sellaiseen asentoon, etta tuntui kuin maailmanloppu olisi iskenyt. Niin kovaa huimausta en ole kokenyt elaessani, mutta hanen mukaansa vaivan pitaisi taman jalkeen olla historiaa (tosin ilmeisesti 60% vaivan kerran kokeneista se uusiutuu vuoden tai parin sisalla). Haittapuolena on nyt se, etten saa nukkua 48 tuntiin makuuasennossa tai kaantaa paatani nopeasti, enka saa nukkua vasemmalla kyljellani viikkoon. Hoito on ilmeisesti jokseenkin erilainen kuin Suomessa, silla siella laakari antoi minulle kotona tehtavia asentoihuimausliikkeita, joiden pitaisi saada vaiva kuriin. Se taytyy sanoa, etta tamanpaivainen keikautus tuntui tehokkaalta ja jos se ei saanut sisakorvan kivia liikkelle, niin en tieda mika siina onnistuisi. Tietaako kukaan, ovatko hoitosuositukset Suomessa muuttuneet taman suhteen? Taalla ne ovat ilmeisesti ainakin kehittyneet paremmiksi ihan muutamana viime vuotena (ilmeisesti asian yleisyyden vuoksi sita on tutkittu enemman/paremmin).

espoo
Asentohuimauksessa käytetään ns. asentohoitoa, yleisin Eppleyn manööveri, tässä hyvin esitettynä jos vaiva vasemmasta korvasta, tehdään päinvastoin jos oikean korvan oire.
http://www.youtube.com/watch?v=lh72suV2 ... re=related

Tässä vielä toinen havainnollinen esitys jolla selviää kumman korvan vaiva, ja itse hoito,
http://www.youtube.com/watch?v=eOuzUi5ckrk


Juu, Epleyn manooveri on juuri se liike, jonka laakari eilen suoritti. Ihmeekseni huomasin, etta se oli erilainen kuin Suomalaisen laakarin Epleyn manooverina esittama liike, jonka han kehotti tekemaan myos kotona muutaman kerran paivassa. Taalla liike tehdaan kerran, jonka jalkeen paan liikkeita rajoitetaan viikon ajan, jolloin sisakorvan kalsiumhiukkaset paasevat "kiinnittymaan" oikeaan paikkaan. En tieda mista eroavaisuus johtuu, koska kyseessa on kuitenkin ns. sama asia.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Olen jonkin verran tutustunut netissä esiteltyihin liikesarjoihin joita tarjotaan asentohuimauksen korjaamiseksi, koska itselläni on lapsesta asti ollut tyypillisiä hyvänlaatuiseen asentohuimaukseen liittyviä oireita (pahoinvointi autossa pahimmillaan lapsena, aikuisena ei puhettakaan että voisin lukea bussissa, silmävärve eli gnystagmus, ajoittaisia vaikeuksia ymmärtää lukemaansa, huimaus joka pahimmillaan kuukautiskierron loppuvaiheessa). Kyllähän niitä liikesarjoja on erilaisia. Mutta joltain sivustolta luin väitteen ettei huimaus parane ikinä lopullisesti, vaan asentosarjoja pitäisi suorittaa harva se päivä tai ainakin tarpeen mukaan. Kokeilin jotain sarjaa joka vei pirusti aikaa, sain siitä kyllä hyötyä, mutta en oikein jaksa niitä kieppujaisia tehdä. Yksi ongelma on se että osa sarjasta pitäisi tehdä sängyssä pää osittain reunan yli työnnettynä, ja minun sängyssäni on päädyt tiellä.

Lähisukulaiselleni on annettu ihan viralliselta taholta ne asento-ohjeet, itse en ole käynyt korvalääkärissä koska en tarvitse tässä asiassa ulkopuolisen antamaa virallista diagnoosia kun tiedän asian muutenkin. Gnystagmus todettiin neurologian klinikalla kauan kauan sitten, mutta silloin kukaan ei tajunnut inahtaakaan tästä asentohuimauksesta, vaan lääkärikin vain tokaisi ettei voi tietää mikä minulla on kun ei tiedetä kauanko se silmävärve on jatkunut (koko eämäni kai).

Toisaalta jossain päin nettiä sanottiin että pitäisi olla asiantuntijan antamat ohjeet että oma kuitenkin yksilöllinen vaiva tulee oikealla tavalla asennoilla hoidetuksi, tämän mukaan siis kaikille eivät sopisi samat liikesarjat.

Käsittääkseni ne kalsiumhiukkaset eivät ikinä kiinnity minnekään, eli ne voivat kyllä luistahtaa koska tahansa oikeasta sijainnistaan taas väärään paikaan. Mutta asentohoidoilla ne hiukkaset pitäisi tosiaan palauttaa aina sinne minne ne kuuluvat.

http://asentohoito.auttaa.fi/9

Tasapainoaistin toimintahäiriön aiheuttavat pienet kalkkikivihituset (otokoniot), jotka ovat kulkeutuneet vääriin asemiin sisäkorvassa sijaitsevassa tasapainoelimessä. Ne ovat irtautuneet hyytelöpedistään, kun keho liikkuu, mutta eivät ole palanneet lähtökohtaansa, kun kehon liike rauhoittuu. Tämä tapahtuu todennäköisesti sen vuoksi, että niiden ominaispaino on muita hiukkasia pienempi.

Aivojen tehokas korjausohjelma pystyy kompensoimaan tasapainoaistin pienimpiä häiriöitä, eikä tunnistettavia oireita ilmaannu, vaikka häiriö vaikuttaa jollakin tavalla koko elämän ajan.

Mitä nuorempi ihminen on, sitä paremmin hänen kehonsa pystyy kompensoimaan tilannetta. Vanhemmiten vaiva pahenee pahenemistaan. (Olen huomannut kyllä joo...)

Kumma juttu. En ole kuullutkaan asentohuimaus -nimisestä ilmiöstä. Itselläni tapahtuu usein että kun makaan selälläni ja käännän silmät ylös (siis otsaa kohti) tulee olo kuin saisi lievän sähköiskun. Maailma pyörii ja rintakehän yläosassa tuntuu ikävälle muutaman sekunnin ajan. Mahtaako tämä liittyä ko. oireyhtymään?

49

P.S. tuota esiintyy vain väsyneenä, ei esim. joogatessa eikä koskaan missään muussa asennossa kuin selällään ollessa

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009
49 edelleen
Kumma juttu. En ole kuullutkaan asentohuimaus -nimisestä ilmiöstä. Itselläni tapahtuu usein että kun makaan selälläni ja käännän silmät ylös (siis otsaa kohti) tulee olo kuin saisi lievän sähköiskun. Maailma pyörii ja rintakehän yläosassa tuntuu ikävälle muutaman sekunnin ajan. Mahtaako tämä liittyä ko. oireyhtymään?

49

P.S. tuota esiintyy vain väsyneenä, ei esim. joogatessa eikä koskaan missään muussa asennossa kuin selällään ollessa
Jaa-a. Diagnosoimattomana (kun en viitsi vaivautua kuulemaan korvalääkäriltä mitä jo itse tiedän) on tietysti turha leikkiä asiantuntijaa, mutta lukemani perusteella asentohuimaus tulee esille liikkeessä tai äkillisessä liikahduksessa, mutta noinkohan pelkkä silmien liike mahtaisi provosoida sen?

Matkapahoinvoinnista kärsivän ei kannata mennä takapenkille henkilöautossa, koska sieltä ei välttämättä näe hyvin maisemia, ja maiseman katselu on se mikä pitää yökötyksen kurissa. Jos yrittää lukea eli tuijottaa yhteen kohtaan, eikä ulos tuulilasista, takuulla tulee huono olo. Tuossahan kroppa toimii varsin näköaistikeskeisesti kun ei pelkkä penkillä istuminen vakuuta ihmistä siitä että oikeasti liikutaan.

Minua kyllä huimaa joskus pelkästään kotona paikoillaan istuen ja lukien (jolloin silmät kuitenkin liikkuvat kokoajan), joten miiiiiksei se huimaus voi tietysti olla katsekeskeistä niin ettei aina tarvita kehon asennon äkillisiä muutoksia?

Kannattaa tunkea Googleen "asentohuimaus", "hyvänlaatuinen asentohäiriö" tai "tasapainoaistin häiriö" niin kyllähän sitä matskua löytyy todella paljon.

Kun nyt tuon joogan mainitsit, niin tietty kaikenlaisia "huuhaaselityksiäkin" liittyen energioihin ja chakroihin ja sen sellaiseen voi aina ajatella.

Kulaushaikara
Seuraa 
Viestejä1023
Liittynyt27.4.2009

Ei tavitse olla muita flunssan oireita, ilmeisesti joku virus voi aiheuttaa nimenomaan asentohuimausta. Tämä on ihan vain omaa päättelyä. Meillä oli työhuone aikoinaan, jossa työskenteli satunnaisesti eri aikoihin useita henkiilöitä, yleensä noin 5. Sitten yhtä aikaa kolmelle meistä tuli asentohuimauksen oireita, yhdelle todella pahana. Ei flunssaa varsinaisesti. Tuosta päättelin, että joku pöpö oli liikkeellä.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat